Erikson se tu řeší pořád, někdo ho vychvaluje (já), někdo není schopen dočíst ani Měsíční zahrady (Vzpomínky ledu jsou až třetí kniha desetidílné série mimochodem). Chce to při čtení trochu trpělivosti, přecijen postav je hodně a některé věci se objasní až o pár knih později. Imho to ale za to stojí, Erikson zdá se celý ten ohromný svět zvládá kočírovat (pokud se nechcete moc hrabat v timeline). Zvládá vydat jednu knížku ročně a přitom držet vysokou kvalitu (srovnejte hádejeteským), je originální, když už nějaká klišé používá, tak je vědomě převrací na hlavu. Spoustě lidí ale prostě jeho styl psaní nesedí. Vidina deseti svazků před sebou je taky poměrně vysoká odpudivá potenciálová bariéra.
On Erikson má poměrně velké nároky na čtenáře. Není to žádný jednoduchý děj s jasnými pravidly, hodně často cestuje do minulosti, ať už jen příbéhy "stalo se před miliony let", které objasní povahu motivů starších bohů nebo cestuje do minulosti přímo (ale nejsou tam žádné šílené časoprostorové záležitosti, většinou se jedná o říše uzamklé v čase, odrazy minulosti). Obrovský počet ras a národů, stejně jako množství světů, postav a příběhových linií taky není nejjednodužší, ale postupně se ti to začne všechno skládat a u šesté knihy se to celkem všecko poskládá. A přesto je každá kniha celkem dost uzavřená, jak svým koncem, kdy se to často završí nějakou velkou událostí, která sice slibuje věci do budoucna, ale jsou to spíše navazující příběhy v novém prostředí, než nějaký šílený cliffhanger. A na začátku knih taky jede pomalu, než se pustí do nějakých plánů v plánech... A k tomu máš seznam postav.
Podle mě jo, mě se strašně líbil jeho asi druhý díl ze ságy o S.Hawkovi, i když jsem nečetla první, tak byl napsaný tak, že to dávalo smysl a všechny ty filozofické narážky na věci typu haštěření církví kvůli malým věcem neb otázka gayů. A ty vtipy...:D
Já jsem naposledy z fantasy četl Levá ruka boží. Této knize předcházela v Knižním klubu velká reklama. Je to dobré, ale rozhodně ne dechberoucí. Úvod je nádherně temný, ale pak se to zvrtne a je to takové bez jiskry.
Chtěla bych ctěné přispěvatele požádat, zdali by mohli u každé knížky jednou dvěma větami naznačit, o čem to je. Beru totiž tuhle diskuzi jako funfovaný návod, co si přečíst. Abych šla příkladem, upravila jsem v tomto smyslu svůj předchozí post :-)
Levá ruka boží se odehrává ve fiktivním světě hodně podobném našemu. V tomto světě probíhá válka tzv. vykupitelů (řád kněží-válečníků) proti nevěřícím. Vykupitelé v dost drsných podmínkách cvičí už od dětství mladé válečníky. Je to příběh o vyjímečném (jak jinak:-) chlapci, který žije v klášteře a sní o tom, že odtud uteče. Dál bych už prozrazoval děj. Zpočátku je to krásně temné, ale pak se temnota roztrhne a je to tak trochu dějově průhledné a bez jiskry a překvapení.
Nooo, tak jsem si dal Twilight v anglickym pdfku - spíš tak z hecu než co jinýho - a nebylo to tak špatný jak sem se bál. Ale pokračovat v tom asi nebudu...
Komentáře