Abych ještě nějak upřesnil svůj postoj k seriálu... Já bych strašně chtěl, aby se mi seriál líbil. Fakt jsem se snažil. Ale nejde to. Výprava je OK, všechny ty kostýmy, brnění, krakatice na krbu... Ale ďábel je vychytralý a stačí mu, abychom mu ustupovali v maličkostech. Jenže ty jednotlivosti a detaily se sčítají a na konci je něco, nad čím se zhrozíme, ale už je pozdě a on nás má tam, kde nás chtěl mít. Největší výhrady mám proti postavám. Ty se vážně nepovedly. A tak tu máme Stannise sexuálního maniaka přemýšlejícího přirozením, Cersei politováníhodnou oběť vtaženou proti své vůli do víru událostí, Malíčka popletu, Margaery vypočítavou lehkou děvu (horší než Cersei), místo Aši/Yary, štíhlé sekernice s jazykem ostrým jako břitva, která vám během rozhovoru zabodne dýku mezi oči, otočí s ní v ráně, vykuchá vás, stáhne vás z kůže a zatancuje si na ní vítězný taneček (obrazně řečeno), a stále se na vás přitom bude usmívat, jsme dostali jakousi podmračenou nevýraznou holku odvedle. A to jsem toho viděl zatím tak málo.
Seriál by mohl jít do větší hloubky, kdyby vynechali nějaké linie. Třeba Danaerys. Její příběh je zajímavý, ale dění za mořem se prozatím nijak nemíchá s Westerosem, takže je to děj, který by se dal hladce odříznout. Ušetřili by spoustu herců a měli by víc peněz na bitvy. ;-)
několikrát jsem četl, že martin dostal desítky návrhů na filmy a seriály, ale až dannyho a d.b měli představu která se mu líbila, jednak chtěl pracovat v projektu a mít určitý dohled a druhak se mu prostě líbila jejich vize na minisérii. tím si myslím, že charakter musí odsouhlasit martin, on by své postavy asi nenechal jen tak změnit
co se týče sexu a nahoty, souhlasím, tady se mi nelíbí směr HBO už delší dobu, zbožňuju sex, nevadí se mi o něm bavit, ale tady je toho i podle mě moc, naprosto zbytečně moc, říkám to pořád, HBO tímto prostě jen ukazuje, jsem cool, můžeme ukázat víc než vy atd...takové ty řeči, že sex a nahé tělo patří k životu si můžou strčit za klobouk, to je jen docela průhledná výmluva
mě osobně tam chybí, pro mě celkem důležitý postavy např: černá ryba, Edmur, pár jich ještě je, ale ted si na další nevzpomenu. Neřikám at do seriálu obsadí všechny to ani nejde, ale podle mě tam par duležitých postav prostě chybí. Jo, a taky mě tam chybí Řekotočí a celej děj kolem něho... Jinak serial je dobrej, vubec nerešim kolik je tam sexu...
Tady to už začíná vypadat, jako v topicu Sansy :))). Jedněm vadí, že seriál nejde přesně podle knihy a druzí berou seriál jako doplněk (oddělí seriál a knihu), takže by se Sansa měla asi opravdu začít třást :D
Já nevím, ale já scény z bordelu prostě ani neberu jako sex. Stejně je to tam vždy jen na pár vteřin. Většinou jsou tam ty děvky jen tak mimochodem. Malíček tam s někým něco řeší (třeba v 1. sérii rozhovor s Cat) a jen tak mimochodem tam projdou nahé slečny. Ty scény mi nevadí. Ano, seriál by se bez nich obešel, to jo. Ale taky bych v tom neustále nepitvala. Jinak scény jako Jaime/Cersei, Dany/Drogo - ty "kontroverznější" byly v knize. Tvůrci si je nevymslely. Tyrion a Shae či Theon a kapitánova dcera - taky není vymyšlený. Loras a Renly - ano, v knize scénu neměli, ale poměr spolu měli a proto to tvůrci v seriálu ukázali - prostě pro diváky nečtenáře. Já si nemůžu pomoct, ale já tam to "šílené množství" prostě nevidím. Pořád nějak doufám, že GRRM třeba v nějakém rozhovoru vysvětlí Melisandru a Stannise, z tohohle jsem byla celkem rozpačitá, to jo. Jinak si myslím, že v porovnání se Spartacem je seriál vyloženě puritánský :D
Jarla: No moment, to jako že Theon dělal s Ros a kapitánovou dcerou něco divnýho? :D Vždyť je to prostě kurevník. No vím, kam tím míříš, ale HBO tu představu už nejspíš nikdo nerozmluví. Jenže na podobný věci, jako byla ta dvouminutová scéna z bordelu ve druhým díle, nebude čas, pokud z GoT nechtěj udělat další Deadwood, kterej kromě drstnosti a sexu nic jinýho nenabízí.
Víte, co by mne nejvíce zajímalo a jako nesledujícího seriál, ale čtenáře ságy zvláště - co myslíte - bude Martin přizpůsobovat nyní postavy tomu, jak se prezentují v seriálu? Třeba představa, co dokáže udělat ze Stanise je dost strašná... To je to, co mne nejvíce straší....že se tím nechá ovlivnit a ty charaktery taky změní, aby tomu vyhovovaly nebo přinejmenším si nedovolí jít přímo proti obsahu seriálu - což třeba v případě Stanise, jak tu tak čtu reakce už je právě ztraceno.... Nebo - vynechá proto například dějovou osu Bryndena Černé ryby jen proto, že ho v seriálu nezařadili a proto mu nemůže už dát žádnou významnější úlohu v příběhu aby nepostavil seriál na hlavu ?
Jarla: Na to se ho v rozhovoru už ptali a říkal, že to tak nebude. Knížky jsou prej jeho dítě a seriál je především dítě dvou hlavních scénáristů. Co se týče Bryndena, z knížek se mi nezdá, že o něm už neuslyšíme, takže spíš si myslím, že nakonec tam nějakým způsobem bude. Ten Stannisův poměr je naznačovanej i v knížkách a IMHO to ani nic moc nemění. Stannis ostatně nemá být žádná sympatická postava, člověk je spíš donucej fandit jeho týmu vlivem okolností.
Nevím....doufám, že to tak nebude, ale třeba Rowla se tím nechala značně ovlivňovat, i když trvdila opak. Spíš se však obávám opaku....samozřejmě s tím nic nenadělám, jak dobře vím :-)
Jarla: V čem se nechala JKR ovlivnit filmy? Já jsem se rozhodla, že si HP přečtu znovu (už jsem viděla všechny filmy a hledám nesrovnalosti mezi filmem a knihou), tak abych si toho všimla.
Komentáře
Já bych strašně chtěl, aby se mi seriál líbil. Fakt jsem se snažil. Ale nejde to.
Výprava je OK, všechny ty kostýmy, brnění, krakatice na krbu... Ale ďábel je vychytralý a stačí mu, abychom mu ustupovali v maličkostech. Jenže ty jednotlivosti a detaily se sčítají a na konci je něco, nad čím se zhrozíme, ale už je pozdě a on nás má tam, kde nás chtěl mít.
Největší výhrady mám proti postavám. Ty se vážně nepovedly.
A tak tu máme Stannise sexuálního maniaka přemýšlejícího přirozením, Cersei politováníhodnou oběť vtaženou proti své vůli do víru událostí, Malíčka popletu, Margaery vypočítavou lehkou děvu (horší než Cersei), místo Aši/Yary, štíhlé sekernice s jazykem ostrým jako břitva, která vám během rozhovoru zabodne dýku mezi oči, otočí s ní v ráně, vykuchá vás, stáhne vás z kůže a zatancuje si na ní vítězný taneček (obrazně řečeno), a stále se na vás přitom bude usmívat, jsme dostali jakousi podmračenou nevýraznou holku odvedle.
A to jsem toho viděl zatím tak málo.
co se týče sexu a nahoty, souhlasím, tady se mi nelíbí směr HBO už delší dobu, zbožňuju sex, nevadí se mi o něm bavit, ale tady je toho i podle mě moc, naprosto zbytečně moc, říkám to pořád, HBO tímto prostě jen ukazuje, jsem cool, můžeme ukázat víc než vy atd...takové ty řeči, že sex a nahé tělo patří k životu si můžou strčit za klobouk, to je jen docela průhledná výmluva
Jedněm vadí, že seriál nejde přesně podle knihy a druzí berou seriál jako doplněk (oddělí seriál a knihu), takže by se Sansa měla asi opravdu začít třást :D
To je to, co mne nejvíce straší....že se tím nechá ovlivnit a ty charaktery taky změní, aby tomu vyhovovaly nebo přinejmenším si nedovolí jít přímo proti obsahu seriálu - což třeba v případě Stanise, jak tu tak čtu reakce už je právě ztraceno....
Nebo - vynechá proto například dějovou osu Bryndena Černé ryby jen proto, že ho v seriálu nezařadili a proto mu nemůže už dát žádnou významnější úlohu v příběhu aby nepostavil seriál na hlavu ?