OUaT je fajn odpočinkový seriál, princátka, princezničky, nenáviděná čarodějnice a vyčůranej úžasnej Rampelník, do toho Henry, kterého bych občas zavřel do nejvyšší věže na milion západů a klíč zahodil... A pak konfrontace s "našim" světem... proč ne, mě se to líbí a tím, že to má co dočinění s pohádkama se zdrželi násilnických a sexuálních scén... Což chválím, spousta seriálů sází na krev, nahotu, sex (ne že bych je nesledoval), ale tohle je fakt vítaná změna ;) Člověk jim pak odpustí ty typické srdcervoucí scény, nachystá si pro příště papírový kapesníček na slzičky a večer spokojeně usne :)
Tuším, že se jmenovala po něm a byla od Grimmů. U nás známá spíš jako Rumplcimprcampr, ale těch verzí jména je víc. Nějaká prostá děva si vzala krále, Rampelník jí k tomu pomohl a pak si přišel pro jejich první dítě jako odměnu. Královna ho dát samozřejmě nechtěla, tak s ní udělá další dohodu- dostala tři dny na to, aby uhodla jeho jméno, pak by nadobro odešel bez dítěte. Po dvou dnech vyzkoušela vše, co znala a ve chvíli nejvyššího zoufalství přijde sluha, že někde v hlubokém lese viděl poskakovat panáčka kolem ohně a prozpěvovat si něco jako: "Královna ví kulový, děcko bude moje, protože ona neuhodne, že se jmenuji...". Takže třetí den královna zázračně uhodne a Rampelník vztekle zmizí.
No, hrdinou ani ne. Kdyby to "vymyslel" někdo až dneska, tak by to kritika strhala, že si autor nevěděl rady, jak vybruslit z druhé smlouvy a tak tam na poslední chvíli dosadil sluhu s patřičnou náhodnou znalostí. Nejspíš by to kritici označili jako příliš velké deus ex machina absolutně kazící výsledný dojem z napínavého příběhu.... ;D
Máme doma knížku s pohádkami a tam je zase princezna, která přede ze slámy zlato právě. Pokud by uhádla Rumplovo jméno, tak bude volná. Myslím, že jí ho pošeptal nějaký brouček či co...
Jasně! Zlato ze slámy!!! Matka jí chtěla líp vdát a všimla si, že se králi holka líbí. Tak mu tvrdila, že umí příst zlato ze slámy. Král si jí vzal, po svatbě zavřel v místnosti plné slámy a "Drahá, vydělávej...". Holka samozřejmě nic, tak dostala párkrát vynadáno a ve chvíli nejvyššího zoufalství se objeví Rampelník a slíbí, že zlato upřede. Králi to nestačí a tak ženě nakáže "upravit" ještě dvě místnosti, každou více zaslamněnou, než byla ta předchozí. Král po třetí objeví zlato a "Ano miláčku, celou dobu jsem Ti věřil..." víckrát nic takového nežádá. Pak přijde dítě a dál už jsem psala výše.
Sakra, to zní jako docela pěkná pohádka. Až na ten konec. Nebyl ten sluha v lese náhodou nějaký dřevorubec. Takový zachránce ztělesněný v obyčejném dělníkovi by se jistě líbil rudochům. Každopádně mi to připomnělo ještě jinou pohádku. Pamatuji si že se mi docela líbila, ale vůbec si teď nemůžu vzpomenout jak se jmenuje a o čem přesně byla. Jen si vím, že v ní byl král. A všechno, čeho se dotkl se proměnilo ve zlato. Toužil být hrozně bohatý, ale když se chtěl najíst, neměl jak, protože všechno, čeho se dotkl bylo ze zlata a tudíž nepoživatelné. Jak se ta pohádka jmenuje?
Chell: teraz letia orchidee ;) No ja mam rada take "neotrele". Napriklad Trojruza; Finist, jasny sokol; Snehova kralovna a z tych autorkych asi skor smutnejsie - Slavik a ruza od OW
Orchideje jsou krásné, prej i hodně vydrží, ale u mě nepřežila ani ona... Jediné, co se mi kdy dařilo delší dobu pěstovat byla bazalka, vyrostla do docela dobrých rozměrů a pak mi to mamka oškubala na polévku:-/ Potom jsem zahradničení vzdala:-D Sněhovou královnu miluju, to je jedna z mých nejoblíbenějších od Andersena:-) Od Oscara Wildea se mi líbila pohádka O šťastném princi.
Mně se na nich líbilo to, že jsou mnohem realističtější než ty klasické. A ty melancholické konce taky měli něco do sebe, člověk se nad tím zamyslel víc než nad klasickým "vzali se a žili spolu šťastně až do smrti":-)
Komentáře
A neříkejte mi, že je ze Shreka
Nějaká prostá děva si vzala krále, Rampelník jí k tomu pomohl a pak si přišel pro jejich první dítě jako odměnu. Královna ho dát samozřejmě nechtěla, tak s ní udělá další dohodu- dostala tři dny na to, aby uhodla jeho jméno, pak by nadobro odešel bez dítěte. Po dvou dnech vyzkoušela vše, co znala a ve chvíli nejvyššího zoufalství přijde sluha, že někde v hlubokém lese viděl poskakovat panáčka kolem ohně a prozpěvovat si něco jako: "Královna ví kulový, děcko bude moje, protože ona neuhodne, že se jmenuji...". Takže třetí den královna zázračně uhodne a Rampelník vztekle zmizí.
Každopádně mi to připomnělo ještě jinou pohádku. Pamatuji si že se mi docela líbila, ale vůbec si teď nemůžu vzpomenout jak se jmenuje a o čem přesně byla. Jen si vím, že v ní byl král. A všechno, čeho se dotkl se proměnilo ve zlato. Toužil být hrozně bohatý, ale když se chtěl najíst, neměl jak, protože všechno, čeho se dotkl bylo ze zlata a tudíž nepoživatelné. Jak se ta pohádka jmenuje?
No ja mam rada take "neotrele". Napriklad Trojruza; Finist, jasny sokol; Snehova kralovna a z tych autorkych asi skor smutnejsie - Slavik a ruza od OW
Sněhovou královnu miluju, to je jedna z mých nejoblíbenějších od Andersena:-) Od Oscara Wildea se mi líbila pohádka O šťastném princi.