1) Jeho smrt není zatím potvrzená, i když se Martin vyjádřil v nějakém rozhovoru ve smyslu, jak by mohl v podstatě neozbrojený přežít střet s rytířem královské gardy. Ale taky neřekl, že nežije. Mezi fanoušky se spekuluje, že Syrio přežil. Někteří věří, že Syrio je zároveň Mužem bez tváře a že je to Jaqen - žoldák, který je mezi odvedenci Noční hlídky (vysvětlovalo by to jeho určitou náklonnost k Arye).
2) Daenerys zřejmě nepovažuje za bezprostřední nebezpečí. Stannisovi jde o situaci v Západozemí a tak se soustředil na tamní nepřátele. Navíc je otázka jestli (s výjimkou Renlyho) za smrt dalších králů může skutečně Melisandra. Zemřeli na popud jiných osob a do jaké míry to ovlivnila Melisandra a její kouzla, je značně diskutabilní.
To mi vždycky taky běhalou hlavou, proč Melisandra byla aktivní u Renlyho a u ostatních ne. Je mi jasné, že Martin to vysvětlí nevysvětlitelnou magií a je hotový. První, co mě napadlo: Melisandra umí ovlivňovat časovou linií, aby z pravděpodobných událostí vyšla ta, o kterou jí jde (smrt všech falešných králů). Davose vzala na Renlyho, aby se předvedla. Druhá možnost: V plamenech už viděla smrt všech králů kromě Renlyho, takže o něj se musela postarat osobně. Pálení slimáků (nebo co to bylo) už byla jenom maškaráda pro krále.
No Syrio neměl zbraň a tak by neměl v přímé konfrontaci šanci navíc Meryn Trant je pořád naživu. Ovšem vystupuje jako tajemná postava které nikdo nevidí do hlavy a nezná jeho záměry. Je tedy docela dobře možné že se se Syriem spřáhli a dávají dohromady nějaký plán roku. Nebo mu Syrio prostě utekl ( rytíř v plné zbroji asi nebude zrovna Usain Bolt) a Meryn prostě nic nepřiznal aby nemusel nést odpovědnost před pološílenou Cersei.
Everett Young: Kdyby chtěl utéct, měl kudy? Jedním ústupovým bodem utíkala Arya a kdyby běžel za ní, všimla by si. Spiknutí s Merynem Trantem - myslím, že jich tam bylo víc a takoví rytíři museli brát Syria jako nějaký póvl. Martin sice není Occamova břitva, ale tady by seděla nejjednodušší možnost - byl zabitý a vzápětí zapomenutý.
žijúcemu syriovi by som sa potešil, ak by to dávalo zmysel, moja najobľúbenejšia vedľajšia postava.
ale zatiaľ ho beriem ako hrdo zomretú postavu, a to je určite lepšie ako nejaký nepravdepodobný plán typu spiknutie s merynom. pravda, to že by zamlčal jeho prípadný útek, by mi prišlo úplne uveriteľné
No, pořád je ještě mizivá šance, že ho Trant po odzbrojení jen poranil nebo prostě přemohl, ale nezabil. Nebo tam vtrhla další lannisterská pakáž a zajala ho. A tak by mohl skončit ve vězení.
a neuctívají Muži bez tváře taky R'holla? Jaquen mluví pořád o Rudém bohu. Nejsou R'holl a Velký Jiný jenom dvě tváře toho samého boha? Asi jako v hinduismu je Šiva zároveň stvořitelem i ničitelem světa, nevim k čemu to jinak přirovnat...
utekl? utét 90ti kilovému dědulovi který má na sobě dobrejch 30 kilo brnění asi nebude zas tak obtížný a navíc seriál by nám určitě ukázal jeho hlavu nabodlou na kůl kdyby nebyla možnost jeho návratu.
chrocht - díky za teologickou osvětu, ve východních filozofiích jsem dost laik, někdo mi kdysi tvrdil že Šiva je stvořitel i ničitel tak sem to měl zafixlý. Dál už z týhle oblasti vim jenom že novorozeňatům malujou na čelo svastiku :)... A zoroastrismus mi zní jako nějaká nemoc kloubů. takže malý update předchozí teorie - Jaquen je Rhollorista, co se dal k Beztvářným.
Syrio měl víc cti a rytířskosti než většina rytířů Západozemí. Zvolil boj, aby dal Arye šanci uniknout. Aspoň tak to vidím já. Jestli je mrtvý, nebo skončil přemožený ve vězení, kde se proměnil v Jaqena nebo tam trčí doteď, to ví jen Martin a my se to dozvíme až on bude chtít a možná se to nedozvíme nikdy.
Komentáře
2) Daenerys zřejmě nepovažuje za bezprostřední nebezpečí. Stannisovi jde o situaci v Západozemí a tak se soustředil na tamní nepřátele. Navíc je otázka jestli (s výjimkou Renlyho) za smrt dalších králů může skutečně Melisandra. Zemřeli na popud jiných osob a do jaké míry to ovlivnila Melisandra a její kouzla, je značně diskutabilní.
První, co mě napadlo: Melisandra umí ovlivňovat časovou linií, aby z pravděpodobných událostí vyšla ta, o kterou jí jde (smrt všech falešných králů). Davose vzala na Renlyho, aby se předvedla.
Druhá možnost: V plamenech už viděla smrt všech králů kromě Renlyho, takže o něj se musela postarat osobně. Pálení slimáků (nebo co to bylo) už byla jenom maškaráda pro krále.
Spiknutí s Merynem Trantem - myslím, že jich tam bylo víc a takoví rytíři museli brát Syria jako nějaký póvl.
Martin sice není Occamova břitva, ale tady by seděla nejjednodušší možnost - byl zabitý a vzápětí zapomenutý.
ale zatiaľ ho beriem ako hrdo zomretú postavu, a to je určite lepšie ako nejaký nepravdepodobný plán typu spiknutie s merynom. pravda, to že by zamlčal jeho prípadný útek, by mi prišlo úplne uveriteľné
Überkiller: Mi tu ještě nakonec odhalíme tajnou identitu Jaqena :)
takže malý update předchozí teorie - Jaquen je Rhollorista, co se dal k Beztvářným.
Jestli je mrtvý, nebo skončil přemožený ve vězení, kde se proměnil v Jaqena nebo tam trčí doteď, to ví jen Martin a my se to dozvíme až on bude chtít a možná se to nedozvíme nikdy.