Změněného je ve Statečném srdci dost, ale na rozdíl od třeba Gladiátora je to historický postavě, ale podstatný body života a povstání tam jsou. Třeba v bitvě u Stirlingu by šlo blbě udělat filmařsky zajimavou bitvu s mostem ale ty nejzákladnější věci ve filmové bitvě v podstatě byli - Skoti odrážejí jízdu, svojí zakladní zbraní dlouhým kopím ( bojovali ale ve formacích ), taky tam je ukazaná nejslavnější anglická zbraň smrtonosný dlouhý luk. Celkově ale beru jeho největší plus, že Statečný srdce bylo v podtatě první film ve kterým je středověk zobrazen v rámci možností drsně ( herci tam nevypadají jako čistonký modelové s dokonalými chrupy), je tam bahno a ukazaný jak vypadá bitevní pole po bitvě. Do Statečnýho srdce se takový filmy netočili. Později už jo třeba Johanka z Arku ale třeba tam byly bitevní scény hodně zmatený a bral bych i dost nesmyslně. Třeba Gibson jako režiser mě přijde odvážný v tom, že točil filmy, který nejsou v daný době modní Statečný srdce ( v době vzniku se historickým velkofilmy netočili) Umučení Krista ( rozhodně se nedá označit jako komerční film) i zmíněný Apocalypto ( film o říší Mayů kde se mluví povůdním jazykem). Škoda že znemožnil udajně chytal film o vikinzích a prý přemlouval do hlavní role DiCapria - to mohlo být dobrý.
derfel: Waterloo od Sergej Bondarčuka byl velice historicky přesně točený... Ale je to strašně suchý a zdlouhavý (5 min záběr jak jede jízda omg). Kouknout se na kratší dokument tak ušetříš čas
Jo, Apocalypto se mi docela líbilo. Gladiátora nijak neobhajuju, z toho se mi vlastně líbí jen úvodní bitva (taky jí ledasco chybí, ale tam se nechávám strhnout efektností provedení). Co se týče Statečnýho srdce a těch pár pěknejch věcí co tam bylo, to je pár rozinek na koláči, kterej je místo z těsta z betonu... Amaroun: Jo, Waterloo, tak se má točit bitva, žádnejch pár mlátících se maníků který rozhodujou boj, ale hezky 25 tisíc komparsistů v záběru.
Theodenův je lepší. "Jeďte jen, Jeďte. Až do konce světa." Ale z Lotra mám nejraději Stromovousův. "Pojďte pojďte přátelé. Entové jdou do války. A možná to bude naše záhuba. Poslední pochod entů."
Co se týká Gladiátora, tak mi na něm vadí použití hodně rychlých střihů během bitev. Vytváří to dojem nepřehlednosti. Statečné srdce je v tomhle mnohem lepší. Moc pěkné natočené a sestříhané bitevní scény a souboje jsou v Troji od Petersena, i když film jako celek moc nefunguje a přímo uráží svou lit. předlohu:-) Ale souboj Achilles versus Hector je naprosto luxusní.
Včera byl na nova cinema popravčí v jedné z hlavních rolí byl i NC-W bohuzel jsem jsem to nevidel cele protoze jsem na to nemel naladu tak se aspon podelim o vědomost :) v Headhunter jsem byl taky na strane zaporaka, proste to nejde nebýt když je kladas takovej manas :D
tiež by som nevedel dať menej ako desať - pätnásť, ale včera som si náhodou pozrel koniec Posledného mohykána a je to úžasná scéna (resp - dve scény: v tábore a potom posledná bitka)
(a hneď mi napadá od Winetuovej smrti, cez Matrix vstup do lobby, príhovor Theodena Rohanom, šepot Billa Murraya so Scarlet v Lost in translation.... je toho veľa.)
ale hlavne každá druhá scéna z Vtedy na západe, Najmä posledný súboj a potom toto:
Komentáře
Co se týče Statečnýho srdce a těch pár pěknejch věcí co tam bylo, to je pár rozinek na koláči, kterej je místo z těsta z betonu...
Amaroun: Jo, Waterloo, tak se má točit bitva, žádnejch pár mlátících se maníků který rozhodujou boj, ale hezky 25 tisíc komparsistů v záběru.
Ale z Lotra mám nejraději Stromovousův. "Pojďte pojďte přátelé. Entové jdou do války. A možná to bude naše záhuba. Poslední pochod entů."
Co se týká Gladiátora, tak mi na něm vadí použití hodně rychlých střihů během bitev. Vytváří to dojem nepřehlednosti. Statečné srdce je v tomhle mnohem lepší.
Moc pěkné natočené a sestříhané bitevní scény a souboje jsou v Troji od Petersena, i když film jako celek moc nefunguje a přímo uráží svou lit. předlohu:-) Ale souboj Achilles versus Hector je naprosto luxusní.
Ale u knihy jsou spíše vidět ty motivy Rogera a je vidět, že to není stoprocentní klaďas, jde to víc do hloubky.
(a hneď mi napadá od Winetuovej smrti, cez Matrix vstup do lobby, príhovor Theodena Rohanom, šepot Billa Murraya so Scarlet v Lost in translation.... je toho veľa.)
ale hlavne každá druhá scéna z Vtedy na západe, Najmä posledný súboj a potom toto: