William F. Nolan - Malý svět Louise Stillmana. Povídka s neuvěřitelně silnou a děsivou pointou. Trochu připomíná Pána much, ale to už bych napovídal příliš.
Otázka je, jestli má být temná průběhem, nebo pointou, nebo obojím. Damnation game je úplně beznadějné, ale vyzní nakonec heroicky. 1984 je beznadějné po všech stránkách. Malý svět Lewise Stillmana je jen povídka, ne celá kniha. Na pokraj černoty vlastní duše mne vrhla maximálně Teorie státu a práva; jinak mne temné knihy naplňují spíš optimismem, a čtu si je, když je mi těžko ("on je na tom podstatně hůř, než já").
Velký souhlas s Nadaným žákem. Ten závěr je úděsnej (teda ne že by to celý nebylo dost temný). Film je ještě o krapátek horší, páč ten nemá ten konec tak definitivní.
Možná ne nejtemnější ale Zákony silnějšího (J. Brossman? vyšlo kdysi jako příloha Pevnosti). Postapo s prvky kyberpunku z vybombardované Prahy - "Nic není ztraceno až na naději..."
Skutečně temných a hrůzných knih jsem příliš nečetl, ale třeba taková novela Hellbound Hearth, u nás známá spíše jako Hellraiser, nebyla žádné čtení pro děcka...
Souhlasím s GRF. Terror od Simmonse mi připadá dost temný. Z knihy vyzařuje temnota, chlad a utrpení posádek obou lodí. Tuto knihu doporučuji. Ona svým způsobem je temná i série SOIF - nečekal jsem , že tolik hlavních postav se odebere pod kytičky. Snad i díky tomu a dalším zvratům se tato série tak dobře čte :-))
Terror se mi hodně trefil do vkusu. Zvláště v letošní dlouhé zimě to má správnou atmosféru. Vůbec bych nebyl proti, kdyby se toho ujal nějaký schopný filmař (třeba Fincher).
Za mě určitě 1984 a Ostrov od Merla. Ale ty nejděsivější pocity, při kterých mám chuť ječet, prchat a odhazovat věci ležící mi v cestě, ve mě způsobuje seriál Zoufalé manželky. To považuju za totální a naprosté peklo.
Raz mi naša dejepisárka na základnej požičala Kladivo na čarodějnice od Václava Kaplického. Je to podľa reálnych udalostí z Česka koncom 17. storočia, konkrétne o inkvizícii. Ľudia, ja som chcela vraždiť. A plakala som. To bolo pre mňa naozaj temné čítanie.
Komentáře
Damnation game je úplně beznadějné, ale vyzní nakonec heroicky.
1984 je beznadějné po všech stránkách.
Malý svět Lewise Stillmana je jen povídka, ne celá kniha.
Na pokraj černoty vlastní duše mne vrhla maximálně Teorie státu a práva; jinak mne temné knihy naplňují spíš optimismem, a čtu si je, když je mi těžko ("on je na tom podstatně hůř, než já").
Zamjatin: My
Fuks: myši Natálie Mooshabrové
Mieville:Nádraží Perdido