yokuzawa: Co bys chtěl vědět víc? :) Herbert zasadil do Duny muslimy, křesťany a spojil je do nového kontextu. No a Židy ukázal jako ty neměnné - ty, kteří přežívají díky tomu, že nechají svět, ať se mění, oni se drží svého. Pro mě tam byli jako úžasná opozice proti všem těm pokrokářům, kteří měnili vše kolem i sebe. A prohrávali. Židé prostě přežili tím, že zůstali sami sebou - úplně stejně jako všechny ty pogromy a pronásledování předtím.
Zrovna tu mám před sebou trilogii od J. Abercrombieho První zákon. Mám za sebou první knížku a jsem příjemně překvapenej. Má to potenciál, a i když by to v nejednom případě mohlo bejt lepší, špatný to rozhodně není :)
Já si před pár týdny koupila Cestu do Jeruzaléma (napsal Jan Guillou). Je to první díl trilogie o templáři. Bylo to i zfilmováno pod názvem Arn. Vypadá to dobře, už se těším až se do toho v dubnu pustím.
Pokud si chcete přečíst dobrý špionážní román a něco se dozvědět o naší historii doporučuju Mosty do Tel Avivu od Jiřího Šulce. Tento román zajímavou a čtivou formu popisuje příběh několika postav (např. židovské dívky Hasydy - prchající poválečnou Evropou, příslušníky StB, izralelské Hagany, britských výsadkářů atd.) v době 1946 - 1948. Je tam zajímavě popsaná životně důležitá vojenská pomoc Československa nově vzniklému státu Izrael a postupné převzetí moci komunisty u nás. Co mě osobně zaujalo byla role Jana Masaryka, který se snažil ze všech sil pomoci po válce Židům ( což bylo v poválečné Evropě dost ojedinělé ) . I předchozí román autora Dva proti říši ( o atenátu na Heydricha) je výborný. Říkal jsem si, jestli vůbec jde napsat román o notoricky známém atentátu líp – Dva proti říši jsou strhující román, který se snaží držet historických faktů a myslím že se mu to daří.
Komentáře
I předchozí román autora Dva proti říši ( o atenátu na Heydricha) je výborný. Říkal jsem si, jestli vůbec jde napsat román o notoricky známém atentátu líp – Dva proti říši jsou strhující román, který se snaží držet historických faktů a myslím že se mu to daří.