Jorah Mormont - vyslysi posledni prani sveho otce?

upraveno 30. května 2013 v Postavy a bytosti
Stary Medved rekl Samovi, kdyz umiral, aby vyridil jeho synovy, ze mu odpousti a ze jeho pranim je, aby se pripojil k Nocni Hlidce. Myslite si, ze se Sam a Jorah setkaji a ze se opravdu Jorah pripoji k NW?
2456

Komentáře

• upraveno 31. května 2013
    @Blackfish Počkej až na fórum zavítá nějaký zarytý katolík a začne nás strašně flejmovat ve svém spravedlivém hněvu! =D (a ve jménu vzájemného míru a porozumění... to nikdy nepochopím)
  • @Askia
    Ó jé...tu jich je :-D (Sama jsem z toho utrpěla kulturní šok svého času :onfire: )
  • Já myslím, že Jorah Mormont udělal v životě spoustu chyb, ale za všechny zaplatil a tak mu přeji jen to nejlepší. Není to pro mě žádný ubožák nebo špína, spíš tragický romantický hrdina - "Co za věci to dělám pro lásku?"
  • @Chmur Chmure, nic ve zlém, ale až budu prodávat lidi do otroctví, abych udělala dojem na nějakého borce, tak si tě najmu jako obhájce ;-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 31. května 2013
    @Černá_Alison Je třeba dívat se na to pozitivně, hlavně že jim nebudeš odřezávat kousky které nepotřebují :D
  • @Everett_Young No a co kdybych to dělala z lásky, abych udělala na toho borca (třeba tebe :oops: ) ještě větší dojem?
  • @Everett_Young To není fér, to jsme ti chtěla dát k valentýnu!
    Aspoň vidíme, že z lásky se dají páchat jakákoliv zvěrstva....od se vlastně Dolfa chtěl blýsknout před Evíkem Braunovic, no ne?
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    :D :D :D To je jak dává dárek veterán z Vietnamu svojí milé -
    ON: "tahle kulka je zvláštní. Je jiná. Je pro tebe. Je ze srdce. "
    ONA: " och, to je krása *nervozní úsměv*... "
    ON: " vážně, můžu to odpřísáhnout. Osobně sem mu tu kulku vyrval z těla. Byla hluboko, mrška."
  • @Černá_Alison TESCO - Indická kvalita :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A čím že to Jorah zaplatil? Zdrhnul, to je celý. Kožený nebo Krejčíř taky zaplatili?
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Joraha mám rád jen díky jeho seriálové verzi, ta je božíí :applause:
  • @Everett_Young Everete tebe by takové přáníčko nechytlo u srdíčka?! (ne u bránice) Co kdyby v něm ještě byla předtištěna nějaká infantilní říkačka?

@flanker.27 Zaplatil leda po nerudovsku "kam s ním?!" :-D
  • @Černá_Alison Chceš mi snad naznačit že tam ta říkačka NENÍ? 8-O
  • @Everett_Young Já nevím a nechci lhát :-D Ale v dnešní době je prakticky všude a je nadlidské úsilí koupit přání bez říkačky (já už je natvrdo přelepuji)...jediné co ještě není předtištěné je
    Má milovaná daenerys
    Tvůj nejsladší Jorah
    :-p :-D
  • @Černá_Alison Neříkej to nahlas nebo to bude na seznamu promo předmětů ke čtvrté řadě seriálu i s Glenovým podpisem :roll:
  • Do kosmu, ten nám tu scházel, Glen Miller, co nás unudí k smrti svou „Pennsylvania six-five thousands. My ho nechceme! Jděte pryč! Vemte si ho, můžete si toho otravu nechat.
  • @Černá_Alison @flanker.27

Tak předně osud připravil Jorahovi dost těžké zkoušky. Přišel o ženu, kvůli které se dopouštěl věcí, za které se sám styděl, ztratil domov, nakonec ho odkopla i Dany a v neposlední řadě na vlastní kůži zakusil, co je to být otrokem. Takže si určitě neužíval někde na Bahamách a nesmál se ostatním, jak je všechny obalamutil.
    Samozřejmě můžeme říct, že za všechno si může sám. Ale která postava v sáze se nedopustila nějakých chyb? Navíc se jedná o prostředí simulující do určité míry středověk se vší jeho krutostí. Ned Stark by ty pytláky možná připravil o hlavu či o ruku. Nic moc osud by je nečekal asi u žádného lorda. Nejsem si jistý, že by to byl mírnější trest než otroctví. Takže jediným problémem zůstává to, že Medvěd v podstatě ze zoufalství porušil jeden ze zákonů Západozemí.
  • @Chmur
    Chápu tvůj postoj, pouze s ním docela nesouhlasím, avšak neberu ti ho :-)
    V otázkách krutého a bezprávného středověku mne už nahlodalo více věcí, ale poslední dobou tahle přednáška historika Vondrušky http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095690193-pred-pulnoci/412231100252085/
    Budeme-li se držet faktů, které uvedl jakožto historik, tak dojdeme k zajímavým závěrům :-)
    Však zkus :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • @Černá_Alison Záleží na časovém období. Například ještě v první polovině 19. století mělo Spojené Království výhradní právo na prodej otroků. Pravda, nesměli se prodávat křesťané a později ani jiní lidé bílé pleti ale například v americe bylo otroctví zrušeno až v roce 1861 (v praxi 1865) a ani potom se černí neměli o nic lépe ještě v polovině století dvacátého. To co udělal Jorah je rozhodně protiprávní jednání, ale nejsem si zcela jistý jestli hodné trestu smrti. Spíše by k tomu bylo přihlíženo mírněji, například nějakou pokutou nebo zabavením majetku.
  • @Everett_Young Nejsem fundovaná hovořiti o trestním právu, leč v Západozemí otroctví nebylo a to žádné, vrátáno zrušení solných žen například. Z toho vyvozuji, že otroctví bylo mimo zákon stejně jako obchodování s otroky.
    A vezmeme-li to ještě z jiného konce, že třeba poddaní jsou majetkem koruny, tak Jorah rozprodával majetek krále a obohacoval se tím....obávám se, že sáhnout na majetek krále se netolerovalo nikde.

Takže máme na výběr - buďto byla svoboda člověka natolik svébytná a uznávaná, že prodej svobodných lidí do otroctví byl těžký zločin.
    A nebo, pakliže byli poddaní považování více za majetek koruny nežli za svobodné suverenní lidi, tak jde o neméně závažný zločin na majetku krále - k tomu samozřejmě existují paralely v evropské historii.

Z toho či onoho pohledu to Jorah přepísk a to vědomě a za účelem se obohatit....
  • @Černá_Alison Samozřejmě že ano. To taky uznávám. Jen říkám že adekvátní trest by byl například právě to zabavení majetku, ale rozhodně ne poprava. Navíc, třeba má tu samou schopnost co Malíček. Tře o sebe dva otroky tak dlouho než se z nich stanou tři (nebo více), někdy možná i za své osobní asistence ( :twisted: ). Takový člověk by se koruně přece hodil ne?
  • @Dreamer To je nějaký imitátor Oldy Šetrného? Toho neznám...

Everette - obávám se, že s ohledem na ostatní Mormonty a jejich příkladnou službu království se o zabavování rodinného majetku nedalo mluvit. A co by si na něm koruna vzala ? papuče a trencle?
    Z historie určitě najdeš pár příkladů, kdy některý šlechtic prodával poddané do otroctví a pokud mne paměť nemýlí, tak trest býval exemplární a zahrnoval hořící hranici nebo trhání koňmi....

Na případ prodávání svobodných lidí do otroctví si pamatuji jen jeden a to spíše ze starověku a tam to byl opět nějaký ohavný exemplární trest předcházející popravě...

Nemohu najít případ, kdy by se nad tím mávlo rukou, ale pravda, o tuto problematiku jsem se tolik nezajímala. Pouze okrajově, když jsem zjišťovala, proč je slave otrok stejně jako Slovan....a v tom hraje roli trojnásobná porážka krále Dagoberta a židovští obchodníci, kteří se vrhli na nehlídané slovanské vesnice jihu země a odvlekli ženy a děti do otroctví, dřív než se muži vrátili z vítězné bitvy :(
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.