Hra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire

upraveno 9. června 2014 v 4. řada
imageHra o trůny 4x09 - Strážci na Zdi - Ice & Fire

V této epizodě budou Jon Sníh a jeho bratři z Noční hlídky čelit své doposud největší výzvě. Epizodu asi není třeba víc představovat, události se k ní pozvolným tempem sbíhají už od třetí série. Snad dlouhé čekání vynahradí mnohými vychvalovaný … celý článek

Read the full story here


123578

Komentáře

  • misho8723 napsal(a):

    Jasné, hneď ako sa mi páči niektorí diel, tak som ako nečitateľ ohodnotení ako divák seriálov ako True Blood.. super názor, fakt ..
    Tak to potom podľa tvojej logiky je každý čo poznám, divákom takých seriálov a horších, len preto, že nevidel môj obľúbený seriál Twin Peaks? .. keby bol život a ľudia takí jednoduchí, hneď by sa lepšie žilo na svete.. len škoda, že všetko je oveľa komplikovanejšie ako tá tvoja jednoduchá logika

    nepochopil jsi me .. to nemela bejt urazka (nebo teda ne velka :-) ), coz jsem taky napsal ...

    moje jedina rada je .. precti si knizky. Pak pravdepodobne pochopis, proc tu nekteri vzdychaji a nadavaji. To, na co se Ty divas v TV (a co se ti docela libi), proste nema moc spolecnyho (driv trosku, dnes uz hodne), co se libilo mne (knizky) a proc, a hlavne podle ceho se to nataci = tedy predloha.

    Maly priklad - je to jako kdyz ja zahraju na klavir Bachovu fugu d-moll. Neco dobre, neco zmrvim a nejaky kus uplne vynecham, protoze je to moc tezky. Namisto toho si tam doplnim kus nejaky jiny melodie, co se mi libi a pekne mi pekne jde - treba Holka Modrooka :-)

    Tobe se to bude libit, protoze original neznas. A nebudes chapat, proc nad tim nekdo jinej krouti hlavou a nadava. Takze, je mi jedno zda jsi videl TwinPeaks nebo Battlestar Galact., protoze to s tim nema co delat. Ale pokud nevis jak to ma vypadat, pak tve hodnoceni nemuze byt objektivni .. a prave toho pristupu scenariste zneuzivaji .. toto neni prvni pripad ani zdaleka ne. A pokud jim to bude prochazet, bude to horsi a horsi. Nejen v GOTu

    ATM
  • Rybba napsal(a):

    Co se týče toho výtahu, tak souhlasím, že s ním ten kluk netočí, jen přepíná nějaký mechanismus k pohybu nahoru, dolů. :king:

    Vono by to mohlo bejt to .. perpetuum mobile .. ona vlastne Melis taky Johnovi v knizce rikala, ze Zed jsou samy stary a drsny kouzla .. mozna myslela tohlecto ... :-))


  • @misho8723: Přečti si knihy a staň se jedním z nás. Nebo ještě jinak: "Řekli mi, pojď mezi nás, tak jsem šel...". A až si je přečteš, tak potom teprve budeš schopen pochopit hluboké poselství Atmanova postu, ale jenom "pravděpodobně".
    Ad výtah: Správně ortodoxní fantasy přístup je projít jakoukoliv knihu a veškerý výskyt slova mechanika nahradit slovem magie. :-)
  • Marek napsal(a):

    až moc nelogičností v tomhle díle, nechapu jak mohou být Vikings s menším rozpočtem o tolik lepší, to jen btw. Navíc tam bylo málo Myrandy, takže tam moc plusů fakt nevidim. Nejspíš ted budu vypadat jak sebestřednej kokot, ale skoro každou scenu bych tam udělal líp :idea:


    jako skoda ze nejsi reziser :D
  • NEČTENÁŘ

    Mě to nebavilo. Byla tam tma, drsňácký kecy co nikoho nezajímaj a takové ty scény o kterých nevím jestli mě mají vyděsit nebo pobavit (voják napíchnutý na obrově šípu), ale to se mi u bitev stává. V půlce jsem to chtěla vypnout, když mi došlo že nic jiného než bitva tam nebude. Navíc bitva, kde to vypadá že je na každé straně 20lidí.

    Jon a Sam na téma "a hele, a jaký to teda jako je... no TO" - proč? Tohle není komedie pro dospívající na téma ztráty panictví (tyhle filmy jdou zcela mimo mě).

    Aemon - to bylo fajn, já vážně zapomněla co je zač.

    Proč lezli na tu zeď? Každý správný obránce po nich začne něco metat a naděje na úspěch je mizivá. Pokud vím tak je na Severu zima, když došel olej asi by na ně stačilo nalít vodu - vařící - trochu by je to popálilo a pak by umrzli (nebo aspoň chytli pořádnou rýmu).

    Jon dramaticky vypustí Ducha (chichi) a ten zakousne celé 2 útočníky. No páni. Jo a proč si ho s sebou nevzal když odcházel za Mancem?

    Bohužel jsme se dočkali klišé "uprostřed bojové vřavy mám čas se vykecávat případně pochovat umírající milenku." Nerozbitný Jon, kterému se po úderu hlavou do kovadliny sotva spustí červená. Fialka fakt nenápadná. Divocí rozbijí tábor v týlu nepřítele a ani se neobtěžují rozestavit hlídky. Líbačka... ééééé.... ne.


    Prostě jsem asi moc velký hnidopich na sledování seriálových (a filmových) bitev.


  • @Terezička No já taky nejsem zrovna milovnice dlouhých bitev. Černovoda byla přece jenom o úroveň někde jinde. Zkrátka v té epizodě šlo přece jenom míň o boj, byly v ní zajímavější postavy a měla lepší katarzi. Tvůrci seriálu navíc strávili možná víc času s divokými než s těmi "nudnými" vránami, kterým jsme tu měli fandit. Nemůžou se tvářit, že divákům bude na postavách, které si sotva pamatují, extra zaléžet.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    8/10 To, že rozděli bitvu o Černý Hrad na dvě epizody se jim podle mě vymstí, protože spolu s tím, že do poslední 10 skákací epizody(dvě minuty tady, pak zase dvě minuty tam) buou mít problém, dát všem scénám potřebnou hloukbu aby to seriálový divák neznalý knihy pochopil. Tudíž se zase spoustu věcí(zbytečně) vynechá. A teď k samotné epizodě
    WTF CO TO JE?! Kde je moje armáda? Kde je můj krásný nájezd, kde muži kříčí STANNIS! STANNIS! STANNIS! Celou epizodu se těším, že už dorazím a ono kuloví. Za tohle bych měl DD dát plamenům. Ale což, no snad to v té poslední epizodě moc nepohnojí. A těšim se na nočník :D
    Druhá věc co se mi nelíbila byl Jon a kovadlin. Hora jednu vlepí Oberynovi a už fluše zuby a tady to Jon schytá kovadlinou do hlavy a je úplně v pohodě. Jinak, ale nemám výhrad a je skutečně škoda, že každá série nemá více epizod, kdyby se totiž mohlo víc epizod odehrávat na jednom místě, byl by to mnohem větší zažítek, protože takhle jsem si tu atmosféru bitvy a Zdi užil mnohem více.
  • upraveno 10. června 2014
    10/10
    Nevím co se vám nelíbí, když pominu tradiční blbosti jako že nikdo nemá helmy nebo štíty.

    - je jenom dobře, že se celý díl odehrával na severu a zbytečně se nedrobí naprosto zbytečnými scénami jiných postav a fillery

    - Samův výklad přísahy ukazuje, že je záludnější než vypadá (což se mu podle knihy mělo hodit v dalších dílech)

    - scéna Fialky procházející kolem divokých byla opravdu retardovaná, to uznávám

    - Thorne naprosto parádní

    - mamuti a obři
    Everett_Young napsal(a):


    Tak a teď se popravdě přihlašte všichni, které zajímá Ygtittina zrzavá minda.

    Am I gay or something? ;-)

    - protože oni na zeď naplno neútočí. Posílají jen pár maníků, aby udrželi co nejvíce mužů na zdi, aby nemohli bránit hrad, který měla Tormundova banda dobít za pomoci překvapení. A ve 100k armádě se určitě najde deset magorů, kteří budou pokládat lezení na zeď za dobrý nápad - navíc z dramatického hlediska vyvolávají pocit přímého ohrožení vojáků nahoře, i když z logického to nedává moc smysl.

    - proč nezaútočí jinde se neřeší ani v knize

    - Mance jeden nebo dva dny navíc nezabijí, proč útočit vším, co má když může posílat menší skupinky, na kterých si vyplítvají všechny svoje sudy a šípy?

    - nikdy jsem neshazoval sudy plné ledu ze sedmi set stop, ale myslím, že by dokázaly vytvořit slušný šrapnel

    - Slint chrabře chránící vitální zásoby potravin pobavil, o to to bude lepší, až zase začne na Jona drsně machrovat

    - i kuchař! Strašně se mi líbí ten záběr, kdy se ten jeho skáček na chvíli zaleskne

    - Grenn epický, škoda jen že nesehnali tak narychlo nějaká kopí

    - Ygritte, která machruje a pak nedokáže Jona zabít a smutně usmívající se Jon (předpokládám, že to měl být smutný úsměv) dobří

    - to děcko jak zabije Ygritte a pak drsně pokývá hlavou skvělé, není nad trošku dramatické ironie

    - nevím, jak udělat smrt v náručí tak, aby nevypadala jako blbé klišé

    - Tormund borec

    - Pyp a Grenn - nač zabíjet komparzisty, kteří jsou všem ukradení?

    - změny vůči knize nejsou tentokráte kompletně proti zdravému rozumu a tentokráte jsem za ně byl i rád, alespoň jsem byl více napnutý

    - a logicky vycházejí z toho většina pryč x hlídka v "plné" síle a jedna bitva x delší obléhání

    - lepší než Černovoda, tady má alespoň málo bojovníků smysl, když tu nebojují mnohatisícové armády (viz výše)

    - Marsahall umí, na TV skvělé, lepší než některé filmy

    - Kit byl překvapivě koukatelný, je moc dobře, že nebyla celá epizoda jen o něm

    - díl bez Daenerys ;-)

    Nejsem si jistý, jestli to byl nejlepší díl, nebo jestli jsem tak snížil svoje standardy. Chyběl mi jenom
    Stannis. Stannis! STANNIS!
    .
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. června 2014
    proč nezaútočí jinde se neřeší ani v knize
    Ale řeší. Když je zajatý Jon poslán Alliserem a Slyntem vyjednávat s Mancem, mají na to téma hovor.
  • @up_er ano to si taky často říkám, nicméně jsem se naštěstí minul povoláním, jako konstruktér se nemusim bát že mne nekdy na nejakem foru budou pomlouvat, že neumim točit davové/bojové scény (což je achilovka celého GoT)
    @atman představ si tam třebas šnekové soukolí, to má klidně převodovej poměr i=100, nejsem si jistej ale zrovna v případě výtahů se občas i používá :-)
  • nechapem preco vam vadi ze vcera
    nedosiel stannis
    . ved v knihach jon branil Zed snad mesiac ci kolko kym sa po utoku na CB vratili ostatni rangers. moze to byt dobry clifhanger na 10 epizodu ale nebol by som nespokojny keby to nechali na season 5

    takisto tie kecy o pocte komparzistov. co by pod Zdi robili okrem revania a strielania. mozno mohlo byt viac ludi/obrov/mamutov okolo brany ale inak...

    je mi luto pypa s grennom, ale hlavne druhy menovany odisiel v jednej z najpeknejsich scen ake som tuto season videl. len skoda ze neskoncili s obrom v naruci ako v knihe

    co ma najviac na diele mrzi ze sa nedrzali knihy a nedali obranu zdi na schodoch s koncom - zrutenim schodiska. to by bol podla mna ovela lepsi zaver celej epizody.

    pacila sa mi hudba i atmosfera pri nastupe divokych, naozaj temna. titulkova hudba naprosto dokonala
  • @Marek : Stejně celý ten výtah vypadá jenom jako přerostlý stavební vrátek. :-D Anebo jak pravil klasik: "Dejte mi dostatečně dlouhou páku a já pohnu celou zemí"
  • duny napsal(a):

    Pyp, Grenn... len skoda ze neskoncili s obrom v naruci ako v knihe...

    V knize s obrem v náručí skončil Donal Noye (teda náručí s jednou rukou je divný pojem) a Pyp a Grenn přežili, je to tak, že?
  • Marek napsal(a):

    @atman představ si tam třebas šnekové soukolí, to má klidně převodovej poměr i=100, nejsem si jistej ale zrovna v případě výtahů se občas i používá :-)

    jo 100:1 .. tak to by kluk tocil mozna jeste ted :-) To by sluzby nahore na Zdi musely trvat aspon mesic, aby se vyplatilo je tam posilat. A ne ze si tam kazdej jezdi nahoru a dolu, jak ho zrovna napadne. Mohly tam klidne strcit nejaky dve muly, at s tim jako otaci... a byl by klid. Jinak, ja chapu ze je zbytecny se "drbat" v takovych detailech .. ale uz si z toho spis delam srandu.

    Jinak at jen nekritizuju .. ta scena Grennem byla dobra. Vlastne hodne dobra, kdyz tak nad tim premyslim. Neresim kdo umrel a zda mel umrit, ale scena jako takova byla EXTRA. Je videt, ze oni (tako tvurci TV serie) by i umeli, kdyby museli :-)))


  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 10. června 2014
    @duny Předpokládam, že já asi říkat nemusím proč mi to vadí. Kazdopàdně dát tuhle scénu do 10 epizody,kde vše trvá max 2 min, smrdí průserem.
  • Ještě by ten výtah mohl fungovat na cimrmanově principu - nahoru by jezdili hladoví, jídlo by se na zeď dopravovalo katapultem. Během hlídky by vrány měli za úkol hodně jíst, aby přibrali, aby se zase dostali dolů. No a dole by byli zapaženi do těžké práce, aby zase zhubli.
  • Amberjack napsal(a):

    Tolik kritiky...naštěstí Vaše nefundované názory nejsou příliš zajímavé. Epizoda se mimořádně líbila Stvořiteli. A ten má asi trošku lepší vkus a nadhled, není-liž pravda?:)

    Nelíbí se mi pojem "nefundovaný" stále se bavíme o seriálu nikoliv o knize. Bylo už asi stokrát osvětleno že kniha a seriál jsou úplně jiné vyprávěcí prostředky přičemž seriál si jde do jisté míry svou vlastní cestou. To že je Martin spokojený neznamená že musím být já nebo kdokoliv jiný. Totalita názorů je dnes už přežitá. :)
  • Jay napsal(a):

    duny napsal(a):

    Pyp, Grenn... len skoda ze neskoncili s obrom v naruci ako v knihe...

    V knize s obrem v náručí skončil Donal Noye (teda náručí s jednou rukou je divný pojem) a Pyp a Grenn přežili, je to tak, že?
    ano Jay, presne tak Donal Noyle, kovac ktory vykoval vojnove kladivo krala Roberta

    @duny Předpokládam, že já asi říkat nemusím proč mi to vadí. Kazdopàdně dát tuhle scénu do 10 epizody,kde vše trvá max 2 min, smrdí průserem.

    no v knihach to tiez bolo popisane z Jonovho pohladu cize podrobny boj sme nevideli, cize toto konkretne by mi nevadilo. skor mi vadi ze Jon tym padom nebrani Zed ani minutu a teda fakt ze zachranil celu NW viac menej pada. to ze isiel sam z holymi rukami zabijat manceho je strasne stupidne a nelogicke.
  • Já taky celkem nechápu proč všem vadí že tam nebyl Stannis, já osobně ho v tomhle díle vůbec nečekal a už od začátku jsem čekal že přifrčí a nakope divokým zadky až v dalším díle, vždyť i v knize přijel až docela dlouho po bitvě o černý hrad, až když Jona poslali za Mancem. Ale taky jsem trochu nepobral tu cestu Jona za Mancem, pokud vim tak v knížce nebyl zrovna nadšený z toho že ho posílají na takovou sebevražednou misi a tady se tak rozhodl sám a byl do toho docela zapálený, ale nad tím jsem jenom mávl rukou.
  • upraveno 10. června 2014
    Nevím jestli to dát do spoileru nebo ne ale radši to do něj dám.
    Ale v seriálu mě dost naštvalo že tam nedali spoustu divokých na jejichž ztvárnění jsem se dost těšil. Těšil jsem se na ztvárnění Harmy a Varamyra a oni je tam nedali :(
  • @Terezička : A vítána jsou obzvláště těžká jídla, jako vejce, nebo houby.
    @atman : Já to taky beru s nadhledem, ale stejně netočí a netočí... :-) Jenom za ten klacek zatáhne. Ještě by mohl říct, ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají.
  • Pre mňa nuda, Jon nie je môj seriálový obľúbenec. Tunel a kosa bola fajn :)
  • brbr napsal(a):

    Sice nemám žádné zkušenosti s vojenskou obranou čehokoliv, ale moc jsem nepobrala, proč se nesnažili zabít toho druhého obra, co zdvihnul bránu a místo toho pálili po Divokých, kteří byli bůhví jak daleko. Nemluvím o obrovi, který tu bránu za sebou zase pečlivě zavřel, třeba jejich myšlení funguje jinak. A taky mne trochu zarazilo, že na nádvoří bitva skončila, ale nikoho ani nenapadlo, jít pomoct těmi šesti chudákům do tunelu.
    Trochu mě dneska zklamala hudba, připadala jsem si jako při hraní nějak pc střílečky, obzvlášť u těch Ygrittiných kaskaderských kousků (kotoul, vysřelit, seskok, vystřelit, vyhnout se šípu, vystřelit).
    No, celkově nic moc, taková sekaná to byla. A pořád přemýšlím, jestli má Kit ve skutečnosti takový hlas nebo to má v souvislosti s tím, jak se soustředí na hraní :-)
    RIP Grenn, Pyp a Thorne!

    Oni už ho nejspíše neměli moc čím zabít. A ten obr byl docela v afektu, když mu před tím zabili toho druhého obra, tak na tu bránu moc nemyslel, chtěl se prostě pomstít.
  • @Marek Všichni víme, že bys to natočil líp, ale musíš pochopit, že kdyby si najali tebe, tak už by jim nezbyli prachy na kozy a draky, a to by spoustu diváků odradilo (I když věřím, že ty bys jimi v bitvě o Zeď nešetřil :-D ).
  • upraveno 10. června 2014
    tak za mne nejhorší díl vůbec (s výjimkou 4x04, ale to je v mínusu). Tři diskuze o sexu, aby si vynahradili nedostatek nahých scén, pak si Fialka přijde těsně kolem tábořících divokých, jejichž oheň je teda hrozně nenápadnej, následně přelézaj neexistující bránu, jejíž účinnost je naprosto nulová, a pak už jen epické fighty, vytrhávání mnohatunových železných kos a zabíjením jima naprosté debily, kteří vylézaj Zeď, a jen 2 obři, kteří jsou očividně nehořlaví a dementní. Absence všech dobrých postav (Donal Noye, Varamyr, Harma,
    Stannis
    , a naopak prezence těch, co tam být neměli (Slynt a Tormund). K tomu předbíhání v lince Sam x Fialka.
    Jediné dobré scény jsou propuštění Ducha (který mělo bejt mnohem dřív), a Alliserův proslov a následný souboj, jsem rád, že to není takovej magor jako v knížce - 2 z 10
  • @Mikjanavos
    Pokud vím, tak
    Stannis
    se tam má objevit až později, stejně tak jako v knize, jestli se dobře pamatuju.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 10. června 2014
    folkon napsal(a):

    Gepeto napsal(a):

    Pre doplnenie 13:22 všetci čumia na žiaru zopza kopca... Podľa spôsobu akým čumia to má byť onen oheň... Ktorý je nejakým magickým spôsobom vidno

    Pre doplnenie, Thennsky menic 13:12 povie "it;s time" a to uz tam aj trubia zo Zdi na poplach.
    kazdopadne v tak temnej krajine by si lesny poziar videl na vela kilometrov daleko, bez ohladu na zed proste by oziaril oblohu.....skus ist niekedy po tme do lesa a budes vidiet svetelny smog(tusim tak sa to vola) aj zo vzdialenej dediny...

    Ja som si tú scénu celú pozeral znova. Takže mohol by si aj ty.
    Menič im oznámi Je čas. Všetci sazdvihnú a pozerajú na kopec, ktorý je siluetne ožiarený ohňom. Ignorujme fakt, že medzi tým hňom a tými Divokými je niekoľkokilometrová Zeď a celý Čierny hrad. Aby doľlo k tomu, že pod daným uhlom nie je vidno Zeď, zato žiaru ohňa áno, musel by ten oheň byť do výšky vyšší ako Zeď. Takže Mance v krutých mrazoch podpálil les, ktorý následne vzplanul do ohňov o výške 20 kilometrov? :-k Nemali by tie plamene trocha problém neudusiť sa v takej výške?
    Keby pod tým uhlom bolo vidieť ešte vrch Zdi, ktorý by bol takto osvetlený nedbám, ale nemyslím, že je možné, aby bolo ten oheň vidieť žhnúť (nie na oblohe, siluetne) skrze Zeď, hrad, údolie a ešte dobrý kilák lesa. V tej scéne to vyzerá, že ten oheň je rovno za tým kopcom.

    @M1on lenže to, čo dávaš ako príklad ty nie je oheň, ktorý má v prekážke niekoľko kilometrov vysokú Zeď a ešte ani nie si za kopcom, ale v rovine.
  • Stannis bude stoprocentne pristi epizodu protoze jiz v prvnich trailerech byli videt jezdci v zasnezenem lese jak honi divoky ;) jinak taky jsem byl nejdriv nastvany ze stannis nebyl jiz tuhle epizodu ale myslim ze DD si rekli, ze 9. dil NESMI skoncit dobre :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    yugy napsal(a):

    10/10
    Nevím co se vám nelíbí, když pominu tradiční blbosti jako že nikdo nemá helmy nebo štíty.

    - nevím, jak udělat smrt v náručí tak, aby nevypadala jako blbé klišé



    - Pyp a Grenn - nač zabíjet komparzisty, kteří jsou všem ukradení?

    Je krásne keď niekto napíše niekoľko desiatok riadkov kritiky, kde jasne a názorne vysvetľuje, čo sa mu nepáčia a následne sa dočká tohto... Hmm... Tak ak sa ti to páčilo, proti gustu žiaden dišputát, asi máme iný vkus, ale tak ako sa zástanci oháňajú právom zbožňovať seriál (ktoré im nikto nevzal), majú aj náročnejší ľudia (ktorí si, a to hovorím už si tretí krát, za kvalitu aj platia) právo sa sťažovať.

    S prvou časťou viac-menej súhlasím. Toto. Nuž, tak si prečítaj knihu, tam bola alternatíva, ako z toho neurobiť klišé. Stále to bolo umieranie v náručí, ale aspoň okolo toho nebol boj a nebolo to štýlom I don't care I love it, čo úroveň klišéovitosti značne znížilo.

    A posledné. Prečo? Nuž áno, vtipné hlášky môže hádzať Edd predstavujúci "Na Čiernom hrade je aj niekto iný než len hlavní aktéri". Seriálu ku šťastiu zjavne stačí aj to, plus hlavný Jon Superborec. Ale aspoŇ jedného z tých dvoch tam mohli nechať ako Jonovho priateľa. Takto tú linku činia dosť prázdnov - a za cenu čoho? Zlepší sa tým kvalita? Nie, len tam bude nejaká nahotina navyše.
  • @Mikjan Tormund tam být měl, jenom ho neměli zajmout. Neměli tam být Slynt a Thorne.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.