Sansa, ach, ta naše malá Sansa!

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti
1282930313234»

Komentáře

• upraveno 6. prosince 2012
    komentář vymazán - diskuze o IQ přesunuta ;-)
  • @Chmur I já děkuji Aláhovi za to že mi Tě seslal. Jinak vysoký schody jsou velice užitečná věc, až někdy budeš trénovat běh do schodů dáš mi jistě za pravdu.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Everett_Young Aby tě za to jednou nepotrestal bůh Om.
  • upraveno 7. prosince 2012
  • AvivAviv
    upraveno 10. prosince 2014
  • A dál... Teď k zlovlčímu incidentu.

To ako sa zachovala, nebolo veľmi charakterné a najskôr mi to vadilo.
    Ale neskôr som si uvedomila, že to vlastne bolo veľmi rozumné rozhodnutie. Ak by povedala, že pravdu má Joffrey, bola by to strašná zrada a ublíženie rodine a Sansa VEDOME rodine neubližuje (k úteku prídem neskôr). Ale keby povedala, že pravdu má Arya, viete si predstaviť, čo by to narobilo s jej vzťahom k budúcemu manželovi a jeho rodine? Postaviť sa proti snúbencovi, ktorý sa má v budúcnosti navyše stať kráľom a akoby toho nebolo málo, vy ho máte naozaj radi... Proste nie.
    Takto zachovala lojalitu rodine i zachránila svoju budúcnosť (v tom čase všetko nasvedčovalo dobrej budúcnosti). Strašne rada by som čítala o tom, ako povie pravdu, ale túto voľbu jej nemôžem vyčítať.
    Navyše svoje si odpykala tým, že prišla o Lady. Nie je to dostatočný trest za malú krivú výpoveď, ktorá mala zariadiť aby bol vlk sýty i koza celá?
  • upraveno 10. prosince 2014
    Tak já myslím, že co se Tyriona a Sandora týče, jednalo se o naprosto přirozené reakce. Tyrion je ošklivý trpaslík a příslušník rodu, který stojí za vraždami jejích blízkých. Sansa mu neuměla číst myšlenky. Sandor je zjizvený hrubián a zabíjení (třeba malých kluků) se rozhodně neštítí, pár světlých chvilek z něj jehňátko nedělá. Pro mladičkou holku, co vyrůstala hýčkaná a chráněná před ošklivým světem a vysnila si růžovou sluníčkovou budoucnost, to fakt není vysněný princ na bílém koni.
  • AvivAviv
    Nasleduje návšteva Cersei a vyzradené Nedove plány.

Tak touhle dobou jsem chtěla trhat nejen svoje, ale i její vlasy. Starý bohové a všechny zbylé čarostromy... Kromě toho, že ji Eddard měl blíž vysvětlit jak se věci mají, taky ona se mohla zeptat a ne rovnou běžet za královnou. Svět by se nezřítil, kdyby šla na Zimohrad, dokonce ani tej její. Rozumím jejim motivum, ale stejně si musím ťukat na čelo a zalamovat rukami. Ale Ned si hrob vykopal už predtým, ona ho len posotila, keď prechádzala okolo. A stejně... Krucinál, holka!
    Ale zaujímavé je, že je to jeden z momentov, kedy sama preberala iniciatívu a konala podľa vlastného uváženia a vlastnými silami. Okrem toho, že to bolo to najmizernejšie možné rozhodnutie, bola to chvíľa, keď si odhodlane išla za svojim. Odhliadnuc od dôsledkov, to rozhodne nebolo "nechat sebou smýkat".
    A taktiež, milosť pre jej otca. To bol jeden zo silných momentov a opäť raz vlastná iniciatíva. A menší pokrok. Pri Lady bola čisto neutrálna. Pri otcovi, hoci to bolo riskantnejšie, sama sa odhodlala k boju za jeho vec. Cerseino manipulovanie "Sklamala si mě Sanso" prestála, a hoci argument "boľavá noha" bol na smiech, celkovo urobila dojem. Eddard o hlavu prišiel aj tak, ale ak dobre zapátrate v pamäti, či zalistujete v Hre o tróny, Joff chcel pôvodne niečo ako roztrhanie psami. Jedno seknutie mečom (ale Led? Hajzli...) je rozhodne lepšie než sa zaživa stať žrádlom pre zubaté zúrivé zvieratá.
    A ted se podívejme spátky k Sanse. Snažila se, konala podle sebe a dopadlo to strašlivě. Já bych se solídně lekla, že vše co udělám se změní na katastrofu a třeba to ublíži i mně a tak bych se radši už ničeho nedotkla. Tak se nedivte, že pro další dny Sansulína zvolila pasivitu a styl jakým odpovídala na otázky a dění.
    A i přesto se zastala Dontose!
    Pro pokračování, teď když se učí u Petyra, myslím, že se naučí kdy a jak převzít správně iniciativu a to už bude nějaké čtění.

• AvivAviv
    Malé negativum pro změnu

Co však rozhodně neomluví, je, jak nevrlá byla k Jeyninmu pláči. Člověk by čekal, že když je kamarádka v takovém stavu, tak ji ta druhá utěší. Ale Sansa ne! To rozhodně bylo mínus.
  • Pokračovat budu třeba zítra.
  • No teda, najednou ji vidím z naprosto jiného úhlu, když jsem si to tak přečetla Aviv. Ale je to pravda, Sansa i přes svoji prvotní hloupost a naivitu zachovává určité vlastní myšlení. Z toho by se dalo něco vykřesat.

Ale mě třeba vadí, že ji v seriálu na konci vykreslili mnohem líp, než jak v jakém stádiu je aktuálně její postava v knihách. Jakože jo, už je někde úplně jinde než na začátku, ale žádná mstitelka v černém to rozhodně není. To mě docela vytočil, ten její poslední záběr. Teď jenom poslouchám seriálové přátele, jaká je z ní "supr hot mega" postava a jak to s ní teď bude nářez a zajímavé, a já si říkám jenom "hm, tady někdo aspiruje na slušné rozčarování".
  • @Aviv Ono je právě dost důležité, že kdykoliv Sansa převzala iniciativu, udělala vždycky to nejhorší rozhodnutí. Jestli se má od Malíčka něco naučit, tak je to zlepšení v tomhle, ale ve vlastním zájmu nic jiného. Co udělala správě, to byl správný odhad, že poslušné chování v Králově přístavišti ji udrží naživu. Jinak jsem to měla podobně - v prvních dvou knížkách jsem nad tou bezmocnou princezničkou leda kroutila hlavou, v Bouři jsem Sansu měla ráda, v Hostině byla o ničem. Učí se, jak přežít a dosáhnout svého, ale nejsem si jistá, jestli se učí dost rychle.

Jinak seriál sem netahejte. Tam bude v lepším případě manipulovat Malíčkem, v horším bude jeho ochotná asistentka (a netvařte se, že toho scénáristi nejsou schopní).
  • @Jay Myslím, že v knížce před ním bude hrát naivku až do chvíle, kdy jí bude vyhovovat mu vrazit kudlu do zad... no přiznavám, že i v tom předstírání bude manipulace.

A nechci vám kazit představy, pánové, ale Malíček se Sansou spát nebude, protože větší užitek z ní bude mít, když bude nepoškozená - a Malíčkovy plány jsou důležitější než jeho touha po ní. Takže ne, Martinovy to nejspíš do příběhu hrát nebude. U HBO? Kdo ví.
  • No, myslím, že pravidla Hry se učí. Jestli předčí svého mistra je otázka... asi bych jí to i přál i když zatím mě svým chováním imponuje mistr intrik, naivka příliš ne.
    ... mě představy nekazíš - takovýmu starýmu dědkovi bych takovou hezkou (u HBO) mladou holku záviděl, takže mu ji nepřeji (jo, jsem hajzl závistivá nepřejícná :o)).
  • AvivAviv
    upraveno 11. prosince 2014
  • Ja už viem, čo sa mi na tom páčilo. Je to archetypálny pairing starý ako sám svet - Hádes a Persefóna!

S archetypmi bohov v ľudskej osobnosti pracuje aj psychológia. A ja som natrafila na stránku, ktorá veľmi dobre a dôkladne popisuje, čo za zábavu pre nás tieto naše aspekty majú prichystanú. Odkopírujem z nej príslušné profily, ale keby toho na niekoho bolo moc, pod ne umiestnim ešte výcuc.
  • AvivAviv
    upraveno 27. listopadu 2015
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.