Je to tak, pravopisných chyb jsem si ani tak nevšiml jako několika zaměněných jmen postav. Např. jednou je zaměněn Gregor za Sandora, podruhé je tam zas nějaký Robert Stark a nikoli Ned.
Hostina je zatím nejslabším dílem ságy (i když pořád vysoce nadprůměrné fantasy) a změny v překladu tomu moc nepomáhají. Nezbývá než doufat, že příští díl (i jeho překlad) naváže na předchozí knihy.
tiež som to videl jednak u brienne a čiastočne aj u Sansy. pri Sanse to je aspoň budovanie političky, aj keď dosť pomalé, ale Brienne sa proste "nezmyselne" túla krajinou a skončí na špagáte.
To taky, a mě ještě přišlo, že se v ní postavy chovaly v mnohém o dost jinak, než v předchozím díle. Vím, že každý prochází změnou, ale to čím se stala třeba Cersei mě dost zklamalo, čekal jsem zkrátka od ní víc. Taky Brienne měla do té ženské, která si získala Jaimeho respekt dost daleko. A samozřejmě ten náhlý výskyt vrabčáků v obrovských počtech...jeden by řekl, že se objevili doslova odnikud a okamžitě.
Je tady asi vážně problém v tom, že v knize chyby hlavní tahouni předchozích příběhů (Jon, Tyrio, Davos) a ti ostatní, kteří zbyli (Arya), buď nic moc nedělají, nebo (Jaime) to sami neutáhnou. Jaime je fajn i v Hostině, bohužel byly jeho kapitoly, s výjimkou kapitol z Dorne, jediné na které jsem se vyloženě těšil, což je docela slabota. Samozřejmě jsem si užil i ostatní (s výjimkou Brianne), ale už to nebylo takové to: "jé kapitola s Tyrionem, a jé hned po ní Jon a pak zase Jaime, no to je paráda!". Takhle to bylo jen: "Super, Jaime, ok Cersei, ok Sansa...". :-D Samozřejmě přeháním, ale takhle to prostě bylo.
Přeci jenom hodně dělá postava, která kapitolu vidí svýma očima, tím spíš, když jsme si za 3 díly na postavy a jejich povahy a zvláštnosti zvykli. Nemůžu třeba ale říci, že by se mi nelíbili kapitoly z Železných ostrovů a Dorne (Aeron zdravící příchozí "Přijeli jste, abyste se nechali utopit, moji pánové?" byl cool), naopak jsem si říkal, že Dorne a Osrovům mohl být dán prostor už v předchozích dílech.
Železné ostrovy mě těžce nebaví a už jsem se párkrát přistihla, že během čtení jejich kapitoly listuju dopředu kolik to má ještě stran. U Brienne to mám podobně.
Komentáře