Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1248249251253254581

Komentáře

• @Jitka Pravda na lentilky a kinedrvejce jsem zapoměl.
  • upraveno 2. prosince 2014
    Kalendář (ano, najednou se mohlo sníst celých 5! okýnek :-) ), buráky, mandarinky, pomeranč, fíky, perník, čokoládovou figurku, uhlí a šlupky od brambor.

@Hildegarda Aktuálně to u nás funguje takhle:
    "Kdo bude zlobit, dostane od Mikuláše uhlí."
    "Jéé, já potřebuju uhlí!"
    "A šlupky."
    "A co se z těch šlupek bude vařit?" :wall:
  • Adventny kalendar, cokoladovy Mikulas, mandarinky, arasidy, kinder cokoladky, figy a PEZ cukriky!

@brbr U nas ockovi donesie Mikulas uhlie...zivocisne, ine som nezohnala :)
  • @Hildegarda a nezapomeň na kiwi (teď myslím samozřejmě ovoce, ne zvíře :-D )
  • A šlupky z arašídů všude po koberci. :D Mandarinky jsou jasný, protože ty mikulášský už mají tu skvělou chuť. Nějaký ty figurky z čokolády, pak ty čokoládový zlaťáky a trocha toho uhlí. :)
  • @Jay Polienko sa u Slovakov nikdy nenosilo, to si si splietol ;)
  • Já byla vždycky hodná, tak jsem dostala sladkosti, ale o tom dříví a uhlí jsem slyšela, učitelky s tím strašily zlobivý kluky
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    My dostali vždycky aspoň 1 brambůrku nebo 1 kousek uhlí, abychom nezpychli :D
  • @Hildegarda: Sry, já se překoukl a měl za to, že polínko jsi zmínila ty... :o)
    Ale jinak klasika - mandariky, banány (v dobách, kdy nebylo možné zajít do supermarketu a nakupovat na kila), buráky, čoko figurky a adventní kalendář. Uhlí a brambory byly na vyhrožování městským balíkům... já věděl co je s bramborama práce i jak je uhlí užitečný, tak jsem si jej vždycky přál co nejvíc abych odvezl babičce...
  • U nás sa za neposlúchanie dávala varecha. :)
  • @Achileus Jako "lehký" obor si představuji 90% oborů na filosofické fakultě (všechny jejich předměty nám učitelé doporučují jako kredity zdarma a jak jsem si sám některé zapsal a prohlížel tak JSOU to kredity zdarma), dále také třeba mnoho oborů ve studiu mezinárodních vztahů - mám několik známých kteří v této oblasti studují a všichni se jednohlasně shodují v následujícím - nemusíš nic umět, stačí se nazpaměť naučit několik desítek papírů údajů. Pokud tohle zvládneš (a jakožto student vysoké školy bys to asi zvládnout měl) tak nemáš problém. Naopak za velmi těžké považuji obory vyžadující umět "pracovat" se znalostmi - matematika, fyzika, chemie, medicína, informatika atd. Samozřejmě nechci říct, že se tato obtížnost vztahuje na všechny obory v dané oblasti, ale na většinu ano.
  • @Everett_Young filosofická je dávačka ne ? kde vubec jsi ?
  • myslím, že to skôr vyjadruje (ak je to pravda) kvalitu vzdelávania na tých odboroch, než reálnu obtiažnosť vied. aj keď je pravda, že medzi spoločenskými vedami sa omnoho ľahšie vytvárajú pavedy a papredmety
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • @Achileus historii řadím mezi střední obtížnost - tedy těžší než většina sociologií a různých pavěd, a je k tomu třeba umět perfektně jak latinu tak němčinu (popřípadě i další jazyky) a materiálu k učení je spousta, nicméně pořád myslím že je lehčí než právě předměty u kterých se musíš naučit samostatně pracovat a přemýšlet a vymýšlet svá vlastní řešení pokaždé jiného problému.

@DanielSvatoš Teď jsem na Masarykově Univerzitě na oboru Aplikovaná informatika.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 4. prosince 2014
    @Everett_Young

Nemyslim si, ze jako student vysoke skoly bys mel mit uceni nazpamet v malicku. Hodne lidem to nejde, a nemyslim si, ze by kvuli tomu na vysokou skolu nepatrili. Me treba uceni nazpamet dava dost zabrat a presto jsem FI MUNI prosel docela bez obtizi. A to podle me plati pro vice oboru, napriklad matematiku, fyziku a proste obecne STEM.

Z toho teda taky plynne, ze obtiznost predmetu (a tedy i oboru) je spise subjektivni.
  • @Vena Ale já neříkám, že do těchto oborů (matematika, fyzika atd.) učení nazpaměť patří, právě naopak. Jen říkám, že nemáš-li problém s FI MUNI (nebo třeba FIT ČVUT, nebo s informatikou na MATFYZu) tak bys neměl problém ani s například právě obory na Filosofické fakultě a většině jejích pavěd a podobnými věcmi, protože toho učení nazpaměť tam je sice mnohem více, ale na zase tak moc aby to bylo nezvládnutelné bez výborné paměti.
  • @Everett_Young řekla bych že je to značně individuální, ty bys možná na fildě problém neměl, ale někdo jiný, kdo studuje ony "náročnější" obory třeba ano, a nemusí to souviset pouze s pamětí a schopností memorování. Tenhle v současnosti populární povýšenecký až pohrdavý postoj vůči humanitním oborům nechápu. Já kdybych měla jít studovat nějakou filozofii nebo sociologii tak mě asi trefí, nemyslím, že bych na to měla.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Everett_Young

No to ja si teda ani nemyslim. Je pravda, ze jsem si tam zadny predmet nezapsal, ale urcite tam nejsou jenom lehke predmety, a je dost mozne, ze mnoho oboru bych na FF nezvladl.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 4. prosince 2014
    @Everett_Young To je pravda, viac ako praktickosť sa tam berú kecy, ktoré sa musíš naučiť. Ale moc ľahké to nie je. Naučiť sa tie bláboli o 50 odtieňov Boha a ako to skomoliť v stredovekej filozofii (a najmä patristickom období) vie byť dosť otravné.

Na druhú stranu, pri filozofii sa práve používa taká logika, že niekedy aj keď sa to naučíš, nevieš to. Položí ti otázku typu "Ako to bolo myslené" a ty musíš hovoriť o súcnach a o tom, ako o človeku rozhoduje jeho duša delená do sveta ideí skrze anamnézis, čo si musíš prepájať a tváriť sa, že to dáva zmysel. To vie byť tiež výzva.

Ale za matiku by som to nemenil :D Tam keď sa pozriem na tie hieroglyfy, tam som rád, keď tam nájdem číslo.

BTW1: Aj v sociológií a filozofií a podobne potrebuješ latinu, ak si chceš zľahčiť učenie, potom si len zapamätáš pojem a obkecáš. Napr. výraz determinizmus si ako definíciu nemusíš presne pamätať, ak vieš, čo to znamená a vieš okruh, ono to príde samo.

BTW2: Povedal by som, že v dejepise potrebuješ čeliť problémom. Aspoň tak to robila naša profesorka dejepisu. Viac ako hladu textu sa nám snažila vysvetliť motívy daných činov a politické plány. Často ak hovorila o dobytí niečoho, tak sa spýtala, prečo to bolo dôležité (čím bolo treba často zapojiť všeobecnú zlanosť, čím je ten a onen prístav dôležitý, čo blokuje, čím to spojí) a následne nám tak vysvetlila kontext.
  • upraveno 4. prosince 2014
  • Souhlas s @brbr... když se to vezme kolem a kolem, i na Matfyzu byly předměty typu "dávačka" - meteorologie (zkouška tehdy spočívala v tom, že "se vylezlo z budovy a jaké vidíte mraky"), analytická mechanika (pro matematiky... řešil se tam pohyb vesmírných těles, pro což jsme paradoxně neměli potřebné matematické znalosti..., takže zkouška v pojetí zkoušejícího "tady máte téma, potřebuji si něco zařídit, vrátím se za čtvrt hodiny"), matematika náhody - předmět na něž stačily znalosti z gymplu,... Nicméně profilovky byly obtížností jinde. Jasně, zvládl bych s prstem v nose matematiku tam či onde,... tvrdit totéž o odborných předmětech o nichž nemám ánung je však hodně odvážné tvrzení.
  • @brbr Co se týká memorování - kromě polednice jsme se učili i Zlatý kolovrat, ten je podstatně delší než polednice a nesetkal jsem se s tím že by to někdo nezvládl. (ačkoli uznávám že po těch letech už jsem to celé zapomněl). Hodiny dějepisu s Marfou byli to samé, vždy požadovala doslovné přepisy svých poznámek z tabule (nechápu jak si sakra mohla pamatovat co ve které třídě přesně napsala, protože ty svoje věty formulovala za pochodu) a také jsme to zvládli - někdo hůře, někdo lépe - ale každý byl schopný se toho naučit aspoň tolik aby neprolétl, a i to bylo hodně zápisků. Pokud jde o "Všechny předměty" - stačí si uvědomit že se to vztahuje k těm 90% oborů které v té větě uvádím, tedy k 10% oborů a tedy i jejich těžkých předmětů se to nevztahuje, ale to snad není tak těžké poznat ne? Mimochodem,jaký konkrétně obor jsi studovala? Já mluvím (a myslel jsem že je to poměrně jasné) o tzv. "hranolkových" oborech, tedy o oborech, po jejichž vystudování může absolvent jít leda tak prodávat hranolky. A takových oborů a s nimi tedy i zároveň studentů značně přibývá.
  • @Lara otázka směřovaná na tebe nebyla, ale nevadí, aspoň víme že to máme filologistku. U nás si mohou lidé zapisovat z ostatních fakult skoro všechny předměty (akorát že mají přednost ti co si je zapíší a mají je v mateřském oboru, kdyby náhodou byl počet zájemců moc vysoký) a tak si třeba mohu zapsat Základní díla fantasy literatury za krásných 5 kreditů (a co jsem projížděl seznamy těch děl tak jsem už téměř všechno z toho četl) nebo kritiku filmových adaptací (tu si zapíšu hned jak to půjde abych mohl ještě lépe rýpat do GoT :twisted: ) za 4 kredity. Nebo někdo z FF si klidně může zapsat matematické základy informatiky za 6 kreditů - a to je relativně těžký předmět. Takže nevím jak na ostatních školách ale na MUNI tohle není problém. Takových předmětů na kterých se dá nahrabat velice slušné množství kreditů je tam opravdu mnoho.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.