Hodnota Zlatého "draka"

JayJay
upraveno 29. listopadu 2013 v Svět ledu a ohně
V sáze se občas zmiňují různé mincí (penny, star, stag, dragon)... jaké jsou však mezi nimi převodní kurzy a jakou hodnotu si pod tím představit v dnešních korunách?

Na stránkách ledoohňové wikipedie http://awoiaf.westeros.org/index.php/currency nalezneme vzájemnou směnitelnost západozemských mincí, stejně jako odhad, že 1 dragon, odpovídá cca 13.000 €.

Jakékoli zmínky, co se za kolik dalo koupit sem... a třeba zjistíme, jestli v tom mají bordel čtenáři, nebo i sám Martin... :o)

Copper Coins

Penny and Halfpenny.
Half Groat, 2 pennies.
Groat, 4 pennies.
Star, 8 pennies.

Silver Coins

Stag, 7 stars or 56 pennies
Moon, 49 stars or 392 pennies

Gold Coins

Dragons, 30 Moons, 210 Stags or 11,760 pennies.
«1

Komentáře

  • JayJay
    upraveno 29. listopadu 2013
    Cena 13.000 € (cca 350.000 kč)/GD je odvozena z Malíčkova nákupu 12ti sudů drahého dornského vína za 100GD (při použití 225 litrů/sud) na Turnaj Pobočníka.

    Vychází mi z toho cena vína 12.000,- / litr, což v dnešní době zřejmě možné je (nicméně je otázka, zda takového vína bývá běžně k dispozici 2500 litrů), nicméně půjde spíše o archivní láhve s investiční hodnotou, čili něco, co u daného příkladu nepřipadá v úvahu. Kdybychom pro jednoduchost uvažovali cenu 1GD = 10.000 kč dostaneme se k ceně cca 350/litr, což je cena, za kterou lze sehnat vína s přívlastkem VzB, což dle mého splňuje kvalitu kladenou na víno pro šlechtu. (A Malíček by určitě nekupoval unikáty, spíše kvalitu za rozumnou cenu)




  • Z dalších dostupných informací máme (uvítám doplnění):

    - Potulný rytíř: Kompletní sada dobrého (nezdobeného) brnění s rukavicemi nákrčníkem a kbelcovou přilbou 4GD
    - Turnaj pobočníka: Výhry 40.000, 20,000 a 10.000GD.
    - 10.000 GD nabídl Edmure Tully za znovuchycení Jaime Lannistera
    - 300GD je impozantní výkupné za rytíře ze vznešené rodiny, 100GD rozumné za mladšího syna vznešené rodiny
    - Dluh pokladnice sedmi království se udává jako 6 milionů GD
  • Tohle mi přijde jako šíleně přestřelené. 1 zlatý logicky nemůže mít hodnotu 350 000kč když obsahuje kolik? Gram zlata? Dva? Dnes je cena zlata 406 kč/gram investičního zlata. Tedy 350 000 je hodně nadsazené. Navíc, výkupní cena šlechtice by pak byla 105 000 000, cena koně 4 900 000. V tomto ohledu bych spíše doporučil konzultaci s historikem, zítra s jedním budu mluvit, tak se zeptám.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    13 000 € ? To je asi 390 000 korún slovenských :D A Brienne toto dala za jednu poondenú informáciu... Ech... Moja predstava bola trocha iná..
  • 2 100 000 000 000 by byl dluh koruny v přepočtu na naší měnu podle toho co uvádíš. Vezme li v potaz že s hodnotami takovéhle výše se dříve absolutně neoperovalo, musela by si Cersei nechávat po celém království stavět sochy ze zlata + najmout 500 lidí na permanentní tunelování pokladny aby takovýhle dluh vyrobili, i když v tomhle případě lze předpokládat že dvůr byl zadlužený dlouhodobě, tedy již před nástupem Baratheonů k moci.
  • @Everett_Young: Souhlasím, taky se mi to zdá nadstřelené jen jsem si chtěl ujistit, že jsem se někde nepřepočítal o řád... :o)
    Osobně bych byl rád, kdy se podařilo dojít ke konsenzu (narozdíl od awoiaf), že dragon bude něco okolo mnou zmíněných 10.000... pak by se totiž zcela účelově dala vzít v úvahu jednoduchá rovnice 1 kč = 1 penny :o)
  • JayJay
    upraveno 29. listopadu 2013
    @Everett_Young: Cena zlata je dnes 800 kč / 1 g. 1GD zjevně nebude prcek (mince 50kč váží téměř 10g). V minci může být 10%, ale klidně i 100% zlata a hlavně, cena zlata se nejspíš odvíjí (hlavně dříve) od dostupnosti daného kovu... a myslím, že tedy nemůžeme usuzovat o ceně mince na základě natolik nejistého ukazatele... :o)
  • @Jay viz mnou doplněný zdroj u ceny zlata. Kde si viděl těch 800kč?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ja som tipoval

    1 Penny = 0.01 € (0.30125 SK)
    1 Stag = 0.56 € (16.87 SK)
    1 Dragon = 117.6 € (3542.7 SK)
    [Koruna sa od ČK moc nelíši oproti iným... Takže cca sa to dá previesť...]

    Síce stále mi to príde mierne divné...
  • @Everett_Young @Branislav_Gepeto: Tahle debata začala jinde, já ji sem začal přenášet, ať si to neplevelíme tam (povídka 4, šesté kolo)... a nešlo to tak rychle jak jsem čekal :o)
    Ta naprosto astronomická částka 13.000€ není z mé hlavy, je uvedena na awoiaf, domnívám se, že je (myslím tak 35ti) násobně přestřelená, zatím to vypadá, že v tomto se nerozcházíme.
    Jakékoli upřesnění a doplnění uvítám... za jakou informaci dala Brienne 1 GD třeba vůbec netuším...
  • @Everett_Young: Máš tam odkaz... ty jsi bral 14ti karátové, já to mám asi jako čistý kov...
    Ale jak říkám, nevím, jestli cena kovu (o jehož zastoupení ve Westerosu víme prd) je úplně vhodný instrument...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay V Hostine sa dohadovala s nejakým pajčekom, ktorého meno neviem, ktorý ju mal zaviesť k dajakému Klepetu...
    Vtedy jej naznačil, že mu má zaplatiť za informácie a podplatila ho zlatým dragonom. Ja by som to prirovanl k takému podnutiu stodolárovky...
  • @Jay Pochybuji už jenom o tom, že v zemi ve které je mořeplavectví na úrovni vikingů, nemá žádné palné zbraně a technicky za 8000 let technologicky téměř nepokročili je zpracování zlata tak dokonalé aby dokázali zlato produkovat v čisté nepomíchané formě. Tak jako tak, víš jakou produkci zlata by museli mít aby vyprodukovali tolik peněz, kolik je ve westerosu v oběhu? Tady nemájí žádnou Aljašku (tedy mají, ale tam je trošku Jiná horečka než zlatá =D ) nebo Austrálii aby mohly v takovém množství těžit a zpracovávat zlato. Proto pochybuji že by jeden GD měl takovou hodnotu. Pokud ano, musela by být značně uměle nadsazená.
  • JayJay
    upraveno 29. listopadu 2013
    @Everett_Young: Tak chápu to tak, že cenu zlata určuje hlavně objem zlata v oběhu (zvlášť když kryje měnu). Čím méně měli zlata, tím větší hodnotu má mince (tudíž si stále stojím za svým, že použít dnešní cenu zlata není úplně objektivní)...
    Jinak Aljaška a Austrálie ne, ale Lannisterské držby byly poměrně zlatonosné (ostatně sám lord Tywin... ne, tak nesral zlato.)
  • Jinak za Poslušnou chtěl Dunk 3.000 stagů, handlíř nabídl 300. Dohodli se na 750 s tím, že dostane 3 zlaté, zbytek ve stříbře (samozřejmě, ani víc ve zlaých dostat nemohl).
  • To už jsem přece říkal, ne? :-)
  • @heavy_head: No jo, ale myslím, že bez těch údajů 750 a 300 (nevím, konští handlíři jsou prostě něco jako prdejci ojetých automobilů, takže smlouvání je asi na místě, proto se nelze divit ani číslu 3000, ani číslu 300 jako výchozí pozici).
    Ostatně, potvrdil to i sám Dunk, když pak zmíní, že očekává, že když ji bude chtít koupit zpět, tak že čeká, že bude dvakrát dražší... Takže "férová cena" může být řádově 1.000 stříbra, tj. cca 5 zlatých. Hmmm, kolik dnes stojí kůň,... nebo jinak, kolik stojí kráva na maso a co bývalo ceněnější ve středověku - Kůň, nebo kráva?
  • A dále se píše, že za Války pěti králů byly v hlavním městě šokující ceny:
    6 "coppers ???" za meloun
    "Silver stag" za bušl (cca 25kg) obilí (aktuální cena asi 90 kč, jestli čtu správně burzovní lístky)
    "Gold dragon" za "side of beef" (půlka dobytčete?) nebo šest vyzáblých podsvinčat

    Takže ten odhad cca 1gd = 10.000kč (nebo lépe 1 penny = 1kč) může být spíš klidně i podhodnocený, ale myslím, že stále se pohybujeme v rozumnějších relacích, než to co uvádí awoiaf.
  • upraveno 9. prosince 2013
    ... nepozeral som celý link..toto jedine som našiel, čo malo hlavu a patu..
    a dosť sa to podoba na link kt. tu dal Jay.
    http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Currency
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Everett_Young napsal(a):

    ... i když v tomhle případě lze předpokládat že dvůr byl zadlužený dlouhodobě, tedy již před nástupem Baratheonů k moci.

    „Koruna dluží víc než šest milionů zlatých, lorde Starku. Nejvíc jsme zadluženi u Lannisterů, ale půjčili jsme si také od lorda Tyrella, Železné banky Braavosu a několika tyrošských obchodních kartelů. Nedávno jsem se musel obrátit k církvi. Nejvyšší septon smlouvá hůř než dornský trhovec.“
    Ned byl zděšený. „Aerys Targaryen po sobě zanechal pokladnici přetékající zlatem. Jak jste tohle mohli dopustit?“
  • JayJay
    upraveno 10. prosince 2013
    „Aerys Targaryen po sobě zanechal pokladnici přetékající zlatem. Jak jste tohle mohli dopustit?“
    Jo, taky jsem měl za to, že se to tam zmiňovalo... na druhou stranu, po Rebelii byla země v troskách, KL vypleněno a nebyly to právě růžové časy... Zajímavé je, že v tom odkazu od Depresora se píše, že Malíček zdesetinásobil hrubý příjem pokladnice proti časům Šíleného krále... Nechápu...

  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay To je ľahká matematika.
    To, že pokladnica bola plná nemuselo znamenať dobré hospodárenie. Mohla byť pred jeho vládou ešte plnšia a on skôr spôsoboval straty. Čiže hrubý príjem -500g/m. Nuž a Malíček to zdesaťnásobil. Čiže -5000g/m.
    :D
  • upraveno 10. prosince 2013
    @Branislav_Gepeto vidiš, toto by nás nenapadlo, dobrý, nekonvenčný štýl uvažovania :twisted: :-)

    edit :
    + @Jay
    Jay napsal(a):

    „Aerys Targaryen po sobě zanechal pokladnici přetékající zlatem. Jak jste tohle mohli dopustit?“
    Jo, taky jsem měl za to, že se to tam zmiňovalo... na druhou stranu, po Rebelii byla země v troskách, KL vypleněno a nebyly to právě růžové časy... Zajímavé je, že v tom odkazu od Depresora se píše, že Malíček zdesetinásobil hrubý příjem pokladnice proti časům Šíleného krále... Nechápu...
    - nj, je to proste "Záhada Královské Pokladnice v KL, a jej casflows.. :-k :king: :3eyed:
  • @Branislav_Gepeto: Nesouhlasím, tam se píše o příjmu, nikoli o roční bilanci (např. ČR v mld -> příjem 1.100, výdaje -1.200 = bilance -100). Zaráží mě, na co šly všechny výdaje (pro jednoduchost i kdyby byly 10x vyšší), když příjmy znásobil desetkrát... vždyť i dříve armádu a státní aparát ufinancovali a nemyslím, že třeba armádu by Robert navýšil na desetinásobek...
  • V Tajemném rytíři se uvádí:
    10 zlaťáků nový kůň.
    30 zlaťáků za 2. místo v menším turnaji.
    1. cena - dračí vejce. Dala by se z toho vypočítat cena dračího vejce? :-)
  • JayJay
    upraveno 11. prosince 2013
    @heavy_head: Tak určitěěě, chceš to v koních, fotbalových hřištích, nebo v porovnání s Boeingem 747?
    Tak první místo v pobočníkově turnaji bylo hodnoceno dvojnásobkem druhého místa, takž berme 60 GD, to znamená 6 fungl nových koní, 15 sad nezdobného brnění, asi osm sudů drahého Dornského vína, a nebo (přijmeme-li navíc ještě mnou odhadlou cenu GD) 600.000 korun českých (ale klidně třeba jen čtvrt milionu, třeba celý).
    Ale je nutno vzít v úvahu, že před sto lety asi ještě dračí vejce nebylo až takovou raritou, jako v době Tance (ještě je nezničili v Letohradu, nepoztrácely se a tak...)
    To vede k otázce, Danny dostala zkamenělá vejce (myslím)... dračí vejce je vždy zkamenělé, nebo po určité době zkamení (a tudíž tyhle byly klidně prastaré...)?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay Ja viem, robil som si srandu :P
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay Neviem, či to bolo v knihe alebo len seriály, ale Illyrio hovorí niečo v zmysle, že je síce pravda, že tieto už sú skamenelé, ale to neubralo na ich kráse. Okrem toho nikoho nenapadlo veriť, že Dany sa vyliahnú.
    Buď teda skamenenie je naozaj činnosť akéhosi odumretia, kedy sa z vajca stáva len dekorácia a dochádza k nemu často a zrovna Dany nejako magicky tie draky oživila.
    Alebo toho o drakoch už vedeli málo a naozaj šlo o bežnú vec.
  • @Branislav_Gepeto ..alebo je možné, že "skamenené" sú ´en naturelle´, a je to ich prirodzená vlastnosť ich "škrupiny toho dračího vejce, tá skorápka je tak tvrdá a hrubá.. (precejen to nie sú nejaké malé slepačie, z bílích lenghorek vejce.. :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Alef_peAlef Veď to je tá druhá možnosť, že je to normálne, iba sa to za tie roky stratilo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.