Jorah Mormont - vyslysi posledni prani sveho otce?
Stary Medved rekl Samovi, kdyz umiral, aby vyridil jeho synovy, ze mu odpousti a ze jeho pranim je, aby se pripojil k Nocni Hlidce. Myslite si, ze se Sam a Jorah setkaji a ze se opravdu Jorah pripoji k NW?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ó jé...tu jich je :-D (Sama jsem z toho utrpěla kulturní šok svého času :onfire: )
Aspoň vidíme, že z lásky se dají páchat jakákoliv zvěrstva....od se vlastně Dolfa chtěl blýsknout před Evíkem Braunovic, no ne?
ON: "tahle kulka je zvláštní. Je jiná. Je pro tebe. Je ze srdce. "
ONA: " och, to je krása *nervozní úsměv*... "
ON: " vážně, můžu to odpřísáhnout. Osobně sem mu tu kulku vyrval z těla. Byla hluboko, mrška."
@flanker.27 Zaplatil leda po nerudovsku "kam s ním?!" :-D
Má milovaná daenerys
Tvůj nejsladší Jorah
:-p :-D
Tak předně osud připravil Jorahovi dost těžké zkoušky. Přišel o ženu, kvůli které se dopouštěl věcí, za které se sám styděl, ztratil domov, nakonec ho odkopla i Dany a v neposlední řadě na vlastní kůži zakusil, co je to být otrokem. Takže si určitě neužíval někde na Bahamách a nesmál se ostatním, jak je všechny obalamutil.
Samozřejmě můžeme říct, že za všechno si může sám. Ale která postava v sáze se nedopustila nějakých chyb? Navíc se jedná o prostředí simulující do určité míry středověk se vší jeho krutostí. Ned Stark by ty pytláky možná připravil o hlavu či o ruku. Nic moc osud by je nečekal asi u žádného lorda. Nejsem si jistý, že by to byl mírnější trest než otroctví. Takže jediným problémem zůstává to, že Medvěd v podstatě ze zoufalství porušil jeden ze zákonů Západozemí.
Chápu tvůj postoj, pouze s ním docela nesouhlasím, avšak neberu ti ho :-)
V otázkách krutého a bezprávného středověku mne už nahlodalo více věcí, ale poslední dobou tahle přednáška historika Vondrušky http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095690193-pred-pulnoci/412231100252085/
Budeme-li se držet faktů, které uvedl jakožto historik, tak dojdeme k zajímavým závěrům :-)
Však zkus :-)
A vezmeme-li to ještě z jiného konce, že třeba poddaní jsou majetkem koruny, tak Jorah rozprodával majetek krále a obohacoval se tím....obávám se, že sáhnout na majetek krále se netolerovalo nikde.
Takže máme na výběr - buďto byla svoboda člověka natolik svébytná a uznávaná, že prodej svobodných lidí do otroctví byl těžký zločin.
A nebo, pakliže byli poddaní považování více za majetek koruny nežli za svobodné suverenní lidi, tak jde o neméně závažný zločin na majetku krále - k tomu samozřejmě existují paralely v evropské historii.
Z toho či onoho pohledu to Jorah přepísk a to vědomě a za účelem se obohatit....
Everette - obávám se, že s ohledem na ostatní Mormonty a jejich příkladnou službu království se o zabavování rodinného majetku nedalo mluvit. A co by si na něm koruna vzala ? papuče a trencle?
Z historie určitě najdeš pár příkladů, kdy některý šlechtic prodával poddané do otroctví a pokud mne paměť nemýlí, tak trest býval exemplární a zahrnoval hořící hranici nebo trhání koňmi....
Na případ prodávání svobodných lidí do otroctví si pamatuji jen jeden a to spíše ze starověku a tam to byl opět nějaký ohavný exemplární trest předcházející popravě...
Nemohu najít případ, kdy by se nad tím mávlo rukou, ale pravda, o tuto problematiku jsem se tolik nezajímala. Pouze okrajově, když jsem zjišťovala, proč je slave otrok stejně jako Slovan....a v tom hraje roli trojnásobná porážka krále Dagoberta a židovští obchodníci, kteří se vrhli na nehlídané slovanské vesnice jihu země a odvlekli ženy a děti do otroctví, dřív než se muži vrátili z vítězné bitvy :(