A co Benjen?

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Vzal jsem zase po čase do ruky první díl a napadlo mě: co kdyby se někde na severu vynořil Benjen Stark? Nebýt přísahy, byl by momentálně úřadující hlavou rodu. A přísahu může zřejmě král zrušit. A Stannis je na zdi...

«1

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. prosince 2007

    Podle toho, jak často se na něj v knize odkazuje si to myslim taky. Otázka je, jestli se neobjeví třeba jako Jiný. :(

    Každopádně předpokládám, že dračí sklo, které u Pěsti našel Duch, tam schoval právě on, a že v ději bude mít ještě nějaký význam. Jeho objevení bude určitě velké překvapení.

  • upraveno 14. prosince 2007

    Benjen do děje ještě opravdu promluví. I když ne tak, jak si možná myslíte. Nezoufejte, vím to jistě. 8)

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. prosince 2007

    Člověče, to děláš naschvál, řekni co víš. :!:

  • upraveno 15. prosince 2007

    A odkud to víš strécu? Já jsem se už smířil s tím, že nežije :(

    Jinak nevíte jak je na tím Martin se psaním další knihy? Je známo aspoň přibližný datum kdy by mohl vyjít další díl :?:

  • upraveno 2. ledna 2008

    Vycházíme zde z představy, že za Zdí je něco málo hustého lesa, rozšklebené hory a zamrzlá pustina. Ale vzpomeňme, co řekl Robert Nedovi: "Někdy zapomínám, že tvoje část království je stejně velká jako všechny ostatní." Podobný poměr může platit i pro území za Zdí - říše Jiných může být stejně rozsáhlá jako celé Západozemí, nebo i větší. Proč ne? :roll:

    Vycházíme z geocentralistické představy, všechno poměřujeme naší vlastní Zemí. Říkáme si, že na pól to není až tak daleko. Ale kdoví, jak vypadá svět Písně? Klidně se může jednat o planetu větší nebo chladnější (Letní ostrovy už mohou být pod rovníkem), či dokonce nepravidelného tvaru. To by elegantně vysvětlovalo nepravidelnost a různou délku ročních období. :idea:

    Možná se Benjen dostal do míst, kde vládnou Jiní, možná se dostal do míst věčného léta. Možná celou tu dobu putuje a koná mocné činy. Možná leží zahrabaný dvě míle od Zdi. Maybe. And maybe it´s Maybelline. :)

    Slibte mi, že nad tím budete přemýšlet! :!:

  • upraveno 3. ledna 2008

    Zajímavá úvaha. Nezbývá než doufat, že se jednou dočkáme nějakého Atlasu Západozemí podobného jako je úžchvatný Atlas Středozemě.

    Ostatně byl bych vděčný, kdyby GRRM svět popsal nějak líp, přinejmenším ho nějak pojmenoval. Vždycky pěnim když píšu Východní kontinent, Svět ledu a ohně...hergot, moh by to nějak nazvat, jako JRRT nazval svůj svět Ardou a pojmenoval všechno možné, jen východní oblasti zůstaly skryté. To mi připomnělo, že na tohle bych se možná mistra rád zeptal. To jsem celej já, vždycky si vzpomenu až když chat skončí. Tak snad příště, slib Léto, že mě zas vybičuješ k těmto otázkám. ;)

  • upraveno 4. ledna 2008

    Alek wrote:
    Ostatně byl bych vděčný, kdyby GRRM svět popsal nějak líp, přinejmenším ho nějak pojmenoval. Vždycky pěnim když píšu Východní kontinent, Svět ledu a ohně...hergot, moh by to nějak nazvat, jako JRRT nazval svůj svět Ardou a pojmenoval všechno možné, jen východní oblasti zůstaly skryté. To mi připomnělo, že na tohle bych se možná mistra rád zeptal. To jsem celej já, vždycky si vzpomenu až když chat skončí. Tak snad příště, slib Léto, že mě zas vybičuješ k těmto otázkám. :wink:

    Až se GRRM zase někdy dá k dispozici za účelem pokládání otázek, určitě tě vybičuji. Co víc, budu tě bičovat do takové míry, že i samotný Modrý bard zbledne závistí (zbožňuji hry s barvami!). 8) JRRT sice pojmenoval svůj svět Arda, ovšem větší polovina (pozdravuji matematiky) fanoušků, zejména těch filmových, o něm přesto mluví jako o Středozemi. Podobný osud může potkat i Martina: označení Západozemí se vztáhne na celý svět včetně Ašaje a domu s červenými dveřmi v Braavosu.

    Jinak jsem pro to, abychom v běžné komunikaci používali pojem "svět Písně". Je to krátké, výstižné a úderné, jak rána kladivem. :wink:

  • upraveno 5. ledna 2008

    Quote:
    JRRT sice pojmenoval svůj svět Arda, ovšem větší polovina (pozdravuji matematiky) fanoušků, zejména těch filmových, o něm přesto mluví jako o Středozemi. Podobný osud může potkat i Martina: označení Západozemí se vztáhne na celý svět včetně Ašaje a domu s červenými dveřmi v Braavosu.


    Ale to já taky mluvim o Středozemi (hlavně aby mi všici rozuměli), ale v tomto případě to není od věci, páč tam vlastně nezasahujou další kontinenty do hry, takže taková paušalizace vůbec nevadí.

    Svět Písně se mi nelíbí, sorry, to už radši Svět ledu a ohně, sic si ošoupu prsty. ;) Anebo si něco vymyslíme sami? Vyhlásíme pojmenovávací soutěž? ;)

  • upraveno 5. ledna 2008

    Alek wrote:
    Ale to já taky mluvim o Středozemi (hlavně aby mi všici rozuměli), ale v tomto případě to není od věci, páč tam vlastně nezasahujou další kontinenty do hry, takže taková paušalizace vůbec nevadí.

    Jistěže, ale pokud někdo řekne třeba "Manwë je postava ze Středozemě", tak to působí hodně zmatečně, vzhledem k tomu, kde Starší král sídlí. :)

    Alek wrote:
    Svět Písně se mi nelíbí, sorry, to už radši Svět ledu a ohně, sic si ošoupu prsty. Anebo si něco vymyslíme sami? Vyhlásíme pojmenovávací soutěž?

    Svět ledu a ohně zní o něco lépe, ale zase je to strašidelně dlouhé. Při jednom napsání to nevadí, ale kdybych to měl používat třeba dvacetkrát v jednom článku, tak ti na ty ošoupané tlapy pošlu fakturu. :D Nejsem si jist, jak si tu pojmenovávací soutěž představuješ. To jako, že vymyslím třeba Dastabartell (DAenerys-STArk-BARatheon-marTELL) a budu bojovat za rozšíření tohoto pojmu? :roll: Ne, že by to nešlo, ale pak by asi nedošlo k naplnění cíle "aby mi všici rozuměli". :wink:

  • upraveno 5. ledna 2008

    Léto wrote:
    Ale kdoví, jak vypadá svět Písně? Klidně se může jednat o planetu větší nebo chladnější (Letní ostrovy už mohou být pod rovníkem), či dokonce nepravidelného tvaru. To by elegantně vysvětlovalo nepravidelnost a různou délku ročních období.

    Vidíš, taky řešení... Ale já jsem si vždycky představoval, že to jejich slunce je hvězda s proměnnou aktivitou - a mistři v Citadele pozorují skvrny nebo tak něco jako první známky jejího poklesu.

    Pokud jde o název celého světa, hlasoval bych pro Martinův svět - Svět písně mi zní skoro jako z Pyšné princezny :)

  • upraveno 5. ledna 2008

    bedynka wrote:
    Vidíš, taky řešení... Ale já jsem si vždycky představoval, že to jejich slunce je hvězda s proměnnou aktivitou - a mistři v Citadele pozorují skvrny nebo tak něco jako první známky jejího poklesu.

    Mám dojem, že Martin říkal něco ve smyslu, že o příčinách a fungování ročních období se nakonec něco dozvíme - takže nezbývá, než čekat. S tou sluneční aktivitou je to taky zajímavá možnost. Ale jak znám GRRM, bude to nakonec úplně něco jiného, něco, co nikdo nečekal. 8)

    Otázka do diskuse: jak je to vůbec s podnebím na východním kontinentu? Sněží tam? Solí dothrakové cesty? A co Jiní, mají si kde hrát?

  • upraveno 22. ledna 2008

    hm, teraz ako čítam vaše príspevky ma čosi napadlo - je turčitá paralela k Pánu prsteňov (a k dodatkom)

    Ako určite viete, na breh Stredozeme priplávalo 5 čarodejníkov (Istari) ale do deja priamo vstúpili iba traja. Saruman, Radagast a Gandalf. 4 a 5 (myslím, že mali modré plášte) odišli na východ a viac o nich nevieme...

    veľmi často som si vravieval, že čo tam urobili a ako ovplyvnili dej. Možno nič, no ja som si vždy predstavoval, ako by vyzeral príbeh PP z ich pohľadu. NApr. možno jeden z nich "padol" a pomáhal Sauronovi a možno jeden z nich sa pričinil obrovskou aj keď pre nás neviditeľnou mierou. Napr. stal sa vládcom veľkého východnanského kmeňa a nepovolal svojích bojovníkov pod zástavy Saurona. Preto bol prvý úder na MT slabší ako mal byť, preto Rohan stihol prísť a tak Ďalej a tak ďalej...

    Je to len taká cvičná fantázia, ale k čomusi podobnému ma povzbudzuje aj Benjen Stark. I keď tiež cítim, že na rozdiel od modrých Istari, on sa do deja (aspoň ako príčina udalostí) vráti.... :shock:

  • upraveno 22. ledna 2008

    Ano, tvé přirozené instinkty tě nezklamaly, citadelníče. Vrátí se. Ostatně, vím to jistě. 8)

  • upraveno 22. ledna 2008

    Neotřelá myšlenka. :)

    Já jsem měl vždycky za to, že Modří čarodějové se nakonec usídlili v malém domku u jezera, kde lovili ryby, skládali písničky a pěstovali ředkvičku. Ale samozřejmě, možné je všechno. V historii (i té fiktivní) se bezesporu odehrálo velké množství malých, neznámých dramat, které však byly pro běh světa stejně klíčové, jako všechny velké činy a mocné bitvy.

    Co když Benjen vůbec není na Severu?

    Co když je v tom nějaká složitá a temná intrika?

    Tam pod mořem jedí ryby lidi, já to vím, ach, já to vím. 8)

  • upraveno 23. ledna 2008

    to je možné, ale bol by som veľmi prekvapený. Že by ho všetci hľadali na severe a on medzitým hľadal niečo niekde inde? V citadele? V slobodných mestách? hm....

    bolo by to pre mňa prekvapivé, ale zatiaľ z neho cítim chlad...

  • upraveno 23. ledna 2008

    Něco jako Bran a Rickon, anebo Bael Bard. Všichni si mysleli, že utekli někam do lesů a skrývají se v temných roklinách a proláklinách, a oni přitom byli celou dobu schovaní v kryptách pod Zimohradem. Třeba je Benjen hluboko v "červích cestičkách" mezi knihami, učí se, pátrá, studuje. Až vyleze, bude znát dopodrobna anatomii jiných, technologii výroby válečných strojů a bude zpaměti odmocňovat šestimístná čísla. :P

    Nicméně bylo by zajímavé, kdyby se najednou objevil před Daenerys v Meereenu a začal by básnit o potřebách Nočních hlídky. :wink:

  • upraveno 27. června 2011
    A dozvěděli jsme se někdy kdo byl ten tajemný muž s havrany co ukázal Samovi tu tajnou chodbu? Co když to je Benjen?
  • upraveno 27. června 2011
    Čo keď to bol Waymar Royce?
  • upraveno 27. června 2011
    Myslím, že to stvoření má něco společného s dětmi lesa, ale důkaz nemám. Je to spíš pocit....
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 27. června 2011
    Já tipuji, že ten jezdec byl Benjen, kterého zranili Jiní, ale nezabili ho. Je pořád z větší části člověk, ale je limitovaný nebo pomalu proměňuje.
  • upraveno 27. června 2011
    Bylo by potěšující dozvědět se více o Benjenovi :-)
  • upraveno 27. června 2011
    ja tiež verím, že to je benjen a že patrí trojokej vrane.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 27. června 2011
    Stark tam s Roycem někde v lesích schovaní jsou. Plánují jak ten jeden roh zimy, který vládne všem, donést do Propasti osudu a tam ho zmrazit přímo pod nosem velkého Jiného. Snad je velké ucho neuslyší. Jediné co teď Jon, černý strážce a Rhaegarův dědic musí udělat, je že pěstí zabuší na bílou bránu a upoutá pozornost velkého ledového ucha.
  • upraveno 27. června 2011
    Já si taky myslím že to byl Benjen, jenom takový tušení. Ale jak jinak by věděl o tý chodbě kdyby nebyl z Noční hlídky a ještě ke všemu hlavní průzkumník? Myslim že to do sebe zapadá :D
  • upraveno 27. června 2011
    Myslím, že o té chodbě hlídka už nějakou dobu nemá ani páru.
  • upraveno 27. června 2011
    jeste jsem cetl teorii ze je to lord bloodraven ale to je postava z povídek pokud vim a ty já nečet takže nemuzu soudit - takze myslim ze to je Benjen Stark nebo Jeor Mormont :D
  • upraveno 28. června 2011
    O té chodbě zřejmě vážně hlídka neví už drahně let...možná staletí. Nemyslíte, že jinak by ji hlídali, když je na druhé straně Zdi tolik přeběhlíků z hlídky a slova přísahy znají....
  • upraveno 28. června 2011
    Ale tak on na tú cestu mohol naraziť sám na svojej výprave za Zeď a nikomu o tom nehovoriť, pretože keby to povedal, tak by ju naozaj museli strážiť a to by boli zas muži niekde inde ako je treba...
  • upraveno 28. června 2011
    To je hypotetická možnost, avšak je dost nepravděpodobné, že by to jako dobrý průzkumník nehlásil lordu veliteli - je to přímé ohrožení Zdi.
  • upraveno 28. června 2011
    Možno práve preto bol tak dobrý, lebo poznal cesty, ktoré iný nie...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.