Dobře, to jsem ráda že v bodu konstruktivní kritiky se shodneme. Ono samozřejmě napsat takhle povídka je nejhorší a nechat to jen tak viset ve vzduchu je naprd. Proč je nejhorší? A už jsme zase u těch formálních bodů. Heavy já vím že nejsme ve workshopu tam si myslím že by uspěla málokterá z těchto včetně té mé a byly by rozebrány stylem totálního knock outu ale přes prizma pláče a rozmrzelosti by se tam stejně dalo vystopovat proč měl instruktor pravdu. A pak je zase na druhou stranu moc hezké vidět když si autor vezme kritiku k srdci a jeho další díla jsou lepší.
heavy_head: Ale já přece chápu, proč ti to vadí. Pořád tvrdím, že někdo může říct i to, která povídka se mu líbila nejmíň a PROČ ;) Pochybuju, že v tom by se někdo shodnul s ostatními, takže o vyhlašování opravdu nejde.
Monte: Chybí ti tam smajlík... Svoa: Fajn, věcná kritika by měla být hlavně přínosná pro autora: "Myslím, že to je nejhorší povídka" přínosné není. To, že ta a ta povídka někomu nesedla taky přínosné není. Chceme-li kritizovat, kritizujme fakta: Nejméně nápaditá - dle mého názoru 17, ale jsem to ochoten akceptovat u autora začátečníka, protože to je DOBRÝ postup. Heavy: Jen 7 nejlepších by mě zklamalo... já myslím, že dopadnu dost tragicky a CHCI vědět, jak moc...
Já tvrdím, že říct o něčí povídce, že se mu líbila nejmíň ze všech (a říct i své důvody), může jen pitomec, který chce záměrně někomu ublížit. Proč? Já se ptám, proč by to dělal?
Mne nevadi, ak mi niekto vymenuje, co sa mu nepaci. Ale ak niekto napise, ze to bola najhorsia poviedka zo vsetkych, trochu by to so mnou zamavalo a mozno by ma to odradilo od pisania. Co si ten clovek ma z toho zobrat?! Je to kritika niecoho konretneho? Nie.
Svoa si prostě myslí že jen hlazení po kožíšku je kontraproduktivní. S tím souhlasím. Heavy si zase myslí že úplné roztrhání a spálení zdrcující kritikou je kontraproduktivní. S tím též souhlasím. Já jsem za metodu cukru a biče - "Tohle se ti povedlo ale tohle bys mohl zlepšit." Jednoduché.
Konstruktivní kritika se dá napsat i bez toho, že označkujete konkrétní povídku za nejhorší, což mi přijde zbytečně necitlivé a někoho by se to mohlo velmi dotknout. Ne každý je "splachovací" povaha a ne každý pochopí, že jeho dílo je označeno za nejhorší v rámci snahy pomoci mu zlepšit se.
Dneska se holt každý s každým snaží být pořád zadobře, i když je to na úkor pravdy (jeho vlastní, samozřejmě). Proto občas musím ostatní přesvědčovat, že nejsem jenom mrcha :D Tady jsem byla dokonce obviněná, že bych někomu chtěla záměrně ubližovat.
Ale dobře - moje ego asi snese nadprůměrné množství kritiky, někdo jiný je holt citlivější.
Gratuluju k vitezstvi! Jinak co se te kritiky tyce, ja jsen schopna ji snest hodne, kdyz je podlozena fakty. Ale neexistuje nikdo, komu se moje dila libi min, nez me. Uz se muzeme odtajnit? Na to se mooooc tesim.
Tak to mně zase se to, co napíšu, musí aspoň trochu líbit, jinak bych to hned hodil do koše. :-) Že to pak ostatní považují za voloviny, je jiná věc. :-)
Komentáře
Heavy já vím že nejsme ve workshopu tam si myslím že by uspěla málokterá z těchto včetně té mé a byly by rozebrány stylem totálního knock outu ale přes prizma pláče a rozmrzelosti by se tam stejně dalo vystopovat proč měl instruktor pravdu. A pak je zase na druhou stranu moc hezké vidět když si autor vezme kritiku k srdci a jeho další díla jsou lepší.
Svoa: Fajn, věcná kritika by měla být hlavně přínosná pro autora: "Myslím, že to je nejhorší povídka" přínosné není. To, že ta a ta povídka někomu nesedla taky přínosné není. Chceme-li kritizovat, kritizujme fakta: Nejméně nápaditá - dle mého názoru 17, ale jsem to ochoten akceptovat u autora začátečníka, protože to je DOBRÝ postup.
Heavy: Jen 7 nejlepších by mě zklamalo... já myslím, že dopadnu dost tragicky a CHCI vědět, jak moc...
Proč? Já se ptám, proč by to dělal?
Jayi, pokud budeš chtít mermomocí zjistit své umístění, Alek ti ho určitě řekne, jen nebude zveřejněno. ;-)
Já mluvím o tom, že napsat "tvoje povídka je úplně nejhorší, povím ti proč" nikomu nepomůže.
Opravdu je to tak složité pochopit?
Ale dobře - moje ego asi snese nadprůměrné množství kritiky, někdo jiný je holt citlivější.
Jinak co se te kritiky tyce, ja jsen schopna ji snest hodne, kdyz je podlozena fakty. Ale neexistuje nikdo, komu se moje dila libi min, nez me.
Uz se muzeme odtajnit? Na to se mooooc tesim.
Že to pak ostatní považují za voloviny, je jiná věc. :-)