Měsíce sem, měsíce tam., Mě se tahle teorie (Ned + Lyanna) prostě nelíbí. Incestní vztah mi ke Starkům nejde. A kdyby k něčemu takovému došlo, určitě by to takový správňák jako Eddard bral jako poklesek a na Lyannu by nevzpomínal s takovým smutkem, ale spíš s hanbou a dával by si její smrt za vinu.. A Lyanna by na něj nemusela tolik naléhat, aby to držel v tajnosti, protože tím by se určitě nechlubil a nemusel by nic slibovat. Spíš ho prosila, aby ochránil toho malého dráčka, přestože proti jeho otci, potažmo celému jeho rodu bojuje. Každopádně na této teorii (Rhaegar + Lyanna = Jon) je znepokojující to, jak moc se to nabízí a jak je to pravděpodobné. To se Georgeovi nepodobá..
Nooo, Nevado, můžeme se takto chlácholit :), ale dobře víme, že i v prním díle ságy bylo několik nepředvídatelných zvratů. Většinou, když George něco naznačuje, tak je to jen proto, aby nás zmátl a pak to bylo úplně obráceně.. Ale držme si palce, no. Pro jistotu si taky vyrobím voodoo panenku :)
Tak ve všem rafinovaný Martin taky není. Jeho princip kdy "Jone, promluvíme si až se příště setkáme." znamená, že žádné příště nebude, velmi rychle odhalili i diváci, kteří knížky nečetli. Stejně jako Rickonovy věštecké "schopnosti", když tvrdil, že z jihu se nikdo nevrátí :)
Hlavně si myslím, že Catelynn nebyla v pozici, aby se v tom nějak víc šťourala. Když se jedinkrát zeptala na Jona v souvislosti s jeho domnělou matkou Ašarou, Ned ji dost rázně utnul a již s tím víckrát neotravovala. Jen dávala najevo nelibost. Ale myslím, že i tohle ukazuje, že Jon byl počat až během války (tudíž není synem Neda a Lyanny), protože kdyby Ned přivezl starší dítě než novorozené miminko, tak by to určitě jako novopečená mamina poznala a nejspíš by se nezeptala na Ašaru. Pokud to tedy dává smysl :)
Můj osobní tip je, že se je to syn Lyany a Rhaegara. Myslím si, že s ním Lyana utekla dobrovolně a znásilnění mi vzhledem k popisované povaze nejde s Rhaegarem dohromady, navíc jestli to byl takovej sex-symbol doby, tak to možná ani nebylo nutné. Dál vycházím z toho, že GRRM má rád "hořkosladký konce", tak si myslím, že Jon příjde v nějaké bitvě o Ducha a místo něj získá draka - třeba toho zlatobílého...přece jen už by sebou tahal vcelku slušnou zoo...
P3ZI: Přijít o vlka a získat draka jako symbol přerodu Starka v Targaryena? No gratuluju, Jone, kdy se začne projevovat megalomanie? :D Zdá se mi, že všichni zapomínaj, že Jon nakonec může být tím, čím se zdá od začátku - levoboček Neda Starka a nějaký Wylly.
Gadgitka: nemusíš děkovat, dohledání nebyl takový problém jako vstát a dojít si ty dva metry ke knihovně pro knížku :-) vzhledem k tomu, že nemám ráda Targaryeny (kteří podle mě všichni směřujou k šílenství), tak mi obyčejný původ Jona vůbec nevadí. ostatně on zvládá mít větší úlohu i bez toho nejasného původu (nevím, kolik si toho přečetla)
Co když měl Eddard víc bastardů? Vysvětlovalo by to ten počet potencionálních matek (a navíc, podle příběhů to byl docela proutník :D ) Jednoho bastarda si vzal na Zimohrad, zbytek umřel, nebo se na ně "zapomnělo" a Lyanna dala Eddardovi jen nějaký (pro nás) nedůležitý slib, který splnil ještě před první dílem.
No, spíš je to v rozporu s tím, jak ho známe. Taky jsou lidi, co se od základů změní a neřekli byste, že ti "noví lidé" mají něco společného s těmi "starými". :)
No jestli je Robb jeho věrný genetický odkaz, tak by Eddard považoval za naprosto normální přijít k manželce s bastardem, že se ve válce zamiloval do jiné. Kdyby ta dotyčná zavčasu nezemřela, přivedl by i ji. :-)
Komentáře
Ale myslím, že i tohle ukazuje, že Jon byl počat až během války (tudíž není synem Neda a Lyanny), protože kdyby Ned přivezl starší dítě než novorozené miminko, tak by to určitě jako novopečená mamina poznala a nejspíš by se nezeptala na Ašaru. Pokud to tedy dává smysl :)
Navíc Jon je mladší než Robb, takže i při největší spekulaci (Robb dost nedonošený, Jon dost přenošený) to prostě na incest nepasuje.
Dál vycházím z toho, že GRRM má rád "hořkosladký konce", tak si myslím, že Jon příjde v nějaké bitvě o Ducha a místo něj získá draka - třeba toho zlatobílého...přece jen už by sebou tahal vcelku slušnou zoo...
vzhledem k tomu, že nemám ráda Targaryeny (kteří podle mě všichni směřujou k šílenství), tak mi obyčejný původ Jona vůbec nevadí. ostatně on zvládá mít větší úlohu i bez toho nejasného původu (nevím, kolik si toho přečetla)