Hrady Noční hlídky

upraveno 5. února 2011 v Postavy a bytosti
Noční hlídka vybudovala kolem Zdi, ohromné ledové stěny lemující severní hranici Sedmi království, která je chrání před Jinými z Temnoty, 19 hradů či spíše pevností, stanovišť pro jejich posádky. Některé jsou však nyní opuštěné a v sáze se tedy ani nevyskytují, takže nemám z čeho čerpat překlad jejich názvů. Máte nějaký nápad? Nějaké vhodné úderné názvy pro Sentinel Stand, Hoarfrost Hill, Oakenshield, Sable Hall, Rimegate, The Torches?
Bližší popis jsem bohužel nenašel, jinak bych měl i ty překlady od paní překladatelky. ;) Mám jen umístění hradů.
Názvy ostatních hradů
Západní hlídka u mostu (Westwatch-by-the-Bridge), Stínová věž (The Shadow Tower), Šedá stráž (Greyguard), Kamenné dveře (Stonedoor), Ledobod (Icemark), Noční pevnost (The Nightfort), Hlubokojezero (Deep Lake), Královnina brána (Queensgate), Černý hrad (Castle Black), Lesostráž (Woodswatch-by-the-Pool), Dlouhá brázda (The Long Barrow), Zelená stráž (Greenguard), Východní hlídka u moře (Eastwatch-by-the-Sea)
«1

Komentáře

  • upraveno 26. května 2007
    (Sentinel Stand) - Strážnice Vůbec nejhorší... sentinel - hlídka, stráž, ... opakovaly by slovo watch, guard atd. Stand - postavení, stát na hlídce... stojící hlídka... nevím
    (Hoarfrost Hill) - Jinovatkový vrch
    (Sable Hall) - Sobolí sídlo Hall - sídlo event. i hrad
    (Rimegate) - Rýmobrána Tohle je jedno z těch problematických.
    (The Torches) - Pochodně

  • upraveno 26. května 2007
    Strážnice - to mi připomíná, když jsme řešili Standfast, tak někdo navrhoval Pevnice. ;) No ale tak asi je to zatim nejlepší, co jsem slyšel...ještě se mi líběj Pochodně, zbytek je divnej...
  • upraveno 26. května 2007
    Strážnice i Pochodně jsou bezva, jj.

    • Hoarfrost Hill - co to jíní a jinovatku kapku povýšit? Sněžná hora zní docela cool, ne :)

    • Oakenshield - nebylo to přízvisko i Thorina z Hobita? A ten se jmenoval Pavéza, že.. Pokud jsou kolem dubové lesy, tak by to taky mohla být Dubina, Doubrava, Dubovina nebo Doubí. Dubový štít zní totiž fakt divně.

    • Sable Hall - sable není jen sobol, ale našel sem, že knižně nebo heraldicky to znamená i černý, temný, chmurný. his Sable Majesty je Kníže Temnot ;) Hall může být i palác, což nám už dává spoooustu možností => co třeba Chmurný palác, Chmurná síň? Temný palác je takovej profláklej, Černá síň nezní až tak zle.. anebo prostě a jednoduše Černý palác (ale to asi ne, vzhledem k již existujícímu Černému hradu).

    • Rimegate - koukám, že Alnag se s tím tentokrát moc nemazal - jindy jsi pečlivější :). Našel jsem, že rime může být i prasklina, trhlina či puklina. Taky by to mohlo mít něco společného s lemováním neboli vroubením kolem něčeho.. Nicméně, Trhlinová brána zní docela dobře sama o sobě, ne? Jen jestli není moc akční.. Taky by to mohla být jen ta Puklina. Nevím, jak to vypadá..

    Hele, proč je Woodswatch-by-the-Pool Lesostráž a ne Lesní hlídka, která se tak nabízí, na základě Eastwatch a Westwatch?
  • upraveno 26. května 2007
    No, pěkný Rytíři! Já věděl, že nezklameš. ;) Mrknu na to po obědě, ale k tý Lesostráži - no já nevim, to jsou výrazy od pi. Březákový. A Lesostráž je pěkný.
  • upraveno 26. května 2007
    Aha, ok. Sice se mi až tak nelíbí, ale když je to dílo profíka, nebudu kritizovat ;)
  • upraveno 26. května 2007
    Aha, tu Západní hlídku u mostu jsem si vymyslel já, takže Lesostráž tak mimo není, ale Lesníhlídka u jezera by byla lepší no, možná jí použiju, stejnak je po poslednim díle v překladech takovej bordel, že se to ztratí. A hlavně Lesostráž je v celý sáze zmíněna jen jednou.

    • Hoarfrost Hill - Sněžná hora je na mě moc. Možná Sněžný pahorek.

    • Oakenshield - no jo, byl to Thorin. Líbí se mi Dubovina, tak pokud nepadne ještě něco lepšího, máme dalšího vítěze. ;)

    • Sable Hall - his Sable Majesty - hmm, dobrý, že by autorova hříčka a chyták pro překladatele? ;) Asi nejvíc se mi líbí Chmurná síň.

    • Rimegate - Trhllinová brána je až moc akční, to by tam Jiní hnedky zamířili. Ani by nepotřebovali Roh Zimy, kterej by měl dokázat zbořit celou Zeď. Možná ta Puklina...

  • upraveno 4. února 2011
    Možná je to blbost, ale tak mě teď napadlo, k čemu by se dala Noční hlídka připodobnit? Svým způsobem jde rytířský řád (třeba Řád německých rytířů), ale taky se jedná o formu trestu - zločinci si mohou vybrat mezi klasickým trestem/popravou nebo odchodem k Noční hlídce (něco na způsob trestních oddílů, tak svým způsobem fungovali i některé rytířské řády, samozřejmě pro šlechtice). S rytířskými řády má Hlídka společné i to, že bojuje s Jinými (kacíři, pohané) a ochraňuje před nimi prostý lid.



    Když vynecháme klasické příklady obraných zdí jako je Velká čínská zeď, nebo Hadriánův val Anglii (jako obrana civilizace, před nájezdníky), tak je velice zajímavá tzv. Danevirke, val vybudovaný dánským králem Godfredem na počátku 9. století jako obrana před expandující Franskou říší (tedy takový opak, Dánové - Vikingové si staví zeď proti postupující civilizaci).
  • upraveno 4. února 2011
    Příměr Zdi k Hadriánovu valu už jsem kdysi slyšel... asi od Léta. Jinak ale vzhledem ke svým historickým neznalostem k tomu těžko něco dodat. Ale je to zajímavý, leč ne překvapivý, GRRM se inspiroval hodně Evropou.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 4. února 2011
    Hadriánův val se přímo nabízí a nejspíš byl Martinovi opravdu inspirací.

    Jinak ti zločinci v řadách Noční hlídky mi trochu připomínají princip francouzské Cizinecké legie :o)
  • upraveno 5. února 2011
    Kdysi jsem někde četl, že když Martin vymýšlel Zeď a Hlídku. Navštívil osobně Hadriánův Val kde posedával a přemýšlel. Jaké to asi bylo, když na hradbách stál římský voják a hleděl do neznámého neprozkoumaného světa. A nikdo mu neřekl, před čím vlastně ta zeď Říši chrání a co od severu může přijít. Strach z neznáma. Čím větší a chladnější zeď, tím větší strach. Takže zde je ta inspirace téměř na 100%.
  • upraveno 5. února 2011
    Když jsme u toho, je tady víc podobností.

    V posledním zatím vydaném díle Hostina pro vrány se objevují žebraví (a dost radikální) mniši vrabčáci - obdoba skutečných františkánů, konkrétně Bratří chudého života, tzv. Fraticelli = radikální odnož řádu, hlásající naprostou chudobu. Někteří její členové neváhali ani použít násilí při vynucování chudoby u bohatých. Netřeba říkat, že spousta z nich byla prohlášena za kacíře (kolem nich se částečně točí děj z knihy Jméno růže od Umberta Eca).

    Dále se tam objevují i rytířské řády silně nábožensky motivované a podléhající přímo Nejvyššímu septonovi (Papeži) - obdoba skutečných rytířských mnišských řádů, jako Templáři, Johanité nebo Němečtí rytíři.

    Patrně ale v Sedmi královstvích není rozšířen stavovský systém, nebo se o něm Martin nezmiňuje. Septoni (biskupové?) nemají prakticky žádnou politickou moc, až na Nejvyššího septona, po nástupu toho nového by se ale mohlo ledacos změnit. Měšťanstvo je také prakticky opomíjeno, snad jen v Králově přístavišti a ve Starém městě můžou mít nějakou politickou moc.

    Skutečnou politickou moc tudíž mají, samozřejmě kromě rozhodující moci krále, pouze nejvýznamnější šlechtici. Ti jsou skutečnými suverény na svých dominiích a nedá se říct, že by byli na králi nějak přímo závislí, tedy kromě odvádění daní a povinnosti přijít panovníkovi na pomoc, pokud o to požádá. Tito zeměpáni se pak opírají o nižší šlechtice a rytíře. Jejich nezávislost na králi je jistě dána taky tím, že mají obrovská území a jejich předkové sami byli suverénními králi. Do jisté míry tedy situace Sedmi království připomíná Svatou říši římskou, kde jednotlivá knížata měla velkou nezávislost, především pak kurfiřti (volitelé císaře), které by právě šlo připodobnit k hlavám velkých rodů jako jsou Starkové nebo Lannisterové apod.

    Zajímavostí jsou mistři z Citadely, svým způsobem zastupují politické činitelé, kterých se kléru nedostává (mají větší moc než septoni). Ve skutečnosti si nejsem jistý, jestli měli university podobnou moc, jakou má Citadela. Pokud byl nějaký jejich mistr podobně vlivný, tak většinou působil jako teolog, čemuž se mistři z Citadely zrovna moc nevěnují. Snad bych k nim mohl přirovnat možná Rogera Bacona, Arnolda de Villanova nebo Witela.

    Malá rada (nebo jak se jmenuje?) v Králově přístavišti je něco na způsob sdružení hodnostářů na královském dvoře jako byl hofmistr, purkrabí, maršálek apod., nebo také primitivního zemského sněmu - jsou na něm zastoupeny všechny významné strany: šlechta, duchovenstvo, Citadela, pokladník, velitel městských stráží (zástupce měšťanstva?)...
  • upraveno 5. února 2011
    Malou radu bych jako obdobu zemského sněmu neviděl.Její členové "nezastupují" žádnou společenskou vrstvu.Prostě shromáždění nejvyšších představitelů výkoné moci....
  • upraveno 5. února 2011
    škoda, že těch řádu neni více.. dva je pro mne málo :-D
  • upraveno 5. února 2011
    schleitr:

    Vždyť o tom píšu před tím sněmem.... Ale ani to není moc přesné, poněvadž například mistr Pycelle je vlastně zástupcem Citadely. Napadl mě příklad, který se na Malou radu přesně hodí, jen už není ze středověku. Je to Tajná rada Habsburské monarchie, vzniklá v roce 1527 - jednalo se o poradní orgán, na základě jeho usnesení vykonával panovník politiku. Přístup do ní nebyl dán společenským postavením.
  • upraveno 15. července 2012
    Hadriánův Val a Zeď mi přijde jasnej, navíc jsem o tom nápadu (římský voják), taky už někde četl...
    Obecně je Anglie silnou inspirací(a Evropa) - i ohledně mapy toho světa - Západozemí je UK, pak je Evropa, Dothracké moře Rusko, dole je Afrika, Valyrie je de facto Sicílie s Etnou(nebo Řecko s Atlantidou-možná obojí), Ibben je Island, rudá pustina je Gobi, pod tím je Indie, daleko je tajemná Čína a na jihu je Afrika... :-)
    Spíš mě zaujalo, jak to má připodobněný s náboženstvíma - na severu takový ty přírodní náboženství, objímání stromů a jejich uctívání, "mluvení do vrby"... :-) Dole křesťanství, jeden bůh "sedmijedinný" a na hlavu padlí církevní hodnostáři; a na východě to jsou woo-doo věci - oheň a např. jen v Braavosu jich je strašně moc..
  • upraveno 15. července 2012
    u Valyrie je jasná inspirace Římem
    Valyrijci stavěly cesty vedoucí do Valyrie, ještě dnes, tam jsou jejich pozůstatky, ovládali komplet celésvé okolí, kulturně a vojensky dominovali, Targaryeni žili na Dračím kameni stejně jako rodina nějakého římského velitele v Británii
  • upraveno 15. července 2012
    Jj, tuhle jsem byla na Richardovi III. v divadle a měla jsem úplně pocit, že sleduju Píseň na prknech, co znamenají svět :D.
    RW má zase od Bartolomějské noci.
  • upraveno 15. července 2012
    mě by vcelku zajímal popis mostu lebek a západní hlídky u mostu, protože podle map je patrný, že zeď nejde od moře k moři ale jenom k řece, a když tam je taková zima jak si asi všichni představujeme, tak ta řeka zamrzne a tudíž tam vznikne mezera, tam mi to příjde trochu nedomyšlený, i kdyby řeka nezamrzla, proč nepostaví vory a nepřeplaví se místo toho aby útočili na bránu u černého hradu, opravdu by stálo za to, kdyby okolí západní hlídky u mostu a stínové věže bylo popsáno co nejpodrobněji
  • upraveno 15. července 2012
    Kolikokoli napsal(a):

    Jj, tuhle jsem byla na Richardovi III. v divadle a měla jsem úplně pocit, že sleduju Píseň na prknech, co znamenají svět :D.
    RW má zase od Bartolomějské noci.

    RW má inspiraci ve jedné události ze skotské historie.
  • upraveno 15. července 2012
    Blackfish: a nevíš o tom víc? Jména nebo tak? Docela by mě to zajímalo :)
  • upraveno 15. července 2012
    skoces napsal(a):

    mě by vcelku zajímal popis mostu lebek a západní hlídky u mostu, protože podle map je patrný, že zeď nejde od moře k moři ale jenom k řece, a když tam je taková zima jak si asi všichni představujeme, tak ta řeka zamrzne a tudíž tam vznikne mezera, tam mi to příjde trochu nedomyšlený, i kdyby řeka nezamrzla, proč nepostaví vory a nepřeplaví se místo toho aby útočili na bránu u černého hradu, opravdu by stálo za to, kdyby okolí západní hlídky u mostu a stínové věže bylo popsáno co nejpodrobněji

    Napadají mě 2 důvody: 1. Mance doufal, že oslabenou Hlídku překvapí (útok na západě by byl tím, co nejspíš čekali, útok přímo na černý hrad už tolik ne), zároveň přece na západ vyslal nájezdníky kteří měli odlákat zbytek obránců č. hradu. A navíc měl útočit ze dvou stran (kdyby hlídku nevaroval Jon, zřejmě by se divokým dobytí hradu i podařilo)
    2. doufal, že se mu díky rohu zimy povede přimět hlídku k tomu, aby ho prostě pustili dovnitř bez boje

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. července 2012
    Kolikokoli napsal(a):

    Blackfish: a nevíš o tom víc? Jména nebo tak? Docela by mě to zajímalo :)

    Black Dinner

    Ale takových událostí je v historii víc. Třeba francouzský král se podobně vypořádal s rodinou De Guise.
  • upraveno 15. července 2012
    Nevada: díky ;)
  • upraveno 15. července 2012
    (Sentinel Stand) Vartiště?
    (Hoarfrost Hill) A co Ojíněný kopec?
    (Sable Hall) - Temná síň?
    (Rimegate) - Namrzlá brána?
  • upraveno 16. července 2012
    Ono pre to, prečo Zeď končí pri rieke môže byť jednoduché vysvetlenie: Tá rieka vytvára hlbokú kotlinu. niečo v štýle Grand canyon(aby ste si vedeli predstaviť), čiže nie je potrebné, aby tam bola ešte nejaká obrana navyše, keďže kotlina tvorí prírodnú bariéru. A Most lebiek je teda jediné miesto, kde sa dá prejsť a to stráži Stínová vež.
  • upraveno 16. července 2012
    Logické vysvětlení. Souhlasím :)
  • upraveno 16. července 2012
    Co inspirovalo G.R.R.M. k RW si netroufám tvrdit - historie je podobných událostí plná. Zmiňovaná Barolomějská noc se nabízí už jen proto, že vraždění hugenoti se tehdy do Paříže sjeli právě na svatbu - svého vůdce Jindřicha Navarského a Markéty z Valois. Geograficky blíže k nám má třeba událost z roku 939, kdy markrabě Gero pozval náčelníky polabských Slovanů na hostinu a zde je nechal přímo u hodovní tabule povraždit. A ještě něco z domácích luhů a hájů - 1. vraždění Vršovců aneb "krvavý masopust", kdy nechal roku 1003 přemyslovský kníže Boleslav
    III. vyvraždit - opět na hostině - elitu údajně zrádcovského šlechtického rodu s nímž byli ovšem Přemyslovci spjati řadou (nejen) příbuzenských vazeb. Kníže sám se na oné události osobně podílel zabitím vlastního zeťe.

  • upraveno 16. července 2012
    Mne mala rada s maličkom a nedôležitými ľuďmi pripomína hviezdicovú snemovňu, uradnicku vladu a podobne organy spred revolucie vo francúzsku a anglicku...
    Sentinel Stand- Strážnica
    Oakenshield- Dubovina
    Sable Hall-Temná hala
    The Torches- ČO tak nie pochodne ale.. svetlá? alebo niečo na ten spôsob? chcelo by to opis ako to tam vyzeralo no... Či to bol most s pochodňami, alebo to vypalili (tjj. priložili pochodeň) alebo nečo ine...

  • upraveno 16. července 2012
    Oakenshield - Duboštít.
    Sable Hall - Chmurná síň zní opravdu dobře.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 16. července 2012
    Sentinel Stand - Strážostan? :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.