Vsadím se, že už jsem to zde psala - prasinec. Podle narození zlatého prasátka - či-li slunce. Budeme-li dokladní - boha slunce Svarožice/Radegasta (toho, co byl počat na jarní ekvinokci - 25,3, (v kalendáři Radek, v matrice Radegast). V indoevropských náboženstvích vycházejících ze společných kořenů je sluneční bůh spojován s prasetem/kancem - symbolem plodnosti. Proč zrovna kanec? To, co bylo našim prarodičům zřejmé je dnes třeba připomenout - jen samotná ejakulace kance trvá cirka půl hodiny a obsah semene je i 1,5 litru. Zjevně to jako symbol plodnosti vyhovuje :-) Proto byl prosinec svátkem slunovratu - znovuzrození boha plodnosti symbolizovaného sluncem. (vepř by pro vykleštěnost nevyhovoval :-D)
Teď si uvědomuji že je to můj nejdelší zlo... ech, počin. Napsala jsem to dopoledne, pak nechala "vyhnít" do večera a opravila pár věcí, například Branova a Nedova koncovka celkem kulhala. Dělám to tak i s recenzema.
Komentáře
Proto byl prosinec svátkem slunovratu - znovuzrození boha plodnosti symbolizovaného sluncem.
(vepř by pro vykleštěnost nevyhovoval :-D)