Scéna, ve které Melisandra porodí Stín pod Bouřlivým koncem, mě v knize celkem překvapila (tak on z toho Martin asi nakonec opravdu chce udělat fantasy). Názory na jejich "výrobu" se zde evidentně různí, mně ale kniha nedala jasnou odpověď na jinou otázku: "Ví vůbec Stannis o existenci stínů a jejich poslání?"
Když Stannis v knize hovoří o Renlyho smrti, vykazuje typické symptomy někoho, kdo uzavřel část svého vědomí před pravdou (vinou). Davosovi říká, že Melisandra "viděla jejich smrt (rozumí se uchvatitelů) v plamenech".
To nám, Stannisi, chceš namluvit, že ses Mel jen tak mezi řečí zeptal: "Nevíš náhodou, jak je na tom můj bratr poslední dobou se zdravím? já jen že s ním mám zítra bojovat na život a na smrt, tak abych si nedával budíka zbytečně, kdyby ho měl třeba trefit šlak nebo tak něco.." ? A ona odpověděla: "Víš Stáňo, když o tom tak mluvíš, tak mám takové neblahé tušení mezi stehny, že se mu něco stane. Tak si v klidu schrupni a já tě kdyžtak ráno vzbudím."
Já bych spíš řekl, že to bylo nějak takhle: "Rudá ženo, dnes v noci nepůjdeš na lože, použiješ moc svého Pána světla a ukončíš kapitolu jménem Renly". "Ale můj králi, Renly přece nemá vlastní kapitolu.." "To je jedno, PROSTĚ HO ZAB!"
Kdepak, ať už to bylo jak chtělo, věděls dobře, že jiná cesta není. Jestlis to řekl přímo či pouze naznačil nehraje žádnou roli. A samozřejmě JE to něco jiného, než kdybys ho zabil v poli. Dobře to víš a proto před tím utíkáš!
Ugla: Naprostý souhlas, Stannis věděl, co se děje. O původu stínu se holt asi nic konkrétního nedozvíme, ani seriál nám o tom nejspíš neprozradí svatou pravdu.
Nemohu si pomoct, nechat někoho zavraždit je nečestné. Kdyby to bylo z nějaké absolutní nouze, vyčerpání válkou apod., tak neřeknu. Jenže kastelán Bouřlivé konce byl ve své podstatě ochotný spáchat harakiri, jen aby si mohl zachovat čest. Jenže Satnnis nechtěl riskovat sebemenší riziko, což je trochu divné, vzhledem k tomu, že se považuje za vyvoleného jediným pravým bohem. Nevím, jestli knižní Stannis tuší, jak Melisandra vraždí jeho protivníky, každopádně určitě ví, že se na těch vraždách aktivně podílí. Stannis Baratheon pro mě není žádný čestný muž. Čestný člověk je pro mě Ned nebo k tomu má blízko např. Barristan. Stannis je prach obyčejný ublížený prospěchář, který si umanul, že má na trůn největší právo.
Komentáře
"Ví vůbec Stannis o existenci stínů a jejich poslání?"
Když Stannis v knize hovoří o Renlyho smrti, vykazuje typické symptomy někoho, kdo uzavřel část svého vědomí před pravdou (vinou). Davosovi říká, že Melisandra "viděla jejich smrt (rozumí se uchvatitelů) v plamenech".
To nám, Stannisi, chceš namluvit, že ses Mel jen tak mezi řečí zeptal:
"Nevíš náhodou, jak je na tom můj bratr poslední dobou se zdravím? já jen že s ním mám zítra bojovat na život a na smrt, tak abych si nedával budíka zbytečně, kdyby ho měl třeba trefit šlak nebo tak něco.." ?
A ona odpověděla:
"Víš Stáňo, když o tom tak mluvíš, tak mám takové neblahé tušení mezi stehny, že se mu něco stane. Tak si v klidu schrupni a já tě kdyžtak ráno vzbudím."
Já bych spíš řekl, že to bylo nějak takhle:
"Rudá ženo, dnes v noci nepůjdeš na lože, použiješ moc svého Pána světla a ukončíš kapitolu jménem Renly".
"Ale můj králi, Renly přece nemá vlastní kapitolu.."
"To je jedno, PROSTĚ HO ZAB!"
Kdepak, ať už to bylo jak chtělo, věděls dobře, že jiná cesta není. Jestlis to řekl přímo či pouze naznačil nehraje žádnou roli. A samozřejmě JE to něco jiného, než kdybys ho zabil v poli. Dobře to víš a proto před tím utíkáš!
Nebo to někdo vidíte jinak?
Stannis Baratheon pro mě není žádný čestný muž. Čestný člověk je pro mě Ned nebo k tomu má blízko např. Barristan. Stannis je prach obyčejný ublížený prospěchář, který si umanul, že má na trůn největší právo.