Souboj knižních a seriálových verzí postav

upraveno 19. března 2017 v Seriál Hra o trůny
Hra pro ty, které baví neúnavné debaty o postavách v Písni (a v seriálu). Pokusím se každý den (obden, každý třetí den :)) vyhlásit jednu postavu z Písně, která se už objevila i v seriálu. Každý má právo uvést po jednom (relativním) kladu a (relativním) záporu jak u knižní, tak seriálové verze. Na konci dne se pokusím vyhlásit, která z obou verzí u nás zvítězila.
1246

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • Takže vítězem je seriálový Viserys.
  • Stannis Baratheon

Knižní verze:
    Klad: Kapitoly kolem něj (hlavně tah na Zimohrad) jsou skvělé. Má dobré nápady.
    Zápor: Hodně zaslepený, víc "kamenného srdce" (asi tím, že nevidíme ty "pohledy", které hází a taky ho nevidíme v soukromí.

HBO verze:
    Klad: Je super sexy! A víc "lidský" (emocionální) než knižní.
    Zápor: "Spí s Melisandrou, aby měl bastarda, přičemž jiného bastarda chce sesadit z trůnu - WTF!" - naprostý souhlas
  • Kniha:
    klad: na jeho slovo se dá spolehnout
    zápor: nikdo ho nemá rád a čtenář chápe, proč. I když chápe principy, klidně nabízí Jonovi Zimohrad a ponouká ho ke zradě.

HBO:
    klad - zase dobře zvolený představitel. Líbí se mi jeho suchý hlas, který se hodí k jeho suché povaze
    zápor - sex s Melisandrou je to samé, co Talisa. Aby běžní diváci pochopili, proč jsou ti dva spojenci.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 9. listopadu 2012
    "Spí s Melisandrou, aby měl bastarda, přičemž jiného bastarda chce sesadit z trůnu - WTF!"

Uhm, tak u seriálového Stannise, který nemá železný charakter knižního Stannise, si tohle neodporuje. Stannis si nárokuje trůn oproti bastardovi, který nemá s jeho bratrem - předchozím králem nic společného. Tečka. Jestli má či hodlá mít sám bastardy nebo ne, to nikoho v tu chvíli nemusí zajímat. Podivné tam bylo jen prohlášení Melisandry, že to bude jeho dědic. V tomhle si to odporovalo se zvyklostmi jak Západozemskými (pomiňme Ageona Hanebného), tak s těmi našimi reálnými.

Seriálový Stannis mi připomíná Richarda III. ještě víc, než ten knižní. Věrný spolubojovník a poddaný, odměněný tituly i posty (které ho ovšem odstrčily mimo hlavní dění) a který po smrti svého bratra prohlásil jeho dědice za bastardy a sám se prohlásil králem.
  • Stannis nikdy nebyl mojí oblíbenou postavou, protože jak už bylo mnohokrát řečeno v knížce - nikdo ho nemá rád. A taky nesnáším Selyse a Strakoše, Shireen "jen a pouze" nemám ráda, celá ta jejich famílie mi přijde taková divná.
    Moc nevím, proč by ho člověk měl mít rád, nějak mi k tomu Martin nedal důvod.
    Seriálový stannis se mi líbí trošku víc než ten knižní, protože kvůli jejich přátelským čajovým dýchánkům s Melisandrou mi přijde jako člověk a ne jako robot.
    Jo, už vím, co jsem prve chtěla napsat - hrozně mi asociuje pana Skrka z Harryho Pottera, takže jsem si ho představovala o dost staršího (a Roberta zase mladšího). Moc to nedává smysl, ale je to tak.
  • (uklízečka na Dračím kameni): "Jeho veličenstvo by mělo pro jednou ohnout koleno a aspoň si po sobě uklidit figurky, když už tady obcuje s tou semetrikou.. No nic, aspoň mu trochu vylepším ty formace - s tím, co tu postavil u oběda, si beztak akorát koledoval o další Černovodu."

Knižní Stannis působí věrohodněji, jedná plně v souladu se svými postoji a v zásadních chvílích krásně balancuje nad propastí - díky Davosovi zatím úspěšně. V seriálu z něj na bojišti udělali téměř berserkera. Tyhle přidané emoce jsou podle mě postavě spíš na škodu.
  • @Ugla: ta uklizečka znela super
  • Ben Nevis: Ale kdepak. Ten sex tam je, aby diváci pochopili, jak se to má s Melisandřiným stínem. A aby tam byl sex, jakkoliv divný.

Nevada: Jo, chápu, že seriálový Stannis tak železné zásady nemá, ale je to pro mě prostě zápor, ale ty jeho zásady jsou jedna z mála věci, co jsou mi na něm sympatické. Další důkaz, jak se seriál snaží všechny postavy házet na stejnou úroveň.
  • Takže vítězem je knižní Stannis, jestli se se mnou nechce nikdo hádat ;)
  • Souhlasím, knižní Stannis je mnohem lepší než ten seriálový.
  • Nemam ponĚtí jaky je serialový :D
  • @Gardien: znásilněný :-D
  • Neřekla bych. Mi přijde jako větší sympaťák ten seriálový. Není takový "robot".
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Prosím váš někdo tady psal zápor u Theona v seriálu. Vypálení Zimohradu. Tak to je nesmysl Theon ho vůbec nevypálil a jak asi když dostal ránu do hlavy. Tahle epizoda je v seriálu totálně zpackáná kdo četl knihu ví o čem mluvím(píšu)
    V seriálu to zpackané není, i když to ani není natočené bůhvíjak dobře. Autoři záměrně nechali diváka na pochybách co a jak se vlastně stalo. Tak jako tak, kdyby Theon Zimohrad neobsadil, tak by Ramsay nedostal možnost ho tak snadno zničit.
  • A nevím jestli je dobré posuzovat postavy v knize a seriálu. Musíme si uvědomit že knize jsou ty postavy dál. Co víme jak to bude v seriálu zpracováno. Ano můžeme posoudit postavu Neda Starka,Vyserise
    Asenad1: Proto to je "hra", každý říká svůj názor a nikdo to nebude vydávat za jedinou možnou pravdu...
    Asenad: IMHO ich môžeme posudzovať podľa toho, čo sa dialo do bodu seriálu. Okrem toho som si nevšimol nejaké výrazné zmeny u tak drtivého množstva postáv.
  • Ser Rodrik by určitě Brana netlačil k popravě, myslel jsi že je to Smraďoch a potřeboval svědka o tom co dělal Ramsey, a ono se špatně vysvětluje, proč jste zabily jediné syna, významného vazala vašeho pána. Kdyby Theon nedobil Zimnohrad, tak by se značně minimalizovala možnost Krvavé svatby.
  • Předesílám, že Dany je má oblíbená postava, což se zde projeví:)

Seriál

Zápor: scénář jí neustále předepisuje křičet věty typu, získám co je mé ohněm a krví, nebo kde jsou mí draci...vypadá pak trochu jako klasický zástupce řady svých šílených předků. Zvláště vstup do Quarthu byl dost přitažený za vlasy. Ostatně dále celá linka s ukradením draků a tak.

Klad: pěkně se na ní kouká, i když je to blbost, jsem ráda, že jí zůstaly vlasy.

Kniha

Zápor: poslala pryč Joraha!!! (dobře, to udělá i v seriálu, ale ještě k tomu nedošlo, takže kdybych měla vybrat...tak si nějak nic nevybavuji z prvních dvou knih)

Klad: jeví se jako milá dívka, která má starost o svůj lid a také mnoho ideálů. Bohužel se musí naučit, že vládnutí není jen o ideálech, ale spíše je to o pragmatičnosti a život (Martin) jí v tom uděluje tvrdé lekce.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.