IF sága

upraveno 15. ledna 2011 v Píseň ledu a ohně
Prosím vás, tuto ságu neznám, ale docla mě zaujala, tak bych se chtěla zeptat, kolik má dílů, kde knížky sháníte a kolik stojí? Moc díky:-)
24

Komentáře

  • upraveno 19. dubna 2008
    Tvé obavy z výsledku při velkých očekáváních jsou Maxi na místě :) Protože já např. jsem jeden z těch, který IF nevzal tak nějak v podstatě vůbec. GRRM umí psát, ale takových je... a jeho pojetí příběhu a prostředí mi prostě nesedlo. Pokud máš vkus jako já, kup si radši něco od Žambocha! Tohle si jen puč, škoda za to peněz :)))

    (no dobře, trochu provokuju...) ;)
  • upraveno 19. dubna 2008
    Když už provokace...kde je ten banlist? :-)
    Srovnávat Žambocha a Martina...to moc neumim a ani nemůžu, od Žambocha jsem toho moc nečet. Ale jedno jsem za poslední léta vyzkoumal. Zatímco na Žambocha jsou velmi rozporuplné reakce (myslím hlavně diskuze u recenzí apod.) a četl jsem hodně nelichotivých příspěvků na jeho psaní, na Martina a Píseň jsem takové reakce takřka nepotkal (ještěže mám tebe, Rytířisko, který mě vždycky vybičuje, abych se na to podíval i trochu kriticky)...teda když ponecham reakce na jeho pomalost psaní nebo na český překlad. Ale možná je to jen česká oprsklost, že si domácího autora dovolí víc setřít a hlavně Žamboch píše a chrlí na trh pořád něco. :-)
  • upraveno 19. dubna 2008
    Žamboch je jako akční film a Martin jako politický thriller, to je jak srovnávat hrušky s jablky. Ale obojí mám rád.
  • upraveno 19. dubna 2008
    Jsou autoři - a těch je hodně - kteří píší dobře, čtivě, mají tah na bránu, jsou jako horská bystřina, která tě zaujme hned na první pohled. Ale nikdy se nestanou řekou. Martin je jako řeka. S mnoha meandry, majestátní, postupně nabírající sílu, pozvolná, nezadržitelná, rostoucí, postupně na sebe strhávající menší přítoky a nečekané odbočky. Všichni se těší a nemůžou se dočkat toho, až uvidí moře - ale zároveň jsou z toho tak trochu nešťastní a smutní, protože to bude znamenat konec něčeho velkého a nádherného.
    Martin není knížka na půjčování. Buď vás to nechytne a odložíte to, ztraceni v netradičně vyprávěném ději z mnoha pohledů, anebo si poctivě koupíte všechny díly a budete psychicky týrat svého knihkupce dotazy, jestli už nevyšel další.
    O Písni se dá také velmi dobře diskutovat. Její děj je jako obrovská hostina, ze které si každý odnese něco trochu jiného. A to je skvělé, ne?
  • upraveno 19. dubna 2008
    heade, ty bys moh psát proletářské proslovy :-)
    Martin řeka je, ale zpočátku je problém se v ní neutopit, je docela dravá...o to větší je pak zážitek, když chytíš její tempo a necháš se jí unášet. Nicméně, mějme pochopení i pro ty nešťastníky, kteří sice dokážou plavat, ale pro její přílišnou dravost nenacházejí pochopení, nechtějí už dále plavat a mají raději klidnější, předvídatelnější, žambochovské vody. :-)
  • upraveno 19. dubna 2008
    Dovolím si připomenout, že Martyn Řeka je nejmanželským synem lorda Freye. :-) Chápu, jaké to je, když čtenáře nechytne něco, co skoro všichni ostatní chválí. Mně se to stalo u Eriksona. Je to sice hezky napsané, ale musel jsem se ke čtení nutit a žádná z postav ve mě nevzbudila žádné emoce, ať už pozitivní či negativní. Což je naopak to, co oceňuji na GRRM, jeho postavy jsou životné, z masa a kostí, ne jenom nějací umakartoví paňáci postavení doprostřed děje... jak tomu je u mnoha jiných autorů. :-)
  • upraveno 20. dubna 2008
    Mně se to stalo u Josefa Kajetána Tyla! Jeho texty jsou nic moc. ;-)
  • upraveno 22. dubna 2008
    Děkuji ti náčelníku Léto, že ses mě zastal! :))
    Samozřejmě máme každej trochu jinej pohled na knížky a jiný požadavky od nich - já už sem starej a línej, tak si vybírám ke čtení jen to, co mě fakt baví, zbytek nemilosrdně zahazuju :)

    A jakkoli vám ho tady nechci pomlouvat, tak GRRM mě prostě nezaujal. Nevím přesně proč... prostě je asi moc popisnej a rozvleklej, nemá to strhující děj ani super fantazijní kulisy, charaktery postav jsou dobrý, ale jen ony mi nestačí.. Nedočet sem dokonce ani tu povídku, co překládal (btw opravdu moc pěkně) tady pan Léto. A to sem původně fakt chtěl! Doporučuji ti Maxi zkusit nejdřív jí, než nakoupíš celou poličku IF ;)
    heavy_head píše:
    Martin není knížka na půjčování. Buď vás to nechytne a odložíte to...
    Tohle jsem nepochopil :) Cože mi to brání, když si nějakou knihu půjčím a zalíbí se mi, si jí koupit?? Párkrát už sem to udělal.. ;) Jediný, co mě napadá, je, že když není dost dobrá, tak samozřejmě chybí motivace "už sem do toho dal tolik peněz, že si další díl prostě koupit musím!" Ale tos asi u IF na mysli neměl, že :))
    Alnag píše:
    Žamboch je jako akční film a Martin jako politický thriller, to je jak srovnávat hrušky s jablky. Ale obojí mám rád.
    Proč by to nešlo srovnávat? Obojí buďto je nebo není čtivý, je nebo není napínavý.. :) Můžeš se vsadit, že politický thriller od Žambocha by se mi líbil, kdežto akční podívaná od GRRM jen stěží. Pro výsledek je u mě hlavní styl autora, nikoli knížky.
  • MIlMIl
    upraveno 22. dubna 2008
    To rytíř: Tak doporuč nejlepší fantasy akci cos četl.
  • upraveno 22. dubna 2008
    BTW: Úplně technická, ale co takhle vymyslet tomuhle tématu lepší název než "dotaz", za prvé proto, že to nevystihuje obsah diskuse a za druhé proto, že diskuse s názvem "dotaz" jsou na d20.cz už přinejmenším tři a další určitě přibudou.
  • upraveno 22. dubna 2008
    Máš pravdu, Alnagu, odlišit by to chtělo.
    Rytíř je holt exot. :-) Nemyslete si, že jsem se z něj nesnažil několikrát vydolovat, co že mu vlastně opravdu vadí (už jen proto, že on mě k fantasy přivedl, takže jsem přirozeně myslel, že máme dost podobný vkus, což se ale holt v poslední době, kdy se zažral do Žambocha a bezduchých akčňáren lehce změnilo :-)).
    Chápu, že pro někoho je to prostě moc velká drsárna a někdo považuje jeho děj za hnusně účelový a šokující. Jedině tim jsem si Rytířovu nechuť dosud vysvětloval. Ale když do toho zahrnuje i jeho IF povídky, které jsou úplně jiné...no tak pak to asi skutečně bude stylem psaní. Jeho precizní popisnost evokující skoro až filmové výjevy (skoro jak u Tolkiena) jsou naopak tím hlavním, co já na GRRM oceňuju
  • upraveno 22. dubna 2008
    Povidky od GRM mam jeste radsi nez treba IF.
    Ale - proste nekdo ma rad vdolky, jinej kluky ;-)
  • upraveno 23. dubna 2008
    Alek: vkus se přirozeně s přibývajícími léty opravdu mění. Většina lidí si tedy myslí,že k lepšímu, ;) s tím, čím víc máš načteno.. ale třeba jsem zářná výjimka. Podrobný popisy ve Společenstvu prstenu byly důvodem, že jsem měl docela velké potíže při prvním čtení se do knížky začíst. A i popisy se daj napsat tak nebo onak.. je to úplná věda - já osobně mám nejraději, když se hodně řekne co nejméně slovy a popis se schová třeba do řeči postav nebo i jejich jednání.
    MIl: nejlepší fantasy akci? uf.. mno, když vynechám Conana, :) tak mě momentálně napadá v takové té "čisté" akční fantasy jedině od Žambocha Bez slitování. Bakly je nářez, ale je to takovej spíš pubertální typ hrdiny, jak se dneska říká - drsoň a zabiják s největšíma svalama na světě, co má ovšem srdce na pravém místě.. :)
  • upraveno 23. dubna 2008
    ad podrobný popisy...mně to povidej, já se Hrou o trůny prokousal skoro z povinnosti a možná z dlouhý chvíle. Dál mě to nezajímalo a uložil jsem to do knihovny. Trvalo další tři roky, než jsem narazil na FP na recenze dalších dílů, přičemž ty tam byly vynášeny do nebe a měly plno hvězdiček a tipů. Tak jsem tomu dal ještě šanci (přece na tom musí něco bejt, vždyť jinak jsem se s tim recenzentem docela shodoval) a v průběhu dalších dílů jsem tomu propad, chytil jsem Martinův styl a už jsem s nim krásně plaval. :-)
    Ostatně s Tolkienem to bylo dost podobný, to máš pravdu. A naposledy jsem to zažil s již zmíněnym Eriksonem...po přečtení Měsíčních zahrad jsem sice jakéhosi zadostiučení dostal a i se mi to líbilo, ale dál jsem zatim nepokračoval. Asi se spíš pustim ještě jednou do zahrad.
  • upraveno 4. května 2008
    Tak sem dočetl trůny a byla to lahůdka. Jediná pasáž co mi tam trochu vadila, když [spoiler]Skřet zabil ty dva rytíře. To mi přišlo, jako že si snad pětkrát po sobě hodil kritikl ... zkrátka možný ale ... divný[/spoiler] jiank sem čekal trochu menší rozlišení mezi dobrem a zlem ... zpětně vzato mi to ale tak jak to je vyhovuje.
    Naposledy sem snad takhle byl zažranej do Nadace ... přecijen končit se čtenim v pět ráno ;) ...
  • upraveno 4. května 2008
    Skřet je schopný všeho a hlavně je to autorův oblíbenec, což snad vysvětluje všechny přípdné zázraky. :-)
    Každopádně jsem rád, že se líbilo a že jsme dílo nepřechválili natolik, že by se dostavilo zklamání...ať se stejně líbí i další díly!
  • upraveno 4. května 2008
    Taky jsem rád, že se ti to líbilo Maxi. Tak směle na další díly... :)
  • upraveno 6. května 2008
    Menší rozlišení mezi dobrem a zlem? Míň už to snad ani udělat nejde. :-) U Martinových postav sï nemůžeme být nikdy úplně jisti, jestli jsou to dobráci nebo padouši, v průběhu ságy se podivuhodně vyvíjejí. Vemte si takovou Sansu. Je dobrá nebo zlá? (Každopádně je úžasná :-)) Nebo takový Jaime. Kam bys ho zařadil, Maxi?
  • upraveno 6. května 2008
    head: hele, brzdi! Max dočet teprvu Hru o trůny.
  • upraveno 6. května 2008
    Ještě bych měl na Maxe otázku, jak se dívá na teorii Jonova původu. :-)
  • upraveno 6. května 2008
    Jako že první rána bejvá nejpřesnější, takže Max to nám zdeformovaným x teoriema osvětlí? :-)
    Zrovna dneska jsem se začet do Branových kapitol ASOSu a jedna teorie na mě úplně mrkala...;)
  • upraveno 6. května 2008
    no názor na to už mám ... podle mě je to syn Lyany a toho co jí unesl ... logiku hledám v tom, že to nechtěl říct Richardovi ... kdyby to byl úlet tak proč by mu to neřekl ... nechtěl ale říct ani Cat, takže to neni o tom, že by to ublížilo jen Richardovi nebo jen Cat ... a je jen málo věcí, který neřekneš ani manželce ani bratru v boji.
    Neustále se tam omílá fráze s tím slibem ... a co Nedovi může bránit víc, než pokud by jí slíbil že ho vychová jako vlastního a nikdy neprozradí jeho původ. Bylo by to i takovej ten hezkej trpkej osud kdy Sních je vlastně to jediný co zbylo, ale jen díky tomu nejhoršímu co se mohlo stát.
    V příběhu mi přišlo že používá postavy co se "spouštěj" s kdejaou, a nebo zas ne ... Neda bych řadil do první skupiny ... čestnej až za hrob.
    Králokat je na mě zatim moc v pozadí ... nenašel sem moc klíčů k tomu abych si udělal nějakej názor na směř kam to žene.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. května 2008
    Chcete po Maxovi moc, až do konce Střetu tam Králokat vystupuje minimálně, i když se o něm hodně mluví. Zato v Bouři mečů to začne...
    Jinak jsem rád, že co se týče Jona se Max vrátil k nejlogičtější a nejméně krkolomné logice.
  • upraveno 4. června 2008
    Jinak teda Králokat mi přišel jako ztělesnění lva. Slabší zabijí, se silnějšíma svede boj a pokud vyhrají, tak je začně respektovat ... teda až do chvíle kdy projevěj slabost. Pokud má něco ulovit, tak se klidně i trochu plíží, ale od hyeny je to daleko.
  • upraveno 4. června 2008
    Jinak se mi líbila hláška táty když sem přišel dolů. Zvihl od knížky hlavu "Ten chlap je šílenej, von je tam snad pozabijí uplě všechny." a zas četl dál :)
  • upraveno 4. června 2008
    To je jedna z Martinových specialit - nikomu nenadržuje. Netrpí sentimentem mnoha jiných autorů ke svým postavám, které si tak pracně vypiplali. To na něm obdivuju. Nikdo nemá jisté, že se dožije konce celé Ságy.
  • upraveno 4. června 2008
    Max: dobrá hláška! :-)
    A tak, autor má asi jisté, kdo jak skončí, stejně jako ostatní autoři. GRRM se od těch ostatních liší spíše tím, že nám předtím všechny postavy pořádně představí, než je odstraní. Jiní autoři pak musejí věčně omílat jakej ten hrdinův táta byl. Martin se tim pak už nemusí zdržovat. :-) No a v první řadě je to samozřejmě onen záměr udržet čtenáře ve hře, dát mu najevo, že nic není jisté, a že to má pořád smysl číst, protože výsledek není zdaleko vůbec tak jasný, jak se občas zdá.
  • upraveno 4. června 2008
    Já si právě myslím, že to neví ani sám Martin. Že překvapuje sám sebe. Prostě jen s otevřenou pusou zírá na to, jakým směrem to dál pokračuje.
  • upraveno 4. června 2008
    Tomu nevěřim...myslim, že tu hlavní linii, Starky, Lannistery apod., má promyšlenou velmi. Samo, trochu se mu to rozrůstá o další vedlejší linky, tak tam tomožná žije vlastním životem...
  • upraveno 4. června 2008
    Neslyšel jsi, jak to říkal o té cestě do Chicaga, či jak? Jasně, že ví, jak to skončí, ale neví, kdo všechno při tom zařve. Alespoň ne hned od začátku.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.