Tak vyvolit jednoho rytíře co by za mě měl bojovat? Tak z těch co žijí asi Ser Bronn z Černovody nebo Lady Brienne z Tarthu. No a z těch mrtvých určitě Ser Arthur Dayne. A souboj ve stylu zkouška sedmi? Z těch co žijí určitě Ser Bronn z Černovody, Lady Brienne z Tarthu, Ser Baristan Selmy, Thoros z Myru, Ser Loras Tyrell, Ser Garlan Tyrell a samozřejmě Ser Robert Strong :D. A z mrtvých: Ser Arthur Dayne, Ser Gerold Hightower, Ser Duncan Vysoký, Ser Gregor Clegane :D, Lord Berik Dondarrion, Ser Oswell Whent, Syrio Forel. Nejlepší lučištník je stejně Anguy :D.
Co se týče čistě šermířských schopností (bez brnění,čistě šerm), tak Sirio Forel by si dal sám Dayna,Selmyho i Lanistera dohromady. Na koni s dřevcem by to byl u mě Jaime a Loras. Jinak souhlasím, že ve skutečném boji by vítěze těch nejlepší nelze určit. Vše záleží na podmínkách - jestli spolu už někdy bojovali, brnění, únava obou v ten daný moment, chyba - člověk není neomylný, psychické rozpoložení - věc za kterou bojuji a další faktory. Ve Westerosu (krom těch co tu padlo bych si vzpoměl hned třeba na železné, Harras Harlaw, Victarion, Drumm i na Essosu (Drogo,Belwas, Naharis,Volentin) a další a další skvělí bojovníci o kterých nevíme. Co se týče rytířského chování, tak věřím, že tu je Brienne bezkonkurenční, i kdyby svou přisahu pořušila s morálních důvodů - což věřím, že by udělala, tak by dotyčného rozhodně nezabila a rozhodně by ho nezabila ranou do zad, když vzal do zaječích. Selmy měl vzít smrt a né milost - v tomto směru to byl slaboch oproti Brienne. Brienne moc ani nejde konkurovat, protože ona v tomto směru je opravdu něco abnormálního.
@Everett_Young@Chmur v tomto souhlasím s danntem. Barristan by v tu chvíli měl udělat něco jako hrdinský úprk za moře, kde by se měl připojit k Viserysovi, milost od targaryenova vraha byla pro jeho přísahu naprosto nepřijatelná
ps. za mořem by možná dokázal viseryse vychovat v někoho normálního, kdo by se nenechal korunovat roztaveným zlatem
Já už si to příliš nepamatuji, ale mám dojem, že Barristan skončil na Trojzubci tak dolámaný, že to sotva přežil. Pochybuju, že byl ve stavu, kdy si cokoliv "vybíral".
Barristana si cením především proto, že u ostatních (např. v kronice gardy, ale i jinde) hodnotí jejich osobní (rytířské i lidské) kvality, a to střízlivě a bez zaujetí. Že je pro něj rytířství celý život není podle mě projevem pýchy nebo nějaká póza, prostě jiný život nezná.
Jeho kapitoly v závěru výrazně zlepšily můj jinak nevalný dojem z Tance. V nich je nucen kromě nacvičeného stereotypu začít řešit i intriky a další veskrze nerytířské záležitosti. Je vidět, že mu to není vůbec po chuti, uvědomuje si nedostatek zkušeností v této oblasti a cítí neúprosně ubývající síly, přesto necouvne a snaží se své povinnosti splnit co nejlépe.
Z postav, které známe přímo z děje a ne pouze z vyprávění ostatních, se Barristan nejvíce blíží mojí představě rytíře.
Dalším kandidátem je Brienne, která díky svému mládí a velmi bystré mysli (Jaime má více zkušeností, ale chytřejší z téhle dvojky rozhodně není), je schopna získat širší nadhled. Učí se bolestivě, ale rychle.
Souhlasím s Uglou, že Barristan je jedna z nejzajímavějších postav Tance. On a Brienne se chovají jako jedni z mála rytířsky. Náznaky takového chování mají v sobě možná i jiné postavy, které nedostaly tolik prostoru - Garlan Tyrell, Jason Mallister, Brynden Tully, Yohn Royce atd.
Pokud si dobře vzpomínám já, tak mu Robert nabídl milost, kterou Selmy přijal. Ano o jeho čestném chovaní nemůže být pochyb, ale Brienne je v tomhle ohledu nedostižná, to jak si vybrala smrt místo malé lži, než by porušila svou původní přísahu. Ne ne tahle holka je v určitém ohledu dost "šílená". Jak kolega Mikjanavos podotkl, Selmy si měl vybrat čestnou smrt, protože přece skoro každá čestná smrt je ve svém důsledku zbytečná.
Tak to je pašák. Aspoň v tvých vidinách. Jenže neschopní lannsiterští strážní nejsou nejlepší šermíři Západozemí. Možná by si mohl slevit aspoň na dva:-)
Jo to jsem dost přehnal, ale schválně, abych vyzdvihl jeho šermířské dovednosti. Jako člověk, který má kamaráda co dělá historický šerm vím, jak důležitá je rychlost. Syrio byl celý svůj život zvyklý bojovat beze zbroje, zatímco rytíři měli vždy na sobě zbroj, ten boj je úplně jiný, odlišný, souboje většinou končily vyčerpáním, zraněním soupeře, který se následně vzdal, než jeho smrtí. I proto jsem vrněl blahem v souboji Gregora a Oberyna, jak nádherně ten souboj popsal. Kdyby se měl Gregor utkat v souboji čistě jen na meče, bez plátové zbroje, ležel by ve 4, 5 tazích. To samé souboj Victariona vs Serry. Má to Martin krásně nastudované, i proto je pro něj prozíravé, že na takové otázky neodpovídá, protože na ně nejde odpovědět.
Komentáře
A z mrtvých: Ser Arthur Dayne, Ser Gerold Hightower, Ser Duncan Vysoký, Ser Gregor Clegane :D, Lord Berik Dondarrion, Ser Oswell Whent, Syrio Forel. Nejlepší lučištník je stejně Anguy :D.
ps. za mořem by možná dokázal viseryse vychovat v někoho normálního, kdo by se nenechal korunovat roztaveným zlatem
Barristana si cením především proto, že u ostatních (např. v kronice gardy, ale i jinde) hodnotí jejich osobní (rytířské i lidské) kvality, a to střízlivě a bez zaujetí. Že je pro něj rytířství celý život není podle mě projevem pýchy nebo nějaká póza, prostě jiný život nezná.
Jeho kapitoly v závěru výrazně zlepšily můj jinak nevalný dojem z Tance. V nich je nucen kromě nacvičeného stereotypu začít řešit i intriky a další veskrze nerytířské záležitosti. Je vidět, že mu to není vůbec po chuti, uvědomuje si nedostatek zkušeností v této oblasti a cítí neúprosně ubývající síly, přesto necouvne a snaží se své povinnosti splnit co nejlépe.
Z postav, které známe přímo z děje a ne pouze z vyprávění ostatních, se Barristan nejvíce blíží mojí představě rytíře.
Dalším kandidátem je Brienne, která díky svému mládí a velmi bystré mysli (Jaime má více zkušeností, ale chytřejší z téhle dvojky rozhodně není), je schopna získat širší nadhled. Učí se bolestivě, ale rychle.
Jo to jsem dost přehnal, ale schválně, abych vyzdvihl jeho šermířské dovednosti. Jako člověk, který má kamaráda co dělá historický šerm vím, jak důležitá je rychlost. Syrio byl celý svůj život zvyklý bojovat beze zbroje, zatímco rytíři měli vždy na sobě zbroj, ten boj je úplně jiný, odlišný, souboje většinou končily vyčerpáním, zraněním soupeře, který se následně vzdal, než jeho smrtí. I proto jsem vrněl blahem v souboji Gregora a Oberyna, jak nádherně ten souboj popsal. Kdyby se měl Gregor utkat v souboji čistě jen na meče, bez plátové zbroje, ležel by ve 4, 5 tazích. To samé souboj Victariona vs Serry. Má to Martin krásně nastudované, i proto je pro něj prozíravé, že na takové otázky neodpovídá, protože na ně nejde odpovědět.