Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1314315317319320581

Komentáře

• @Hildegarda: Už samotná logika uvažování nechat ve válkou stižené zemi ženu s dětma a vyrazit "prozkoumat terén" někam do klidu je naší mentalitě dosti vzdálená. Jaké vyhlídky budou mít, pokud by tam začlo jít opravdu do tuhého, a čím se tam mimochodem budou v mezičase živit? Představa, že dotyční mladí mužové jsou starostliví otcové od rodin, je dle mého absurdní. Pokoušet se tahat sem svoji starou začne většina z nich až ve chvíli, kdy se jim nepodaří klofnout tady nějakou naivní husu - pokud vůbec.

Ohledně možnosti výdělku, tj. prací v mezích zákona, jsem ještě skeptičtější. Máme tady tisíce Ukrajinců vykonávajících nekvalifikovanou fyzickou práci, ačkoliv kvalifikaci mají, kolikrát i vysokoškolské vzdělání úrovně srovnatelné s naší. K tomu k nám mají podstatně blíž jazykově i kulturně, a přesto většina z nich začíná a končí u té lopaty.

Zrovna u těch Ukrajinců bych podobnou strategii pochopil. Ženské jim do armády Porošenko nenaverbuje - to by neuhájil židli (a potažmo vlastní kejhák) ani den, a pokud rodina nebydlí poblíž frontové linie, je v relativním bezpečí. Zůstat znamená pro chlapa dostat z fleku povolávák a frčet na Donbas chcípat ve jménu darebáků, co přivedli zemi do srabu, ve kterém je. Pokud by se situace zlepšila, je návrat k rodině otázkou jednoho až dvou dnů cesty vlakem s minimem rizika.

Na druhé straně čáry dává smysl zůstat a bít se, případně ještě poslat do Ruska rodinu. V případě zlepšení situace je její návrat otázkou několika hodin na korbách zásobovacích vozidel druhého sledu armád RF :-#

Souhlasím s Nevadinou poznámkou, že v případě občanské války se obranou "vlasti" a podobnými hesly obvykle ohánějí všechny zúčastněné strany, a to aniž by pro ni kdy něco udělaly. "Měli jste zůstat a bojovat" se tudíž snadněji káže než provede. Přesto zejména v "útěcích" přes půl světa (kde ve většině tranzitních zemí válka jednoduše není) vidím důvody ryze zištné.

Za největší výsměch považuji současnou situaci kolem uprchlíků z Kosova, kde "nezávislé" Kosovo, vymaněné násilnou akcí Západu zpod srbského "útlaku", opouštějí lidé po statisících všemi směry, samotné Srbsko nevyjímaje.
  • upraveno 27. srpna 2015
    Jeden z článků, které mi mluví z duše:
    http://echo24.cz/a/wb98D/mame-vitat-uprchliky-argumenty-site-na-miru

To západní kritizování neochoty "východní Evropy" mi taky přijde zároveň k smíchu (skoro všechny argumenty pro muslimskou imigraci by vyvrátil student gymnázia) a děsivé (odmítání historické zkušenosti, že v našem regionu žití víc etnik v jednom státě přineslo jenom násilí, a skrytá snaha prostě východní země využít k řešení problému, které západní země způsobily). Západní novináři a politici se můžou rozčilovat, jak chtějí, ale naši politici stojí o křesla a názor veřejnosti je jasný.

Edward Lucas taky v tom článku tvrdí, že všechny dřív komunistické země čelí klesající populaci. Inu, Česko, Slovensko a Slovinsko (byť všechny jako ve většině Evropě čelí stárnoucí populaci) by k tomu měly co říct, a už fakt, že ten pán to neví, něco vypovídá o jeho profesionalitě.
  • Doporučuju ke shlédnutí, docela depresivní a beznadějné snažit se tam zavést nějaký řád, divím se, že se z toho vůbec někdo pokouší vybudovat něco jako stát, to snad ani není možné http://www.csfd.cz/film/292914-camp-victory-afghanistan/
  • http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/378839-do-italie-letos-dorazilo-pres-111-tisic-migrantu.html

No a další perla. Dovolte mi popsat situaci. Nejen italské, ale i švédské nebo norské lodě pro ty lidi jezdí až k lybijským břehům, a vyklopí je na Sicílii a všichni ti černoští mladíci jsou italský problém (a najednou člověk pochopí, proč jsou nedbalí v jejich registraci). Už vidím, jak budou ochránci lidských práv křičet, až se italský sociální systém opravdu zhroutí a sicilské přístavy další lodě už nevpustí. Začnou je teda vozit až do Nice a zkrátí jim cestu do vysněné destinace? Sen pašeráků lidí splněný. A tohle fakt chtějí evropští lídři "řešit" nějakou kvótou :roll:
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Tyrion Lannister No vpád do Iráku je špička ledovce. Celý problém vyeskaloval po tzv. Arabském jaru, kdy se během pár měsíců sesypaly sekulární režimy v severní Africe a na Blízkém Východě, to otevřelo prostor pro nejrůznější fundamentalistické skupiny ( kdo před Arabským jarem slyšel o ISLu a Muslimském bratrstvu?).

Pád těchto relativně dobře fungujících režimů způsobila politika USA a EU vůči těmto státům ( podívej jak to vypadá v Lybii)

Na situaci v Sýrii má svůj podíl islamistický režim prezidenta Erdogana v Turecku, který ISIL horlivě podporuje, Turecko předstírá zuřivý boj proti ISILu, ale ve skutečnosti válčí proti Kurdům, bez nichž by sever Sýrie a Iráku dávno padl do rukou ISILu
  • @Ugla
    Mozno sa ti zda samotna logika uvazovania, tykajuca sa vyslania najsilnejsieho clena rodiny, vzdialena nasej mentalite, ale to neznamena, ze to nerobia v tom najlepsom umysle. Za to, ze to nechapes, este to nemusi byt nezmysel.

Ale ako pises, mentalita, ktora ti je blizka, je najst si namiesto starej mladu husicku, ked sa naskytne prilezitost ;)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Hildegarda Zvláštní, běžencům přikládat ty nejlepší povahové vlastnosti (byť tak vzdálené snad našemu - tedy i tvému - uvažování), zatímco uglovi ty nejhorší. Tak nějak bych si vsadil sám na toho, kdo tu je nechápe... =D
  • @Ugla
    Ak ty poznas len dve moznosti, to neznamena, ze niekto vo svojej naivite alebo v dobrej viere neskusi tretiu. Ale za to im v predpojatosti, ako sam pises, netreba prisudzovat umysel zdrhnut od rodiny a uzit si zivota s mladsou.

Zle si pochopil, nemyslela som teba osobne. Myslela som to tak, ze mentalitu, ktoru si schopny pochopit, je ta, ktoru si uviedol. Nechcela som to vztiahnut priamo na teba. Ale ak tvoja osobna odpoved znamena, ze mas dieta, tak v tom pripade mi nezostava nic, len gratulovat! :)

Flanker, nik nehovori o najlepsich ci najhorsich povahovych rysoch. Iba o inych. Minule som narazila (bohuzial) na necenzurovane obrazky zo Syrie. A zda sa mi uplne mimo misu vacsinu z dotknutych podozrievat z nekalych umyslov v pripade emigracie.
    upraveno 27. srpna 2015
    @Hildegarda nejde o nekalost úmyslů ale o jednání, které je dost v rozporu s mým přesvědčením. Na filosofické půdě se možná můžeme akademicky přít o tom, že každá kultura je jiná z toho a toho důvodu, což ostatně já ani nikdy nepopíral, naopak jsem byl vždycky velmi silně proti "vývozu" našich hodnot tam, kde o ně nestojí. A to zvláště za situace, kdy to v reálu dopadá jak to dopadá (a velmi souhlasím s tím, co napsal @Achileus).

Na druhou stranu teď nemáme před sebou akademickou půdu, ale reálný problém:
    a) čím je nakrmit
    b) jak je zaměstnat
    c) kde je ubytovat
    d) jak to zaplatit

A za okolností, kdy dotyční mají nejen morální, ale i prozaické pracovní návyky, schopnosti a kvalifikaci úplně jiné, tak tvrdím, že v takovémto objemu uprchlíků to nemůže fungovat.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Teraz som bol v Rakúsku v meste, kde zriadili utečenecký tábor a niektorí mi teda ako utrápení chudáčikovia tiež nepripadali, navyše keď človek počul, aké majú mať vreckové, začal som si robiť srandu, že tam pošlem sestru v burke, aby odtiaľ donášala vreckové.
  • @Krisa
    Stale hovorim o vacsine, nie o vsetkych.
    Dostala sa mi napriklad do ruk reportaz o byvalom bankarovi v uteceneckom tabore, ktory uz mozno nikdy neuvidi svoju rodinu, ale za to mozno mal adidasky. No a co?
    A dnes vyslo http://www.sme.sk/c/7983122/v-dodavke-pri-slovenskych-hraniciach-sa-udusili-desiatky-utecencov.html
    Fakt si myslite, ze niekto riskuje tuto cestu, lebo nemal na lepsi iphone? Mate pocit, ze vsetci sa chcu zbavit rodiny a uz nikdy nevidiet svoje deti?
    Pomoc si zasluhuje kazda bytost, ktorej hrozi nasilie ci smrt. Teraz je neskoro rozlisovat to na "tam" a "tu".

@flanker je to v rozpore s tvojim presvedcenim, ale prisudzovat im kvoli inemu presvedceniu ziskuchtive umysly je zase v rozpore s tym mojim

V ostatnom s tebou suhlasim. Jasne, ze je tu obrovsky problem a hladat riesenie je tazke, ale netreba pre neschopnost to riesenie najst, pozerat na utecencov ako na odpad a luzu, ktora caka na to, aby nam zobrala nase husicky
  • @gepeto predstav si, ze vypukne vojna SVK-HUN. Zijes v Bytci, si relativne v suchu, ale blizi sa frontova linia. Co urobis? No predas vsetko mozne, nakupis lahko skladne cennosti a zlato a zdrhnes. Potom je jasne, ze nevyzeras ako chudak, ked si cely majetok vlozil do zlatych zubov. Ale mozno sa mylim. Mozno by si nakupil Glocky a vystrielal polovicku Madarov ako Tyrion :)
    @Hildegarda Já věděla, že mám dát k těm adidaskám do závorky nadneseně, že to bude to hlavní, čeho se někdo chytne...
    Ale to zanechání rodiny v pekle, ze kterého utíkají a ještě bez prostředků, zůstalo bez povšimnutí.

Problém není v tom, že jsou tady, problém je v tom, že ti PRO MNE větší chudáci jsou někde úplně jinde a na ně nezbydou žádné prostředky, které se vyplácají na menší počet lidí tady.

Stejně vidím i přijetí 70 nemocných dětí a jejich rodin - nevadí mi, že dostanou v ČR azyl, ale nevidím smysl v tom, že se vynaloží děsnejch peněz pro pouhých 70 rodin, když za stejný obnos by se dalo zřídit několik polních nemocnic přímo v místech těch uprchlických táborů, kde by pomoc dostalo daleko víc lidí.
    upraveno 27. srpna 2015
  • @krisa
    Myslela som, ze to zanechanie rodiny v pekle sa uz prebralo. Vid vyssie, preto som sa k tomu nevracala. Nemam tolko casu opakovat xkrat to iste, sledujem Bolta a Sagana :).

Ja nehovorim o rozdelovani penazi, hovorim o tom, ako sa podozrievaju vsetci z nekalych umyslov. Po xte.

A gepetovi som odpovedala v tom zmysle, aky napisal - tykal sa iba penazi.

@flanker Ten banker, ked odchadzal, nemal nic, obrali ho o vsetko, zostal listok iba pre jedneho.
    Teba nikto nenuti opustit rodinu. Takze na tvoju kulturu ti nik nesiaha. A to, ze niekto chape opustenie rodiny ako jedinu nadej, je na nom, ale ja, kedze zijem v inej kulture, ho sudit za to nemienim, hoci to nemusim chapat. Ani burky nechapem.

A k tym realnym problemom som sa vyjadrila tiez. Ja riesenie neponukam, len neznasam to vkladanie zlych umyslov do hlav, ktore ani nepoznam.
    @Hildegarda Problém je, že přistěhovalci si myslí, že nám prokazují milost, když se sem stěhují, dost agresivně nám vynucují svoje zvyky, v řadě velkých evropských městech proběhly obrovské nepokoje (Malmö 2013, Londýn 2011, Paříž 2005) upřímně se nedivim, že spousta Evropanů sympatizuje s Le Pennovou, Faragem, Okamurou a dalšími. Ale úřady se stále tváří, že se nic neděje, občané se proto uchylují k podpoře radikálních stran, celkově mám dojem, že na Západě a ve Skandinávii dojde v rozmezí 10- 30 let k občanské válce Bílí vs Přistěhovalci

• Všichni ti lidé jsou v prvé řadě zoufalí. Mají odhodlání, motivaci a přesvědčení, že v Evropě je nepotká nic horšího, než co poznali dosud. Pašeráci lidí to ještě přiživují různýma pohádkama o rychlém zbohatnutí. V každém případě se dostanou tam, kam chtějí, a žádná zeď ani žiletkový plot je nezastaví. Takže nám nezbývá, než se na to připravit.
  • @Achileus
    Byvam pri Vietnamskej ulici, takze vietnamsky pristahovalci su mi dost znami a fakt mam niekedy pocit, ze ja im preukazujem milost :)
    Nemam rada zovseobecnovanie, hlavne ked sa zamienaju slova ako ekonomicky pristahovalci s vojnovymi emigrantami.
    Ano, pristahovalci su niekedy rozmaznani, lebo prisli za inych podmienok, v inom case a do ineho sveta
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Nejhorší na té přistěhovalecké vlně je imho to, že drtivá většina z nich pravděpodobně zažije velké rozčarování. Evropa je v háji sama o sobě a takové spoustě lidí nemá moc co nabídnout. Obávám se, že se vytoužené světlé budoucnosti nedočkají a budou živořit v odloučených lokalitách, což není budoucnost, kterou bych komukoli přála.
  • @krisa v tom mas uplnu pravdu. Bohuzial.
    @Denebola Zoufalci v addidaskach a se smarphonama :-D
    Ti Chudáci jsou většinou nezaměstnaní, zapalují auta, znásilnění místní obyvatelky bílé pleti, pořádají demonstrace, na kterých požadují zabíjení odpůrců Islámu, případně ti, kteří Islám podle nich uražejí rovnou vraždí ( Charlie Hebdo), nebo strkajístrkají bomby do dopravních prostředků ( Londýn 2005, Madrid 2004)
    Skutečně zoufalí Chudáci
  • @Everett_Young Ked nastal strajk zamestnancov, tak sa cez tunel dostalo dost pristahovalcov, ktori vyuzili situaciu. A vyuziju aj dalsiu, ktora sa kedykolvek moze naskytnut. Vzdy sa najde cesta. Nevidel si Jurassic Park? :)
    @Hildegarda Nesoudím na rozdíl tebe pohnutky, ale důsledky. Je mi jedno, jestli nějaké jednání je z hlediska určité kultury považováno za "z čistých" nebo jiných motivů, ale co přinese ostatním.

Co se týče mé kultury tak ano, tu považuji přílivem osob, které hodlají přijmout náš životní standard, nikoli však naše povinnosti, za ohroženou.

Ano, nenabízíš řešení, jen říkáš, že ostatní smýšlí špatně. Jenže bez řešení je to jen plané moralizování. Pokud ty lidi nemáš jak uživit, jak zaměstnat, kde je ubytovat, pak je to jen falešný humanismus. Když vím, že uživím 20 lidí jen tak aby přežili, a vím, že když přijmu 21., nebude dost pro nikoho a všichni zemřou, i tech 20 předtím, tak co je humánní? Nechat umřít i těch 20, co přijmout můžu, jen abych pro dobrý pocit přijal i 21.? Neříkám, že rozhodnutí jsou snadná, ale musí být učiněna, čím dříve, tím lépe pro všechny. Nemáme dvě ryby, alespoň to si připusť, nezavírej oči.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.