Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
19394969899126

Komentáře

  • DanielSvatoš napsal(a):

    @Aviv jak? já tyhle separastické tendence odsuzuji ve všech případech (Kosovo, Krym, Katalánsko, Kurdistán)

    Chcel by si ostať v Rakúsko-Uhorsku?
    Myslím, že však viem, na čo narážaš. Extrémisti a ešte rozhádaní medzi sebou nie sú kto vie ako dobrí v spravovaní štátu a zvládaní vzťahov s okolitými krajinami.
  • @Aviv my jsme v R-U? situace Kurdů je ale úplně jína než byla naše :)
  • DanielSvatoš napsal(a):

    @Aviv my jsme v R-U? situace Kurdů je ale úplně jína než byla naše :)

    Zmením znenie. Chcel by si, aby naďalej pretrvávalo štátne zriadenie zpred 1918?
    Jak moc jiná?
  • upraveno 28. září 2017
    @Aviv velké menšiny Kurdů žijí v také v Turecku, Sýrii a Íránu což pro ně znamená velké nebepečí když tu bude svobodný Kurdistán

    a jak mám vědět jestli bych žil radši v R-U než ČR? třeba ano a byl bych spokojenější
    nevím jak ty ale já R-U nezažil a na každého nespokojeného Čecha je další Čech co byl naprosto šťastný s R-U
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Touhu Kurdů po vlastním státě chápu. Problém je, že na světě je cca 6000 národů a národností (těch rozeznaných, ono přesně definovat, kde končí jedna a začíná druhá není moc jednoduché) a už mnohokrát se přetřásalo, co by nastalo, kdyby každá měla dostat svůj stát. Právo národů na sebeurčení je Wilsonův koncept z konce 1. světové války, jehož cílem ovšem bylo především oslabit centrální mocnosti. Teď tu máme Katalánsko (a když jsme ve Španělsku, nelze nevzpomenout Baskicko), sever Itálie taky na samostatnost pomýšlí (tam už ostatně nějaké to nezávazné referendum bylo), Skotové vážně uvažují, že by si referendum zopákli, a tak dále.

    Ostatně to, jak důležití hráči přistupují k právu nějakých národů či ještě lépe "menšin" na samostatnost, je vždycky dost svérázné. Takže dejme tomu Bosna se oprávněně smí otrhnout od Jugoslávie, ale Srbská krajina od Bosny ne. Odtržení svazových republik od SSSR bylo v pořádku, ale třeba Podněstří se samostatnost nepřizná. Přičemž připomínám, že v tom prvním případě nešlo ve většině republik o vůli občanů. Dneska se to moc nezdůrazňuje, ale 17. března 1991 proběhlo v SSSR referendum o tom, zda se jednotlivé republiky oddělí nebo ne. Vyjma pobaltských zemí a tuším Moldavska a Gruzie, kde referendum neproběhlo, se všude cca 70-80 % lidí vyslovilo pro zachování svazu, a to včetně Ukrajiny, paradoxně nejmenší podporu (i tak stále asi 70%) to mělo v Rusku (na Ukrajině to bylo cca stejné, v ostatních republikách to bylo vyšší, až k těm cca 80 %). Nicméně ústřední vláda už byla natolik oslabená, že navzdory výsledkům nechala lokální vlády víceméně dělat si co chtějí, takže samostatnost nakonec v těchto republikách vyhlásily místní vlády.

    Problém je, že i nedávná historie zná dost příkladů, jak se jeden a ten samý subjekt stal z bojovníka za svobodu podlým separatistou snadno a rychle. Právě ti baskové třeba. Dokud bojovali proti Francovu fašistickému režimu, byli dobří, jakmile se Španělsko v 70. letech stalo demokratickou zemí, rázem z nich byli teroristé. osobně čekám, že s Kurdy se může velice snadno stát něco podobného. Oni mají teď podporu jako bojovníci s ISIL, ale lidi by si neměli dělat iluze. Např. se podíleli výraznou měrou na genocidě Arménů Turky, tehdy byli jejich slušní podporovatelé. Pokud nějaký samostatný Kurdistán vznikne, rozhodně to nebude oáza "našeho způsobu života", bude to jen další stát v oblasti, který se od ostatních možná bude lišit výkonnějšími ozbrojenými složkami,a le v ostatním bude cca stejný.
  • Dobre povedané.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Celkem zajímavý článěk na téma Severní Korea:
    http://www.militarybox.cz/news/severni-korea-co-lze-cekat/
  • Čo si myslíte o tom návrhu v komentároch, že USA by malo dať Číne ultimátum - buď niečo urobí s Kimom, alebo si malé štáty okolo, ktoré nemajú radi ani Čínu ani KĽDR, môžu zostrojiť jadrové zbrane?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. října 2017
    @Aviv To, co jsem tam napsal do reakce. Ostatně na to jsou dohody, které by se musely revidovat. Ten člověk si nevidí na špičku nosu. Dejme tomu, že by se nějak podařilo revidovat dohody zakazující šíření JZ. Japonsko by jimi disponovalo, co na to třeba Filipíny, ty zrovna v současné době neslují přátelstvím k Nipponu nebo USA. Budou je chtít taky.
    Ostatně pro Japonce by to nebyla zase taková výhra ani proti Koreji, protože nebudou mít nosiče, kterými by je dopravily na cíl. To jsou zase další dohody omezující střely země-země, které tuším mimo stálé členy rady bezpečnosti jsou omezeny na dosah max. 300 km. Zase by se tím protrhla lavina toho, že pak bude chtít takové střely kde kdo. Už jen dohoda Start mezi Ruskem a USA zakazující střely země-země s dosahem mezi 500 až 5500 km je hodně vachrlatá. Např. Rusko je obviňováno, že rakety systému Iskander (jsou dvě, jedna balistická, jedna křižující) mají větší dosah než oficiálně udávaných 480 km. Jakmile se v tomhle oboru začne něco uvolňovat, jen to vyvolá další závody i mezi dalšími subjekty.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jinak ještě ke Španělsku. Katalánsko a spol. je vnitřní záležitost, ať si to srovnají jak umí v rámci své země. Ale pobavila mě tahle fotka jednoho hlasujícího ve čtyřech různých místnostech :-)

    image
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 2. října 2017
    image
    image
  • Jelikož u nás zrovna máme na týden španělského kolegu, ptal jsem se ho na jeho postřehy ohledně současného dění.

    Ve stručnosti:
    Separatistické tendence považuje spíš za uměle iniciované, než že by odpovídaly nějakému hlubšímu společenskému uvědomění. Prý je patrná snaha pěstovat "národní" identitu na základě různých dohadů a v rozporu s historickými fakty. Katalánsko bylo historicky součástí Aragonie bez jakéhokoliv význačného postavení či rysu, kterým by se odlišovalo od jejího zbytku. Přepisování historie je však již v plném proudu (v trvání let) a nový výklad podává věci výrazně jinak, což postupně ovlivňuje veřejné mínění.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Dneska je to přesně 60 let od startu první umělé družice Země.

    image
  • Bože, ten čas letí...
  • To vypadá na brzké Vánoce.
  • @flanker.27: otázka, nakolik jim to pomůže, až tam povolí řídit těm ženským.. :-#
  • Tak soud v Sarajevu v pondělí zprostil obžaloby z válečných zločinů bývalého velitele bosenské armády ve Srebrenici Nasera Oriče. To už je síla. Srebrenický řezník, který zapadním novinářům pouštěl videa na kterých měl natočené vraždění Srbů. Zpráva v našich mediích prošla téměř bez povšimnutí. Čestná vyjímka sarajevsky-soud-zprostil-viny-muslimskeho-velitele-srebrenice.
    Netvrdím, že Srbové nepáchali válečné zločiny, ale jejich protivníci daleko častěji uniknou spravedlnosti, případně dostanou směšné tresty. Už jich je docela dost např. - Naser Orič, Ante Gotovina, Hašim Thaci.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Proč jen mne to nepřekvapuje...
  • irácká armáda se právě pustila do kurdů
    https://iraq.liveuamap.com/
  • To je kvůli tomu referendu?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. října 2017
    Pešmergové se stáhli z Kirkúku a IA jej obsadila bez boje.
    https://www.almasdarnews.com/article/breaking-iraqi-army-expels-kurdish-peshmerga-kirkuk-city/
    Nicméně město opouštějí tisíce (spíš více než tisíce) civilů:

    image
  • @Gorgloj a kolem Kirkůku je ropa
  • upraveno 16. října 2017
    @flanker.27 úplně bez boje ne ale byl to solidní blitzkrieg
    kurdské síly prý utrpěly silné ztráty
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nedůvěra mezi Irákem a Spojenými státy, jeho částečné sbližování s Íránem a americký obrat ohledně Kurdistánu:
    http://literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/25118-jak-chtly-usa-vyhnat-iraany-z-iraku
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Znovu Břetislav Tureček, jednak historické téma - britský postoj k Sionismu (Balfourova deklarace, souvislosti a následky), jednak současnost Kurdistánu:
    http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_zprava/bretislav-turecek-svym-nestastnym-referendem-si-kurdove-seredne-nabehli-na-vidle--1766184
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Už jsem nějaká jejich videa viděl, vypadají dost kompetentně.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.