První lásky bývají krátké... ale v srdci zůstávají. Hezky vymyšlený a napsaný příběh. A s překvapením na konci, kdy vám konečně dojde, kdo je ta mladá, svéhlavá, neposlušná a roztomilá nevěsta na útěku. Příjemně nostalgické vzpomínání, při kterém si možná i vy vzpomenete, jaké to tehdy bylo.
Milé, vtipné, sladké s trošku nahořklým koncem. Klasická romantická zápletka a spousta sympatických postav. I když těžko uvěřit, že by se skutečně mohlo jednat o Královnu trnů, tomu se říká obrat o sto osmdesát stupňů :)
Bylo to trochu moc sladké a dost těžce uvěřitelné a do poslední části jsem si říkala, že by to mohl být scénář k nějaké pohádce (na kterou bych se potom zatraceně ráda podívala). No ale já tady mám co kecat, kdo je tady odborník přes přeslazené příběhy :oops: Každopádně, tato povídka je těžce čitelná a autorovi tímto moc děkuji za moc pěknou cestu vlakem :-D
Ufff... panečku, to je příběh - až budu velký, chtěl bych takový také umět napsat :o) Smíchejte Titanik s My Fair Lady, vyceďte ledovec, přidejte trochu citu, vědomí povinnosti a lžíci nevinnosti a dostanete přesně toto... A serte na babicoviny typu "když nemáte vodu, dejte tam lávu..."
A teď odbočím od povídky, protože nemám co dodat (prostě je dobrá, je zatraceně dobrá a těžko ji něco překoná, ale rád se nechám překvapit...). Dost chválení, ještě by autor spychl, takže snad radši jen "Docela dobrý, ušlo to"... takže jedna otázka do pléna: 50 zlatých zápisného? To mi přijde neuvěřitelná suma... má někdo představu, co taková suma obnášela? Kolik byste si představili v převodu na naše? 5tisíc, 50tisíc, půl milionu, 5milionů?
Žádným zásadním způsobem to nemusíš počítat jako dlouhodobé výplaty se zahrnutí cash-flow, valorizací a diskontu... Prostě tak plácnout, kolika dnešním kč by to tak zhruby mohlo odpovídat... (+ zdůvodnění... já bych asi volil nějaký neinflační ukazatel, jako třeba cena koně, z hodnoty gramu zlata bych nevycházel, protože jednak nevíme, kolik váží "zlatý" a jednak cena zlata hodně závisí na dostupnosti v dané lokalitě...)
V Potulném rytíři dostane Dunk za Poslušnou (což je solidní, ale poněkud vysloužilá kobyla, ne válečný kůň) od handlíře tři zlaťáky (dragony) a zbytek ve stříbře, přičemž původně za ni chtěl 3000 stříbrných, což zřejmě považoval za odpovídající a poctivý ekvivalent. Ale možná je někde v Písni uveden lepší příklad cenových relací.
Tuhle povídku jsem si nechal nakonec a musím přiznat, že jsem udělal dobře. Hezký, sladký milostný příběh, krerý byl kvalitně zpracovaný. Zaujal mě autorův jiný pohled na lady Olennu, kterou nám představil jako mladou a romantickou dívku.
Moc děkuju všem za komentáře, nečekala jsem, že by se to mohlo tak líbit :-) S My Fair Lady byl Jay dost blízko mé inspiraci - Prázdninám v Římě, od kterých se to pak ale posunulo úplně jinam a zůstal jen název a trochu inspirace s koncem :-) A k těm 50 zlatým zápisného - to jsem tam jen tak plácla a pak si zapomněla ověřit, zda je to vůbec reálná částka :oops::-D
No, Prázdniny jsem asi dvakrát viděl, ale MFL to je srdeční záležitost, kterou si řadím k vánočnímu koloritu (stejně jako vysílání záznamu ze soutěže v 10T)... no, tak možná mi to jako blízký žánr prostě káplo do noty. Jinak u začátku jsem se výborně bavil (mnohem čistší humor, než ta moje povídka), konec trochu zvážněl, ale paráda. Po právu vítězná povídka. 50 zlatých... náhodou - tohle jsem nezahrnoval do hodnocení, spíš mě to jen tak zaujalo,... a řekl bych, že se okolo toho vyjevila spousta zajímavých informací.
Komentáře
Hezky vymyšlený a napsaný příběh. A s překvapením na konci, kdy vám konečně dojde, kdo je ta mladá, svéhlavá, neposlušná a roztomilá nevěsta na útěku. Příjemně nostalgické vzpomínání, při kterém si možná i vy vzpomenete, jaké to tehdy bylo.
Každopádně, tato povídka je těžce čitelná a autorovi tímto moc děkuji za moc pěknou cestu vlakem :-D
Smíchejte Titanik s My Fair Lady, vyceďte ledovec, přidejte trochu citu, vědomí povinnosti a lžíci nevinnosti a dostanete přesně toto... A serte na babicoviny typu "když nemáte vodu, dejte tam lávu..."
A teď odbočím od povídky, protože nemám co dodat (prostě je dobrá, je zatraceně dobrá a těžko ji něco překoná, ale rád se nechám překvapit...). Dost chválení, ještě by autor spychl, takže snad radši jen "Docela dobrý, ušlo to"... takže jedna otázka do pléna: 50 zlatých zápisného? To mi přijde neuvěřitelná suma... má někdo představu, co taková suma obnášela? Kolik byste si představili v převodu na naše? 5tisíc, 50tisíc, půl milionu, 5milionů?
A ano, možná slabá chvilka, ale evidentně to, že nastala po přečtení té povídky o té povídce mnoho vypovídá...
... Kolik je 50 zlatých? :o)
Ale možná je někde v Písni uveden lepší příklad cenových relací.
Copper Coins
Penny and Halfpenny.
Half Groat, 2 pennies.
Groat, 4 pennies.
Star, 8 pennies.
Silver Coins
Stag, 7 stars or 56 pennies
Moon, 49 stars or 392 pennies
Gold Coins
Dragons, 30 Moons, 210 Stags or 11,760 pennies.
Požadavky: Body. WTF? Doyle!
A k těm 50 zlatým zápisného - to jsem tam jen tak plácla a pak si zapomněla ověřit, zda je to vůbec reálná částka :oops: :-D
Jinak u začátku jsem se výborně bavil (mnohem čistší humor, než ta moje povídka), konec trochu zvážněl, ale paráda. Po právu vítězná povídka.
50 zlatých... náhodou - tohle jsem nezahrnoval do hodnocení, spíš mě to jen tak zaujalo,... a řekl bych, že se okolo toho vyjevila spousta zajímavých informací.