Vecer jsem viděl díl. Teda nebyla to žádná sláva, ale dle zdejší kritiky jsem čekal katastrofu. Ta se však nekonala. Jaime jedná tak, jak je v seriálu vyobrazen. Žádný nelogicky tah v tom nevidím, jen jde jiným směrem, nez ten knižní. Nechapu hon na Edmura, jednalo by tak hodně lidí. Zachránil životy svým mužům... Blackfishovo jednání bylo také pochopitelne, snažil se a nakonec toho měl plné kecky. Cersei klasika.
@haladdin Hele, chápu, že tě baví být v opozici, ale když tu tak rád předvádíš historické znalosti, tak bys měl vědět, že hrad se dá ubránit v pár desítkách lidí. Takže ne, znova ti opakuju, že to žádná sebevražda to nebyla, ani nic hloupého. Okecávat si to můžeš, jak chceš.
@haladdin@svoa00 Faktem zůstává, že sebelepší hrad nedokáže odolat přímému útoku. Řekotočí by v případě přímého útoku nevydrželo ani dva dny, jen by měly Jaimeho síly těžké stráty, jak řekl Brynden stovky mých, tisíce tvých. Takže Řekotočí by padlo tak jako tak, jenom by to citelně oslabilo vojsko Freyů a Lannisterů. Nebyl to boj, který šel vyhrát, o to víc je iritující, že nevyužil Brynden té nabídky a neodešel s expedičním sborem bojovat na Sever.
@Tyrion Lannister Ale tak já nepopírám, že nakonec by Řekotočí padlo, ale nechápu, proč by to měl Lannisterům a Freyům kdokoliv usnadňovat a naprosto jsem s Bryndenem souhlasila :D A co se týče Bryndenovy smrti, tak ti dva prvoci by to okecávali "dobrou smrtí" a podobným hnojem. Zase je to případ, kdy ohýbají postavy podle vlastního vidění světa a obracejí o sto osmdesát stupňů. V Písni Bryndena nic podobného jako debilní sebevražda nenapadlo a i když nevíme, co zrovna dělá, nejspíš je s říčními lordy, kteří Freye v Řekotočí nesnášejí. Na místě, kde může být užitečný. Místo toho v seriálu máme idiotské harakiri a jako další prostředník do ksichtu charakterizaci v předloze Edmurovo "vydejte ho k mučení Freyům, jak se opovažuje ohrožovat život syna, kterého jsem nikdy neviděl!".
@haladdin K Starkům zjevně nemá povinnost nikdo a ráda bych, aby jejich Ramsay Sue konečně zabila odpadlíka z Noční hlídky, jehož nejlepší strategie je útok proti dvojnásobné přesile, a bigamistku, která si ani neumí vyargumentovat podporu pro svoji věc. D a D by se tak mohli věnovat postavám, kterým se věnovat chtějí, ne hrát na to, že postavu by měli mít diváci rádi jenom proto, že je "underdog" nebo dáma v nesnázích, a věčně a únavně je omlacovat. Bohužel je mi jasné, že je zachrání Malíček. Hej, happy end.
K Starkům měli lenní povinnost rody na Severu (Starkové měli titul "ochránce Severu) Tam oblast řekotočí nepatřila. Připojili se k Robbovi jen pro příbuzenství a z odporu vůči Lannisterům. Poddaní a vasalové Řekotočí se starky neměli nic, a ničím jim nebyli povinováni. A po válce a spoustě mrtvých měli dost vlastních starostí, aby nějak přežili. Jon není žádný odpadlík, svou přísahu splnil, sloužil až do své smrti. Že ho pak vzkřísili, je už jiná věc ;-) No a dělat ze Sanzy bigamistku.... trochu zvláštní. Stejně jako rozhodovat o tom, komu se DaD chtějí věnovat :-)
@haladdin Ale Stannisovo vojsko netvořili rody na Severu, původní Stannisovo vojsko tvořili vazalové dračího kamene a žoldáci z Braavosu, přesto se rozhodli bojovat proti Boltonům, protože Stannis chtěl získat Zimohrad, aby si mohl narokovat Iron Throne. Stejně mohl Brynden pomoct Starkům získat Zimohrad a pak se pokusit s podporu Sansy získat zpátky Řekotočí, toť vše.
@haladdin Ovšem jako odpadlíka by ho přinejmenším někdo komentovat měl. A pokud už jsou si úplně všichni vědomí toho "až do smrti", tak by měli komentovat jeho zmrtvýchvstání... čehož ignorování je ještě divnější. A ne, není to zvláštní, přesně to totiž seriálová Sansa je a D a D nemají ani dost soudnosti, aby její manželství s Tyrionem nepřipomínali (pořád chceš tvrdit, že ve světě D a D by si Edmure mohl dělat jenom bastardy?). Lady Lannister Bolton si přijde žádat o podporu s tím, že je Stark, načež i lady Mormont komentuje, jak Starkové stáli za h...o (což je to, co si Sever pamatuje), načež situaci musí zachránit Davos jiným argumentem... :roll: Nerozhoduju, o tom, komu se D a D chtějí věnovat, je dost jasné, že jsou Cersei, Jaime a Dany.
@svoa00: Jaime, Dany a Cersei,... No vida, tyto iniciály plně vysvětlují pravý původ celého děje dle DnD - V podstatě to celé vychází z JdC, největšího Čecha, Járy da Cimrmana - Dobytí severního pólu (o to už se pokusil Jeor), časté prokládání scénkami, které mistr označil "Nuda, nuda, šeď, šeď.", tak teď jen jestli to skončí oním Záskokovým "Ty nejsi Vlasta, ty jsi Vlasta? (Třeba u Varyse... :o))"
Kouknul jsem se na díl až včera večer a podle těch reakcí tady jsem čekal katastrofu. Byl to slabší díl, ale zase tak hrozný mi to nepřipadlo. Možná proto, že mne nechává naprosto chladným, pokud se někdo chová jinak než v knize. Jde o dvě odlišné věci, už to tady mnohokrát zaznělo, tak se tím řídím. Ke všem komentářům dodám jen následující - bez ohledu na cokoliv jiného mi přijde motivace jednání Edmura (pokud jde o dohodu s Jaimem a vydání hradu, nemluvím o vydání Černé Ryby) a motivace posádky Řekotočí jasná a logická. Mohli si vybrat buď smrt (sice ne jistou, ale velmi pravděpodobnou) nebo život (sice ne jistý, ale velmi pravděpodobný). Co byste si vybrali Vy ?
Konec konců ani jednání Bryndena se mi nejeví tak nepochopitelné. Starý unavený muž, který už má všeho dost a prožívá obrovské zklamání. Muselo mu být něco přes padesát, ve středověku by to už byl téměř stařec. No jo, v knize se chová jinak ... a co ?
Ve většině civilizovaných společností platilo, že jakýkoliv vynucený právní úkon (přičemž svatba nepochybně právní úkon je), je neplatný. Nevidím důvod, proč by to mělo být jinak ve společnosti založené na víře v Sedm nebo ve staré bohy. Nazývat za téhle situace Sansu bigamistkou mi přijde jako silný kafe ...
Komentáře
Tak jasně, že je to fake, dovedeš si představit, že by Malíčka někdo dostal do zbroje :-P
Tam oblast řekotočí nepatřila. Připojili se k Robbovi jen pro příbuzenství a z odporu vůči Lannisterům.
Poddaní a vasalové Řekotočí se starky neměli nic, a ničím jim nebyli povinováni.
A po válce a spoustě mrtvých měli dost vlastních starostí, aby nějak přežili.
Jon není žádný odpadlík, svou přísahu splnil, sloužil až do své smrti. Že ho pak vzkřísili, je už jiná věc ;-)
No a dělat ze Sanzy bigamistku.... trochu zvláštní. Stejně jako rozhodovat o tom, komu se DaD chtějí věnovat :-)