az? tak to ja jsem byla vetsi optimista, ale to je tim, ze jsem to zacala cist pred dvema mesici a mezitim v podstate vysly dva dily, tak mito pripada rychlejsi...ale chapu, ze nez to pan dopise, nez se to prelozi,..to mezitim zapomenu dej :)
já myslela, že Jon je synem Ashary Dayne a Nedda Straka, bylo tam víc náznaků tohoto spojení, i Selmy se zamýšlel nad tím, že kdyby nenechal Rhaegara vyhrát na turnaji v Harrenově, tak mohl královnou lásky a krásy udělat Asharu Dayne a všechno mohlo vypadat úplně jinak a zmiňuje se přitom, že Nedd Asharu na tom turnaji zneuctil.. jinak souhlasím s tím, že Jon se snažil pro hlídku udělat to nejlepší. Za jedno měl pravdu v tom, že stráží říše lidí, a Divocí ať jsou jací jsou, jsou taky lidé. A navíc jako nemrtvý by znamenali pro hlídku mnohem větší průšvih. Navíc dříve hlídka divoké nepotřebovala, protože měla každý hrad podél zdi obsazený, kdežto doteď vlastně jen 3, a to nestačí. A taky souhlasím s tím, že jestliže je Jon v krvi Targaryen, pak by mohl být třetím Drakem. Každopádně fakt nevím, co budu dělat než vyjde další díl :D
jazana: Barristan taky tvrdí, že prý Ashara porodila mrtvou holčičku a kdesi jsem četla teorii (která mi přijde pravděpodobná), že otcem byl Brandon, ne Ned. Hlavní argumenty byly nezmínění konkrétního jména (na otce dítěte myslí Barristan jako na Starka) a poměrně kladný postoj, který jinak Barristan k Nedovi zaujímá. A jak už dneska někde někdo zmínil- náznaky jsou pro čtyři matky, takže Ashara nemusí mít s Jonem vůbec nic společného.
právě, že to spojení Stark - Ashara Dayne nebylo zmíněno poprvé, už myslím v Bouři mečů zmiňuje před Aryou jeden z rytířů krále Roberta (snad příbuzný Ashary Dayne a Meče Jitra) z lidí kolem Dondarriona, že Nedd Stark měl bastarda s Asharou Dayne, že se do sebe zamilovali na turnaji v Harrenově. Jsem zvědavá, jestli se vůbec někdy dozvíme, kdo je skutečně matkou Jona Sněha. ;)
jazana: Poprvé na to ve Hře myslí Cat ve své první, nebo druhé kapitole. Že z jihu krom bastarda přišly i drby o Ashaře. Stále jsou to ale jen drby a domněnky lidí, kteří nic nevědí. Uvidíme. Třeba se jednou dožijeme velkého odhalení. ;)
Tak nějak počítám s tím, že odhalení bude ve Vichrech. Zvlášť pokud platí ta známá rovnice R+L=J :-) Tahle otázka už se diskutovala z tolika možných i nemožných úhlů, úplně do zblbnutí. Kdo na to nepřišel sám, našel si to na netu, a i když GRRM tvrdí, že nesleduje fanouškovská fóra a nechce nic vědět o jejich teoriích, myslím, že mu denně chodí stovky mailů, a každý druhý se ho na to určitě ptá na autorských čteních... Nedivila bych se, kdyby chtěl mít tuhle věc "z krku" před posledním dílem. Mám pocit, že v nějakém rozhovoru říkal, že se rozhoduje mezi tím, jestli přivést na scénu postavu Howlanda Reeda v příštím díle, nebo až v tom dalším. Zkouším mu telepaticky vnuknout, aby to bylo už ve Vichrech... :-D
Mě ještě napadá otázka, která z postav vlastně může vnést světlo, ne drby, do Jonova původu... většina lidí, co do toho mohli být nějak zapletení (ať rodičovsky nebo jinak) jsou už posmrti. Zbývá teda asi jenom Reed, ale byl nahoře ve věži spolu s Nedem? Slyšel slib? Případně řekl mu Ned pravdu? A to se asi týká jedině teorie R+L=J. Myslíte, že může Reed vědět pravdu i v případech, kdyby byly pravdivá jiná teorie jonogeneze? :-) Jestli ne, tak pak asi fakt jedině zbývá, aby se Bran větlil do té almary (kterási povídka), jinak se pravdu nedovíme... :-)
Pokud je matkou Lyanna nebo Ashara, tak to Howland určitě ví... Spekuluje se o tom, že něco ví i Jojen a Meera. Benjen podle mě taky věděl, nebo se to aspoň dovtípil, ale ten už se asi neobjeví. Pak už zbývá jen Brynden Tříoká vrána a čarostromy...
Tedy nepřijde vám absurdní hlavně to cestování s nemluvnětem ? Jak by to asi zvládlo ? A taky kojení a krmení...co 2-3 hodinky...he ? a to jak je děcko křehké a neudrží hlavičku a musí se s ním jak s malovaným vajcem....to vše mi přijde krajně nepravděpodobné...pokud to ovšem autor ví :-)
Máš pravdu, ale dalo by se. Některé kočovné kmeny cestovaly furt, i s nemluvňaty. Třeba cikáni, ať nechodíme daleko. A bohatý lord Ned Stark mohl zajistit lepší podmínky. Když děcko zavinete a vezete ho v náruči někde na voze, zranění mu moc nehrozí. Savé děti lze kojit i za jízdy. Podle mě by šance, že mimčo přežije, byla obstojná.
Tak jestli nebyla, šož asi ne, tak ji museli VELMI rychle splašit. Hádám tak do čtyř dnů - potom dokrmuje normální porodnice, pátý den o hladu dokrmí s kecama i Krč, šestý nastupují i kapačky...
Takže pokud byl Jon zdravé miminko, měli pět dní na to, aby kojnou sehnali. Když uvážím, že venkovanky museli být těhotné furt, žádný problém... Do té doby jim nějaká markytánka určitě ukázala, jak se takový harant drží :-)
Někdo to dítě musel kojit, než dorazil Ned, a Arthur Dayne to asi nebyl (i když jinak vynikal ve všem :D). Protože pochybuju, že Lyanna v horečkách by to zvládla... Ergo tam byla kojná, kterou pak vzali s sebou do Hvězdopadu.
sveva: To je logický předpoklad. já jsem si tak nějak říkala, že Lyanna slehla těsně před nedovým příchodem, ale klidně to mohlo být i o dva tři dny dříve...
To jako že to mimino bylo 4-5 dní úplně hladem ? To by se leda uřvalo k smrti a nebylo by zdaleka první - takových bylo mnoho. ono s kojnou to není taková sranda jak to vypadá. Ne každé dítě bude pít od každé kojné - ty procházely takovým testem a bralo se jich proto víc. Nehledě na fakt, že kojná musela mít své détě, které do porodu té druhé ženy kojila, protože by jinak přišla o mlíko. a pak si samozřejmě musí zvyknout na to, že kojí dvě děti, protože to není žádná sranda najednou produkovat dvojnásobek. A to chce hlavně klid, protože každý stres znamená míň mlíka. Takže ve věži muselo s kojnou být další dítě a pak tu kojnou s dalším dítětem tahali taky sebou a pak ji vyměnili za kojnou Wyllu a nechali svědkyni všeho běžet po svých a to vše za předpokladu, že si to dítě okmažitě zvyklo na náhradní stravu a nevadil mu ten stres. A nebo se o to novorozeně starali Ned s Howlandem, kteří absolvovali kurs jak zacházeti s novorozeňaty u červeného kříže a pět dní pak hledali nějakou kojnou s děckem, které se uřvalo k smrti první večer.....
Podle mě pokud měl být Jon někdo důležitý (tj. syn Rhaegara), dal by si Martin větší pozor na detaily. To jeho líčení událostí před 15 lety zní spíš jako pohádka. Je to všechno takové hrozně romantické.
A ještě ten vášnivý čtenář a hudebník vyhraje turnaj. :-) Jako by si Martin něco kompenzoval, protože takoví týpci, co by v reálném světě dostali nakládačku, jsou v jeho světě nejlepší bojovníci. (počítám i ty gaye)
Jarla: Moje bylo... V porodnici dokrmí až když spadne váhově o víc než deset procent porodní váhy, jinak opakují jako kolovrátek "přikládejte". Po CS se mlíko běžně spouští čtvrtý den...
Takže jonovo přežití se mi jako nereálné nejeví. na vesnici bylo běžné, že kojila sestra, sestřenice, sousedka... některé děti zemřely, jiné přežily
Ostatně Fialka taky krmila obě děti, když Dalla zemřela při porodu. A pokud si vzpomínám, matka Dany taky zemřela při porodu (ale možná se pletu) a Dany musela přežít dokonce cestu lodí.
Oni v porodnici dokrumují i před tím, ale jen rozpuštěnou glukosou ve stříkačce per os - mlíko nechtějí dát. Nemysli si, že to děcko je úplně hladem :-D A tu glukósu mu dávají taky nejmíň co 3 hodiny. Kdyby mu nedávali nic, tak by se mu neuvedla do chodu střeva a to je žádoucí, protože co nejdřív po porodu se musí zjistit průchodnost střev - kdyby se to zjistilo pozdě, tak je holt příliš pozdě. Jo a psal to chlap a tak to Dany bez problémů přežila :-D
jarla: nevím, jestli dali děcku glukosu po porodu, to je dost možný
nicméně potom už mu ČTYŘI dny nedávali NIC, ledaže by mi ho tajně brali, když jsem spala :-) pokud tedy nepočítám pár kapek čaje na bradavku, aby se líp přicuclo, měla jsem ho celou dobu u sebe, rozhodně ho nikdo ničím nekrmil, na mé opruz dotazy stále odpovídali "přikládejte", rozhodně mu nikdo nic nepodával co tři hodiny
Potom nastala lehčí panika, že dítě spadlo o půl kila, ale vyřešil to nutrilon, který mi následně vydávali bez keců, než jsem začala odsávat...
Takže pokud by jona napojili kozím mlékem, než mu najdou kojnou, furt na tom bude líp než má dcera... nakonec nutrilon je upravené kraví.
Když si vezmeš v jakých podmínkách ledaskde nějaké děti přežijí, měli by princátka a princezny slušnou naději.
Komentáře
A jak už dneska někde někdo zmínil- náznaky jsou pro čtyři matky, takže Ashara nemusí mít s Jonem vůbec nic společného.
Uvidíme. Třeba se jednou dožijeme velkého odhalení. ;)
Mám pocit, že v nějakém rozhovoru říkal, že se rozhoduje mezi tím, jestli přivést na scénu postavu Howlanda Reeda v příštím díle, nebo až v tom dalším. Zkouším mu telepaticky vnuknout, aby to bylo už ve Vichrech... :-D
Jestli ne, tak pak asi fakt jedině zbývá, aby se Bran větlil do té almary (kterási povídka), jinak se pravdu nedovíme... :-)
Benjen podle mě taky věděl, nebo se to aspoň dovtípil, ale ten už se asi neobjeví.
Pak už zbývá jen Brynden Tříoká vrána a čarostromy...
Takže pokud byl Jon zdravé miminko, měli pět dní na to, aby kojnou sehnali. Když uvážím, že venkovanky museli být těhotné furt, žádný problém... Do té doby jim nějaká markytánka určitě ukázala, jak se takový harant drží :-)
Jako by si Martin něco kompenzoval, protože takoví týpci, co by v reálném světě dostali nakládačku, jsou v jeho světě nejlepší bojovníci. (počítám i ty gaye)
Takže jonovo přežití se mi jako nereálné nejeví. na vesnici bylo běžné, že kojila sestra, sestřenice, sousedka... některé děti zemřely, jiné přežily
Ostatně Fialka taky krmila obě děti, když Dalla zemřela při porodu. A pokud si vzpomínám, matka Dany taky zemřela při porodu (ale možná se pletu) a Dany musela přežít dokonce cestu lodí.
Jo a psal to chlap a tak to Dany bez problémů přežila :-D
nicméně potom už mu ČTYŘI dny nedávali NIC, ledaže by mi ho tajně brali, když jsem spala :-) pokud tedy nepočítám pár kapek čaje na bradavku, aby se líp přicuclo, měla jsem ho celou dobu u sebe, rozhodně ho nikdo ničím nekrmil, na mé opruz dotazy stále odpovídali "přikládejte", rozhodně mu nikdo nic nepodával co tři hodiny
Potom nastala lehčí panika, že dítě spadlo o půl kila, ale vyřešil to nutrilon, který mi následně vydávali bez keců, než jsem začala odsávat...
Takže pokud by jona napojili kozím mlékem, než mu najdou kojnou, furt na tom bude líp než má dcera... nakonec nutrilon je upravené kraví.
Když si vezmeš v jakých podmínkách ledaskde nějaké děti přežijí, měli by princátka a princezny slušnou naději.