Mount and Blade Warband a A Clash of Kings mod

Zde budem debatovat o této hře a hlavně o modu Střet králů-ptejte se, potom přidám odkazy.

Mount and Blade mě uchvátil jen co jsem přijel do první vesnice, ne po grafické stránce(ta je podprůměrná)ale tím že jsem viděl že je to hra kterou jsem vždycky chtěl.Já potulný rýtíř na v svém koni a mečem u boku, který hledá dobrodružství a slávu.Žádná kouzla ani nadpřirozené jevy(nic proti Zaklínači), v této hře se můžete spolehnout jen na svůj meč a schopnosti.Slávu dobýváte buď na bojišti jako žoldák a později jako vazal svého krále nebo v turnajích.Chodíte po krčmách nebo vesnicích a verbujete buď bezejmené vojáky nebo muže či ženy s jméný a jejich vlastními příběhy.Prostě svělá hra pro milovníky středověku.
Mod pro Písně ledu a ohně jsem našel náhodout a hned jsem stahoval.Hrajete samozřejmě na mapě Západozemí a ve hře je přidáno spousty nového brnění a zbraňí.Můžete přísahat věrnost Robbu Starkovi nebo jinému králi a změnit jejich příběh.Můžete v bitvě srazit jakéhokoliv lorda či sera co běhá po mapě a je to dobrý pocit pokud z koně srazíte třeba Lorase Tyrella, Oberyna Martella nebo Randylla Tarlyho.Pro milovníky Písňí téměř povinost.
recenze Warbandu: http://games.tiscali.cz/mount-and-blade-warband-13665
A Clash of Kings mod v 0.8: http://www.moddb.com/mods/a-clash-of-kings/downloads/a-clash-of-kings-beta-08
15791011

Komentáře

• @Damocles Ve starých verzích jsem měl okružní jízdu po městech kde jsem vydělal třeba 10 000 tisíc na jeden záběr, ale už ji zrušili. Jinak drancování vesnic a vyhrávání turnajů (samozřejmě s tím, že si na sebe každé kolo vsadíš).
  • No jo, ale turnaj byl zatím jen jeden, i když jsou fiesty, tak nejsou turnaje. K čemu je vůbec dobrý ty slavnosti, když u nich není turnaj?
    Co se týče drancování - to máš na mysli takový to vypálení do dna? To dost nasírá dva moje společníky:)
  • @Damocles Hm to je divné, tak málo turnajů. Kolik máš odehráno dní? turnaje můžou být pouze ve městech, oslavy jsou často v hradech. Btw u "mistra arény" se můžeš zeptat kde se konají a budou konat turnaje :)

Ano myslím úplné vydrancování/vypálení. Dá se "zbohatnout" i na kradení dobytka a zásob, ale to musíš projet tak deset cizích abys vyrovnal jedno drancování.
  • @Damocles: Z jedné vesnice v průměru vypadne tak 3000. Pokud tedy není vypalovaná pravidelně, což ty moje jsou. Pěkně se ale dá vydělat i cílenou likvidací různých lupičů, band, dezertérů a podobně. Je to sice trochu pracnější, ale v momentě, kdy je vlastní postava trochu vyboostovaná a máš alespoň 50 vojáků, tak jsou většinou vlastní ztráty skoro nulové, průměrný loot z jedné takové bandy je cca 800-1000 (alespoň u mě). Nákupy pozemků ve městech moc nedoporučuji. Alespoň ze začátku. Aby se to trochu vyplatilo, je potřeba velký základní kapitál a návratnost investice je průměrně 150 hracích dní. Zkoušeli jste někdo obchod?
  • A ještě mám dotaz - jak sakra prodám stádo krav, co jsem šlohnul?
  • @Damocles Pokud vím tak jsou 3 možnosti co dělat se stádem.

1) Odevzdat je maršálovi (Pokud na to máš úkol)
    2) Dovést je do určité vesnice (Také úkol)
    3) Pozabíjet je a prodat maso :D
  • no nemám úkol, hehe.
  • @Damocles zaleží jak to rozjedeš, ve chvíli kdy už finance máš, je nejlepší je investovat do nákupu pozemků, ale to má smysl až v případě že peníze máš a potřebuješ je zuročit do budoucna, pokud peníze nemaš, je idealní to vypalování vesnic jak už tady bylo řečeno. Na to že to 2 společníkům vadí se vykašli, dřív nebo pozdějc si složíš bandu která s tebou pujde do všeho, dle mejch zkušeností lze mít v armádě cca 2/3 všech companionů, ta 1/3 tě vždy dřív nebo pozdějc opustí, z ruznejch důvodů ať už je to prácvě vypalování vesnic, nebo nesouhlas s tvým vedením nebo prostě nesnášenlivost s jinými společníky, zítra sem kdyžtak hodim jména společníků které mam v partě, je postavená tak že se všichni v klidu snášej a jdou se mnou do všeho. Uplně na začatku je nejlepší najít nějakeho šlechtice, kterej ti dá za úkol vybrat ve svém městě daně, obvykle se dá vybrat něco mezi 5-10tisíci, což je na uplném začátku opravdu jmění, nejlepší na tom je že se v tu chvíli po vybrání částky úkol uloží jako splněný, takže si peníze mužeš nechat a vrátit je lordovi až ve chvíli kdy se ti to bude hodit bez jakékoliv sankce. Je mi divné že máš takové dluhy, když máš v partě 50 vojáků, pokud to nejsou nejlepší rytíři, tak je udržování 50tičlené party celkem levná záležitost, dokonce je to idealní počet protože takové armádě se vesničané obvykle neubrání a navíc je dost malá (a díky tomu rychlá) aby zdrhla větším armádám. Takže do vlastní vesnice nic neinvestuj, nech se najmout jako žoldák (nebo už zustan vazalem jestli se ti teda chce) a udelej plenící okruh, vyplen 2-3 vesnice, prodej kořist a vyplen zase vesnici jinde, před pleněním radši ukládej, dokud nebudeš mít partu alespon 100 mužů, stejně tě každej šlechtic patrně porazí, takže dokud prostě nebudeš dost silnej a bohatej aby jsi se postavil jiné armádě, používej Berikovu taktiku udeř-ustup. Také se dá neco vydelat prodejem zajatců a lootu z bitev. Také maš možnost obchodovat. V určitých oblastech je přebytek určitejch surovin a nedostatek jinejch. Nakup surovinu s neobvykle nízkou cenou (třeba kořalka která průměrně stojí 200 se dá sehnat za 50, nebo kožešiny za 300 sehnat za 70) a prodej je jinde, takhle se dá za pár minut videlat i několik tisíc.
  • No, já už porazil spoustu šlechticů, dva čekaj na výkupný, jednoho jsem jednou odmítl a čekám, až nabídnou větší (je to hajzl, co mi pořád vypaloval vesnici). Jinak jsem zkusil ještě tu možnost postavit si nějakou výrobnu - šel jsem do kovárny. Zemi jako takovou nekupuju, ale kovárna mne stála 3500 a měla by týdně hodit cca 500.
  • @Gorgloj 2) Dovést je do určité vesnice Mysliš jako hnát je před sebou? To mi nikdy nešlo vždycky potvory zatočily kam jsem nechtěl a kam měly jít tam nešly a na závěr padla noc a už jsem je nenašel. :wall:
  • @M1on No náhanění je možnost, ale ne moc oblíbená. :D Módy mají udělané, že tě stádo následuje. (Nevím jestli to není už i v základní verzi)
  • @Damocles jj tak samozřejmě Lorch neni Tywin, velikost družin ruznejch vazalů se dost liší, jde o to že když pleníš vesnici, tak pokud tě někdo napadne, tak jen vazal, který bude mit značnou přesilu i kvalitnější vojsko, zatimco pokud je slabší, netroufne si a krouží kolem, což je neco jineho než když si v poli vyhlidneš slabší armadu která (pokud ji doženeš) nemá na výběr nic jineho než se s tebou utkat a následně většinou i prohrát, zatimco při plenění jseš v poctatě fixlej na tu vesnici dokud plenění neskončí a během toho (plenění trva obvykle cca den) tě muže napadnout kdokoliv aniž by jsi měl na výběr kdo to bude, a jak řikam obvykle je to někdo kdo na tebe má + se na jeho starnu přidaj vesničani které právě týráš. I když někoho, kdo má tak velkou výhodu nahodou dokažeš porazit, je to takovej masakr a ztráty že si to příště patrně rozmyslíš :)
  • @M1on: V normálním Warbandu je nahánění stáda neskutečný opruz. Ale jak říká Gorgloj, v modech je to celkem v pohodě (jde prostě za tebou). Takže stačí k nejbližšímu městu, tam začerstva porazit a prodat.
  • navíc nejsem si jistej, ale kovárna ti patrně nic nevydělá pokud ji ten tejden někdo vyplení, což je, jak válka pokračuje, stále častější jev. Pokud sem nekdy neco investoval do vesnice, byla to škola a tušim že mlejn ... jako určitě je to taky zpusob jak vydělat, ale hra nabízí mnoho lepších
  • @Marek On myslí podnik ve městě, města se neplení. Podniky ve městech nevydělávají pouze v případě, že město obsadí nepřítel.

Drancování vesnice se dá přerušit, v módech. Mám to vyzkoušené i v got módu.
  • Jo jo, kovárna ve městě, navíc ve městě, kde v životě nebyl nepřítel.
  • jj tak to jo, na starejch patchích to nebylo
  • Huráá, včera jsem uhájil svůj první hrad. Respektive první hrad, který jsem dobyl a který mi hned zase nevyfoukli. V souvislosti s tím mám otázku? Používáte k velení i jiné příkazy, než ty na F1? A fungují Vám vůbec? Já měl dosela problém s tím, že moje rozkazy byla vždy ochotná poslechnout tak maximálně polovina vojska. Po prvním útoku jsem se stáhl na poslední hradní nádvoří, kde se respawnují jednotky a pak jak dobíhali nepřátelé, tak jsme je vždy s přesilou obklíčili a zničili. Přesto v určitém okamžiku bitvy se proste moje armáda rozhodla vyrazit do protiútoku a nešlo jim v tom nijak zabránit. V bitvě v otevřeném poli jsem nikdy takový problém s rozkazy neměl.
  • @Velbloud Na hradu je to těžké, AI s tím neumí pracovat. Většinou navalím pěchotu k žebříku... To je tak všechno za příkaz co dávám.
  • No, tak jsem se oženil, stálo mne to patnáct tisíc a koukám, jaký z toho můžu mít výhody, krom zlepšení vztahů s lordy, záchrany země tím, že budu soudit spory... Zatím to mám u krále Renlyho superdobrý, snad už 40, vytáhl jsem ho dobrovolně i z vězení (nebyl to quest) a přemýšlím, kam vlastně směřuju? Přeci nesvrhnu vlastního krále, co jsem se mu dokonce nějak vetřel do rodiny (takový to přijetí do rodu)....
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 27. srpna 2014
    @Damocles Už som šiel gratulovať kým som si nevšimol v akej téme tento príspevok je :D
  • ja byl vždycky spokojenej jako Pobočník, ani v realu nepotřebuju být v uplně vedoucí pozici, navíc s většinou šlechticů včetně Aegona mam 100 relationship, což by byla škoda zavrhovat ... než člověk dobyje západozemí, respektive alespon to co chce, trvá to několik stovek dní, a i potom je plno zábavy, plnění qvestů a schanění valirijskejch zbraní, ničení obrovských skupin (i 1200 mužů) lapků, divokých a nemrtvých, cestování po východních zemích, až ted když je v západozemí mír mne to začalo naplno bavit, jinak krom F1 používam i příkazy pod F3 (zastavit palbu/pálit dle uvážení) při větších bitvách kde maj významné slovo lučištníci je to dost potřebný rozkaz, je jedno že ma člověk 50 střelců když jim nekoriguje kdy maj střílet a za 5minut jim dojdou šípy
  • Tak jsem se snažil zbavit vesnic, které jsou moc daleko nebo v nebezpečné zóně neustálého lootingu a taky hradu, který mi neustále okupovali Stanisovi vojáčci a zjistil jsem, že ten první měsíc po výměně (když už někoho ukecám a zaplatím poplatek), dostanu příjem velkých daní - jako po původním majiteli, a pak to krutě klesne. Třeba jsem vyměnil hrad, který měl příjem asi 2500 a náklady 3000 za jinej ve vnitrozemí, kterej mi hodil 25000 - jsem zíral. Uvidím, co to hhodí za měsíc, ale to pak rapidně klesá. Možná se vyplatí pořád měnit hrady:)

Máte nějakou metodiku, jak výrazně zvýšit příjmy z daní? (určitě se nevyplatí dávat je výš, než normal).

Taky se chci zeptat - když někoho odmítnu pustit za výkupný, dají mi příště víc?

A poslední dotaz - pokud vydají novou verzi (už se chystá 1.4) - jde přetáhnout aspoň postava nebo něco nebo to začnete úplně od nuly s novou postavou? To, že nejde přenést save je příšerný.
  • @Damocles Přenášet save nejde, ale je tam možnost import postavy, ale nemám s tím zkušenosti.

Když odmítneš tak ti to většinou snižuje "honor", ale časem nabídnou znovu a mělo by to být víc.
  • @Damocles: Nabídnou znovu, ale občas to potom dost dlouho trvá, já většinou prodával na první nabídku, protože mám málo slotů na zajatce.
  • taktiku na daně žádnou nemam, mam to jako vedlejší příjem, ale zajimalo by mne, jetsli jde nejak snížit to procento automatické ztraty daní, je to tušim bud 14 nebo 19%, mam dojem že název je neco jako "neefektivnost výběru" nebo neco take
  • @Marek jo, to by mne zajímalo také, možná pomůže tam zajet a zvýšit vstřícnost obyvatelstva tím, že pro ně uděláš quest.

Jinak nevím, jaký máš hlavní příjem, protože kdybych sebou chtěl tahat rytíře 100 a více, tak nevím, jak to mám kua ufinancovat. Tolik nepřátelských vesnic na vypálení okolo není. Kde teda brát prachy, než ze zajetí lordů, tu a tam vypálení vesnice?
  • @Damocles Já rád jezdím po turnajích
  • @Damocles: Já jsem podle rad zde uvedených zkusil obchod, ale nebyl jsem moc úspěšný. Udělal jsem kolečko po čtyřech městech, přičemž v každém jsem s nákladem okolo 8000 nakoupil zásoby tam vyráběné a ty postupně pro třetinách rozprodával v ostatních městech (bohužel, při prodeji víc jak 5 zásob jednoho druhu v jenom městě jde cena rapidně dolů). Pokud tedy budu počítat 4 města x 8k nákladů, tak po jejich dvojnásobném objetí byl čistý zisk cca 2000, což není mnoho. Pravda je, že v mém případě (na severu a ve válce s Westerosem a Železnými) je okruh měst dosažitelných v rozumné vzdálenosti poměrně úzký.
    Jinak už se to tu asi zmiňovalo, ale i v poslední verzi funguje bug, při kterém se potraviny vložené do item poolu nekazí (ani je nemusí mít v inventáři hrdina). To se hodí zvláště na maso z dobytčat (nemusíte je pak hnát sebou).
  • @Damocles hlavně z pozemků, hned jak mužu, tak v nějakym bezpečnym městě nakoupim postupně cca 50akrů půdy, a pak si jen čas od času jednu vybrat rentu, tejdně ti to hodí cca 4000, jinak plenim vesnice. Podle mejch zkušeností maš zisk z vyplenění vesnice 2500-3500, což podle mne na zaplacení žoldu slušné armádě stačí, a vyplenit 2-3 vesnice za tejden takovej problem neni. Příjemně mne překvapilo když jsem nejakej delší čas válčil, pak sem si asi po 2 měsících jel pro rentu, a dostal cca 40 000. Nevim no, nikdy jsem s penezma nemel problem :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.