Administrátorský zásah

upraveno 13. srpna 2013 v Webové záležitosti
Přátelé icefire.cz,

vzhledem vývoji událostí považuji za fér vám vysvětlit, k čemu včera došlo a alespoň trochu naznačit důvody, které mě k tomu kroku vedly.

Někteří z vás nesledují vše, takže jádrem celého sporu, který tímto asi trochu rozpoutám, je Jarla (či Černá_Alison poté, co byl na její vlastní žádost první účet smazán). Už loni touto dobou bylo fórum na pokraji rozpadu a nyní jsme se ocitli v podobné situaci. V poslední době jsem sám zjišťoval, že na fórum nechodím rád - důvodem bylo mimo jiné to, že postupně svou aktivitu utlumila spousta dalších členů. Jednou z příčin byl jednoznačně nárůst mimotématických diskuzí a proměna stylu diskuzí - podobné signály dostávám mnoho měsíců od mnoha nespokojených členů. Sami víte, že jsem nikdy nepraktikoval nějaké moderování - ostatně nebylo to třeba - a proto jsem k němu nepřistoupil ani nyní a věřil, že si to přece je nějak sedne...

Nesedlo. Nehodlám však nikomu nic vyčítat. Každý má jiné představy, jak má fórum fungovat a jak se má vést diskuze. Ty mé se dost liší od těch Jarliných. Proto bude nejlepší, když se prostě nebudeme vyskytovat ve stejném prostoru. Dlouho jsem váhal s tímto krokem - to byla však chyba. Měl jsem odmítnout její návrat, jak jsem to avizoval už při smazání jejího prvního účtu. Někteří z vás pamatují na rozpad fóra před lety. Tehdy byl z velké části dán mou nečinností. Tomu se nyní chci tímto krokem vyhnout.

Včera jsem tedy Jarlu požádal, aby na fóru a webu www.icefire.cz již nevystupovala, což bylo z její strany akceptováno. Vím, že tím některé z vás nepotěším, možná i rozlítím. Zároveň ale věřím, že mě znáte natolik, abyste věděli, že je to pečlivě promyšlený a zvážený krok, za kterým nejsou žádné jiné úmysly, než záchrana fóra. Mimochodem, za celou sedmiletou dobu trvání fóra je to teprve druhá vyloučená osoba, kterou si já pamatuji.

Povídková soutěž

V posledních dnech se bohužel ukazuje, že celá povídková soutěž byla manipulována falešnými účty, které jsem nedokázal dříve odhalit. Sic to není psané pravidlo, považuji za samozřejmé, že každý vystupuje sám za sebe a nepoužívá více účtů. Omlouvám se tedy účastníkům povídkové soutěže jménem fóra za to, že povídková soutěž byla znevěrohodněna těmito praktikami. Pro příště se pokusíme najít sofistikovanější způsoby ověřování.

Zároveň bych rád vyjasnil jednu věc. Nebráním se pokračování povídkové soutěže, ba naopak. V posledních dnech došlo k nesmyslnému spojení povídek a akce zvané Drabble. Povídky považuji za smysluplné a přínosné a hodlám je nadále podporovat. Drabble jsem při dané formě označil za příliš otravný spam a trvám si na tom, že měl být prezentován jinou formou. Povídky tedy mohou a doufám, že budou, pokračovat pod podmínkou, že se najde člověk, který si ji vezme opravdu na starost a bude garantem výsledků. Vzhledem k předchozím manipulacím v soutěži bude třeba stanovit nová témata pro další kolo. Pokud byste někdo stál o to spravovat povídkovou soutěž a rozšířit tak IF tým, neváhejte a ozvěte se. Pokud se neozve nikdo, zůstane to nadále na dosavadním autorském týmu IF.

Alek
12357

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. srpna 2013
    @skelet Použil jsem jednu jedinou větu, a to "Jako právník opravdu trvám na tom, že ten nápad nemá běžet bez účasti jeho autora a hlavního tahouna". To je můj názor, třeba nesprávný a třeba se ti nemusí líbit. O tom se nepřu. Ale je nesmysl si představovat, že tohle prohlášení vyvolalo celou neshodu a bez ní by byl klid (ostatně oni nepřátelsky nekomunikují zdaleka jen se mnou) :D
  • Ne, já si nedělám iluze, že bez této věty by zde byl klid, to už byla jen další věc, která situaci nepomohla uklidnit. Těch co mají máslo na hlavě je zde více ..

Já jsem zvyklý chodit na fórum, kde platí ony přísná pravidla, a patřím k těm zlým moderátorům, které Gepeto tolik nerad. Zde se mi líbil onen idylický klid, který je kvůli horkým hlavám několika lidí v pr..
    @skelet Však já jsem vzásadě pro. Ale když pravidla tak rovná pro všechny.

Ale nejsi tu tak dlouho, ubhezpečuju tě, že velký neklid byl v různých fázích fóra i dávno před touto konstelací.
  • tak chodím sem cca dva roky (ano, dotáhl mě sem seriál), ale to je fuk.. logicky se lidi mezi sebou pohádají. To by nebyli lidi, aby na sebe sem tam nevystartovali :king:
    @skelet Jojo, a bylo to i před třemi a čtyřmi a šesti, kdy jsem sem začal chodit. Zvláště s chmurem jsme po sobě startovali často :D
    @sveva jaké zase moje a jarliny? krom toho že ona už tu vůbec není tak kdo mě začal obviňovat ze lži? Ještě jednou, já do včerejšího odpoledně ani netušil, že je zabanovaná. Naposledy jsem tu byl v pondělí ráno, celý ponděl odpoledne jsem byl mimo, s představou, že se to pohádá, vypění se a nakonec se nějak dohodneme. A když jsem se přihlásil včera odpoledne, zjistil jsem, že věc dospěla (bez jakékoli mé účasti) tak daleko, že Alison je zabanovaná a povídky a drabble se přesunují. Když jsem po konzultaci s lidmi zjistil co a jak, usoudil jsem, že je to s ohledem na stav věci a dle mého nespravedlivý administrátorský zásah nejlepší řešení, ale nevzešlo to ode mne. Pouze jsem ho začal hájit. Takže mi prosím vysvětli, jaké mé ironické poznámky to dovedly do této situace, když v době, kdy se ty věci rozhodly, jsem tu ani nebyl...
    @sveva Ano, a to proběhlo díky tomu, že užil slova spam, proti kterému jsme se tedy ohradili. Toto s veškterou snahou nemohu považovat za ironickou nevěcnou poznámku, která by nesměřovala k jádru věci. Ano, předtím jsem prostě počítal s tím, že to dopadne tak, že povídky dostane paul a bude vše vyřešeno. Včera jsem byl poněkud překvapen, že to zatím dospělo do jiné fáze, ale po (dle mého naprosto nesmyslném) odporu, který se zvedl kvuli drabble, asi nebylo jiné řešení.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Krisa Někteří rádi oželí drabble, ale zkrátka se jim nelíbí, že s tím jedou i povídky no. Jak jsem řekl, tohle řešení jsem já sám zjistil včera, ale vzledem k atmosféře a tomu, co mu předcházelo, ho považuju za správný (či možná nejméně špatný) řešení, a to z důvodu, že se o povídky, a to čistě o administrativu s tím související bude starat někdo, kdo o to má zájem.

Ale celé je to jen o tom, že se zobrazí "o stránku vedle", jak už psal gepeto.

A ne, nebylo to plánovaný rodičovství, to pro jistotu :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 Mně přijde škoda "rozdělovat" povídky, protože ne všichni budou chtít přispívat "o stránku vedle", ale rozhodně mi nepřijde fér, aby se jich ČA nemohla účastnit, protože ona je dost iniciovala (nevím, kdo stál za zrodem soutěže, ale to je vedlejší) a dodávala ceny (o které samozřejmě nešlo, ale když někdo něco do povídkové soutěže investoval, nepřijde mi správné, aby se mu zatrhlo se jí nadále účastnit).
  • Ak by sa drabble vyhlasovalo kazde 2-3 tyzdne, tak pri tom rieseni, ake tu bolo, by to bolo cochvila pretopicovane a zaspamovane. Mozno je lepsie slovo, ale nie som jazykovedec a mna to tak nevytaca, ako niektorych.
    Rozumni ludia by nasli technicke riesenie, aby forum drabble neprevalcovalo. Poviedky s tym nemaju co robit! Na poviedky sa nik nestazoval, to iba urazena pycha sa tu ozvala a zacalo sa to nabalovat. Nema zmysel pokracovat, vsetko uz povedala @sveva a @skelet.
    @Hildegarda Jenže nic takového ani nebylo v plánu. Drabble jsme vymysleli, protože jsme chtěli "zabít čas", než budou nová povídková témata. Ale to už jsme taky říkali...
    OK. Po zralé úvaze nad tím, co se stalo a hlavně vzhledem k tomu, že mě za dva dny čeká nemilé výročí, což budu řešit patrně fyzickou prací při štípání dřeva a nebudu o víkendu v Praze si říkám, že bude nejlépe se na nějakou dobu stáhnout z veřejné části fóra. Asi mám v sobě něco, co polemiku přitahuje a já si hodlám smutnit pro sebe a ne pro plezír zdejšímu panstvu snícímu o lepších včerejšcích.
  • Já bych jen chtěl uklidnit, že výzva Jarle k odchodu z fóra nemá nemá nic společného s akcí drabble apod.

Forma drabble se mi nelíbila, ale to je opravdu detail, který se dal řešit jemným přenastavením toho modelu. Nevím proč kolem toho zavládla taková hysterie a proč to bylo tak zneužíváno, když to byla taková prkotina.

Už vůbec se to celé netýká povídek, proti kterým jsem neřekl ani ň - akorát se někomu hodilo do krámu to spojit s drabble a prohlásit, že tu ani jedno nechci. To je samozřejmě nesmysl.
  • upraveno 14. srpna 2013
    @Hildegarda: to slovo je "flooding" (zaplavení). A takhle to pochopil každý naivka včetně mě a paula, který by to dokázal vyřešit sám, aniž by potřeboval něčí "rady". Mně osobně tenhle způsob zobrazování multitopiců také nevyhovuje (jak jsem již psal dříve v tomto topicu, stejné zaplavení způsobuje i povídková soutěž v době hodnocení, a částečně i jednotlivé epizody seriálu během vysílání). Od restartu fóra si na toto doposud nikdo další nestěžoval - přitom je tu na tyhle věci dedicated topic, ve kterém paul v přiměřěné době reaguje. Zrovna tak mu může kdokoliv poslat podnět prostřednictvím PM. Mám dojem, že minimálně na první možnost všichni kromě Nevady úspěšně dlabou.

O nějaké drabble však, jak zjišťuji, až tolik nešlo. Jarla byla některým lidem trnem v oku, tak se po tom svezli. To, že to někteří nedokážou říct na rovinu, je důvod, proč po nich startuje flanker. Znám ho přes dvacet let a ubezpečuju tě, že to udělá kdykoliv znovu a nebude při tom hrát žádnou roli, zda dotyčnou osobu miluje či nenávidí, nebo co bylo záminkou sporu.
  • @alek Aleku Aleku, ty jsi tak politicky ... panic? To je jasný příklad politické manipulace s fakty. Vytáhneme minoritu, a drtíme ji veřejně do té doby, než všichni přijmou ji jako pravdu (ať už to pravda je či nikoliv). A lidé skočí po té minoritní věci, přehlížejíce věci majoritní; a následují míněný cíl, míněný záměr jako ovečky :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Tak znova. Jde o povídky na internetovém foru. Umřel někdo? Zavřeli někoho (mimo jarly v Exilu) ? Tahle nafouknutá bublina se mi opravdu přestává líbit a mám dojem že brzo vystartuju na jinou planetu.
    @sveva BTW Riešenie som tam napísal aj ja - ešte v tej starej diskusií. S rozdelením na dve záložky. Asi sa to stratilo.
  • Tak jo, začínám pomalu vychládat. Včerejšek byl poněkud hektický...a divný. Když tak unisono všichni tvrdíte, že jste o přesunu povídek ani o tvorbě konkurenčního blogu nic nevěděli, asi mi nezbývá, než vám věřit (k flankerovi pociťuji nedůvěru ovšem neustále, o to nemusíte mít strach). Jestli jsem ujel, omlouvám se, byla to pudová obranná reakce. :-)
    Taky mám rád, když jsou věci v normálu, ne tak absurdně vyhrocené. Ano, absurdně.
    To, že zde probíhá silná polarizace dvou táborů (už delší dobu), je myslím zřejmé. Kdo ji způsobil? Co ji způsobilo?
    Chápu, že obě strany se cítí ukřivděny.
    Jarla (a její přívrženci), protože byla požádána, aby odešla, ale nechce se vzdát Povídek, protože "je vymyslela". Druhá strana (do níž se počítám i já), si myslí, že Povídky jsou majetkem fóra, ne jedince, a jako takové by tu měly zůstat.
    Co takhle se domluvit? Udělat kompromis?
    Nechat dosavadních 5 kol tam, kam jsou, a vytvořit si novou soutěž, od 1. kola, s pozměněným názvem, nezatíženou minulostí. 2 nové soutěže. Jedna bude na icefire a druhá na iffanfiction blogu.
    Přestaňme se hádat (i ty, heavy) o to, co kam patří, protože se nikdy nedohodneme a napětí se bude eskalovat.
    Dejme soutěžím jiné, pozměněné názvy a založme si je po svém. Každá si pojede svým vlastním tempem, o každou se bude starat někdo jiný, ale do obou mohou přispívat ti samí autoři.
    Jen návrh, nic víc.
    Toto rozdělení si mi vůbec nelíbí, protože to bude znamenat velkou autorskou roztříštěnost a dělení tvůrčí aktivity do dvou proudů. Třeba časem jedna soutěž zanikne, proud vyschne. Ale třeba se udrží při životě.
    Myšlenka, že by se někdo chtěl účastnit obou těchto soutěží, je asi odvážná, ale líbí se mi.
    Nedělám si moc velké iluze. Ale přál bych si, aby to tak bylo.
    Přestaňme si vyčítat, co bylo, a zkusme najít společnou cestu, i když na dvou různých místech.
    Myslíte, že to je možné?
  • Jaký strany, jaký tábory? Co to meleš? Kde jsi to vzal? Ty tu nějakou skupinu osočuješ z nějakýho fiktivního převratu, plánovanýho už "10 let zpátky". Flankera jsi bez důkazů označil za lháře, ač jsi o tom nic nevěděl. Nějaká krádež povídek nebo co? Nikdo nebrání tomu aby ty povídky probíhali na dvou místech, aby byli i menší drabble na blogu, který byl operativní řešení, když se označili za Spam, o žádnou krádež nebo přesun nikdy nešlo. Jak se snaží někdo vsugerovat. Měl bys jít tam kde Jarla a smazat si účet. Doteď jsem si myslel, že tady lidi jsou inteligentní a nad věcí, asi jsem se pletl. Ještě můžeme udělat defenestraci, noc dlouhých nožů a pak genocidu, když to pána potěší.
  • @Blackfish Su tu jasne dva tabory a heavy sam pisal, ze pomaly chladne :)
    Takze to iste by som radila aj ostatnym clenom fora. Rieseniu, ktore spomina, sa asi nevyhneme, mne je samej z toho smutno, ale uz tu nema cenu rozohnovat sa, tak klidek.
  • Já nejsem na ničí straně, protože nikdo není na mé straně. A odmítám tu myšlenku, že už tu dlouho jsou dva tábory. Není to červená a modrá!
    @Hildegarda žiadne dva tábory. Je tu strana, čo chcela vyriešiť vec s poviedkami, no na základe ndorozumienia sme boli označení za tých, čo sa snažia niečo ukradnúť.
  • @heavy_head: Dělení též považuji za nesmysl. Celý problém imo vznikl tak, že z Alekovy první reakce nabyli skokani dojem, že tu drabbles nechce pokud možno vůbec, a rozhodně ne mezi normálními topicy. Ohledně povídkové soutěže, pokud jsem správně pochopil, jim pouze vadilo, že na ni Alek nemá čas a protahuje se vyhlašování (s čímž osobně nemám problém :-#, ergo "oni"), a objevil se názor, že by tím měl zaúkolovat někoho, kdo čas má.

Nevím, jestli bych skokany nazýval přívrženci Jarly, a už vůbec ne nějakým táborem, který má potřebu se vůči někomu/něčemu vymezovat..
  • @Ugla Tak se vydlábněme na termíny. Co bys navrhoval ty?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.