Everett Young - to zalezi natom ako sa budu pridrziavat wiki historie ale myslim, ze nam Ragnar v prvej serie nezomrie. Ved z Vikingskeho zivota a tradic este toho mnoho neukazali. Napriklad taku domacu politu a riesenie sporov noveho Jarla a pod.
Jo to sice chápu, ale na druhou stranu třeba u Hry by mě dějový zvraty víc dostaly, kdybych ságu nečetl ( a to že ještě nastanou). Teď mě maximálně překvapí jak rozumně zjednoduší děj aby to nešlo proti předloze.
Začal jsem sledovat seriál Vikingové. Po dvou dílech mohu říct, že mě to baví víc než první dva třetí série GOTU. Obávám se ale, že budu mít u tohoto seriálu stejný problém jako u Říma - absence postavy které bych mohl fandit. Nikdo není nijak zvlášť sympatický. Představitelé vikingů vypadaj jako správní drsňáci. Přítomnost Vládi Kulicha potěšila. Za jediný ústřel castingu považuji obsazení jarla Haraldsona Byrnem. Ten jako jediný rozhodně nenaplňuje moji představu středověkého seveřana, natož vůdce bandy primitivů. Nejsem znalec na vztahy v rodinách vikingů, ale to jak se k sobě chovaj Lothbrokovi, mi chvílemi připomínalo americký sitcom než přiblížení se realitě:-) Nejrozporuplnější pocity ve mně vyvolává Rollo.
@Chmur Vikingové nejsou primitivové. Jarl je "jen" něco jako starosta nebo tak něco. Nemá zas tak velkou moc. Vikingové jsou si taky vcelku rovni - včetně žen, které mohou žalovat muže atd. U "soudu" nebo na "thingu" mohou všichni otevřeně mluvit. Jarl není žádný bůh, kterého musí poslouchat na slovo. Ženy mají velká práva a ta Lothbrokova je dokonce i v historii zmiňovaná. Akorát ty děcka jsou asi moc velká děcka na to, kolik jim je let. Bjorn by v 12 letech asi měl vypadat už trochu víc jako "muž ošlehaný severem". Navíc jsou to obyčejní lidi. Jasně, žili před mnoha a mnoha lety, ale mají pořád stejné pocity a tužby atd. jako my. Nejsou to žádné opice nebo roboti (=válečníci bez srdce).
@Kolikokoli Z mého pohledu to primitivové jsou, ale netvrdím, že to jsou nějaké opice. Starosta - jarl má v seriálu docela velkou moc. Aspoň tak to bylo v těch dvou dílech zpodobněno. Celkem beztrestně tam zabíjí své poddané. Například ten kovář co byl bez soudu dost drsně potrestán za to, že ukoval kotvu Ragnarovi. Bylo mi ho fakt líto. Nějak mi to připomnělo, že když mají mezi s sebou dva vlivní spory, tak to vždy nejvíc odserou obyčejní lidé.
@Chmur No, on až takovou moc nemá. Sám uvidíš později. Jasně - může někoho zabít (nebo to někomu poručit), ale není to jakoby "zákonné". Resp. bez soudu by to neměl dělat. Uvidíš, že právě s tímto "omezením" bude mít později problémy. A primitivové to nejsou, tak je akorát popisovali křesťani (holt to byli jejich nepřátelé) a dochovaly se zápisky křesťanů. Řekla bych, že v té době na tom byli o dost lépe než třeba my. Tady ještě hrabali kořínky v zemi, když Vikingové pluli až do Ameriky. Což se vlastně znovu podařilo až za nějakých 500 let. Pokud nějaký národ dokáže sestavit lodě a navigační zařízení, kterými je schopen přeplavat oceán, tak to rozhodně nejsou primitivové.
Komentáře
Za jediný ústřel castingu považuji obsazení jarla Haraldsona Byrnem. Ten jako jediný rozhodně nenaplňuje moji představu středověkého seveřana, natož vůdce bandy primitivů.
Nejsem znalec na vztahy v rodinách vikingů, ale to jak se k sobě chovaj Lothbrokovi, mi chvílemi připomínalo americký sitcom než přiblížení se realitě:-)
Nejrozporuplnější pocity ve mně vyvolává Rollo.
Navíc jsou to obyčejní lidi. Jasně, žili před mnoha a mnoha lety, ale mají pořád stejné pocity a tužby atd. jako my. Nejsou to žádné opice nebo roboti (=válečníci bez srdce).
Z mého pohledu to primitivové jsou, ale netvrdím, že to jsou nějaké opice. Starosta - jarl má v seriálu docela velkou moc. Aspoň tak to bylo v těch dvou dílech zpodobněno. Celkem beztrestně tam zabíjí své poddané. Například ten kovář co byl bez soudu dost drsně potrestán za to, že ukoval kotvu Ragnarovi. Bylo mi ho fakt líto. Nějak mi to připomnělo, že když mají mezi s sebou dva vlivní spory, tak to vždy nejvíc odserou obyčejní lidé.
K těm vikingům - mám za sebou první díl a nevšim jsem si Kulicha, koho tam hraje?