Je to zaujímavé, len mi vadí Ja rozprávanie. Nikdy som ho nemal rád. No najhlavnejšie, ak je to Ja rozprávanie, kurzívované myšlienky tým strácajú zmysel - to by muselo byť v podstate v kurzíve všetko. Ale aj tak úžasné.
Plusy - dobry napad - atmosfera - autor sa sikovne vyhol hlbsiemu vysvetlovaniu (preco, ako, odkial), kedze vlkovi asi netreba nic vysvetlovat :) - v jednoduchosti je krasa
Minusy - pre pribeh by bolo imo vhodnejsie rozpravanie v tretej osobe. GRRM vedel, preco jeho POV su takto pisane. A pritom ako POV ma aj menica. Je tazke ztotoznit sa s postavou, ktora vam nie je vnutorne blizka, nehovoriac o vlkoch. Predpokladam, ze autor ma/mal psa a vseobecne miluje zvierata, ALE pouzivanie prvej osoby a spojenia ako "rytmicka souhra", "demon z pekla" trochu skripe pod zubami. Predsa su to len vlci :)
- logika pribehu. Ak opisuje poviedka prichod Jinych, tak tam nema byt preco spomenuta Zeď. A vzdy som si predstavovala, ze ludia su najmladsi obyvatelia Westerosu, takze by mala byt postup zlovlci-ludia-Zeď
Miluju zvířata, takže tohle je přesně povídka pro mne. Zvířátkovské věci u mě bodují a na ně mě vždycky utáhnete. Vůbec mi nevadilo vyprávění v první osobě, ani kurzíva, protože mi to nepřijde rušivé. A nevím, proč by vlk neměl znát název "démon z pekel", mé zlopsice ho podle mne moc dobře znají, protože se tak občas chovají :)
@Krisa@flanker.27 Pisala som "imo" a "Ak opisuje poviedka prichod Jinych", lebo kedze Zeď mala chranit pred Jinymi a oni len vzedy prisli, tak nemala byt preco postavena. Hypoteza, flanker, nezacina s "ak" :) Je to len moj osobny nazor a rovnako ako vas by mohol byt pre spisovatela prinosny v buducnosti.
@Krisa Presne to treba - napisat to, co si myslis, ci uz negativne alebo pozitivne. Ja uprednostnujem priamu diskusiu pred PM, lebo vtedy prave niekto ako ty moze povedat, ze to vidi inak a autor si z toho vyberie podla nalady :)
@flanker.27 Prave som si to nasla :) V pravnickom zargone je vacsina hypotez ak, ale ja ako matematik som pracovala s hypotezami, ktore jasne strucne hovorili napr. Trava je zelena a mala som ich vyvratit alebo dokazat. Boli ich stovky. Na statniciach som na jednej skoro pohorela :) Takze odtial to nepochopenie :) A co sa tyka mojho "ak", "tak", uz mam vyjadrenie autora a to mi staci :)
Povídka-jednohubka, která ovšem nepůsobí nedotaženě nebo nedokončeně. Vyprávění v první osobě mi tu vůbec nevadí, naopak je to příjemná změna po všech er-formách, z pohledu (zlo?)vlka navíc docela originální. Má to opravdu mrazivou atmosféru.
Já taky poměrně nerada píšu negativní komentáře (a omlouvám se, jestli se někoho dotknou), ale tady naštěstí nemusím. :)
Komentáře
"modrookých osadníků" tohle označení se mi líbí :other:
Tahle povídka mi zatím utkvěla v mysli asi nejvíc.
- dobry napad
- atmosfera
- autor sa sikovne vyhol hlbsiemu vysvetlovaniu (preco, ako, odkial), kedze vlkovi asi netreba nic vysvetlovat :)
- v jednoduchosti je krasa
Minusy
- pre pribeh by bolo imo vhodnejsie rozpravanie v tretej osobe. GRRM vedel, preco jeho POV su takto pisane. A pritom ako POV ma aj menica. Je tazke ztotoznit sa s postavou, ktora vam nie je vnutorne blizka, nehovoriac o vlkoch. Predpokladam, ze autor ma/mal psa a vseobecne miluje zvierata, ALE pouzivanie prvej osoby a spojenia ako "rytmicka souhra", "demon z pekla" trochu skripe pod zubami. Predsa su to len vlci :)
- logika pribehu. Ak opisuje poviedka prichod Jinych, tak tam nema byt preco spomenuta Zeď. A vzdy som si predstavovala, ze ludia su najmladsi obyvatelia Westerosu, takze by mala byt postup zlovlci-ludia-Zeď
- tie kurziva su aj podla mna navyse
Vůbec mi nevadilo vyprávění v první osobě, ani kurzíva, protože mi to nepřijde rušivé. A nevím, proč by vlk neměl znát název "démon z pekel", mé zlopsice ho podle mne moc dobře znají, protože se tak občas chovají :)
Je to len moj osobny nazor a rovnako ako vas by mohol byt pre spisovatela prinosny v buducnosti.
V pravnickom zargone je vacsina hypotez ak, ale ja ako matematik som pracovala s hypotezami, ktore jasne strucne hovorili napr. Trava je zelena a mala som ich vyvratit alebo dokazat. Boli ich stovky. Na statniciach som na jednej skoro pohorela :)
Takze odtial to nepochopenie :)
A co sa tyka mojho "ak", "tak", uz mam vyjadrenie autora a to mi staci :)
Já taky poměrně nerada píšu negativní komentáře (a omlouvám se, jestli se někoho dotknou), ale tady naštěstí nemusím. :)