Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
194959799100581

Komentáře

• Lidi už dávno nevolí podle levice/pravice, ale podle toho, s kým je Bohdalka. ;-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @heavy_head S kým je Bohdalka? Abych neudělala nějakou velkou chybu...
  • @Krisa Na tvém místě bych si spíš položil otázku, koho by volil Kit Harrington. ;-)
  • Jde o to, že politici to hrotí přes populární osobnosti, respektive populární osobnosti se do toho nechávají rády zatáhnout. Pochopitelně zadarmo. 8-)
    Už se těším, až mi zase budou volat na telefon. :-x
    upraveno 15. ledna 2013
    @heavy_head Tobě někdo před volbama volal na telefon? To tě někdo lanařil, aby jsi někoho zvolil? Nebo abys ty byl známou osobní při předvolební kampani :-k

U KH trochu pochybuji, že by se zabýval politickou situací v ČR.
  • @Krisa Ano, kdysi dávno. Václav Klaus. :roll: Teď bude Moraváky obvolávat zase Karel, jak jsem slyšel.

@heavy_head Tak teď už jenom zjistit, kdo dělal známou osobnost VK na mítincích, zjistit, kdo z nich zná ASOIAF a mám tě :twisted:
  • @Krisa Na známou osobnost jsem to zatím nedotáhl. =D
  • A pokud nemáte bloknutý Respekt.cz, tak doporučuju tohle http://respekt.ihned.cz/volby-prezidenta/c1-59128020-hnuj-povl-a-hovno

Žádná agitka na jednu stranu. Jen suchý přepis pokusu o rozhovor se zástupci obou kandidátů. Toliko k pozitivní kamapani :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. ledna 2013
  • upraveno 15. ledna 2013
    @Alek: to, zda byl vzorek reprezentativní, či ne, zjistíš pouze tehdy, pokud to nakonec spočítáš hlas po hlasu. Jediné, co takhle můžeš ověřit, jsou předvolební preference (což bych navíc bral pouze tehdy, kdybys výsledky průzkumu nezveřejňoval předem). K žádným jiným údajům nemáš kompletní sadu dat pro ověření.

Statistiky typu lidé starší/mladší, s tou či onou úrovní vzdělání, svobodní/ženatí volili tak či onak nikdy nikdo neověří, protože tajná volba toto neumožňuje. Ve chvíli, kdy se volič prokáže platným dokladem a obdrží příslušnou obálku, tak už jeho personálie s jeho volebním hlasem nic nespojuje. Reprezentativnost vzorků, pomocí kterých tyto hypotézy vznikají, je zcela na vodě. To samozřejmě ještě neznamená, že se nemohou náhodou trefit :-)
    Jo, dneska byl v Jak to vidí Petr Robejšek, velmi zajímavé, o vztahu EU a národních států, eurozóně a s čím porovnávat ekonomickou situaci (mimochodem o současné vládě mluví relativně dobře):

http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/_zprava/v-utery-jsme-hovorili-s-politologem--1161460
  • @Krisa Ty ses zas dívala na Zachraňte vojína Ryana, ne? ;-)
    @heavy_head Williho!
  • @Ugla Mám trochu větší důvěru ve statistiku jako vědu, asi přirozená loajálnost k mé Fakultě informatiky a statistiky :-) Pokud bych to viděl stejně černě jako vy, nevylez bych z bytu :-) Všechno v našem okolí ovlivňují tyhle reprezentativní vzorky, focus groupy apod.

Heky třeba zpochybňuješ ty volby a jestli jsem to pochopil, naznačuješ, že u tajné volby se prostě každý chová jinak než předstírá v průzkumu. Kupodivu, co má paměť sahá, volební exit polly mají poměrně dobré skóre. Bohužel letos zřejmě nebyly, jsou holt drahý.
  • Ale to už jsem se zas dostal do té role ďáblova advokáta, což nenávidím :-) Uzavřel bych to tedy tím, že by to nemělo přijít do rukou nezasvěceným lidem, je to moc nebezpečný nástroj, pokud se nebere v potaz komplexně.
    upraveno 15. ledna 2013
    Nemyslím, že bychom viděli něco černě, jen prostě příliš nesázíme na sdělená výstupní data a jejich interpretaci (čest výjimkám).

Co se toho předstírání týká, vzpomínám si na jeden článek Erazima Koháka už někdy z 90. let, kdy psal o jedné z voleb v Británii, kdy se předpovídalo výrazné vítězství labouristů a vyhrála Thatcherová. Podle dodatečných zkoumání to mělo být tím, že se lidé styděli přiznat, že volí neokonzervativce. Nemám k tomu ovšem data, pouze ten článek.

Ještě mě k tomu napadá první díl Jistě, pane premiére:
    Stranický průzkum ukázal, že lidé by byli z 63 % pro znovuzavedení branné povinnosti.
    Tak udělejte jiný, z něhož vyplyne, že jsou lidé proti :)

Jinak loajálnost chválím, cítím dodnes to samé k policii, byť realita je někdy - hm - zavádějící? :)
  • Neviem, ci poznate Gallupa - tak sa robi statistika :)

Trochu z historie: http://www.sme.sk/c/1790536/odkedy-sa-robi-statistika.html
    EDIT: no když už jsem udělal ten double post..
    Vadí mi, že tohle v televizi prezentují jako fakta a ne jako hypotézy. A to naprosto neověřitelné.

Mimochodem, tohle vzniká jako součást předvolebních průzkumů, nebo odchytávají lidi, co už odvolili?
  • No u těch exit pollů to docela jde, samozřejmě že tam vždycky budou velký odchylky, proto musí bejt vzorek dostatečnej a do toho pak už promlouvaj ty kraviny, co jsem dávno zapomněl (zákon velký čísel, regresní analýzy a ověřování hypotéz na hladinách významnosti atd.) A nakonec stejně dostaneš výsledek, kterej přirozeně tušíš - že lidi z větších měst více inklinují k pravici, morava a sever čech je více levicový, vzdělanější výšepříjmový lidé inklinují spíše k pravici atd. - všechny ty závěry, který tu samozřejmě na konkrétních příkladech vyvrátíte, ale v rámci velkých čísel to docela odpovídá.
    Ok, takhle to beru, konkrétní příklady samozřejmě nehrají v kontextu statistiky žádnou roli.

Já jen, že to venkov vs město na exaktních datech ověřit lze - tvoje bydliště (resp. voliště) je jediná informace, kterou i v té tajné volbě jaksi mimoděk poskytuješ.
    Aniž bych se tím pokoušel cokoli vyvracet, tak nemůžu s pobavením nevzpomenout na babičku, "nevzdělanou" ženu z venkova, jejímiž životními úspěchy bylo, že její matka si vzala pana starostu a že ona si pak vzala mého dědu soudce. Babička volila vždy pravici a politické hovory mezi ní a tátou jsou zakázány, páč to vždycky dopadne blbě :)
  • Jo, to znám. Ale tady jsme rozumní lidé, co se respektujou, i když je občas obtížný pochopit argumenty druhých :-) Pořád mi ale přijde lepší se o tom snažit bavit, než tu diskuzi zavrhnout. Za těch pár dní jsem se toho dost dozvěděl o motivacích případných voličů MZ, je to přínosný. Ne že by to nějak změnilo můj názor, pořád jsem skálopevně přesvědčen o opaku (KS s nejv. pravd. nebude na hradě loutkou Kalouska, kdežto MZ zcela jistě loutkou Šloufa, Nejedlého a Lukoilu).

Mimochodem od včerejška docela intenzivně přemýšlím o tom, koho vlastně bude Kalousek volit - není to tak jednoznačný, jak se zdá. Se Zemanem si moc rozumí (byl to Zeman kdo zachránil jeho a Topolánkovu vládu dodáním 3 poslanců). A pak Kalousek si musí uvědomovat, že s odchodem KS na hrad klesá TOPka na jednociferné preference. On se přitom těší, jak ho v jedněch volbách ještě využije jako kryt.

Teď mi to ale trochu zhatil tím, že se Respektu nakonec uvolil dát rozhovor a uznal, že to včera přepísk :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.