To je divné. Moje to nepotřebovaly a stejně jim ji dávali - prý aby jim neřvaly hlady při měření, vyšetřeních na ledviny a kyčle, očkování,....a vždycky mne pak upozorňovali, že možná nebudou teď chtít jíst, protože dostali glukósu ze stříkačky a totéž třeba teď napodruhé kolegyni na pokoji, která neměla mléko a furt ne a ne a tak tam chodila sestra a přikrmovala malého Samuela co tři hodiny po tři dny - až čtvrtý den dostala holka mlíko a tak vysadili glukósu. A vysvětlovali to tím, že když se teď pouští po čtyřech dnech z porodnice, tak musí být dítě vykaděné - aby byla jasná průchodnost střev. Navíc klučina vřískal hlady jak tur když se blížila jeho chvíle. Nebo spíš lev, protože vydával takové mňoukající prskající kočičí zvuky :-)
Jarla: To bude špitál od špitálu, navíc se ty doporučení mění rok od roku, jak nám říkala sestřička. Současný trend "podpory kojení" říká nedávat nikdy nic, dokud nedojde ke spadu váhy pod deset procent. u nás (a tím myslím u mé dcery :-) došlo ještě k většímu spadu.
Já si na šestinedělí stěžovat nemůžu, ale tohle vyhladovění dítěte, než se spustí mlíko, je pěkně stresující :-(
Každopádně na vlastním dítku odzkoušeno - Jon by to bez kojné tři dny vydržel. Z břicha je mimino obstojně zavodněné, jak mi vysvětlili. Pochopitelně POTOM už to nejde :-)
Asi se shodneme, že Jon měl slušnou šanci zemřít i přežít :-) Rozhodně by nebylo nic divného, kdyby Jon zemřel.
Hildegarda: Já měla jednu při mastitidě nutkání požádat kamarádku, a´t mi půjčí dítě (moje nepije, pokud to samo neteče). Ale neudělala jsem to, lidi jsou tu děsně cimprlich... :-)
Nejsem expert na kojení, ale každopádně mi Jonovo přežití přijde reálné. Ta kojná tam klidně mohla být. Mnohem nerealističtější mi přijde, že si nikdo v království nedal 1+1 dohromady, když se Ned vrátil s mrtvou Lyannou a novorozencem. "Čau Roberte, hele, mrzí mě to, ale Lyanna umřela. Už jsi viděl mýho bastarda?" "Né, neke, to máš s tou Wyllou?"
sveva: tak je pravda, že 90 procent čtenářů si to dohromady dalo...
Rozhodně k tomu vede to, jak v první knížce Ned furt krátce po úvahách o Robertově nehasnoucí nenávisti k Targaryenům a ochotě vraždit i malé děti (dračí potěr) myslí na Jona. "To je hrůza, Robert nechá zabít těhotnou puberťačku jen kvůli Tararyenovské krvi. Z jiného soudku - co mi to vlastně říkala Lyanna před smrtí? No jo, slib mi to... A propos jak se asi vede Jonovi?"
navíc, když na něj Cat jednou uhodila, řekl jí, že jon je jeho KREV, a to je vše, co potřebuje vědět.
Ale přijde mi divný, že by se to nerozkecalo. Vojáci, markytánky... ti všichni drbou.
Tyna: Právě. Ale toho si člověk všimne, až když už na tu teorii přistoupil, těch indicií je tam dost. Stejně jako když Sansa prosí, aby nezabíjeli Lady. "Ned si vzpomněl, jak prosila Lyanna."
sveva: Já jsem začala číst Píseň před dvanácti lety, tehdy ještě žádné weby s teoriemi nebyly, byla to normální fantasy sága. já jsem si na to musela přijít sama :-)
Ano, Sansa říkala "nezabíjej ji, ona za nic nemůže"...
No hej, drak má tri hlavy a evidentne už nie je žiadna iná možnosť na tretiu, čiže Jon je jasný. Teraz z inej strany: Čo s Theonom? Myslíte, že sa mu nejako podarí ujsť a prežiť, alebo to Stannis stihne?
Jsem si podivně jistá, že Theon přežije. Martin se IMHO inspiroval nejenom evropskou historií, ale vidím tam i notnou dávku inspirace antickými tragédiemi, severskými pověstmi a Shakespearem. Theon je zrádcovská figurka, potrestaná snad i víc, než si zasluhuje - v podobných příbězích tyhle postavy buď přežijí a pokouší se vykoupit, popřípadě umírají až na úplným konci. Přikláním se k názoru, že z bryndy ho nějakým způsobem vytáhne Aša.
sveva: Však, když mě to po přečtení první knížky trklo, říkala jsem si "wow, to jsem hlava". A pak jsem zjistila, že to trklo většinu čtenářů... Ale to jsem zjistila fakt až potom.
K Jonovy nevim, mě se líbí to jak to bylo řečeno v tanci, když mluvil Davos s tím lordem ze Sester, že Ned splodil Bastarda s převozníkovou dcerou. jenom je potřeba domyslet to s těma Daynama a mléčnýma bratrama. Bylo by fajn, kdyby to Jon přežil, byť třeba s polibkem Mel, představoval sem si spíš nějakou monstrózní bitvu s nemrtvýma a jinýma. Jinak co se týče Theona myslím že na popravčím špalku/hranici řekne pravdu o všem co ví (koho zabil a koho ne atd...) Oni ho prohlásí za blázna a nechají ho jít. Nebo taky ne :D ale říct by to podle mě měl.
Komentáře
Já si na šestinedělí stěžovat nemůžu, ale tohle vyhladovění dítěte, než se spustí mlíko, je pěkně stresující :-(
Každopádně na vlastním dítku odzkoušeno - Jon by to bez kojné tři dny vydržel. Z břicha je mimino obstojně zavodněné, jak mi vysvětlili. Pochopitelně POTOM už to nejde :-)
Asi se shodneme, že Jon měl slušnou šanci zemřít i přežít :-) Rozhodně by nebylo nic divného, kdyby Jon zemřel.
Hildegarda: Já měla jednu při mastitidě nutkání požádat kamarádku, a´t mi půjčí dítě (moje nepije, pokud to samo neteče). Ale neudělala jsem to, lidi jsou tu děsně cimprlich... :-)
Mnohem nerealističtější mi přijde, že si nikdo v království nedal 1+1 dohromady, když se Ned vrátil s mrtvou Lyannou a novorozencem. "Čau Roberte, hele, mrzí mě to, ale Lyanna umřela. Už jsi viděl mýho bastarda?" "Né, neke, to máš s tou Wyllou?"
Rozhodně k tomu vede to, jak v první knížce Ned furt krátce po úvahách o Robertově nehasnoucí nenávisti k Targaryenům a ochotě vraždit i malé děti (dračí potěr) myslí na Jona. "To je hrůza, Robert nechá zabít těhotnou puberťačku jen kvůli Tararyenovské krvi. Z jiného soudku - co mi to vlastně říkala Lyanna před smrtí? No jo, slib mi to... A propos jak se asi vede Jonovi?"
navíc, když na něj Cat jednou uhodila, řekl jí, že jon je jeho KREV, a to je vše, co potřebuje vědět.
Ale přijde mi divný, že by se to nerozkecalo. Vojáci, markytánky... ti všichni drbou.
Ano, Sansa říkala "nezabíjej ji, ona za nic nemůže"...
nevim, mě se líbí to jak to bylo řečeno v tanci, když mluvil Davos s tím lordem ze Sester, že Ned splodil Bastarda s převozníkovou dcerou. jenom je potřeba domyslet to s těma Daynama a mléčnýma bratrama.
Bylo by fajn, kdyby to Jon přežil, byť třeba s polibkem Mel, představoval sem si spíš nějakou monstrózní bitvu s nemrtvýma a jinýma.
Jinak co se týče Theona myslím že na popravčím špalku/hranici řekne pravdu o všem co ví (koho zabil a koho ne atd...) Oni ho prohlásí za blázna a nechají ho jít. Nebo taky ne :D ale říct by to podle mě měl.