Ideální vládce

upraveno 23. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Všichni tušíme, kdo má právoplatný nárok na vládu po Robertovi I. Baratheonovi. Ale je tím nejvhodnějším? Komu fandíte vy? Kdo přinese říši mír a sjednotí ji před hrozbou přicházející zpoza Zdi? Který vládce zachrání Západozemí před zkázou?



Jde o vaše osobní preference, žádné "ten je právoplatný a basta", kdo by dle vás byl ideálním vládcem. Omezme se prosím na žijící hráče o trůny a ty, kteří přicházejí v úvahu.
2456719

Komentáře

  • upraveno 29. března 2008
    Jestli to bereš takhle, tak v podstatě vždycky jde o to, kdo nějaké svoje právo dokáže podpořit silou. Král Tommen disponuje vojskem Lannisterů, Tyrellů, Freyů... určitě přes 100 000 mužů. Dornové jich mají desetkrát méně. Kromě toho vlastně ani Myrcellu nepodporují, podporují Targaryeny. :-)
    Kdyby byl poměr sil obrácený, pak by se Myrcella samozřejmě o trůn ucházet mohla. A ani by k tomu nepotřebovala ten odkaz na dornské právo - vymyslela by si nějakou jinou výmluvu. Rozhodující je počet mečů, které má uchazeč v zádech (toto prosím neber doslova, jedná se o obrazný výrok).
    Kdyby ale měl o nároku na trůn, čistě teoreticky, rozhodovat nějaký nezávislý koncil, pak by to určitě dal Tommenovi. Protože Tommen není Dorn a, což je ještě důležitější, královský titul také není dornský. Jeho dědění se řídí "federálním" západozemským právem, které jasně favorizuje Tommena. Je to stejný případ jako s tou vesnicí a fojtem. Vesnice (v tomto případě trochu větší vesnici, čili Dorne) si dělá do jisté míry vlastní pravidla, ale to neznamená, že člověk v té vesnici může na základě vesnického práva žádat něco od státu... vesnické právo platí jen pro vesničany. :-)
  • upraveno 30. března 2008
    Dotaz byl, koho bychom chtěli vidět na trůně Západozemí. A já říkám Myrcellu! Nejenže by vládla z Dorne, ale ještě se může opřít o částečně smysluplný legitimní nárok (tak legitimní, jak jen ho jako nemanželské dítě mít může:-)
    Abych si tě usmířila, klidně bych unesla, kdyby šlo o šest království :-)
  • upraveno 30. března 2008
    Vzhledem k položené otázce se dá odpovědět těžko, protože někteří uchazeči se ještě nepředstavili. Jediný legitimní nárok na trůn Sedmi království mají Targaryenové, kteří ,ovšem nejsou příliš vítáni (Dasenerys by musela nějakých 60-70 let dennodenně dokazovat, že není šílenec, ale že má jen nějaké ty - tolerovatelné - libůstky; holt dědictví Aeryse Šílence). Nemanželský původ Robertových dětí lze snadno prokázat, ale na druhou stranu by to teď velmi, velmi nepotěšilo Rovinu. Dotran Martel je (promiň týninko) politické hovado (stačí se zamyslet nad tím, jak doteď vedl válku s Lannistery - a jak by ji, při troše politického nadání, vést mohl), Stannis má osobnost i vizi, ale naprosto postrádá diplomatické schopnosti (má vůbec přátele ?) a je otázka, jak by se choval pod tlakem za neobvyklých situací (Donal Noye o něm mluvil jako o železu - křehkém). Rozpad království nepřipadá v úvahu, zkušenost jednotného státu je přiliš zakořeněná.
    Můj názor zní: buď Myrcella (ale někdo by musel Dornům napovídat, aby ji použili jako meč i jako štít a začali ji OPRAVDU vzdělávat jako dědičku trůnu) nebo Stannis (za předpokladu, že by si s ním někdo sednul a vysvětloval mu situaci, dokud by ji nepochopil). V obou případech ovšem je nutná kvalitní královská Rada (jsme ve složité situaci, tak proč ji po dobu krize poněkud nerozšířit - Nejvvyšší septon vypadá docela příčetně, a sehnat 1-2 reprezentativní reprezentanty ze Severu, Poříčí, Bouřlivé země... by snad němel být takový problém - a zapřáhnout je do práce taky ne).
    ad legitimita: V politických záležitostech je legitimita věcí konsensu :)
    Jo, Týno, nemůžeš prosím zpracovat do článku Martelly, případně faktograficky celé Dorne? Já jsem na to nějak líný, a zrovna informace o Dorne jsou vlastně docela koncentrované do některých kapitol.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. března 2008
    Tyna: Myrcella je jistě chytré dítě, ale kde bereš jistotu, že by 10letá (prosím netříštit se detailech :)) holka byla pro Západozemí volbou právě v čase občanské války, silou, která by je mohla sjednotit? Najmě s nárokem na trůn žádná celá nula nula nic. Kdo by se za ni vůbec chtěl postavit (mimo jedné princezny zběhlé v sexuálních praktikách, leč s politickým rozhledem kura domácího. Myrcelle nepřeju nic zlého, právě proto jí nepřeju, aby se jí přihodilo vladaření, v současné chvíli by byla přinejlepším loutkou v rukách Dornů.
    Chrochta: Doran mi jako hovado nepřijde, prostě čeká na vhodnou příležitost. Tím neříkám, že s ním souhlasím, ostatně spojením se s Viserysem by do Západozemí vrátil Aeryse šíleného v bledě modrém. Roky páření se targaryenských sourozenců zkrátka udělaly svoje a žádný Targaryen už nikdy na trůn.
    Legitimní nárok: Stannis, nebo Edrik Bouře
  • upraveno 30. března 2008
    Myrcella, Tommen...to jsou jen figurky, jde o to, kdo je ovládá. A v tomhle případě fandím Myrcelle (a nemá v tom prsty princezna zběhlá v sexuálních praktikách...a to o kurovi jsem neslyšel! :-)), protože Doran je uvážlivý člověk a hlavně není Lannister - stačí mi málo, já vim.
    Ale přesto bych Myrcellu za ideální neoznačil kvůli původu.
    Edrik Bouře není příliš horký kandidát, bohužel, je to bystrý hoch a Davos jako pobočník by byl skvělý (samozřejmě vše po smrti Stannise a Melisandry a zahnání Jiných).
    Takže nezbývá než fandit Dany, která by mohla situaci rozčísnout a třeba to nakonec dopadne tak, že se skámoší s Quentynem-Možná-Aegonem-Martellem (výjimečný Targaryen nezrozený z incestu, takže má dobré vyhlídky) a nechá ho vládnout Západozemí a sama bude vládnout východním državám, protože si uvědomí, že v Západozemí přijmou lépe Quentyna.
    ad ta propraná legitimita...Targaryeni jsou stran legitimity trochu mimo, ty sem netahejte...legitimita se týká přeci současného režimu a ne poraženého, ten dračí režim byl prostě poražen, tehdy mu legitimita skončila. Takže jediný legitimní je Stannis, howgh. :-)
  • upraveno 30. března 2008
    Flanker.27 píše:
    Najmě s nárokem na trůn žádná celá nula nula nic.
    pri vší úctě, jestli někdo nemá ale lautr žádný nárok na trůn, je to Edrik
  • upraveno 30. března 2008
    Flanker.27 píše:
    Kdo by se za ni vůbec chtěl postavit (mimo jedné princezny zběhlé v sexuálních praktikách, leč s politickým rozhledem kura domácího.
    A nechtěj vědět, co si myslím o takové argumentaci. A to už jsem velkoryse přehlédla minulou hlášku "Kdepak, ženský se do toho nemaj motat:"
    U nás na škole se říkávalo: Freude, Freude, vždycky na tě dojde :-)
  • upraveno 30. března 2008
    Chrochta píše:
    buď Myrcella (ale někdo by musel Dornům napovídat, aby ji použili jako meč i jako štít a začali ji OPRAVDU vzdělávat jako dědičku trůnu),
    To by bylo, abychom tu promyrcellí koalici nesestavili :-)
    Na ty Dorny určitě se mrknu, ale s časem je to špatný...
    Doranův plán bych hodnotila až podle toho, jak mu to dopadne.
  • upraveno 30. března 2008
    Týna píše:
    Dotaz byl, koho bychom chtěli vidět na trůně Západozemí. A já říkám Myrcellu! Nejenže by vládla z Dorne, ale ještě se může opřít o částečně smysluplný legitimní nárok (tak legitimní, jak jen ho jako nemanželské dítě mít může:-)
    Proti tvému přání samozřejmě nemohu nic namítat. Nicméně mně jako ideální vládce nepřijde, a to ani kdyby měla 100% legitimní nárok. Argumenty už tady padly. Vzpomeň si sama na sebe, co jsi dělala v deseti letech. Myslíš, že bys tehdy byla schopná vládnout mocné říši? Já sám za sebe říkám, že bych toho v tom věku zřejmě schopen nebyl, a to se považuji za příslušníka té inteligentnější části populace. :-) Ještě bych dodal, že Myrcellini rodiče jsou sourozenci. To na jednu stranu nemusí nic znamenat, ale... po neblahých zkušenostech se šílenými králi (Aerys, Joffrey) nemám moc chuť to riskovat znovu.
    Jediným kladem, který jsem na Myrcelle schopen nalézt, je ten fakt, že se jedná o ženu. Freude, Freude... :-)))
    Týna píše:
    Abych si tě usmířila, klidně bych unesla, kdyby šlo o šest království :-)
    Dobře. :-) Ale když už si tedy dělíme království, dovolím si upozornit, že Říční lordi nejsou s nadvládou Freyů moc spokojeni a potají stále ještě podporují Krále severu. Údolí se nevyjádřilo, takže tam necháme udělat plebiscit. A požadujeme válečné náhrady a reparace od Greyjoyů! ;-)
    Je to tak. Cituji magistra Mopatise z Tyrionovy kapitoly: „Ve Volantisu používají mince s korunou na jedné straně a s umrlčí lebkou na druhé. Přesto je to tatáž mince. Udělat z ní královnu je totéž, jako ji zabít. Dorne může povstat na Myrcellinu podporu, ale Dorne samotné nestačí. Pokud jsi opravdu tak chytrý, jak tvrdí náš přítel, pak to víš.“
    Chrochta píše:
    Vzhledem k položené otázce se dá odpovědět těžko, protože někteří uchazeči se ještě nepředstavili.
    Myslíš, že se představí ještě nějací další? Kdo by to podle tvého názoru mohl být? Nejsem, abych tak řekl, moc velkým příznivcem teorií typu "Aegon přežil a patnáct let se s Jonem Conningtonem opíjel ve Svobodných městech". :-)
    Chrochta píše:
    Jediný legitimní nárok na trůn Sedmi království mají Targaryenové.
    Toť otázka. Na základě čeho mají legitimní nárok? Do Západozemí přišli jako dobyvatelé. Mečem a ohněm své království získali, mečem a ohněm o něj přišli. Před nimi vládly andalské dynastie, které také získaly svá království vojensky, a to od Prvních lidí. První lidé je pro změnu násilně sebrali Dětem lesa... kdoví, jak hluboko do minulosti se to táhne.
    Co se týče Dorana, jsem toho názoru, že prostě preferuje toho příslovečného vrabce v hrsti. Nepustí se do útoku, dokud nemá skoro jistou výhru, neriskuje. A lord Baeliš by nám bezpochyby vysvětlil, že právě risk je tím, co Hru dělá Hrou. :-) Doran je opatrný. I při hře v šachy jsou hráči, kteří útočí, a hráči, kteří neobětují figuru, pokud nemusí. Nelze říct, že jedna taktika je nějak výrazně lepší než druhá. Útoční hráči mohou mít větší zisk, ale také větší ztráty. Doranův přístup je něco, co z mého pohledu není hodno obdivu, ale ani zatracování...
  • upraveno 30. března 2008
    píše:
    pri vší úctě, jestli někdo nemá ale lautr žádný nárok na trůn, je to Edrik

    Ale má, ten skoro nejvyšší, krevní, jenže je mu k ničemu, protože se na to moc nehraje a těžko se dokazuje neoprávněnost těch druhých.
  • upraveno 30. března 2008
    Alek píše:
    Ale má, ten skoro nejvyšší, krevní, jenže je mu k ničemu, protože se na to moc nehraje a těžko se dokazuje neoprávněnost těch druhých.
    Ano, Edrik je sice bastard, ale králův bastard. Zatímco Myrcella je bastardem královnina bratra. Z toho mi plyne, že kdyby byli všichni bastardi legitimiziváni, pak Edrik bude dědit království, zatímco Myrcella nanejvýš Skálu.
  • upraveno 30. března 2008
    Copak legitimizování. Tady není problém u Edrika, on je přeci vlastně legitimizován, ne? Problém je u Tommena a Myrcelly, u těch se těžko dokáže, že jsou to lvíci každym coulem. Myslim, že testy DNA ale nebudou potřeba, nedávám těm nebožátkům moc velké šance na přežití...určitě ne pokud se Stannisova věc zadaří. :-)
  • upraveno 30. března 2008
    Alek píše:
    Copak legitimizování. Tady není problém u Edrika, on je přeci vlastně legitimizován, ne? Problém je u Tommena a Myrcelly, u těch se těžko dokáže, že jsou to lvíci každym coulem. Myslim, že testy DNA ale nebudou potřeba, nedávám těm nebožátkům moc velké šance na přežití...určitě ne pokud se Stannisova věc zadaří. :-)
    Teď si nejsem jistý, zdali se úplně chápeme. Já jsem myslel legitimizaci jako "uznání právoplatným synem". Legitimizovat bastardy může v Západozemí jenom král a znamená to, že z nich zmizí poskvrna nemanželského původu - mohou dědit, nazývat se příjmením svého otce a podobně. Takovou legimizace provedl například král Tommen s Ramsayem Sněhem (takže teď je to Ramsay Bolton, Rooseho dědic) nebo třeba král Aegon IV. se svými nemanželskými dětmi - Daemonem, Krvovránem a dalšími. Jen si nejsem jistý, zdali jeden král může legitimizovat syna předchozího krále - nejspíš ano, ale z historie žádný příklad nemáme. Ostatně, proč by král něco takového dělal, že? :-)
    Co se týče Tommena a Myrcelly, tam by se muselo nejdříve odhalit, že jsou Jaimeho bastardi (což není až tak těžký úkol: pomůže barva vlasů, Cerseino přiznání atd.) a teprve potom by je bylo možné legitimizovat - učinit Jaimeho dědici. V současné době by jim to ovšem nebylo nic platné, jelikož člen královské gardy nesmí nic vlastnit a oficiálním dědicem je tedy Tyrion (pokud ovšem nebyl vyděděn kvůli otcovraždě - nevím, jak to upravují západozemské zákony, v našem právu je to tak, že pokud zabiješ svého ústavitele, nedědíš). Nejsem si jist, zda bastard po legitimaci dědí i po matce - tato otázka je pro nás podstatná v případě, kdyby se dědičkou Skály stala Cersei a Tommen s Myrcellou by byli legitimovanámi. Jestliže ne, pak by po Cerseině smrti přešla Skála nejspíš do ruky Kevana. Uf.
    Ještě bych zmínil jednu věc, na kterou trochu zapomínáme: Tommenovi i Myrcelle byly předpovězeny zlaté rubáše. Copak vy byste chtěli za krále někoho, nad kým visí tak temné proroctví? :-)
  • upraveno 30. března 2008
    píše:
    Nicméně mně jako ideální vládce nepřijde, a to ani kdyby měla 100% legitimní nárok. Argumenty už tady padly. Vzpomeň si sama na sebe, co jsi dělala v deseti letech. Myslíš, že bys tehdy byla schopná vládnout mocné říši?
    Dobrá drahý zlovlku. Tak si představme, že vyhraje Stannis, chopí se vlády a schvátí ho, dejme tomu, prudký záchvat střevní chřipky. Po něm dědí Shireen. Stále platí tvé argumenty, nebo budem zase válčit? Nebylo by nakonec nejlepší posunout se ve společensko-politickém uspořádání od dědičné monarchie k něčemu jiném? :-)

    Léto píše:
    Ještě bych dodal, že Myrcellini rodiče jsou sourozenci.
    Mno, to byli i rodiče Dany.
    píše:
    Ale když už si tedy dělíme království, dovolím si upozornit, že Říční lordi nejsou s nadvládou Freyů moc spokojeni a potají stále ještě podporují Krále severu. Údolí se nevyjádřilo, takže tam necháme udělat plebiscit. A požadujeme válečné náhrady a reparace od Greyjoyů! ;-)
    Podej zlovlkovi prst...
    :-)
  • upraveno 30. března 2008
    píše:
    Mno, to byli i rodiče Dany.

    Ale oni na to byli náležitě hrdí. :-)
  • upraveno 30. března 2008
    Týna píše:
    Dobrá drahý zlovlku. Tak si představme, že vyhraje Stannis, chopí se vlády a schvátí ho, dejme tomu, prudký záchvat střevní chřipky. Po něm dědí Shireen. Stále platí tvé argumenty, nebo budem zase válčit? Nebylo by nakonec nejlepší posunout se ve společensko-politickém uspořádání od dědičné monarchie k něčemu jiném? :-)
    Milá poutačko stínů, pokud se nepletu, bavíme se o ideálním vládci, což Myrcella - alespoň z mého pohledu - prostě není. Samozřejmě to neznamená, že kdyby se ta holčina nějakými obskurními cestami dostala na trůn, měli bychom se ji okamžitě snažit svrhnout. Myrcella je pochopitelně možným vládcem, svět se nezboří, když si nasadí korunu. Ostatně, málokdy v historii se k moci dostal zrovna ten, kdo by si při vladaření vedl nejlépe. Já jenom říkám, že tu jsou i lepší kandidáti,
    Týna píše:
    Podej zlovlkovi prst... :-)
    Nemáš něco společného s Velkým Jonem Umberem? :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. března 2008
    Tyna píše:
    A nechtěj vědět, co si myslím o takové argumentaci. A to už jsem velkoryse přehlédla minulou hlášku "Kdepak, ženský se do toho nemaj motat:"
    U nás na škole se říkávalo: Freude, Freude, vždycky na tě dojde :-)
    Myslím, že to vím. Holt mužská inteligence. :)) Co se týče Arianne, nezlob se, ale svojí akcí se opravdu nepředstavila v nejlepším světle. Budiž jí ku cti, že se snažila provést vše bez násilí, ale výsledky známe všichni. Jestli to není známka nedostatečného rozhledu tak už nevím co.
    U nás se zas říkalo "koho svědí, ať se drbe." :) Freud "vynalezl" spoustu chorob, kupodivu před ním ani po něm je už většina psychologů nezaznamenává. Psychoanalýza je něco jako ideologie spíš než věda.
    A proč že Edrik nemá lautr žádný nárok? Právně je rozhodně před Myrcellou. Je králem uznaný (oproti staršímu Gendrymu, který by o trůn stejně asi nestál). Když tu zmiňuješ možnou Stannisovu smrt, být Stannisem, určím za svého nástupce právě Edrika.
    Jinak Léto v příspěvku z 16:26 přesně vystihuje to, co jsem poněkud hovorověji naťukl, že koruna by pro Myrcellu byla spíše prokletím, které si rozhodně nezaslouží. Vyjádřil bych to tak, že právě proto, že Myrcella má docela naději vyrůst v lidskou bytost, by se jí vláda měla obloukem vyhnout, alespoň v současné situaci.
  • upraveno 30. března 2008
    Flanker.27 píše:
    Je králem uznaný
    je králem uznaný jako jeho bastard, to nic neznamená, Ned taky uznal Jona, ale neznamená to, že by měl jakýkoliv nárok na Zimohrad
    Flanker.27 píše:
    být Stannisem, určím za svého nástupce právě
    Edrika.
    to je celkem nezvyklé, většina lidí chce, aby po nich dědili jejich děti...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. března 2008
    Tyna píše:
    je králem uznaný jako jeho bastard, to nic neznamená, Ned taky uznal Jona, ale neznamená to, že by měl jakýkoliv nárok na Zimohrad
    Jde o to, že v jeho případě není sporu, kdo je jeho otec... :))
    Tyna píše:
    to je celkem nezvyklé, většina lidí chce, aby po nich dědili jejich děti...
    Shireen dědičkou království asi nebude, pokud by Baratheoni vymřeli po meči, neměla by šanci prosadit nárok vzhledem k mužskému následnictví ve většině Západozemí. Pravda, bylo by zajímavé, co na to Martellové.
  • upraveno 31. března 2008
    Ale to mužské následnictví není takové, jaké bylo třeba v Anglii. Sice upřednostní syna před dcerou, ale když synové nejsou, dědí dcery... A Stannis syna nemá. Jak sám jednou řekl, pokud mu ho Selyse nedá, dědí po něm Shireen...
  • upraveno 31. března 2008
    Tommen a Myrcella mají rozhodně jiný problém než to, že jsou bastardi - jou výsledkem incestu (krvesmilstva). A nejsme v "osvíceném" (ozářeném ?) 21. století, nýbrž ve (pseudo)středověku, kde se takovéhle věci berou sakra drsně. Mimochodem, to se bere i legitimita, takže je docela otázka, jak by dopadlo rozhodování Shireen x Edrik. A k následnictví se zatím nikde nic neobjevilo. Klidně může být jako v Anglii. Koneckonců, přemyslovské princezny také měly právo na trůn, sezjně jako habsburské princezny (i když Karel VI musel udělat pár právních kliček, aby trůn zdědily jeho dcery a ne dcery jeho bratra).
    K Tyrionovi: Kdo ví, že zabil Tywina? A byl Tywin vůbec jeho otec (já jen, že Aerys "miloval" Tywina a Targaryenové se ze svých činů nezodpovídají nikomu a ničemu...)? Ano, ano, řve to nahlas Cersei, ale ta se poměrně zásadně odepisuje.... a NIKDO přece netuší, že Martellové prospali (prožrali + prochlastali/ prosouložili) těch 17 let...
  • upraveno 31. března 2008
    Ještě jedna poznámka: Osobně to vidím tak, že Tommen i Myrcella umřou a zmateným lordům (Stannise nebudou chtít - postavili se proti němu, je tu ta podezřelá smrt Renlyho a čarodějnice Mellisandra; navíc možná Mellisandra Stannisovu rodinu povraždí ze stejných důvodů, jako nechal tywin povraždit Rhaegarovu rodinu) přijde nesmírně vhod Daenerys (nebo Quentyn, pokud je opravdu další dračí hlavou a bude moci svůj targaryenský původ dostatečně prokázat - třeba náklonností, kterou k němu chová oheň), zvlášť když bude několik vhodných svateb (Willas Tyrell je DOKONALÝ princ-manžel - neschopý, nezajímající se o politiku a s dostatkem spolčensky přijatelných a Daenerys jistě vítaných koníčků; je tu to Rudvínovic pihaté děvče a Maceho dcera).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. března 2008
    Chrochta: K tomu Karlovi VI. Dobrý příklad, právě to jsem chtěl použít. Karel VI. strávil roky roky diplomacie na tom, aby okolní monarchové uznali Marii Terezii jako jeho dědičku. A jen zemřel, všichni na své sliby zapoměli, zejména Fridrich Veliký. Následovala válka o dědictví rakouské aka První a Druhá slezká válka, v nichž Rakousko lencakcak obhájilo holou existenci. A to šlo o osvícené 18. století, natožpak Středověk.
  • upraveno 31. března 2008
    Chrochta píše:
    A k následnictví se zatím nikde nic neobjevilo. Klidně může být jako v Anglii.
    ehm, asi se každý bavíme o něčem jimém
    v Anglii se mezi šlechtou dědilo následovně - pokud neexistuje mužský dědic v přímé linii, dědí nejbližší mužský příbuzný (bratr, synovec atd) a to i v případě, že existuje svobodná dcera, ale pozor - je-li dcera provdaná, dědí ona, či spíše ona se svým manželem
    ironií je, že zrovna v královském rodu toto né vždy platilo :-)
    v Západozemí se dědí tak, že synové mají přednost před dcerami, dcery před ostatními příbuznými atd. bastardi (a to i uznaní) nedědí vůbec
    viz rozhovor Cat s Robbem (Zimohrad a Sever se dědil v pořadí Robb, Bran, Rickon, Sansa, Arya...)
    Vzhledem k tomu, že Bran a Rickon jsou "mrtví", je jediným způsobem, jak legitimně odstavit Sansu a tím Lannistery, legitimizace Jona, který se tím vmáčkne mezi Robba a Brana, ale jak Cat správně připomněla, jestli ho Robb jako král legitimizuje, bude mít všechna práva jako manželský syn a odstaví všechny její další děti
    sama Cat zmínila, že pokud vymřou všechny Robbovi sourozenci a on zemře bez potomků, nedědí Jon, ale nějaký malý lord z Údolí...
    a sám Stannis řekl, že o korunu nestál, ale na tom nezáleží, protože je prostě podle práva jeho a po něm musí přejít na Shireen, pokud mu Selyse nedá syna... na požádání dohledám i stránku :-)
  • upraveno 31. března 2008
    Nejsem si příliš jistý, čeho se teď debata týká. Chcete naznačit, že Stannis by nebyl vhodným vládcem jen proto, že po něm bude dědit Shireen? Ano, to sice bude, ale:
    1) Pokud Stannis zvítězí, je velmi pravděpodobné, že se Shireen provdá za nějakého mocného lorda - třeba za Willase. V takovém případě by se po Stannisově smrti stál Willas králem (Shireen královnou) a koruna by se dále dědila rodem Tyrellů.
    2) Stannis může svým dědicem ustanovit někoho jiného. Sice mě teď nenapadá, koho a proč, ovšem udělat to může. Anebo by mohl legitimizovat Edrika, Gendryho či jiného Robertova bastarda. Těžko říct, jaký vliv by taková legitimizace mohla mít, jestli by setřeba se zpětnou platností nedotkla dědění koruny a jestli by Stannis nemusel legitimovanému bastardu odevzdat korunu.
    Co se týče paní Mel: kdyby byl Pán prstenů napsán z pohledu Denethora, pak byste možná ke Gandalfovi přistupovali jako teď k Melisanře. Říkali byste, že je to ukrutný černokněžník, který kvůli svým zájmům poslal na smrt nevinné hobity a který se snaží vyhodit ze sedla správce Gondoru, aby mohl posadit na trůn svoji loutku pochybného původu.
    Srovnávat Melisandru (která se snaží, byť za cenu obětí, bojovat proti Velkému Jinému) s Tywinem (jemuž šlo prostě jen o vlastní zisk a zajištění svých zájmů) mi nepřijde úplně šťastné.
  • upraveno 31. března 2008
    Léto píše:
    Nejsem si příliš jistý, čeho se teď debata týká. Chcete naznačit, že Stannis by nebyl vhodným vládcem jen proto, že po něm bude dědit Shireen?
    nevím, jak ostatní, ale já ne
    to riziko je u každého, prakticky po komukoliv dědí jeho děti, když umře v rozpuku sil
  • upraveno 1. dubna 2008
    to Tyna: Zvyklosti v anglických královských rodech se asi opravdu příliš nedodržovaly, protože pak by Jindřich VII. (královny Marie "Krvavá" a Alžběta I.) a Jiří IV. (královna Viktorie) museli být bez širšího příbuzenstva.
    to Léto: Gandalf nebyl fanatik, který by upaloval lidi, a nedělal chyby. Melisandra fanatik je, lidi upaluje, a navíc se mi zdá, že rudí kněží jsou prývě teď a tady silně militantní a silně nesnášenliví (potřebují něco upalovat a pálit, aby ospravedlnili svou existenci; neplatí pro Thorose, který se asi stane apoštolem Severu). To s Melissandrou jsem myslewl tak, že bude považovat za svou svatou povinnost odstrant rouhače Stannise i s rodinou z cesty požehnané Daenerys (až zjistí, že podporovala "špatného" Azor Ahai). A nepochybně se jí dostane zasloužené odměny - hranice nebo spíš ohnivého oltáře v právě zřizovaném chrámu Ohně.
  • upraveno 1. dubna 2008
    Chrochta píše:
    Zvyklosti v anglických královských rodech se asi opravdu příliš nedodržovaly, protože pak by Jindřich VII. (královny Marie "Krvavá" a Alžběta I.) a Jiří IV. (královna Viktorie) museli být bez širšího příbuzenstva.
    no právě... proto jsem to napsala
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. dubna 2008
    Co se týče dcer (a neteří) Jindřicha VIII., je třeba si uvědomit, že jejich dosazování/odsazování bylo do značné míry dílem těch, kterí skrze ně získávali moc, ať u Jany, tak Marie či Alžběty. Jejich následnictví tak nebylo příliš dílem oprávněnosti nároků, ale jak se říká qui bono.
  • upraveno 4. dubna 2008
    Myslíte, že kdyby se Stannis zbavil Melisandry, získal by v průzkumech veřejného mínění potřebnou převahu k tomu, aby byl v příštím západozemském referendu zvolen za Vládce Sedmi království? ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.