Jon Sníh

upraveno 31. března 2011 v Postavy a bytosti
1454648505153

Komentáře

• upraveno 30. srpna 2012
    Co od nich čekám? Má idealistická představa je jak Sansa sedí na "trůnu" (nemyslím tím, že bude královna, ale třeba jako poručnice Rickona) a vedle ní si bude Arya čistit nehty nožem :-))
    Nicméně čekám, že se Sansa nyní naučí hrát hru, první dvě lekce již dostala. Arya odejde z učení (a provede něco významného, jinak by její výcvik neměl smysl). Rickon vnese na Sever chaos a Ramsay si z toho od radosti stáhne ukazováček.
    Výjimky potvrzující pravidlo.
    Ne, to bylo pravidlo feudalismu.
  • Briene se třeba prostý lid smal, ale kdyby sebou měla své muže tak by je smích přešel ... služebnictvo nemohlo děcka semtak plesknout ani ve viktorianské anglii natož ve středověku .... to že to šlo u povznesených Starků neznamená že to šlo jinde jinde by je za to zmrskali ...

nižší šlechta se klaněla i před 5 letým děckem až do země jen aby si ho nezprotivila . a žena může klidně vládnout území, například v Burgundsku vládla dlouhou dobu žena, která celou zemi řídila a každý voják jí poslouchal a "byl ochoten za ní zemřít" sic se jí ostatní francouzští šlechtici chtěli zbavit a král obrat ale i tak se jí báli. Dokonce ne jednou Burgundsku vládla žena, ne jako manželka vévody která byla ambiciozní ale jako vládnoucí panovnice se skutečnou mocí .

A Cersei měla moc a měla by jí i bez Tywina. To že si všechno zničila a o moc přišla je její problém. Sansa by klidě mohla být paní Zimohradu a vládnout tam jako stará pana bez toho aniž by si někoho vzala. Přece i Alžběta vláda Anglii jako žena bez manžela. Muž je upřednostnovan, ale žena má moc i bez muže, v Anglii královna bojovala proti svému manželi a králi :)) žena mohla mít svou vlastní armádu a vlastní příjmy bez závislosti na manželovi
    To jsou všecko výjimky. Proč teda Přemyslovci nebyli dál, když ještě žily Václavovy sestry?
    No a... jak se to liší od Starků? Všichni muži jsou mrtví (oficiálně) a žijí jen dvě sestry.

Ale s posledním komentářem souhlasím :)
  • Nebyli dál protože vymřeli po meči (legitimní linie) :) a protože tam byly 3-4 ženy přemyslovny co se mezi sebou svářily o moc, každá kolem sebe měla skupinu šlechticů a každá si našla svého manžela :) a Čechy nejsou Francie ani Anglie :) a česká šlechta je hodně zpupná :)
  • no Seveřanská šlechta tak zpupná není (až na boltony) a Starky mají hodně v oblibě, Sansa nepotřebuje ochranu nějakému mocného muže a jeho armádu proti své sestře nebo opozici. Kdyby přišla na Sever s malým doprovodem své tetičky (200 mužů) , tak by se před ní klaněli a Boltony by porazili. Sansa by vládla sama jako samostatná a suverénní vladařka. Určitě by se před ní naparovala stovka nápadníků ze všech sedmi království i ze zemí za mořem, to by ale neměnilo na tom, že by mohla vládnout až do své smrti jako panna bez manžela. A kdyby se přeci jen provdala, tak by na Severu měla větší slovo než její manžel.

Medvědice také vládnou nějakých deset let sami a Ned Stark nepospíchal aby jim vnutil nějakého manžela a Medvědí ostrov přešel pod správu jiného rodu ... a lady co si ukousala prsty si pro manžela přišla říct sama nikdo jí nenutil a kdyby nechtěla tak by žádného mít nemusela a mohla spokojeně vládnout až do smrti (nebít Sněha)
  • Ženo má, omlouvám se že jsem zapomněl na výročí dne kdy jsi mne poprvé obdařila pohledem na svůj kotníček, ale proboha proč si nechala vypálit to město a půlku obyvatel popravit ? A proč se tví muži škrabou přes mé zdi ?
    No, já už bych to neřešila. Tady ani tak nejde o to, jestli mají nebo nemají vojáky atd. tady jde o právní záležitost. Podle práva žena není dědička. Jen synové (proto z Robba přešla moc na Brana). Jistě, se to dá obejít. Asi tak jako byly zakázané rozvody podle církve, ale když se zatahalo za nitky a (mnohdy král) měl štěstí, tak rozvod povolili.
  • a její dcera co má taky děti a taky s jménem rodu ?? hmmm mě příjde že si nejspíše vzali nějakého příbuzného
    Je to tam prostě trochu divoký v poslední době. A GMMR si to taky hodně přizpůsobuje tomu, jak se mu to zrovna hodí.
  • správně by měli nosit jméno nového rodu Thenn a až se Thennové vratí i se svým pánem domů i se svojí paní :)) ... budou tam mít panství ve stylu 7království hmm hmmm ...
    Jo jo, "syn, toho byste neznal" bude nakonec synem té Tywinovy macechy, kterou vyhnal, co? :D
  • Thenové jsou kmen ale to neznamená že se název kmene nedá použít jako název nového rodu. Thenové jsou díky Jonovi rod i kmen.

http://awoiaf.westeros.org/index.php/House_Thenn
  • upraveno 21. prosince 2012
    Koukám, že jsem offtopic, přestože se chci vyjádřit k tématu fóra - sorry :D Chci jen říct (ikdyž to nikoho nezajímá a už to tu asi bylo řečeno), že Eddard téměř vždy poté, co vzpomíná na slib Lyanně, přemýšlí nad tím, jak se vede Jonovi. Takováhle návaznost, si myslím, rozhodně má souvislost. Navíc, logicky, co jinýho by mohl Lyanně slíbit? Žádný jiný "problém", týkající se Lyanny, který by stát za takovou bublinu, za celých 5 knížek neexistoval, takže tak. Jo a proč by Jon nemohl být manželský? Když si Aegon Dobyvatel vzal obě své sestry (polygynie by tedy nemusela být nezákonná v některých případech), mohl si Rhaegar teoreticky vzít za ženu i Lyannu, přestože už byl ženat s Eliou... Možná jsem na něco zapoměl, ale pokud to není jedno, opravíte mě :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Derny: Mohol aj vyčarovať otrávené jablko a zabiť ním Aerysa... Ale nespravil to :) Tým chcem povedať - mohol, ale nespravil. Jon sa narodil mimo manželstva takže je bastard.
  • Jon je něčí bastard, ale smutný z toho být nemusí, protože podobně je na tom zhruba polovina Západozemí. Deal with it 8-)
  • Derny: Neboj, nejsi v tom sám. :D Já si to taky myslím...
    O tomhle se tu nedávno mluvilo ve vláknech "Bodovačka" a "Tři nejprovařenější teorie".
    Potvrzení polygamisti byli Aegon a Maegor, ale v té době měli Targaryeni ještě draky, takže jim tyhle věci procházeli poněkud snadněji.
    I když si myslím, že Jon je ve skutečnosti legitimní, na jeho příběh to mít dopad nejspíš nebude, protože podle mě není cesty, jak to (věrohodně) dokázat. Westeros nemá matriku a všichni, kdo u toho mohli být, jsou mrtví... Ani si nejsem jistá, jestli to Lyanna stačila říct Eddardovi (a potažmo Howlandovi).
    Něco mi říká, že o R a L se ještě dozvíme skrze Brana a čarostromy. Ta jeho schopnost vidět věci z minulosti se k tomu náramně hodí.
  • upraveno 21. prosince 2012
  • @Norvos97 Ale no tak, to už se tu rozebíralo. Bran se převtělí do poličky a... :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.