Nejsilnější hrad Západozemí

upraveno 9. listopadu 2013 v Svět ledu a ohně
Jaký je podle vás nejsilnější hrad Západozemí? Orlí hnízdo, Zimohrad, Casterlyova skála, Kailinská držba či snad nějáký jiný? Pište do komentářů :D
2456

Komentáře

  • @Nevada Tak nějak od občanské války to očividně táhli spíš dle svého trika než kabátu
  • btw., taký nápad, a co taký hrad,/pevnosť, čiastočne (alebo aj celý) vybudovaný v podzemí (príp.vytvorený a rozšírený z prirodzeného podzemia, jaskyne, a pod. - jako to bolo (mnohokrát) v LoTR-ovi, taký vo svete Západozemí nemajú ?
    ..také sídlo by malo výhodu, jako kryt, - až aj do moderních čias by im vydržalo, v časoch vojenského letectva, jako ochrana proti náletom :p :twisted: =D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Alef_peAlef Casterlyova skála je ve skále.

    Orlí hnízdo je při obléhání odkázané na pomoc od vazalů nebo někoho, kdo dorazí a porazí obléhatele. V takovém případě je potřeba vyslat havrana a hrát válku perem a inkoustem. A na rozdíl od běžných hradů v relativně rovné krajině, Orlí hnízdo jen tak od pošty neodříznete, když létá pošta tak vysoko.
  • Alef_peAlef napsal(a):

    ..také sídlo by malo výhodu, jako kryt, - až aj do moderních čias by im vydržalo, v časoch vojenského letectva, jako ochrana proti náletom :p :twisted: =D

    Nevím kde žiješ, ale takovéhle "skalní" kryty fungovali tak maximálně do 43, pak už to šlo jen hůř a hůř...a dnes pro nás není problém ani pár desítek metrů termoplast betonu.
  • Orlí hnízdo, je určitě oříšek, ale co Sluneční oštěp? I Targaryenům, se nedařilo dobít Dorn s jejich pouštěmi...
  • @Baron Taky mě to napadlo. V poušti se každá armáda rozpadne rychleji, vůbec to nejde uživit při útoku na město, který je zásobený hlavně studnama s čistou vodou. Samozřejmě, s draky by to šlo líp. Ale to je jak zbraně hromadného ničení. Nejde o to nepřítele vyhladit ale porobit si je. Aspoň Targaryenům o to šlo, čemu by pak vládli? Ruinám a popelu.
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    Hlavně nechápu, proč Targaryeni chtěli dobývat Dorne po souši - když vlastně museli přejít celou poušť až k Slunečnímu oštěpu, zatímco jim armádu zabila žízeň, horko a útoky ze zálohy. Snazší by to bylo od moře - Sluneční oštěp leží u pobřeží a Dornové nemají a nikdy neměli loďstvo až na pramice (nebo v čem se to vozej po řekách). Ve chvíli obležení města a pevnosti z moře + výsadek na souš, by se naopak vojsko vazalů vyslané na pomoc muselo plahočit pouští.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Sluneční oštěp taky není zrovna nedobytný. Je to spíš mohutná pevnost, než hrad. Dornové na to šli od lesa a pevnosti vydali bez boje, ale prázdné. Útočníci je tak nemuseli dobývat, ale taky jim byly bez obyvatel/sloužících k ničemu.
    Targaryeni při dobývání o flotilu přišli v boji s Údolím. Naopak při Daeronově tažení loďstvo využili a díky tomu uspěli. Zmiňuje to někde v knize Stannis.
    Tom napsal(a):

    Tak nějak od občanské války to očividně táhli spíš dle svého trika než kabátu

    Aha, takže jako obvykle nemáš v podstatě nic konkrétního, jen dojmy. Tohle platí na většinu rodů v Západozemí...
  • najsilnejsi hrad 1 orli hnizdo
    2 bourlivy konec
    3 frey- dve veze
    4 kralovo pristaviste
    5 casterlyova skala alebo ako sa to pise
    6 rekotoci
  • @Nevada Důkazy. Tedy, podřízli ať už svědomitě, či jen svou pohodlností Targaryeny (Zvony, Bouřlivý konec)...poté ale s úžasnou rychlostí dokázali převléknout kabát a pokleknout před Robertem. Robert ani nevychlad a už to táhli s Renlym, jen aby o chvíli později hezky opět převlékli a svou nepolíbenou, za ruku nevzatou, v posteli panenskou dcerušku napotřetí oženili za Tommena, hned poté, co Joffreyovi otrávili kafe.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Tom Tyrellové dostali od Roberta nakládačku a pak obléhali Stannise v Bouřném konci, dokud nedorazil Ned, a to už byli Targaryeni dávno na lopatě.
  • @Tom Tyrellové proti Robertovi bojovali dobře, třeba v bitvě u Létohradu (myslím) ho porazili
  • @DanielSvatoš ale vďaka Tarylmu, Tyrellovia na tom zásluhu nemali
  • Jen u přesním, nebylo to u Summerhallu, tam Robert vyhrál. Mluvíme tu o Ashfordu (Jasanobrod myslím), ktekrý Robert obléhal. Za Tyrelly se účastnila pouze část armády pod vedením Randylla Tarlyho.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Což pořád nedělá z Tyrellů žádné kolaboranty. A po válce před Robertem poklekli i všichni ostatní nepřátelé. Ostatně tento přístup toleroval i sám velký Tywin.
  • z hlediska dobyvatelnosti je první z nedobytných určitě Orlí hnízdo. To, že je to konečná je zase věc jiná.
    Silné hrady jsou určitě Dvojčata aspoň z popisu. A taky Řekotočí. Ostaní hrady v knihách v podstatě ani moc popsány nebyly. O Casterylově skále nevím opravdu nic, v knihách o ní nic není. Na Zimohrad bych taky moc nesázel, už v první knížce se píše, že některé věže jsou vyhořelé, opuštěné a celkem na spadnutí, navíc na jeho obranu je nepochybně potřeba hodně mužů.
    Celkem silný hrad ale podle mě bude i Rudá bašta.
    K Bouřlivému konci je těžké se vyjadřovat, v knihách nebyl moc popsán a v podstatě se ví to, že byl obléhán. Obléhat neznamená dobývat, jenom si sednout před dveře a čekat.
  • Hrady se obléhají tehdy, nelze-li je dobýt přímo, nebo když předpokládané ztráty převyšují očekávaný zisk. Bouřlivý konec byl obléhaný velkou armádou, tudíž svoji obrannou funkci musí plnit dobře.

    Dvojčata stavebně až tak odolná nejsou, ale dokud obléhatel útočí pouze z jednoho břehu, můžou být obránci posíleni z druhého nebo aspoň mají kudy utéct. V reálu by bylo snazší vytvořit improvizované přemostění o kus dál, což ovšem samo o sobě vyžaduje ovládat oba břehy, a tedy rozdělit síly. Následné dobytí hradu pak navíc poněkud ztrácí smysl.
  • Za mě Harrenhal a Bouřlivý konec
  • u mňa tieš, i když Harrenhall strochu sklamal jako nedobytný, pridal som ho do zoznamu skor pre to, že je, /bol najvačší.. lae jako najsilnejší sa moc neosvedčil, ked ho vypálili.. :S

    a ešte Orlie Hniezdo, Casterlyova Skála, a Pike(?)
  • Alef_peAlef napsal(a):

    u mňa tieš, i když Harrenhall strochu sklamal jako nedobytný, pridal som ho do zoznamu skor pre to, že je, /bol najvačší.. lae jako najsilnejší sa moc neosvedčil, ked ho vypálili.. :S

    a ešte Orlie Hniezdo, Casterlyova Skála, a Pike(?)

    Tak draci by zvládli vypálit každou pevnost , mimo ňáké podzemní pevnosti
  • @Alef_peAlef ako sa mali ubrániť drakom?
  • jinak vim že to moc nepatří do teto sekce, ale autor se snaží dělat obraz západozemí spíše podle popisu knih než podle serialu, včetně pevností, tak by mne zajimalo jak moc se hrady, které tam navrhnul podobají vašim představam, v poslední dobe jsem na to nekoukal, ale pamatuju si že Casterliova skála, Dračí kámen, Bouřlivý konec nebo Winterfell tam určitě ve screenech jsou :) http://www.moddb.com/mods/a-clash-of-kings/images/winterfell-redone#imagebox
  • orlí hnízdo rozhodně jen si to představte ... když ten nahoře nechce tak se tam prostě ani nedostanete... ale zas vás tam může obklíčit a uzavřít a vy se těžko probijete ven na druhou stranu musel by to oblihat roky a vy byste mezi tim urcite vymysleli nejakou lest na uz roky nepozorne straze :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ja by som sa tam snažil vytvoriť kanalizačný systém,ktorý by sa dal použiť proti tým dole v najhoršej chvíli. Len neviem, ako by fungoval a musel by byť tajný.
  • upraveno 20. dubna 2014
    _Já_ napsal(a):

    orlí hnízdo rozhodně jen si to představte ... když ten nahoře nechce tak se tam prostě ani nedostanete... ale zas vás tam může obklíčit a uzavřít a vy se těžko probijete ven na druhou stranu musel by to oblihat roky a vy byste mezi tim urcite vymysleli nejakou lest na uz roky nepozorne straze :-)

    ..nevymyslel, lebo dovtedy by tí ludia v orlom hnízde (pojedli všetko a všetkích), a napokon by aj tak pomreli od hladu -pri dostatočne dlhom obliehaní.

    nj, síce si to spomenul, ale nedomyslel otázku zásobovania - to (doslova)Orlie Hniezdo je príliš malé na samostatné hospodárenie vnútri v intraviláne hradu, a jako by si tam dopravovali tí obliehaní potravy, zásoby, vodu - vzducholodami, alebo letecky, cargo-vrtulníkmi ? (na to si ešte Orlie Hnízdo, a Západozemí vobec, ešte nejakích +- pár sto rokov počká :twisted: =D 8-)

    (a to ešte nevieme, jako je na tom s vodou, či má okrem zberních nádrží na daždovú vodu, aj nejakú hlbkovú, artézsku studnu, aj na takom vysokom brale)

    btw., tak ma napadlo, neni na SoIaF nejaký mod pre budovatelskú strategiu, - seriu Stronghold ? :p
  • @Alef_peAlef ja vim jen o modisku na Mount and blade (viz http://www.icefire.cz/forum/discussion/51469/mount-and-blade-warband-a-a-clash-of-kings-mod/p1 ), jinak nic, ještě neco vzniklo na Medieval II:TW ale to je tak chabej mod že až na mapu to nema s Západozemim nic společnýho
  • Alef_peAlef napsal(a):

    _Já_ napsal(a):

    orlí hnízdo rozhodně jen si to představte ... když ten nahoře nechce tak se tam prostě ani nedostanete... ale zas vás tam může obklíčit a uzavřít a vy se těžko probijete ven na druhou stranu musel by to oblihat roky a vy byste mezi tim urcite vymysleli nejakou lest na uz roky nepozorne straze :-)

    ..nevymyslel, lebo dovtedy by tí ludia v orlom hnízde (pojedli všetko a všetkích), a napokon by aj tak pomreli od hladu -pri dostatočne dlhom obliehaní.

    nj, síce si to spomenul, ale nedomyslel otázku zásobovania - to (doslova)Orlie Hniezdo je príliš malé na samostatné hospodárenie vnútri v intaviláne hradu, a jako by si tam dopravovali tí obliehaní potravy, zásoby, vodu - vzducholodami, alebo letecky, cargo-vrtulníkmi ? (na to si ešte Orlie Hnízdo, a Západozemí vobec, ešte nejakích +- pár sto rokov počká :twisted: =D 8-)

    (a to ešte nevieme, jako je na tom s vodou, či má okrem zberních nádrží na daždovú vodu, aj nejakú hlbkovú, artézsku studnu, aj na takom vysokom brale)

    btw., tak ma napadlo, neni na SoIaF nejaký mod pre budovatelskú strategiu, - seriu Strongold ? :p
    ... promin ale musim nesouhlasit v asoiaf je zminovano ze je to mensi hrad ale sypky ma stejne velke jako zimohrad tudiz ma hodne zasob a malo lidi takze vydrzet proti oblehatelum muzes prakticky desetiletí a obléhat az do vyhladoveni muzes kazdej hrad akorat tento proste nemuzes dobyt primo (ani pomoci lsti) a to je princip musel bys dole zivit a vyplacet armadu ktera by po case na tebe mela nazor ze si debil a lest by byla uplne jednoducha a nebo treba muzes jen cekat dokud budes jako pan orliho hnizda vzdorovat, vzdorovat budou i vazalove

    pro Brandon 'Gepeto' ßřâňîšľâŵ
    s tou vodou je to dobrej napad jeste na ne hazet kameny s trebuchetu a zpusobis takovej zmatek ze vyhrajes bitvu jedna dve
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Branislav_Gepeto Jakože by jsi jim sral na hlavu?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Montezuma3 Tak spoliehal by som sabna to, že sa to nakopí, takže by šlo o spojenie prúdu vody, ktorý by mohol mať účinnosť tých kameňov (myslel som také väčšie kanály) a zároveň by špina mohla spôsobiť nepríjemnost ako zápaly, infekcie, choroby. Nie žeby som si rád zamoroval spodok, tým budem zase "obliehaný" chorobami a som zase v keli, ale prišla by mi to ako lepšia alternatíva.
  • @Alef_peAlef @Marek: Vím že je to trochu Off-topic, ale s TW: M2 rozhodně nemáš pravdu - krom mapy jsou tam postavy, úkoly jednotlivých rodů (Třeba Martellové mají zabít Horu a vyhladit House of Joffrey), skinning jednotek a tak dále.
    Ale málem jsem lehl smíchy, když se mi povedlo pomlátit pár postav od Joffreyho a objevil se "Sandor Clegane, king on the Iron throne". :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.