Krisa: Vy to ale opravdu protahujete. Já nejsem žádný pedant, ale mně stojí práce. V Tanvaldu u Labutě je teď rvačka a ten Cikán jim tam už půl hodiny běhá po lokále s nožem v zádech.
flanker.27: :) Tohle by bylo do nekonečna, sice mi to je proti srsti (ano, potřebuji mít vždycky poslední slovo), ale už toho snad radši nechám - nerada bych se dočkala umlčení kvůli spamování :)))
Jdete někdo na půlnoční? Mně asi jednou stačilo, byl jsem kdysi na Dvou věžích.
Já jdu s přáteli asi až někdy po víkendu, ale tipuju, že to nevydržim a půjdu už soukromě dřív, možná hned 13. :-) Přičemž mě tedy napadá, neuděláme při té příležitosti konečně zase nějaký minisraz IF? (Otázka pro všechny.)
chcel som ísť na polnočnú do prahy, imaxu, ale nestihol som rezervačku. tak idem o deň neskôr. zvažujem či dám polnočnú v BA, alebo si počkám na prvý zážitok z imaxu. inak stále som trochu nervózny z toho 3D (fakt ho nemám rád), a tomu vyšiemu framerate sa rád vyhnem. na moviezonne je dobrý článok, čo kde hrajú (u vás), ešte ten nový zvuk môže byť zaujímavý, ale na dabing ani zadarmo... takže to vidím na kombináciu IMAX/3D/titulky v Prahe a ak sa bude dať potom 2D/titulky v BA. a potom sa uvidí, či ďalšie razy pôjdem na 3D alebo 2D. všetkých prstenov som videl minimálne 4x v kine (spoločenstvo 6x), tak uvidíme koľkokrát dám hobita. ale musel by byť fakt nevydarený, aby som ho videl iba 2x :)
idem vo štvrtok 13. decembra, na piatok som si zobral dovolenku, takže ak by ste mali chuť na predvianočný medzinárodný turnaj v AGOT, rád by som sa pridal :)
Mně při prvním přečtení přišel PP celkem vyvážený, dnes na něj mám podobný názor jako Head. Na zachraňování světa jsem se stal postupem času poněkud alergickým (vlivem dalších fantasy knih a počítačových her), a víc mi tak vyhovuje atmosféra Společenstva. U filmů byl tenhle rozdíl bohužel ještě prohlouben a úroveň druhých dvou dílů za ním výrazně zaostává. Plně souhlasím s Pošustovou ohledně primitivizace charakterů postav ve filmu (Faramir), a ačkoliv to zdaleka nedosahuje rozměrů 2. série GoT, adaptace tím i tak dost utrpěla.
Vymetení Kraje bylo jednou z mých nejoblíbenějších částí knih, právě proto, že se od velkých událostí vrací ke každodennímu životu a problémům lokálního významu. Možná je dobře, že to do filmu nedávali.
Hobit samotný by mi až tak nevadil, ale dotmelování děr tak, aby se ukázalo, že vše bylo navzájem provázané, jsem nevěřil ani Tolkienovi - navázání PP na Hobita působilo křečovitě už na papíře. A upřímně - neumí to nikdo. Tady holt mají výhodu "plánovači", kteří si nejdřív připraví jeviště a nosné události, než do něj zasadí jednotlivé příběhy. To se Tolkienovi povedlo famózně v Silmarillionu, který u mě z jeho počinů stojí nejvýš.
Jinak psát "dozadu" se ještě jakžtakž dá (i když to obvykle nedělá dobrotu). Herci však stárnou bez ohledu na scénář a ani maskéři nejsou všemocní.
Mě kdysi (deset až patnáct let dozadu) bavil. Vyprávění bylo trochu rozvláčné, ale mělo své kouzlo. Možná, že dnes bych se na to díval jinak. Přeci jen černobílá (jednoznačně definované dobro a zlo) literatura mě už moc nebaví. Silmarillion je famózní. Strašně mě to bavilo a četl jsem to několikrát. Celá ta mytologie byla okouzlující. Některé části měly rozměr antické tragédie Húrin a jeho děti, Fëanorova přísaha. Prostě melancholicky krásné. Nejradši jsem měl Tulkase a Huana....
Ja som videl akurát tak prvú vetu z Hobita a zčasti adaptáciu Pána prsteňov a musím povedať toto:
Čarodej so špicatým klobúkom a múdrymi rečami? Malí mužíci, čo zachraňujú svet? Trpaslíci a statoční rytieri? A ešte ten začiatok "Bol raz jeden Hobit" alebo niečo na ten spôsob. Veď PP je skoro úplná rozprávka. A to je na tom kúzelné. Keď sa na to človek pozrie z jedného uhlu, je to rozprávka, z druhého uhlu je to veľkolepá fantasy séria z iného, detailne rozpracovaného sveta, ktorá si získala srdcia neskutočne obrovskej čast populácie.
Tolkien teda evidentne má talent na vytváranie príbehov. A ten námet záchrany sveta možno v jeho časoch ešte nebol otrepaný. Holt, časy sa menia, ale kniha ostáva a nám znie to "Ó, proroctvom vybraný jednotlivec, čo nás zachráni" inakšie, než to znelo v tej dobe.
Gepeto, vzhľadom na to, že Hobit vyšiel v tridsiatych rokoch 20. storočia a Pán prsteňov v päťdesiatych, tak vtedy ten námet nebol vôbec otrepaný, pretože fantasy zrejme vtedy ešte takmer nikto nepísal(viem o Tolkienovi a ak Narniu považujeme za fantasy, tak aj o Lewisovi). Ale je pravda, že ani mne sa PP veľmi nepáčil(aj keď príbeh je dobrý, štýl písania mi príde slabší). Hobit ušiel, bol písaný inak a Silmarillion je jedna úžasná mytológia. A následne aj Húrinove deti, ktorým asi dosť pomohol Christopher Tolkien, ktorý sa s nimi pohral zrejme viac, ako oficiálne pripúšťa(aspoň tak mi to príde v porovnaní s ostatnými verziami príbehu).
gepeto, občas ti je fakt ťažko rozumieť, že čo vlastne chceš povedať...
2 ostatní: iste, že je Pán prsteňov, Hobit aj Silmarilion jednoduchší, poetickejší, čierno-bielší. z môjho pohľadu mu to neuberá na kráse, pretože on má právo byť taký. to je ako keby sme išli teraz vyčítať ferdovi mravcovi, že sa príliš kamarátil, alebo Homérovi, že priveľa hrdinov zvíťazí. je to základ žánru, ten musí postaviť pravidlá, ktoré neskôr nudia a treba ich meniť.
sarven: Ja som chcel povedať len toľko, že dnešná generácia odsudzuje rozprávky ako niečo, čo k dospelým nepatrí a je to za nimi. A Pán prsteňov je svojím pekným spôsobom rozprávka, ktorá ukázala, že aj príbeh s jasným začiatkom a koncom, s prvkami typickými pre staré rozprávky môže mať úspech veľdiela.
@Everett_Young nejsem primárně čtenář fantasy, z tohoto žánru mám zatím načteného jen Pána Prstenů (chystáme se dočíst i ostatní Tolkienova díla) a Píseň. Zkoušela jsem číst Malazskou knihu padlých, ale nedokázala jsem se do toho začíst. Spíš podnikám výlety do jednotlivých žánrů. Teď mám sci-fi období :D @Hildegarda přesně "snový jazyk" to je ono. I kdybych v podání Tolkiena měla číst dvou set stránkový popis dopadu listu na zem, věřím, že by to byl dokonalý zážitek.
@Everett_Young Těžko srovnávat tyhle, ač dobrý počítačový hry, s Tolkienem.
Jinak souhlasím s Dreamerem, Tolkien je klasika, a dlouhé popisy umí podat lépe než kdo jiný, to mě vždycky na jeho knihách právě bavilo. Neskutečně mě to vtáhlo do děje a příběh mi připadal hrozně reálný. Mám prostě pocit, že Středozem někde existuje, protože takhle dokonale a detailně si ji nemohl někdo jen vymyslet.
2 gepeto: vidíš, teraz ti vpohode rozumiem :) 2 everett: dobre napísané počítačové hry. baldurs z ních asi najlepšie (morovind som nehral). súvis s tolkienom žiadny podľa mňa. ak ich dávaš ako príklad dobre napísaného deja (?) tak si myslím, že je to vážne iný šport, iné ihrisko, iný typ bodov.
tak som začal čítať hobita (opätovne, ale po mnohých rokoch) a naozaj je to iný jazyk ako lotr. tá jemná hravosť a vtip (ako bilbo s údesom chápe že trpaslíkov bude na návšteve viac a viac, ten istý fór sa myslím zopakuje pri návšteve u meddeda) je odlišná. povedal by som, že to je úplne pôvodný jazyk - rozprávkový. potom to profesora začalo pohlcovať a zvážnel :)
Komentáře
Já jdu s přáteli asi až někdy po víkendu, ale tipuju, že to nevydržim a půjdu už soukromě dřív, možná hned 13. :-) Přičemž mě tedy napadá, neuděláme při té příležitosti konečně zase nějaký minisraz IF? (Otázka pro všechny.)
inak stále som trochu nervózny z toho 3D (fakt ho nemám rád), a tomu vyšiemu framerate sa rád vyhnem. na moviezonne je dobrý článok, čo kde hrajú (u vás), ešte ten nový zvuk môže byť zaujímavý, ale na dabing ani zadarmo...
takže to vidím na kombináciu IMAX/3D/titulky v Prahe a ak sa bude dať potom 2D/titulky v BA. a potom sa uvidí, či ďalšie razy pôjdem na 3D alebo 2D.
všetkých prstenov som videl minimálne 4x v kine (spoločenstvo 6x), tak uvidíme koľkokrát dám hobita. ale musel by byť fakt nevydarený, aby som ho videl iba 2x :)
idem vo štvrtok 13. decembra, na piatok som si zobral dovolenku, takže ak by ste mali chuť na predvianočný medzinárodný turnaj v AGOT, rád by som sa pridal :)
Vymetení Kraje bylo jednou z mých nejoblíbenějších částí knih, právě proto, že se od velkých událostí vrací ke každodennímu životu a problémům lokálního významu. Možná je dobře, že to do filmu nedávali.
Hobit samotný by mi až tak nevadil, ale dotmelování děr tak, aby se ukázalo, že vše bylo navzájem provázané, jsem nevěřil ani Tolkienovi - navázání PP na Hobita působilo křečovitě už na papíře. A upřímně - neumí to nikdo. Tady holt mají výhodu "plánovači", kteří si nejdřív připraví jeviště a nosné události, než do něj zasadí jednotlivé příběhy. To se Tolkienovi povedlo famózně v Silmarillionu, který u mě z jeho počinů stojí nejvýš.
Jinak psát "dozadu" se ještě jakžtakž dá (i když to obvykle nedělá dobrotu). Herci však stárnou bez ohledu na scénář a ani maskéři nejsou všemocní.
Nejradši jsem měl Tulkase a Huana....
Čarodej so špicatým klobúkom a múdrymi rečami? Malí mužíci, čo zachraňujú svet? Trpaslíci a statoční rytieri? A ešte ten začiatok "Bol raz jeden Hobit" alebo niečo na ten spôsob. Veď PP je skoro úplná rozprávka. A to je na tom kúzelné. Keď sa na to človek pozrie z jedného uhlu, je to rozprávka, z druhého uhlu je to veľkolepá fantasy séria z iného, detailne rozpracovaného sveta, ktorá si získala srdcia neskutočne obrovskej čast populácie.
Tolkien teda evidentne má talent na vytváranie príbehov. A ten námet záchrany sveta možno v jeho časoch ešte nebol otrepaný. Holt, časy sa menia, ale kniha ostáva a nám znie to "Ó, proroctvom vybraný jednotlivec, čo nás zachráni" inakšie, než to znelo v tej dobe.
Ale je pravda, že ani mne sa PP veľmi nepáčil(aj keď príbeh je dobrý, štýl písania mi príde slabší). Hobit ušiel, bol písaný inak a Silmarillion je jedna úžasná mytológia. A následne aj Húrinove deti, ktorým asi dosť pomohol Christopher Tolkien, ktorý sa s nimi pohral zrejme viac, ako oficiálne pripúšťa(aspoň tak mi to príde v porovnaní s ostatnými verziami príbehu).
2 ostatní: iste, že je Pán prsteňov, Hobit aj Silmarilion jednoduchší, poetickejší, čierno-bielší. z môjho pohľadu mu to neuberá na kráse, pretože on má právo byť taký. to je ako keby sme išli teraz vyčítať ferdovi mravcovi, že sa príliš kamarátil, alebo Homérovi, že priveľa hrdinov zvíťazí. je to základ žánru, ten musí postaviť pravidlá, ktoré neskôr nudia a treba ich meniť.
@Hildegarda přesně "snový jazyk" to je ono. I kdybych v podání Tolkiena měla číst dvou set stránkový popis dopadu listu na zem, věřím, že by to byl dokonalý zážitek.
Jinak souhlasím s Dreamerem, Tolkien je klasika, a dlouhé popisy umí podat lépe než kdo jiný, to mě vždycky na jeho knihách právě bavilo. Neskutečně mě to vtáhlo do děje a příběh mi připadal hrozně reálný. Mám prostě pocit, že Středozem někde existuje, protože takhle dokonale a detailně si ji nemohl někdo jen vymyslet.
2 everett: dobre napísané počítačové hry. baldurs z ních asi najlepšie (morovind som nehral). súvis s tolkienom žiadny podľa mňa. ak ich dávaš ako príklad dobre napísaného deja (?) tak si myslím, že je to vážne iný šport, iné ihrisko, iný typ bodov.
tak som začal čítať hobita (opätovne, ale po mnohých rokoch) a naozaj je to iný jazyk ako lotr. tá jemná hravosť a vtip (ako bilbo s údesom chápe že trpaslíkov bude na návšteve viac a viac, ten istý fór sa myslím zopakuje pri návšteve u meddeda) je odlišná. povedal by som, že to je úplne pôvodný jazyk - rozprávkový. potom to profesora začalo pohlcovať a zvážnel :)