A Game of Thrones a D20-based Open Gaming RPG

upraveno 5. dubna 2006 v RPG - hry na hrdiny
S rozsáhlou rytířskou ságou "Hra o trůny" vtrhnul do stojatých vod fantasy spisovatel G.R.R. Martin v roce 1996. V Čechách zatím vyšly první tři knihy rozdělené do 6 rozměrných svazků. Čtvrtý díl, "A Feast for Crows" snad můžeme čekat letos. Anglicky už je v prodeji. O knize či knihách jako takových se tu rozšiřovat nebudu. K těm se vrátím v recenzích, až si je připomenu a znovu přečtu. Každopádně překvapivě brutální chování autora k postavám, které...

Číst celý článek zde
«1

Komentáře

  • upraveno 5. dubna 2006
    Velmi dobře napsaná recenze. Opravdu mě to zaujalo, hlavně ty změny v herní mechanice.
  • upraveno 5. dubna 2006
    Vyborne napisana prehladova recenzia!
  • upraveno 5. dubna 2006
    vyřídím autorovi... jinak změny v mechanice jsou všeobecně vzato výborné.
  • upraveno 5. dubna 2006
    Děkuji, děkuji. Bohužel některé věci by si zasloužili více prostoru (Magie). A určitě se k tomu vrátím až z Alangem nějakou tu gamesku odehrajeme.
  • upraveno 5. dubna 2006
    Obsahove nema recenze chybu. Sem tam by se daly vytknout drobny chybky jazykoveho razu ci odlisnosti v terminech (pokud by tedy nekdo baziroval na prekladu knih od pani Brezakove:-)). Ale to jen tak na okraj. Skvela prace!
  • upraveno 7. dubna 2007
    G.R.R. Martin 6. března 2007 na svém bloku napsal že konečně vyjednal s pozůstalostí Guardians of Order návrat licence do vlastních rukou. Dokoce prý vykoupil i zbytek AGOT RPG Special Edition. Mít 100USD navíc tak už si podepsanou verzi kupuji, nabídne (nebo už nabízí ) ji an svém webu.

    Podle jeho slov o licenci projevili zájem už některé subjekty, spekuluje se o White Wolf, Mongoose Publishing a Green Ronin. Osobně favorizuji WW.
    1. jejich studio Sword and Sorcery AGOT distibutoval

    2. vydaly BESM 3rd Edition - anim RPG na systému Tri-Stat dX. Tedy hru a systém patřící GoO.
    No doufejme že se brzy doszvíme nějaké news, abych měl opět co psát. Těšte se na překlad volně šířeného dobrodružství Trouble in Pembrook.
  • upraveno 7. dubna 2007
    Hm... otázka je, jestli budou pokračovat v této D20 verzi, nebo to vydají jako jiné RPG (možná dokonce ne d20). A upřímně já bych teda z WW moc nadšený nebyl. Poslední dobou jsou jejich aktivity spíš ve směru MMORPG a v oblasti table-top RPG se jim už tak nedaří. Na druhou stranu Green Ronin - už úspěšně převedl na RPG třeba Svět zlodějů a jejich d20-fu je velmi vysoké.
  • upraveno 7. dubna 2007
    Já myslel tedy že nejspíše to dostane WW, ne že bych byl nejraději, osobně bych byl pro Green Ronina, kdyby to bylo jako True20...
  • upraveno 8. dubna 2007
    Recenze je to opravdu důkladná. Protože jsem se ale rozhodl být v případě AGOTu vědomě v opozici :)), dovolím si pár kritických postřehů:
    1) Na závěr píšeš: Knihu nedoporučuji úplným začátečníkům, přestože celá kniha pravidel funguje nejen jako dodatek ke knižní sáze a jako kniha pravidlových mechanik, ale spíše jako výchovná učebnice "Jak na Class and Level RPG hry"...

    Ok, beru. Jen mi nějak uniklo, proč jim to vlastně nedoporučuješ? Co je na tom tak obtížného, když to je vlastně tak výchovné? Herní mechaniky? Když tu větu takle podáš, chtělo by se o tom důvodu zmínit, takle tam chybí.
    2) jen poznámka pod čarou, asi to souvisí s bodem 1. - opěvuješ tam jejich motto "Keep the rules simple" a přitom popisuješ děsně složitý pravidla pro tělesný šoky nebo speciální útoky.. to mě fakt rozesmálo :)) Aby bylo jasno, pobavili mě autoři pravidel, nikoli tvá recenze.. vnímám jí jako velmi pravdivou ;)
  • upraveno 8. dubna 2007
    K 1) I pro mě je ta věta taková těžkopádná...ale to vysvětlení je, myslim, obsaženo v předchozích odstavcích. Právě všechny ty šokový hodnoty, body reputace a vlivu, speciální útoky apod. by mohly být na začátečníky až moc.
  • upraveno 8. dubna 2007
    Jo a co se týče "Keep the rules simple", tahle hláška je v settingu zmíněna v kapitole Rady pro DMa, je to výzva pro něj, aby se snažil hráčům s nimi pomáhat (alespoň ze začátku) a nechrlil na ně termíny, o kterejch v životě neslyšeli ;)
    Mám pocit, že v tomhle případě se Dalcor nechal unést, páč v tom slavném manifestu, který tu tak pěkně popisuje, jsem tohle heslo nenašel - v tom se hlásá, že pravidla jsou jen nástroj a že by se neměly brát tak vážně, ale pořád jsou to pravidla, o jednoduchosti se tam nic neříká ;)
  • upraveno 9. dubna 2007
    Ještě k tomu Manifestu - tuhle jsem někde četl nějaký jeho hrozný odsudek (jen si vzpomenout kde to sakra bylo). Každopádně si myslím, že je v zásadě přínosný, protože se snaží připomenout hráčům, že hrají hru, která akcentuje určité hodnoty - spolupráci mezi účastníky, příběh, atd. Líbí se mi ta špetka humoru u posledních dvou bodů... Tato kniha obsahuje odpovědi na všechny otázky. a Jestliže předchozí věta neplatí, dotvořte si to. Naznačuje to tu lehkost a hravost, s níž by se k těmto hrám mělo přistupovat.
    A samozřejmě obsahuje i zlaté pravidlo RPG - "Všechna pravidla jsou jen doporučení nikoliv prosazovaná nařízení.". Přemýšlím, jestli by nestálo za to, to přeložit a někde vystavit... ne, že bych si myslel, že je to až tak geniální, ale k zamyšlení by se to mohlo hodit.
  • upraveno 9. dubna 2007
    Taky se mi moc líbí, možná by to stálo aspoň za článek na d20, přestože Dalcor většinu toho zmínil v týhle recenzi.
    Mně se zas nejvíc líběj tyhle dva - "Pravidla jsou napsaná na papíře, ne vyrytá do kamenných destiček." a "DM vždy pracuje s hráči, ne proti nim." Ne že bych měl opačné zkušenosti se svými DMy, ale za připomínku to vždycky stojí a vyleptal bych to každému do dlaně ;)
    no vida, za chvíli to takhle přeložíme všechno ;)
  • upraveno 10. dubna 2007
    Rytíř: 1. no jde o to že sice kniah opravdu obsahuje vše co začátečník potřebuje, a je orpavdu narpsoto komplexnís e vším všudy. Ale po úplného začátečníkase svou komplexností nehodí. Jinak ano je ta věta hodně težkopádná, moje editorka by mi asi dla přes.. no to je jedno přes co, kdyby to tehy četla. přemejšlím že jí nechaám všechny mé staré člányk orapvit jako jsem to udělal u Dragonlance. Ale odpověď na ní je v textu.

    2. to není v Manifestu, je to někde uprsotřed a je to o radách DýeMovi. V podstatě to je rada aby zbytečně ne rulawyeroval, aby byl prostě nad věcí a zbytečně neřešil detaily a blbost, přestože tu pravidel je hodně. Prostě ač je tu ahfo pravidel jde o zábavu ne o pravidel.
    K manifestu. Není to nic objevného, ale mělo by se to neustále opakovat a opakovat! Zvlášť Vámi zmíněné body!
  • upraveno 10. dubna 2007
    Dalcor: Ta editorka to s tebou očividně nemá lehký, mě vyčerpal už jen tenhle příspěvek - a to nejsem v tomhle směru tak náročnej ;)
  • upraveno 10. dubna 2007
    Jinak ten manifest jsem včera v rychlosti přeložil a opatřil komentářem tak je to ready k publikaci někdy...
  • upraveno 10. dubna 2007
    už se teším
  • upraveno 10. dubna 2007
    Dalcor: jj, já to tak nějak vytušil, neboj, to jen že sem hledal hnidy.. ;) Jinak překlepy apod. chybky, kterých jsem si všiml, jsem opravil, nicméně klidně jí to dej, jestli se chudák holka tak nudí :)
  • upraveno 10. dubna 2007
    Nenudí :) Píše seminárku a do toho jsem od pátku napsal 4 články pro různé časopisy. No snad se díky ní můj psaný projev zlepší. Je to problém s disgrafií a časem - v práci nemám čas po sobě číst co jsem napsal - zvlášť v příspěvcích a překlepy prostě nevidím ;) natož abych třeba psal ve wordu a kopíroval to na stránky. A co se týče gramatiky, tam nezbývá než se stydět ;)
  • upraveno 24. dubna 2007
    A je to tu: AGOT RPG bude vydávat Green Ronin. True20 anyone? :-)
    Zdroj
  • upraveno 24. dubna 2007
    Huráááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
  • upraveno 24. dubna 2007
    To True20 je bez záruky, ale na druhou stranu Green Ronin by byl sám proti sobě, kdyby to bylo něco jiného.
  • upraveno 24. dubna 2007
    No bratr chystá články o Blue Rose což je True 20 a já už mám příručku True20 taky. Dost zajímavá variace.
  • upraveno 24. dubna 2007
    Hmm, tak to jsem na to zvědav. O True20 nevim skoro nic (vlastně skoro jako o Dragonlance, čili jen to, že na nich Dalcor ujíždí ;)).
    Je hezký, jak Martinovi ty informace unikaj pod rukama. Zase to nestih uveřejnit jako první ;)))
  • upraveno 24. dubna 2007
    Hej Dalcor ujížíd na spoustě věcí :) neboj o DL už se něco dočteš a co se týká True20 tak taky...
    BTW napadlo mě - mám to oznámení přeložit a vylepit?
  • upraveno 24. dubna 2007
    Recenze je opravdu pěkná. Dalcor ujíždí na spoustě věcech. A kromě toho jsem taky já ten komu ujíždějí informace mezi prsty. Bratře řekni mi proč musíš vyžvanit úplně všecko co ti člověk řekne. Teď už ten článek musím napsat! :-)
  • upraveno 24. dubna 2007
    Nevím - co říkáš drahý bratře že píseň bude na True20?
  • upraveno 24. dubna 2007
    Jiron: No teď už musíš, to je pravda, páč jinak bych byl mooc zklamán a hlavně musel bych považovat krev tvé krve za lháře a to by se ti jistě nelíbilo ;)
    Dalcor: Překlad? No jasan, já ti bránit nebudu a za zvěčnění by tato událostička imo stála (když vidíme, co všechno zaniká, je třeba zrod nových projektů vyzdvihnout ;)).
  • upraveno 24. dubna 2007
    ja ja
  • upraveno 24. dubna 2007
    Tak první oprava, na True20 to už moc nevypadá. Pramas (z GR) napsal na otázku systému: It's going to have a new system. We'll have more to say on that later.
    Steve Kenson (vývojář) dodal: New as in the best system we can produce to capture the style and feel of the novels. Trust me, when we have details and previews to share, we won't be shy about sharing them. For right now, though, what we can tell you is in the press release.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.