@BenNevis tato diskusia sa nastastie neodohraca v stredoveku, lebo potom by tu uz vela diskutujucich nezbylo :) Hlaste sa, kto by prezil detstvo. Ja mozno ani kojenak ne. A nejde iba o jedinca, ide aj o podmienky, ktore sa rapidne zmenili. Napr v stredoveku by sa nik ani neohliadol za uzkou panvou - tazky porod a pravdepodobne smrt. Dnes mame nastastie cisarak. Hip hip hura :)
Ještě štěstí, že v současnosti nemusím dřít od nevidím do nevidím na poli, o nedělích klečet v kostele, prát se s vlky o večeři a do osmnácti porodit minimálně šest dětí. Být "vypiplaným chcípáčkém", co si zadělává na nějakou tu civilizační chorobu, mi dokonale vyhovuje, díky Bohu ehm tedy vědě a pokroku za to :D
@Kolikokoli Když neběžím na autobus, mám zkažený celý den :D
Já ale nehodnotím jejich morálku - nemyslím si, že jsou špatní nebo horší jak já. Jen beru to chování (vraždění, loupení, rabování) jako primitivní (ať se tak chová někdo tehdy či dnes).
Když je tu řeč o Vikinzích: pokud znáte drsný dánský film "Valhalla Rising" (u nás v distribuci pod názvem "Barbar"), představitel hlavní role jednookého zabijáka a jeden z nejznámějších současných dánských herců Mads Mikkelsen se tenhle týden představil v titulní roli nového seriálu AXN "Hannibal", věnovaného - jak jinak - sériovým vrahům. Ohlasy na Edně i ČSFD prozatím více než nadšené, docela se na to těším.
Já mám Madse Mikkelsena rád i kvůli řadě jiných rolí (válečné odbojářské drama "Plamen a Citron", Refnova dealerská trilogie "Pusher" I - III, psychologické drama "Setkání v Praze" atd.). "Hannibala" už stahuji - během týdne skouknu první 2 díly a dám vědět.
Komentáře
Hlaste sa, kto by prezil detstvo. Ja mozno ani kojenak ne. A nejde iba o jedinca, ide aj o podmienky, ktore sa rapidne zmenili. Napr v stredoveku by sa nik ani neohliadol za uzkou panvou - tazky porod a pravdepodobne smrt. Dnes mame nastastie cisarak. Hip hip hura :)
Já ale nehodnotím jejich morálku - nemyslím si, že jsou špatní nebo horší jak já. Jen beru to chování (vraždění, loupení, rabování) jako primitivní (ať se tak chová někdo tehdy či dnes).