naera: Zrovna ted´ něco píšu a už vidim, že se to celý hroutí a dřív nebo později se začne škrtat to špatný a přeorávat to jakž takž dobrý. Rozhodně stojim na straně přepisovačů. Prvňoverzáři fuuuuj!:)))
To Naera: To, že tvoje práce je lepší na první pokus, neznamená, že to tak musí být u druhého. Lidé jsou různí, s různým temperamentem, zkušenostmi, cítěním, hodnotovým žebříčkem a cestu ke zdárnému výsledku může být pro každého jiná.
nechcel som sa ťa dotknúť. dala si celkom silné vyhlásenie, preto ma zaujímalo aké máš skúsenosti. vzhľadom na tvoju odpoveď by som si dovolil povedať, že je to ťažko subjektívne z tvojej strany, navyše založené na drobnej skúsenosti.
ja píšem celkom dosť. tiež celkom nerád po sebe prepisujem. keď nemusím, robím to málokedy, na druhú stranu musím celkom často a veľa krát som prepísaním získal lepší text.
Isca: To ti neberu, ale zmínila jsem se, že s kým jsem se na tohle téma bavila, tak jsme se shodli na tomhle. Proto jsem v tom komentáři použila "taky si myslím", nevylučuju, že to někdo má jinak.
sarven: Já mám jiný pocit, ale dobře. Nejsem tady, abych obhajovala svoji práci kvůli někomu, kdo ji ani nezná.
Spisovatel si asi nemůže dovolit odevzdat první verzi. Většinou jsou to grafomani, a tak musí škrtat a škrtat. :-)
Já když něco píšu (třeba email nebo příspěvek do diskuze), tak něco napíšu, pak to smažu a napíšu něco jiného, to pak taky smažu a nenapíšu nic. Ne nadarmo se říká mlčeti zlato. :-)
Ja osobne po sebe strašne nerád prerábam text, nehovorím, že potom nezískam lepší výsledok, ale akosi sa mi do toho nikdy nechce. Osobne som spokojný s výtvorom, takže to robím tak, že to dám niekomu prečítať, ten poukáže na chyby také okaté (zlé písmeno atď) a potom to dám prečítať niekomu inému a ten už posudzuje logickosť textu. Na krátke poviedky to zatiaľ funguje :D
Pokud se to bere po biologické (z hlediska matky coby pokračovatelky) a ne právní stránce, pak máš jistě pravdu :) Holt tu narážíme na tvůj biologický a můj právní pohled :)
I když to biologický a právní pojetí se můžou zajímavě střetnout, např. v případě "donášení" jinou ženou (kolega v práci říká, jako byly kojné, tak budou i nosné) a podobně.
Když už jsme u toho zkoumání DNA, je pravda, že když prof. Vlček v 70. letech vyšetřoval Přemyslovce, tak se to ještě nedělalo, nicméně podle všech kosterních znaků se u Přemyslovců kukačččí vejce netýkaly (nebo to bylo v blízké rodiě jako u Lannisterů).
I to je možné :-) Na druhou stranu při tehdejší lékařské i poporodní péči ta degenerace moc nechytala druhý dech :-p Takže doufejme, že nám nevymřou Starkové...nevím jak Arya, ale Sansa by mohla povít zdravého potomka, zvlášť když Bran je od pasu dolů jaksi k ničemu a Ricon....jen ať z něho neudělá Martin druhého Randoma z Amberu - toho nemám ráda :(
Jarla: Ehm, mluvíme o Západozemí. Když rod nezachová Rickon, tak nikdo. Osobně po zkušenostech s Martinem ani tomu nevěřím. To spíš tahle story skončí tak, že Rickona Davos odveze někam hodně, hodně daleko, Bran uzavře manželství se stromem, Arya konečně zapomene svojí identitu a bude leda tak asasínka za prachy, Sansa uteče z krvavý řeže na svatba s Harrym a ožení se s nějakým kovářem, kterýmu porodí kupu dětí. A na Zimohrad zapadanej sněhem se vrátěj opravdoví vlci. Hezký den přeji.
A nebo to udělají jako Mařka Terezka či Bětka Windsorská ať použiju ty, které všichni známe :-) Co s tím furt máte? Řešily to korunované hlavy a tohle byla vždy nejlepší volba - mírová a jistá - rod pokračuje. Jejich manželé si nestěžovali (nestěžují:-) )
Tyna - jasně, ale to už psal i Švandrlík - doporučuji :-))
ad linie - syn Daenerys a Droga by byl Targaryen ? Vládl by Západozemí jako další Targaryen? Další hlava draka? Fajn, takže Sansini potomci klíďo píďo mohou být Starkové i podle jména , ne jen podle rodu :-)
WINDS OF WINTER. Yes, I'm working on that too. At the moment, I am writing about the Dothraki. More than that, I sayeth not, you know I don't like to talk about this stuff.
Komentáře
ja píšem celkom dosť. tiež celkom nerád po sebe prepisujem. keď nemusím, robím to málokedy, na druhú stranu musím celkom často a veľa krát som prepísaním získal lepší text.
sarven: Já mám jiný pocit, ale dobře. Nejsem tady, abych obhajovala svoji práci kvůli někomu, kdo ji ani nezná.
Já když něco píšu (třeba email nebo příspěvek do diskuze), tak něco napíšu, pak to smažu a napíšu něco jiného, to pak taky smažu a nenapíšu nic.
Ne nadarmo se říká mlčeti zlato. :-)
I když to biologický a právní pojetí se můžou zajímavě střetnout, např. v případě "donášení" jinou ženou (kolega v práci říká, jako byly kojné, tak budou i nosné) a podobně.
Když už jsme u toho zkoumání DNA, je pravda, že když prof. Vlček v 70. letech vyšetřoval Přemyslovce, tak se to ještě nedělalo, nicméně podle všech kosterních znaků se u Přemyslovců kukačččí vejce netýkaly (nebo to bylo v blízké rodiě jako u Lannisterů).
Takže doufejme, že nám nevymřou Starkové...nevím jak Arya, ale Sansa by mohla povít zdravého potomka, zvlášť když Bran je od pasu dolů jaksi k ničemu a Ricon....jen ať z něho neudělá Martin druhého Randoma z Amberu - toho nemám ráda :(
ad linie - syn Daenerys a Droga by byl Targaryen ? Vládl by Západozemí jako další Targaryen? Další hlava draka? Fajn, takže Sansini potomci klíďo píďo mohou být Starkové i podle jména , ne jen podle rodu :-)
WINDS OF WINTER. Yes, I'm working on that too. At the moment, I am writing about the Dothraki. More than that, I sayeth not, you know I don't like to talk about this stuff.