Momentálně čtu Dobu jedovou II (doporučuji), Tanec s draky (podruhé) a Strach moudrého muže. Zatím se mi kniha docela líbí (jsem asi v jedné třetině). I když hrdinové, co jsou strašně nadaní takřka ve všem, mi většinou nesnesitelně lezou krkem, u Kvoteho se to dá zatím ještě snést. Problémem je, že si už moc nepamatuji první díl :-(
V závěru roku jsem z nechuti přemýšlet a vzhledem k sílící zvědavosti (pod vlivem sobotního programu tv Prima a místní diskuze) přečetla Twillight ságu (a zpětně docenila filmová zpracování). Tak jo, je to naivní, jak večerní fantazie třináctiletého děvčete. Zatímco atmosféra filmů je mnohdy i vizuálně zajímavá, knihy jsou ve své podstatě především obyčejně popisné a nějaká ta zřídkavá snaha o vzletnou myšlenku je spíš úsměvná. Roubování děje na klasické kusy je, no, přinejmenším kostrbaté, překvapivé v tomto ohledu je, že autorka nevyužila potenciálu, který se skrývá ve frázi neprofláklejší: "co růží zvou, i zváno jinak, VONĚLO, by stejně". Co v textu obvykle nemám ráda a tady je vyloženě pohnojeno, jsou zkratky a ulehčující "situační" pohledy, ze kterých druhá strana okamžitě pochopí, jak se dotyčný cítí, co ho k tomu vedlo a co z toho všeho vyplývá... Taky bych si přála víc akce, nějaké zásadní zvraty a vrtule. Je škoda, že když už se schyluje k ráně a čtenář sotva mobilizuje síly k emočnímu zákrutu, bum, je vyřešeno, jede se dál a plácá se prázdná sláma. Přes to přese všechno, text nejde nějakým zvráceným způsobem přestat číst. Nejsem cílovka (dávno tomu) ale tak nějak nejsem tolik znechucená, jak jsem předpokládala, že budu. Dá se to a některé postavy jsou sympatické (Carlisle, Alice, René, vlkodlaci) a párkrát jsem se i zasmála. Mno, aktuálně mám za sebou Pána se stříbrným lukem (pro oživení paměti) a právě čtu Štít hromu, což je starý dobrý Gemmell, hrc, prc, žádný zbytečný kudrdlinky. Má to spád, je to barevný a blejská se to kyrysy a archetypy hrdinů. Moc se mi líbí originální využití antického námětu, líbí se mi pojetí Odyssea. Oproti starším knihám jsem zaznamenala posun v ostrosti výraziva, a bavím se, Gemmell je můj oblíbený autor, jenže se stahují mračna a následně už to nejspíš moc legrace nebude. Proto bych si poté asi ráda přečetla něco milého, žádné drama s fatálním koncem. Nemáte někdo tip?
Jestli máš ráda pohádkové příběhy, co třeba Howlův putující zámek? Pokud jsi ho ještě nečetla, doporučuji ;) Je to moc příjemné čtení, i když co se samotného Howla týče, přiznávám, že se mi více zamlouvala Miyazakiho verze.
@sarven: Je to populárně naučná literatura. Zabývá se různými chemickými sloučeninami co nás obklopují a jejich vlivem na lidské tělo. Je to moc zajímavé a čtivé, i když se nejedná o fantasy:-) Mě Bukowski nudil. Není to typ literatury pro mě.
@MissUtahraptor Předevčerem jsem narazila na informaci (pokud jsem to z angličtiny pochytila správně), že největšími favority na hlavní roli ve filmovém zpracování jsou Henry Cavill a Matt Bomer. Obou je mi jich hrozně líto, pokud by to měla být pravda.
Má teda cenu ty odstíny číst? Už hodně krát jsem se snažila k tvajlajtu i k tomuhle dokopat, ale zatím neúspěšně. Pokud chcete vtipnou knížku o "velké lásce", doporučuju Princeznu nevěstu.
@Nevada S druhým jmenovaným jsem ještě nic neviděla, ale lituji jakéhokoli alespoň trochu kvalitního herce, na kterého nakonec filmové zpracování padne. :D I když teprve jsem to začala číst- třeba se to na těch následujících pěti stech něco stránkách změní k lepšímu... =D
@Krisa Tenhle týden jsem narazila na fotky minimálně tří parodií, takže jsem se konečně rozhodla to zkusit, abych věděla, z čeho si dělám srandu (Stejně jsem to měla u Stmívání. :)).
Ja som si Twilight tiež kukol, aby som si z toho potom voľne robil prču.. Najvtipnejšie, že náš pes sa v strede vygrcal =D Recenzista... Ono ten Breaking Dawn bol jak denníky sexuálnej aktivity na dovolenke, nič sa tam v prvom dieli nedialo a zbytočne to rozdelili... Režisér si naivne myslel, že to môže rozdeliť ako HP (tak smiečne porovnanie) a to už aj u HP mi ten druhý diel prišiel zbytočne pretiahnutý a miestami nudný.. (Ako bolo v jednom vtipe o HP, bol tam animovaný Voldy ako sa kúzelnícky pretláča s Harrym a Voldy: ,,Prečo neumieraš Harry Potter... Mierim na teba prútikom tak, že viac sa to už nedá").. Jedine ten koniec bol zaujímavý, podobný by bol dobrý ako záver 3. série Hry (to otvorenie očí.. Dramatické.. Aj keď v prípade Tvajtu očakávané, až sa ten dramatický moment pomaly menil na trápnu frašku..)
Komentáře
Mno, aktuálně mám za sebou Pána se stříbrným lukem (pro oživení paměti) a právě čtu Štít hromu, což je starý dobrý Gemmell, hrc, prc, žádný zbytečný kudrdlinky. Má to spád, je to barevný a blejská se to kyrysy a archetypy hrdinů. Moc se mi líbí originální využití antického námětu, líbí se mi pojetí Odyssea. Oproti starším knihám jsem zaznamenala posun v ostrosti výraziva, a bavím se, Gemmell je můj oblíbený autor, jenže se stahují mračna a následně už to nejspíš moc legrace nebude.
Proto bych si poté asi ráda přečetla něco milého, žádné drama s fatálním koncem. Nemáte někdo tip?
ale od Bukowskeho som citala poviedky. Dosla som az po tu, kde opisuje znasilnenie maleho dievcatka no a stacilo mi.
Mě Bukowski nudil. Není to typ literatury pro mě.
Předevčerem jsem narazila na informaci (pokud jsem to z angličtiny pochytila správně), že největšími favority na hlavní roli ve filmovém zpracování jsou Henry Cavill a Matt Bomer. Obou je mi jich hrozně líto, pokud by to měla být pravda.
@MissUtahraptor Ty máš nějaké období čtenářského sebemrskačství?
Snad jsem to blbě nepochopila a nebylo to jen debata fanoušků na úrovni spekulací. Ale vypadalo to jako článek, byť bulvárního typu.
@MissUtahraptor Je pravda, že já jsem Twilight kvůli tomu viděla, páč taky nemám ráda nadávání na něco, co člověk neviděl/nečetl/neslyšel...
Jedine ten koniec bol zaujímavý, podobný by bol dobrý ako záver 3. série Hry (to otvorenie očí.. Dramatické.. Aj keď v prípade Tvajtu očakávané, až sa ten dramatický moment pomaly menil na trápnu frašku..)