Rozhovor s Georgem R.R. Martinem pro Vanity Fair - Ice & Fire
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
tak zase, napr. taký Walder Frey(?),ted nevím jiste, proste ten v Dvojčatech na rekotočí, ten co má tích vela dcer, detí a vnukov :D ), má už hodne cez 90, a stále je v "plné síle" :twisted: =D
A taky máš kritiku a kritiku... nad některými komentáři kroutím hlavou nebo se směju, ale někdy musím souhlasit. Seriál ani knihy prostě nejsou perfektní, to není žádné tajemství.
Mimochodem, zrovna u té Zdi ovšem magii nikdo nezpochybňuje,... a navíc může obsahovat vzpěry. :o)
Tak jsem našel, že klíčový ukazatek bude asi pevnost v tlaku,... kolik má led?
Pevnost ledu v tlaku: 10MPa
Hustota vody 1g/cm3
Trocha výpočtů Mpa = N/mm2, při gravitačním zrychlení země 102g->1N, voda 1g=sloupec 1m při podstavě 1mm... led na tom asi bude podobně, možná o něco lépe... vychází mi z toho dobře, že teoreticky by mohl udržet až 1km výšky (samozřejmě bez zapožtení deformace a podobně)? Vycházelo by mi tak, že těch 210 metrů by mohlo být reálné, ale nevím, ptám se...
http://www.rollingstone.com/movies/news/george-r-r-martin-the-rolling-stone-interview-20140423