(Tak pořád se pohybujeme ve světě fantasy - to je něco jako s tou několikaletou zimou.) Měli dračí krev, ta jim asi účinky vzájemného páření trochu mírnila ;o)
Já se vlastně divím, že Targaryeni netrpí nahusto nějakýma dědičnýma chorobama. Incest praktikují minimálně 300 let (ale asi mnohem déle- vis kultura Staré Valyrie). Habsburkové dědičnými chorobami taky trpěli a to si svoje sestry nebrali. :-)
Montezuma: "Kde bolo, tam bolo, za deviatimi horami, deviatimi dolinami a za jednou hovadsky veĺkou stenou, si nažívali starý Kraster so svojou manželkou, dcérou, vnučkou a pravnučkou. Obidvom bolo sveta žiť." :)
Já jen, že stačí se podívat na takového Rudolfa II., co měl všechno za nemoce, a to jeho rodiče byli jen bratranec a sestřenice. :-) Navíc těch sňatků s cizími rody nebylo zas tolik, za celých 300 let jen pár. Když ještě existovala Stará Valyrie, tak se asi víc ženili rody mezi sebou - všichni měli dračí krev, ale po Pádu ji už měli čistou jen Targaryeni a pár rodů mělo jen hodně řídkou, proto ty snahy o zachování rodové linie chápu, ale zase tím hodně riskovali, že se z nich stanou uslintaní kriplové (holt něco za něco...) :-)
Předem upozorňuji, že jsem zatím nečtenář. Musím se trochu zastat Eddarda. Určitě to nebyl idiot jak tady někteří naznačují. Připadá mi jako přímočarý vládce, takoví lidé mají (jak nám ostatně říkají dějiny) poměrně velké úspěchy, ale musí mít patřičné lidské zázemí. To měl Eddard na Severu, ale ne v sídle krále. Ostatně neměl moc velkou chuť tam jít, neboť věděl, že jediný spojenec, kterého tam má je král. Stran jeho rozhodnutí. Měl v plánu udělat to nejlepší co se udělat dalo. Zajmout královnu matku s korunním princem, a s glejtem od jeho otcem vládnout. Kdyby se mu to povedlo tak: a) vyšachuje Lannistery, protože ti by jakoukoliv akcí ohrozili život Joffreyho a Cersei (a nepochybuji o tom, že Eddard by toho byl schopen, nač jinak by na svém hradě měl Theona Greyjoye?) b) vyšachuje Renlyho a Stannise, kteří by těžko mohli legitimně zaútočit na vůli svého bratra Roberta. Navíc by Eddard mohl snadno přinutit ke spolupráci Lannistery. c) získal by čas na vyšachování Joffreye ze hry Takový scénář známe ostatně i z našich dějin - Václav IV.
Dokonce si dle mého nevybral ani špatného spojence. Věděl, že je něčeho takový schopný a k něčemu takovému ochotný. Nicméně zapomněl na to podstatné - nabídnout mu něco co se neodmítá.
P.S: Pochybuji, že by Eddard sám osobně vyjel na trestnou výpravu proti Hoře. Taková výprava může trvat dlouho a on předvolal před soud Tywina. P.S.2: Malíčkovi byl určitě předlohou francouzský ministr vnitra Fuché :-)
Skelet: Tvé úvahy jsou chybné. I v seriálu jasně zaznělo, že Eddard chtěl na trůn dosadit Stannise. Což by vadilo Lannsiterům, Renlymu a zřejmě i Tyrellům. Navíc Stannis byla podle mě i jedna z motivací zrady od Malíčka.
Tak co se týče Neda, ona je jedna věc být čestný a jednat tak a druhá věc čekat že se tak budou chovat i ostatní a slepě tomu důvěřovat, chyběla mu trochu předvídavost a byl naivní v tom jak věřil lidem, už ve chvíli při rozhovoru s Cersei o tom, že vyhraješ nebo zemřeš m muselo být jasné, že bude něco chystat, ale on jednal tak, že si myslel, že Cersei jen bude čekat, jestli Ned něco udělá a kdyby udělal tak sklopí hlavu a přijme to, v tom vidim kámen úrazu.
duny: Anketa už nas starejch stránkách byla, jednak neoblíbenější postavan, jednak kdo by byl nejlepší král. Jinak souhlas, s tím, že mě Dany až tak nevadila (teda kromě toho, že její kapitoly byly moje nejmíň oblíbený), až teprve když jsem před pár lety přišel sem a zjistil pro mě naprosto nepochopitelnou skutečnost, kolik nekritickejch zastánců má. :)
Dany se snaží, ale k vládnutí by potřebovala schopného učitele se zkušenostmi, který se už u nějakého dvora ochomejtal. Alespoň tak Malíčka. :-) Její dějová linka se však hrozně táhne (samé putování), proto není moje nejoblíbenější čtení. Je to taky jediná POV z Tance s Draky, z těch přeložených, co jsem si nepřečetla.
To je pořád co by kdyby, holt to Nedík zeslonil (to jako zkonil, jen mnohem mnohem víc) - ale nemá cenu věšet hlavu, díky jeho "eskapádě" máme o zábavu do dalších dílů postaráno. ;-)
no to trhanie papieru je vec co ma dost vytaca. aj v stredoveku sa nestavalo zeby niekto testament roztrhal. je to posledna vola krala ktora by mala byt respektovana. navyse je to pravne zavazny dokument. ked to zoberieme do dosledkov. aky lord by po tomto akte veril Cersei, ktora je schopna roztrhat nieco taketo? budem naozaj stat za osobou co my napr. slubi za moje sluzby hrad XY, da mi na to pravoplatny papier a ked sa jej to hodi v zapati ho roztrha. asi nie. toto podla mna GRRM nedomyslel.
Komentáře
Tak to jsem samozřejmě brečela taky, ale chtěla jsem to ještě umocnit... :(
Musím se trochu zastat Eddarda. Určitě to nebyl idiot jak tady někteří naznačují. Připadá mi jako přímočarý vládce, takoví lidé mají (jak nám ostatně říkají dějiny) poměrně velké úspěchy, ale musí mít patřičné lidské zázemí. To měl Eddard na Severu, ale ne v sídle krále. Ostatně neměl moc velkou chuť tam jít, neboť věděl, že jediný spojenec, kterého tam má je král.
Stran jeho rozhodnutí. Měl v plánu udělat to nejlepší co se udělat dalo. Zajmout královnu matku s korunním princem, a s glejtem od jeho otcem vládnout. Kdyby se mu to povedlo tak:
a) vyšachuje Lannistery, protože ti by jakoukoliv akcí ohrozili život Joffreyho a Cersei (a nepochybuji o tom, že Eddard by toho byl schopen, nač jinak by na svém hradě měl Theona Greyjoye?)
b) vyšachuje Renlyho a Stannise, kteří by těžko mohli legitimně zaútočit na vůli svého bratra Roberta. Navíc by Eddard mohl snadno přinutit ke spolupráci Lannistery.
c) získal by čas na vyšachování Joffreye ze hry
Takový scénář známe ostatně i z našich dějin - Václav IV.
Dokonce si dle mého nevybral ani špatného spojence. Věděl, že je něčeho takový schopný a k něčemu takovému ochotný. Nicméně zapomněl na to podstatné - nabídnout mu něco co se neodmítá.
P.S: Pochybuji, že by Eddard sám osobně vyjel na trestnou výpravu proti Hoře. Taková výprava může trvat dlouho a on předvolal před soud Tywina.
P.S.2: Malíčkovi byl určitě předlohou francouzský ministr vnitra Fuché :-)