Aha tak Tudorovce jsem neviděla, ale zato jsem četla dost historie, takže by mi to vadilo ještě víc, páč historie jim "práva" neprodala :-D Za Stanise bych je kopala do hader kolem Dorthackých plání :-p
Jo, to je přesně důvod, proč "historické" seriály radši vynechávám. Nezdají se ti Dothracké pláně málo rozsáhlé? :D Já mám jeho knižní podobu dost rád.
Ale no tak - sleduji Červeného trpaslíka (furt dokola), Big bang(jen orginál), Comeback.....hm teď zrovna zkoušíme Big Bena, protože Midsomer došel , nekrvavých detektivek je málo, Profesionály a Schimanského mám okoukané a Lynly nebo Cadfael nejde sehnat. A taky se mi líbilo Final Fantasy Unlimited. No a pak je přece halda dokumentů - třeba od Attenbourougha jeden lepší než druhý, Okna vesmíru dokořán, teď koukáme Mocné síly Země.... Povšechně pravda na seriály nejsem zatížená, ale neboj, na filmy taky ne - já jsem čistokrevný knihomol :-)
Kecám, ještě Černá zmije a Tenká modrá linie (samozřejmě v orginále, protože překlad je děsivý). Aby bylo jasno - jsem fanda kvalitního dabingu, takže Červený trpaslík se mi líbí dabovaný mnohem víc než orginál. Jo a v poslední době jsme jukli na Stopařova průvodce po galaxii a taky dobré až na drobné nedostatky ve spojování scén.
BTW když tenhle styl, tak doporučuju Galaxy Quest, snad nejlepší aprodie žánru jako takovýho a skvělý je, že člověk ty Star Treky apod. ani nemusí mít nějak zvlášť nakoukaný, aby člověk pochopil, z čeho si film utahuje.
Seriál, pravda, mohl dopadnout hůř, ale, když odhlédnu od změn/krácení děje a přidávání/ubírání postav, tak v čem je jiný oproti knize, je taková lehounká potravinářská fastfoodová fólie, kterou je celý potažený. A asi to tak musí být, aby ho HBO byla schopna s určitým rozpočtem natočit a odvysílat v hlavním vysílacím čase, a ještě jí vydělal. Ale argumenty , že přece řádná porce tvrdého sexu a stříkající krev patří přece k tomu správnému drsnému "středověku" jsou stejně naivní jako dětské představy, že být dospělý znamená řídit auto, chodit si do automatu pro peníze a být vzhůru do půlnoci. Jak už tu někde dříve v jiném vláknu psala Tyna, středověk znamenal daleko více hladu, smradu, špíny a nemocí.
Přesně tak. Představa, že "drsnost" spočívá v pohledu na krásné čisté mladé, často chirurgicky upravené, lidi, kteří divoce souloží, je poněkud dětinská.
To je pravda, ale ľudia v ňom boli menej civilizovaní a mysleli na sex ako na zverstvo viac z pohľadu pudov zvieraťa než človeka. Ale rozhodne to nie je úplný stredovek, ja si stredovek nepredstavujem ako plný šedých eminencií (pár ich bolo, o tých ostatných ešte nevieme :D ), ale naozaj ako taký nudný čas biedy... Lenže potom kto by tú knihu čítal, kto by ten seriál pozeral...
Krisa: My měli mít dneska první zápočet (předmět končil dřív), jenže zrovna na ten jsem nemohla. Jinak u nás se spíš ještě řeší resty z minulého semestru. :DD
Komentáře
Za Stanise bych je kopala do hader kolem Dorthackých plání :-p
Nezdají se ti Dothracké pláně málo rozsáhlé? :D Já mám jeho knižní podobu dost rád.
Povšechně pravda na seriály nejsem zatížená, ale neboj, na filmy taky ne - já jsem čistokrevný knihomol :-)
Ale argumenty , že přece řádná porce tvrdého sexu a stříkající krev patří přece k tomu správnému drsnému "středověku" jsou stejně naivní jako dětské představy, že být dospělý znamená řídit auto, chodit si do automatu pro peníze a být vzhůru do půlnoci. Jak už tu někde dříve v jiném vláknu psala Tyna, středověk znamenal daleko více hladu, smradu, špíny a nemocí.