Tři nejprovařenější teorie

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace
1141517192024

Komentáře

• upraveno 22. dubna 2012
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. dubna 2012
    upraveno 22. dubna 2012
    Ale oni nejsou jen sourozenci. Oni jsou dvojčata. Naprosto podobná. A úplná podobnost u dvouvaječných dvojčat není, podle toho co jsem četla. Nebo se pletu?
    Dajte už s tyma vajcama pokoj...
    upraveno 22. dubna 2012
    Pravda. A to jsem proti tomu původně zaprostestovala. Za trest půjdu spát bez večerníčku.
    upraveno 23. dubna 2012
    Když si moje paní přeje...
  • upraveno 23. dubna 2012
    Proste pravidla genetiky v prostredi Westerosu neplati. It is known... :-)
    Echm - dvouvaječná dvojčata si samozřejmě velmi podobná být mohou - dokonce víc než dva nedvojčecí sourozenci. Taky znám sourozence, co jsou od sebe o dva roky a máte kolikrát dojem, že jsou jednovaječní..... Ale jednovaječná dvojčata nemohou být samec a samice....slovy Sheldona Coopera - in which universe ? In which universe ?!!!
    Ve světě, kde jsou humanoidní bytosti a fungují obecně platné fyzikální zákony jako gravitace a podobně - není možné mít jiné organismy než na bázi uhlíku. Křemík netvoří takové řetězce, navíc by tam muselo být značně nad 100 stupňů Celsia,,,je tam sníh - jsou to bytosti na bázi uhlíku....a zatímco nám Mendělejevova periodická tabulka zkrátka nenabízí prostor pro vymyšlené prvky, tak holt i DNA daných postav musí být na stejných bázích A, C, G, T....protože v žádném vysmíru není jiná možnost - prostě není! Dokonce ani nelze vymyslet takový, kde by bylo...nelze protože nejsou možnosti a nejsou možnosti ani mimo naš chápání.
    Proto zbývají jen možnosti - 1. magie a za 2. GRRM je větší trouba než Silverberg, ale buďme rádi, že Silverberg je trouba a blábolil o neexistujícím izotopu, protože díky tomu Asimov napsal fantastiskou knihu "...ani sami bohové!"
    Kdyby totiž byla připuštěna premisa, že se fyzikální a přírodní zákony na tento svět nevztahují, pak by byly úplně zbytečné i všechny diskuse třeba o původu postav....ve světě, kde jsou možná jednovaječná dvojčata muž a žena - jedno oplodněné vajíčko se duplikuje a ze stejného namíchaného základu se vyvinou dva organismy, které nemají jinou možnost než být totožné - jak to ještě říct :-) v takovém světě by klidně mohla ženská otěhotnět po přečtení dopisu a potomky vypouštět ušima po dvou dnech těhotenství....
    Smiřme se tedy s tím, že genetika funguje nebo je GRRM trouba :-)
    Já myslím, že to moc řešíš... :-))
    Já zase myslím, že více vzdělání neuškodí nikomu a GRRM by třeba prospělo :-D
    Ale jestli máš dojem, že nějak záleží na osudu kterékoliv postavy v této knize nebo na tom, jak to dopadne - ne to neřeším vůbec :-D
    :-) jasne, ja to taky nemyslel nijak zle... mas pravdu, aspon se neco dozvime i my, co jsme biologii nikdy nemuseli.
    simon - každý ví něco a přihodí informaci - o tom je diskuse:-) Kdyby všichni všechno věděli a mysleli si totéž, tak by to ani nebyla diskuse - by tu všeci čučeli a ani nepsali :-) Takhle je bezva, že si každý v sáze všimne něčeho, nějakou drobnou zajímavost vypíchne a hned je další téma rozhovoru na světě a člověk má důvod podívat se na to z jiného úhlu :-) Proto mne diskuse baví víc než knihy samotné....
    Ten umí to a ten zas tohle, a všichni dohromady uděláme...
    Všichni dohromady nenaděláme nic :-D
    upraveno 23. dubna 2012
    誰かが問題を解決する誰かが脳を使用していません彼らはそれが常に正しいという印象の下にあるため、
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. dubna 2012
    Vlastně nevím, proč se začalo řešit, jastli jsou Jaime a Cersei jednovaječní nebo dvouvaječní, ale , když už, pak jsou-li to lidé, těžko připustit jinou variantu než dvouvaječnost. Jestliže ten svět nějak chápeme podle našich zákonů a příčin a následků, nemůžeme vypustit jeden princip, pak bychom museli opustit všechno, vč. třeba gravitace, a pak už by příčina a následek neměly souvislost a tudíž by bylo nesmyslný očemkoli diskutovat :)
    Tyna - samozřejmě k určitým anomáliím právě docházet může. Kdyby se jednalo o vlasy červené a zelené, s tím, že jedny jsou běžně dominantní a druhé recesivní - tak neřeknu ani píp. Tady zkrátka ale vychází zrovna ta situačka s průhledným a černým sklíčkem a s tou prostě nedovedu sama v sobě pohnout....mea culpa :-) Tam jsem ochotna pouze přistoupit na magii nebo nedomyšlenost :(
    Jarla: To bude podle vkusu každého soudruha, řekla bych. Pokud jsi v oblasti genetiky nějak hlouběji vzdělaná, bude pro tebe mnohem těžší přijmout "dominantní stříbrovlasý gen", než pro někoho, kdo se genetikou nijak zvlášť nezabýval a ví jen obecné věci. pokud se nebudu zamýšlet na principem vzniku jednovaječnýchdvojčat, mohl by si klidně myslet, že mohou být Cersei a Jamie jednovaječní, ale to už nedokážu ani já :-)

btw: můj manžel si nese nějaký silný "blonďatý" gen, jeho otec je tmavovlasý, máma blondýnka - manžel je čistý lannisterovitý blonďák, stejně tak přeprala blonďatá tmavší v případě jeho tety, sestřenice a bratrance. Ale uznávám, že je to výjimka, jiným takovým případem nemůžu sloužit. Můj otec je černovlasý, já jsem světlovlasá, ale rozhodně ne čistě blond, spíš taková ta středoevropská myšší šeď.
    Myslim, ze byste si meli precist Zaklady kvantove fyziky od Snobla a jako druhy dil si dal Linearni operatory v kvantove fyzice od Havlicka. Tam se porusuji zakony jedna radost a hned mate temat k diskusi na cely rok.

Jinak, i drobne zmeny v tech fyzikalnich zakonech mohou zpusobit naprosty rozpad naseho systemu, tak jak jej zname. Resp. zpravidla zpusobi. Treba obycejna zmena gravitacni konstanty na libovolnem desetinem miste:) Takze, myslim si, ze "kouzlit" se zakonama prirody se dost dobre neda;)
    Takze, myslim si, ze "kouzlit" se zakonama prirody se dost dobre neda;)

Vážně? Ale GRRM už kouzlí... Třeba ty zákony genetiky? A co draci líhnoucí se ze zkaměnělých vajec? A co člověk, který nehoří, ačsám v plamenech?

Ják jsem psala. Určitý základní rámec reality musí fungovat, se zbytkem lze kouzlit. jinak bychom nemohli číst fantasy... :-)

Jistě, že magie je naprosto nelogická, ale proč ji nepřijmout jako premisu :-) S magií jako proměnnou je to zkrátka zajímavější a dochází k více zápletkám :-)
    Tany - Jsme si dosadila, že ta blonďatost je nějaký gen prosazený magií a jsem spokojená s výsledkem :-D

Aqwarty
    pravdu díš :-) i když v kvantové fyzice plavu, tak uznávám právě tu soudržnost - těžko změnit něco a doufat, že se domino efekt neprojeví....mám ráda autory sci-fi a fantasy, kteří taková fakta berou do úvahy a pokusí se třeba vytvořit nějakou tu představu světa, ve kterém to může za určitých podmínek i fungovat. například ten Asimov v ...ani sami bohové" nebo Pratchett v Temné straně Slunce. Ani jim to nesedí dokonale, ale je zajímavé sledovat, jak se to ovlivnění rozvíjí a pokrývá různé aspekty příběhu :-) Taková Rowla si neláme hlavu nad tím, jak Salazar Zmijozel před tisíci lety stavěl vodovodní potrubí ve viktoriánském stylu, aby mohl na kohoutek vyrobit plastiku hada, který otvírá tajný vchod :-D
    Uvědomte si, že to jsou naprosto nepodstatné detaily, kterými se zaobírá 1% pozemské populace. :-)
    cože, fakt celé procento ? :-o :-D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 23. dubna 2012
    :D Započítal si tam aj Medzinárodnú organizáciu pre kontrolu dvojvaječných dvojčat Jaimeho a Cercei pre ságu Pieseň ľadu a ohňa od Gerogea Raymunda Richardsa Martina so sídlom v Alabane? (MOPKDDJACPSPĽAOOGRRMSSVA) Mimochodom, vyhrali súťaž o Najdlhšiu skratku...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.