Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1388389390391393

Komentáře

• upraveno 26. května 2023
    Viděla jsem posledního Johna Wicka a byť po prvním díle mě ty filmy už tak neoslovovaly a moc si je nepamatuju, tak jo, je to dobré řemeslo. Nevím přesně proč, ale když jsem viděla Keanu Reevese, jak to ve svém věku v pohodě nakopavá, vzpomněla jsem si na Brandona Lee blahé paměti. Zjistila jsem, že ti dva jsou skoro úplně stejně staří... :-(

image
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    8-O :applause:
  • Tohle mě příjde zajímavý Hašek. Já bych tam nemusel mít Kozuba, který se aktuálně cpe do všeho, ale třeba to dopadne dobře. Poslední film o Haškovi co by ukazoval i jeho válečná léta byla podivná sovětsko-československá Velká cesta. Tam hrál Haška Josef Abrhám a ( předobraz) Švejka znovu Rudolf Hrušínský. Je otázka, jak to bude se Švejkem Bohdana Slámy. Ten teď aktuálně dotáčí Konec světa. Na čsfd je uveden jeho Švejk na rok 2023 což určitě neplatí.
    Miyazaki chtěl, aby na jeho film chodili lidé co předem viděli jen plakát a nic jiného o něm neví. Takže trailer si pusťte pouze na vlastní nebezpečí:
  • AvivAviv
    upraveno 11. listopadu 2023
    A Haunting in Venice (2023)

Keneth Branagh není David Suchet, ale pan herec to je a svého detektiva zatíženého vzpomínkami hraje dobře, ať už jej tedy bereme jako jinou iteraci Herculesa Poirota, nebo jako něco zcela jiného a povědomé jméno ignorujeme, kdykoli zazní.
    A v tomhle filmu nás vzal do chátrajícího paláce v Benátkách, ke kterému se váže historka o duších mrtvých sirotčat, jež zde straší. Jedno tajemné úmrtí z před pár let následují dva teď, bouře drží všechny vevnitř, straší médium a když dostraší, začíná jiné strašení.
    Potkáváme oběti války v ruzných podobách, hrabivost a podvodnost taky v ruzných podobách, rodinný cit, jež sáhne po pokoutných prostředcích taky, do toho debaty o spirituálních přesvědčeních i schopnosti žít život.
    Velice líbezná hororová atmosféra v kulisách ošoupané renesance a halloweenského lovení jablek (ano, odkaz na díl se zahradou, muj oblíbený mimochodem) a taky zajímavé pojetí spisvatelky Ariadne Olivierovej.
    Je to vlastně inspirace spíš než adaptace, takže člověk si nemuže být zcela jist, co bude podle Halloweenske párty a co ne, jisté novum. Co bylo ve věci, mi napadlo chvíli před finálním odhalením, byť ne ve vší podrobnosti, drobounké náznaky mi přišli umné.
    Deset bodu z deseti za toho chytrého znepokojivého hošíka. Ten typ postav mám ráda.

https://www.imdb.com/title/tt22687790/
  • @Aviv Ještě bych dodala, že je to vlastně oddechovka, navzdory tomu, co trailer tvrdil. S halloweenskou atmosférou se dalo pracovat i víc. Benátky samozřejmě ve filmu vypadají krásně a není to jen standardní pohled na Náměstí Svatého Marka.
  • Hej, trailer je taký viac prepätý (ovšem kreativní stříh pěkný). Samotný film jde klidněji. Nenapadá mi, čím bych atmosféru posílila, ale jistě se dá.
  • Tak jsem byla na Baladě o ptácích a hadech. Jak se mi líbila kniha (a to jsem se bála, že půjde o slabý výluh z HG), tak film se mi líbil taky. Hlavní hrdinku jsem si představovala hezčí, ale na mladého Snowa se dívalo dobře. I můj společník seznal, že se mu to líbilo víc než původní tři filmy. Po přečtení pár komentářů na ČSFD musím konstatovat, že mi nevadila ani dlouhá stopáž, možná díky znalosti předlohy
  • AvivAviv
    upraveno 26. listopadu 2023
    Ridley je bezočivý, ale šikovný a nápaditý a jeho přístup mi chutná, i Phoenix mi chutná, takže Napoleon se líbil. Ale je to skratkovité a popri rôznych presných detailoch aj veľmi fikčné. Zdôraznený je vzťah s Jozefínou, ktorý sa ťahá naprieč celým filmom a je asi aj jednotnejší než vojensko-politický vývoj. Bitky samozrejme veľkolepé a na dreň. Miestami vyložene cynický humor a Ridley zjavne chcel imperátorovi tak trochu zraziť klobúk z hlavy, keď aj na samotný záver sa rozhodol zhrnúť jeho bitky štatistikami mŕtvych. Tých, ktorých toto pojatie rozčúli, plne chápem.
    Úplně jsem tu zapomněl zareportovat, že Suzume je moc fajn. Není to sice tak dobré jako není tak dobré jako Kimi no na wa, ale má to skvělý začátek. Těch prvních cca 15 minut mě zaháčkovalo jako málo co. Atmosféra, opuštěné ruiny v horách, tajemné dveře, potvory epických rozměrů a ten zvuk a hudba... mňam. Jen škoda, že tomu ke konci trochu spadne řetěz.
  • Dnes jsem viděl Napoleona...Ten film měl špatně i jeho datum narození, což říká asi vše. Ridley je očividně už senilní a měl by se na to vysrat.
  • @DanielSvatoš
    No je to docela zklamání. Taky jsem se těšila, ale kromě bitev nic moc. Škoda, nedotažený pokus o originalitu
  • AvivAviv
    upraveno 3. prosince 2023
    Jo, to datum, to je právěže prý taková strašně malá somarina, kde se historie držel - Napoleon s Josefínou do papíru prý schválně napsali falešné data narození, aby to vypadalo lépe, protože ten šestiletý rozdíl nebyl zrovna standardní záležitost.
    Ale vedle toho si dělá co chce s velkými věcmi a celkovým vyzněním.

Hele, možná náladu spraví Rivalové Soupeři (po Svatošově opravě), které natočil v minulém století. A Kubrickuv Barry Lyndon, kterého Stanley natočil poté, co se mu nepodařilo vydrankat si natočení filmu o Npaoleonovi. To první mám uložené a ještĚ to čeká, to druhé mám zhlédnuté a je to taková lehce odosobněná studie s vizuálem z dobových obrazu. Kterak jeden Ir šel z deště pod okap, dobře se oženil a pak vše stejně ztratil.
  • Rivalové? To myslíš Soupeři (The Duelists)? To jsem viděl a to je skvělý film. Barry Lyndon jsem taky viděl to je asi jediný film od Kubricka, který se mi líbil.
  • Jo, ten, neskontrolovala jsem si na čsfd jak je to česky a koukám, že má paměť to lehce překroutila.
  • Jestli jsem to dobře pochopil, tak po novém roce bude mít bude ve vybraných kinech (zapojených v přehlídce Tady Vary) film s podobnou tématikou jako Soupeři Ve jménu Cti. Dle traileru film vypadá dobře a vyhrál cenu diváku na festivalu v Karlových Varech. Jako asi vylepšení ( z hlediska aktuálních společenských témat) zde bude i souboj žena vs. muž. To nijak nekritizuji trailer vypadá dobře a zajímavě.
  • Vypadá to zajímavě.
  • Co říkáte na Zabijáky rozkvetlého měsíce? Myslela jsem, že je Napoleon lehce překoná, ale i když mají Zabijáci taky určitou rezervu, jsou tak pečlivě natočení, že před ním vedou o třídu. Ono jiné konkurence letos zas tolik nebylo, proto je teď kritika asi chválí ještě víc: https://www.kinobox.cz/clanky/filmy/32537-nejlepsi-film-roku-dle-kritiku-je-na-streamu-novinka-s-dicapriem-a-de-nirem-v-kinech-obstala

• Je libo jeden kratší český lesní horor?

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Hned pět filmů věhlasného japonského animačního studia Ghibli vstupuje tento týden do českých kin a také na platformu kviff.tv.
    https://denikn.cz/minuta/1319690/?ref=mwat

Kdo máte možnost, neváhejte a zajděte si do kina. I když jste ty filmy už viděli v domácím prostředí. Velké plátno tomu dodá nový rozměr. Viděla jsem v kině Princeznu Mononoke, a i když to bylo v Lucerně jen na menším plátně, bylo to úplně něco jiného než v TV.
    Škoda, že místo Porco Rosso nevybrali Naušiku nebo Mononoke.
  • @Nevada Díky za tip. Znám zatím jenom Naušiku. Mononoke bych ráda viděla taky - a prý je dokonce lepší než Naušika?
    Mononoke je taková vylepšená Naušika. To poselství je víceméně stejné, ale je výraznější díky zasazení. A líbí se mi jak se tam pracuje se záporáky.
  • Bastarden (2023)

Komu se líbila Královská aféra, tady by si mohl taky přijít na své. Ten samý režisér a to samé století.
    Komu se líbil Michael Kohlhaas, taky by si mohl přijít na své, protože všechny tři filmy mají stejného herce v hlavní roli.
    Mads je zase raz jednou umanutej hrdej člověk z nižší společenské příčky, co si troufá jít proti proudu. Ale kromě stavovské společnosti jako takové, nebo pouze jednoho nezdařeného zemepána na odstřel, se teď pere navíc i s přírodními podmínkami.
    Aneb jak se v Dánsku začali pěstit krumple na vresovištích. Hledání vhodné pudy, klčování, pozdní mráz, rozpočet a zásoby, hledání námezdní síly, jak se vypořádat s lidmi mimo zákon a taky s lidmi nad zákonem.
    Záporák je delikatesní hajzl, rozmazlený krutý fracek s komplexy, který ovšem není upe neschopný, spíš všehoschopný. Velice expresivní vedle spíš minimalistického projevu jiných účastníku (kraluje tomu stoický Mads, kousek za ním Amanda Collin).
    Když jsme u Amandy, musím pochválit obe dvě ženské hrdinky, co do děje zasahují. Ale vede právě Amandina. Nezlomná.
    Film se zaobírá taky tématem inkluze a to skrz postavu cikánskeho děvčátka, které prvně žije s psanci, pak se vetře do domácnosti hlavního hrdiny, ovšem narazí na odpor kolonistu, jež přišli vřesoviště obdělávat. Její finální osud je zajímavý.
    Zajímavá je i myšlenka chaosu proti pořádku a taky jak se ve finálním výsledku skloubí oboje. Není vždy možné mít všechno. Člověk musí starostlivě volit, co je mu dražší a čeho má smysl držet se mermomocí.
  • upraveno 5. února
    Takže Saturn Awards - Indy a Picard, nepřekvapivě Avatar a Oppenheimer
    https://www.saturnawards.org/
    https://en.wikipedia.org/wiki/51st_Saturn_Awards
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Na HBO Max je k vidění film Kovboj Bebop. Znalost seriálu k tomu není nutná, dějově je nezávislé.
    https://www.csfd.cz/film/90518-kovboj-bebop-lovec-odmen/prehled/

• https://www.csfd.cz/film/1127163-12-12-the-day/galerie/plakaty/
    Doporučuji. Vůbec jsem netušil o co se jedná a nic jsem o té události nehledal na wikipedii před koukáním, tzakže jsem byl dost na konci docela překvapený.
  • Holdovers (2023)

Keď sa vianočný film dobro-ciťák stretne se Společnostťou mrtvych básnikov. Nebo trošička i americkou verzí Vuně ženy. A taky Dickinsovou Vánoční koledou. Ale ne tak docela.
    A ne rozjuchaněa pateticky. Je to podstatně střízlivější. Byť pan učitel sosá whisky již před polednem.
    A protože má nic moc společenský kredit a nechal přepadnout zazobaného tupého žáka, dostal úkolem hlídat děcka, která z ruzných príčin na intráku zustavají i o Vánocích. Většinu kluku sebou vezme táta jednoho z nich, když pozhoveje nad jeho odmítnutím ostříhat se, ale jeden zbývá, protože se nepovedlo dovolat jeho rodičum, ergo nemá povolení.
    Drzému, byť ne krutému, chytrému zmetečkovi a nevrlému samotářskému akademikovi sekunduje taky kuchařka, jež zustala ve škole protože truchlí za synem, jež jí nedávno padl ve válce a naposled s ním byla tady v tomhle zařízení (byl zdejším absolventem).
    Nepokoušíme se zde změnit svět, pouze zvládnut svuj život líp a pochopit spolucestující v něm.
    A herecky jim to šlape, melancholické momenty se doplňují s odlehčenými, je tam pár zajímvých momentek, které produkce vytáhla z vlastního života a herci, co internátní školy zažili (oba popřední, neherec Sessa šel na kasting právě ve škole, kde se točilo a kterou sám navštěvuje).
    A sedmdesátková stylizace je přímo perfekcionistická.
    Sympatická podívaná o vyhrabávání vlídnosti i o pohnutí se dál.

https://www.csfd.cz/film/1290476-zimni-prazdniny/prehled/
  • V kině jsem naposledy viděla:

Jeanne du Barry - králova milenka
    Z nějakého záhadného důvodu tenhle snímek v žádném multikině u nás nehráli a i ve městech, kde se to promítalo, to hráli třeba jen dva dny. Byla jsem tedy na poněkud obskurní projekci v téměř prázdném sále - vysílání od 10:00 v lokálním kině v Lomnici nad Popelkou. Pominu-li představitelku hlavní role, která věkem ani vzhledem neodpovídá svému historickému předobrazu, líbilo se mi to a moc. Depp v netradičně civilní poloze, hercům to na plátně ladilo, a v původním znění s titulky to byla lahoda.

Duna - Část druhá
    Sice jsem poněkud pozapomněla jedničku, ale řekla bych, že to nevadí - až si ji osvěžím, půjdu do kina zas. Navzdory štědré stopáži perfektní podívaná, nádherný vizuál a naprosto top je Zimmerova hudba, která to posouvá o několik levelů výš.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.