Muselo to dát poměrně dost práce, dát dohromady události a postavy, za úsilí si autor zaslouží rozhodně uznání. Ale stylem připomíná víc svět Eriksona než Martina.
Je vidět, že si dal autor opravdu záležet. Moc se mi to líbilo. Teorie s trojčaty je velmi zajímavá. Že styl nepřipomíná GRRM, ale někoho jiného je snad úplně jedno - bylo by zvláštní, kdyby všech 15 povídek bylo ve stylu GRRM (ono jich takových není víc).
Když jsem uviděla tu délku, dost se mi rozšířily panenky a vážně se mi nechtělo. Ale autor má schopnost vtáhnout mě do svého příběhu a přemýšlení postav. Kapitola "/06/ 283 PD Věž Radosti, Dorne Princezna Lyanna Targaryen, vdova po princi Rhaegarovi" opravdu vysvětluje všechno, zbytek je už jen takový balast, který bylo velmi příjemné číst. Zbožňuji Lyanninu vizi a ty metafory kolem toho. Povedené.
Pokud jde o autorovu otázku v poznámce pod čarou: četlo se mi to dobře v tebou uvedeném pořadí, myslím, že jsem vše pochopila, tak jak jsem měla. To na první pohled "chaotické" řazení kapitol povídce rozhodně prospělo, v chronologickém pořadí by mě to asi bavilo o poznání méně.
P.S. Chtěla bych vidět Margaery letět na drakovi... :D
Podle mne GRRM žádný styl nemá (nepočítám-li časté opakování frází), takže ho nikdo nemůže kopírovat. :-)
Z nějakého důvodu se mi úvod přesunul až na konec, takže jsem povídku četla, jak byla. Zmatené to nebylo, bylo to napínavé, ale některé kapitoly k ničemu nepřizpívají, neposouvají děj ani nepřibližují charakter. I když se martinovské reálie nemají hodnotit, takového epickému veledílu by jejich dodržení prospělo. Jména trojčat byla vybrána skvěle, nad Démonou a Magorou jsem se dlouho chlamala.
Když Aegon umřel, tak mu byl tak rok, tzn. narodil se někdy na začátku války (těsně před tím, než byl počat Jon). A chvíli po narození Jona byla počata Daenerys :D. Teoreticky všechny tři mohla porodit tatáž osoba, ale chudák by byla prakticky celé tři roky v jináči :D.
Jay: Aerys poslal Rhaellu s děckama pryč, až když mu dobyvatelé de facto klepali na dveře. Aerys s manželkou spal, jen když někoho upálil a naposledy to bylo přesně týdny před vypleněním (to bylo to, jak ji Jaime viděl celou zbitou a poškrábanou). Ale hned druhý den po upálení, ji poslal Aerys pryč. Takže opravdu byla pryč 9 měsíců. Nevěděla, že je v tom, když odjížděla, protože byla těhotná sotva den. Samozřejmě se nabízí otázka, že měla Dany s někým jiným, ale upřímně - myslíš, že po té hrůze s Aerysem by s někým lezla do postele? Navíc podívej se na Dany. To je jasná Targaryenka. I když nějaká fan fiction o tom, že Darry je tatík Dany... no :D.
2 Kolikokoli: vzdávám to, takových informací o Danny jsem si fakt z knihy nezapamatoval (krom toho jsme trochu v off-topic diskuzi). "Druhý den po upálení" nechápu... a na to aby Danny byla vzhledem Targaryenka stačí matka,... ale to už fakt byla o hodně odvážnější idea, než mě kdy napadlo před tím ranním příspěvkem.
A kdo je tedy ta Daemona? Mě první napadla samozřejmě Dany, ale jestli to není ona, tak kdo? Je tam zmínka o Stromovině, to by ukazovalo na Desmeru Redwyne. To se mi ale taky moc nezdá.
Komentáře
Zpochybňuji ale všechny tři...
Že styl nepřipomíná GRRM, ale někoho jiného je snad úplně jedno - bylo by zvláštní, kdyby všech 15 povídek bylo ve stylu GRRM (ono jich takových není víc).
P.S. Chtěla bych vidět Margaery letět na drakovi... :D
Z nějakého důvodu se mi úvod přesunul až na konec, takže jsem povídku četla, jak byla. Zmatené to nebylo, bylo to napínavé, ale některé kapitoly k ničemu nepřizpívají, neposouvají děj ani nepřibližují charakter.
I když se martinovské reálie nemají hodnotit, takového epickému veledílu by jejich dodržení prospělo.
Jména trojčat byla vybrána skvěle, nad Démonou a Magorou jsem se dlouho chlamala.
Samozřejmě se nabízí otázka, že měla Dany s někým jiným, ale upřímně - myslíš, že po té hrůze s Aerysem by s někým lezla do postele? Navíc podívej se na Dany. To je jasná Targaryenka. I když nějaká fan fiction o tom, že Darry je tatík Dany... no :D.