House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
18911131421

Komentáře

• upraveno 10. října 2022
    Tak tohle byla síla... Jsem tím silným zážitkem opravdu uchvácen, takže se rozepisovat ani nijak moc nechci. Ale Paddy Considine předvedl naprosto fenomenální výkon za který si zaslouží všechny pocty i ceny. I slzička ukápla.
  • upraveno 10. října 2022
    Kontrarian ve mě tak nějak už nemůže brát, co dělají s Aegonem, vážně. Hmm, nemá žádné vykupující kvality a tvůrci nám pořád dávající další důvody, proč ho ani v budoucnu nemáme litovat. Bude to jenom o tom, jaké je pro všechny zklamání? Slovy Tarantina - o čem mě přesvědčuješ? Že jsi neužitečnej jako díra do pr...e na lokti? Jo, tak myslím, žes mě přesvědčil :D Víc napíšu večer.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 10. října 2022
  • Připojuju se k pochvalám Paddyho, hrál to skvěle. Zombifikace Viseryse byla působivá a fyzicky mě bolelo ho sledovat, ale ne že bych zapomněla na to, že všemu mohl předejít, kdyby slepě nespoláhal na to, že se všichni nějak dohodnou. Na jeden týden snad nebudou internetoví bojovníci přirovnávat Alicent k Cersei. Ta by za prvé Viserovi už před lety dala jed a jednak by znásilněnou služku nechala zabít. Když Viserys zmínil, že "všechny" (nejen svoje jediné dítě?) přítomné miluje, povyskočilo mi obočí.

Pravda je, že s Aegonem jsem to vzdala a budu tu asi jeho nejhlasitější kritik. I to jeho stěžování, že neví, co by měl dělat, aby na něj Alicent nebo otec byli hrdí, je jenom fňukání. Pro začátek by nemusel ohýbat přes stůl každou služku a chovat se slušně k vlastní ženě. Nemyslím, že Alicent byla příliš trvá. "Ty nejsi můj syn." No určitě si po svém sexuálním životě nepředstavovala, že její syn hned bude někomu dělat něco podobného. Žádný smysl pro povinnost nebo obětování se. Proč vlastně Aegon v příštím díle neudělá to co Laenor? Nechce trůn (a ví, že na to ani nemá), nemá rád bratra ani manželku, aby se staral o jejich bezpečí. Vsaďte se, že neuteče jenom proto, aby udělal radost matce.

No a ten konec. Neouhlasím moc s tím, že motivací Alicent má být nedorozumění. Tvůrci seriálu žíjí v podivné dualitě, kdy v závislosti na postavě je ambice dobrá nebo špatná. Nepotřebují ale dávát zelené straně nějakou vágní omluvu. Ani nechápu, proč by Alicent měla věřit tomu, co Viserys v bolestech říká na smrtelné posteli. Už před lety jí oslovil jménem první manželky. Nepotřebuje ani vědět, že ji v té chvíli pokládá za Rhaenyru.

No každopádně nám to začíná na ostro...
  • No a ještě k Alicent a jejím dětem. Na rozdíl od některých jiných na internetu jí nekladu za vinu, co se z nich stalo. Ano, mohla se starat víc, ale ona tu pro ně aspoň byla. Nevím, jestli Aegona měla fackovat víc nebo míň. Nevím, jak víc měla stát při druhém synovi, když jsme ji viděli dělat to pořád a stejně je plný vzteku. Každý rodič ví, že dítě může ovlivnit jenom do určité míry. Za to, jaká se narodila Haelena, nemůže. To neznamená, že každé z jejích dětí není zklamání. Na rozdíl od dětí Rhaenyry, které jsou z nějakého důvodu všechny... skoro dokonalé? Já teda nechci obviňovat tvůrce seriálu, že jsou předpojatí (víc, než jsou :D), ale on je důvod, proč vynechali to nejlepší z Alicentiných dětí.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. října 2022
  • @Nevada No potěš koště :D Popravdě, snad každá adaptace vynechává postavy a jejich roli v ději spojuje s jinými, kromě téhle asi. Mohl by ho někdo v první sérii aspoň zmínit? Ale ne, on se v jednom díle prostě objeví a všichni se budou chovat, jako by celou dobu existoval, náš milovaný syn a bratr :D Čekala jsem, že když se neobjevil Daeron, tak další vyškrtnutá bude Jaehaera. Tak asi ne. Ta se asi objeví v pár scénách a pak na konci, snad aby tvůrci zahráli nějaké usmíření černých a zelených a nebylo to tak depresivní, což pro znalce předlohy bude naopak cynické :onfire:
  • upraveno 13. října 2022
    @Lady Ašara
    Tak v tom, že by nějakým způsobem chyběly emoce s tebou souhlasit nemohu, ale samozřejmě na každého to působí jinak. Také si myslím, že spousta diváků si své oblíbence bez problémů najde, největší fanbáze bude kolem Daemona řekl bych. Ale zároveň souhlasím, že není úplně jednoduché si ty oblíbence najít, vzhledem k tomu, že oproti např. GoT nejsou postavy natolik prokreslené kvůli časovým skokům, změnám herců a obecně způsobu vyprávění podle kroniky.

Jinak mě osobně Viseris k srdci přirostl, tuto jeho verzi jsem si oblíbil podstatně více než tu knižní. Navíc jeho ztvárnění Paddym je zkrátka... geniální.
  • @sfik To mi teda řekni, která nesprávná strana nakonec ve Hře vyhrála :D To opravdu nebyl ten problém. Jak jsem zmínila, fanoušci Rhaenyry ještě dostanou brutální čočku. Nepochybuju ale, že to bude podané tak, že ji k tomu nutí okolnosti. Ta proměna bude dobrá herecká příležitost.
    @Lady Ašara přesně to jsem si říkala u Alicentiny scény s umírajícím králem taky. Přání je otcem myšlenky aneb ve slovech blouznícího starce každý slyší to, co chce. Takže svatouškovská Alicent může dát konečně průchod svým ambicím. Nemyslím si, že Alicent je nějaká puťka, co jen plní tatínkovu vůli i na mladší verzi byly znát náznaky větších ambicí, nevypadala, že by jí stačilo vzít si "obyčejného" lorda a rodit do konce života děti. Kdyby neumřela královna, skončila by minimálně v posteli Daemona.
    @svoa00 zdá se mi, že už si pomaličku připravují půdu. Rhaenyřino prohlášení, že nechce vládnout jako tyran, nebyla náhoda.
    Já si docela oblíbil starší verzi Alicent, není to prvoplánově zlá mrcha jako Cersei a je na ní vidět, že se opravdu snaží být v rámci možností dobrý člověk, poslední díl to naznačil.

Za to Rhaenyra mi leze krkem více než vůčihledně a to víc, že ji tlačí jako tu kladnou* a idol všeho feminizmu a boje za práva žen, o které je chce připravit její bývalá nejlepší kamarádka a její sexistický fotřík, který svoji dceru využívá akorát jako nástroj k uspokojení svých ambicí a utužení nadvlády bílého heterosexuálního muže nad všemi menšinami Západozemí*(konec sarkastického okénka)
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 17. října 2022
  • BenjiBenji so much universe, so little time
  • upraveno 17. října 2022
    .
  • Rhaenys udělala to co udělala protože "woman for woman". Ale mohla občanskou válku zfouknout jedním dracarys nu.. lepší by bylo kdyby utekla potají, jinak ta scéna byla jen pro wowefekt který se u mě nedostavil.
  • upraveno 17. října 2022
    Díl má dobrou atmosféru, ale nemůžu říct, že z toho, jak je napsaný, jsem nadšená. Celý se věnuje zelené části Targaryenů a zároveň je ukazuje v lepším a v případě Aegona horším světle než předloha.

Celý ten nárok zelených je naprosto zbytečně prezentovaný tak, že Viserys změnil názor. U sedmi pekel, v Západozemí si nikdo nevybírá ze svých dětí dědice. Ten nárok zelených se opírá o zavedený systém dědictví v říši, což je agnatická primogenitura. Viserys to nikdy doopravdy nezměnil, protože by v říši nastalo násilnické peklo.

Začnu tím, že zahrané a natočené je to samozřejmě výborně, o tom žádná. Konečně i představitel Aegona má co hrát. Chce zmizet pryč a všichni tu víme, že ho radši měli nechat zmizet. Ne, nepřijme korunu kvůli tomu, že chce ochránit rodinu. Jeho korunovace znamená ale první validaci v životě. Divák to může vidět jako obrat k něčemu lepšímu nebo obdobu Homelanderovy validace z poslední série Boys :D Alicent byla zase roztomilá. Aegona fackuje, zříká se ho a nedokáže mu říct, že ho má ráda, ale stejně si před něj stoupne v ochraném gestu.

Alicent je ostatně v tomhle díle asi nejvíc. Nepochopila jsem, proč se jí Rhaenys ptá, jestli někdy snila o tom sedět na trůně. Samozřejmě že ne. Alicent je na rozdíl od ní a Rhaenyry v pozici, že její moc spočívá v tom, že bude postrkovat muže. Ohledně konfliktu s otcem - Alicent pochopitelně nechce násilí, ale my holt z předlohy víme, že Otto má bohužel pravdu. Laryse s ní jsem opravdu vidět nemusela. Myslela jsem, že je asexuál a on je fetišista...

Pořád mi vrtá hlavou, jak podají Aemondovu akci v příštím díle, když ho zatím prezentují jako někoho, kdo se nenechá takhle snadno unášet a i z tohohle dílu je vidět, že jako král by byl lepší. Přinejmenším by o to stál a věděl by, co má dělat. Nicméně ne, zlato, nejsi další v pořadí následovnictví, pokud bys nechtěl sehrát Richarda III.

Jsem jediná, komu přišlo divné, že Helaena na korunovi jenom tak stojí mimo? Byl v našem středověku (a je to tak i v předloze) takový pěkný zvyk, že královny jsou korunované současně s manželem. Byla jsem taky jediná, komu nebylo úplně dobře, když se na scéně konečně objevily její děti?

O odchodu Rhaenys tu už byla řeč, takové prdelní drama ve stylu Hry o trůny.

Jo a čestnou zmínku si zaslouží soudružka Mysaria.
  • Trochu slabší epizoda po dvou dokonalých.
    Což neznamená, že byla špatná, to vůbec ne, jen zkrátka nebyla tak dokonalá jako ty dvě předchozí a některé pozměnéné části oproti předloze nebyly tak dobré, jak bych čekal.

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

Vypíchnul byl jako obvykle vynikající hudbu, obzvlášť ve startu epizody a poté při Aegonově korunovaci, která byla celá natočená skvěle. Herecké výkony také jako obvykle na velmi vysoké úrovni.

Co mi trochu vadilo bylo Aegonovo podivné chování a hlavně poslední scéna s Rhaenys a Meleys. Buď jí tam vůbec neměli tvůrci dávat, nebo jí měli udělat tak, aby nepůsobila tak nelogicky, neboť Rhaenys tu měla šanci okamžitě ukončit válku ještě předtím, než vůbec vypukla a přesto to neudělala. Samozřejmě se dá úplně v pohodě okecat, proč to neudělala, ale ta scéna tam vůbec být nemusela. Chápu, že by pak jednodušší diváci brblali, že to byla nuda, nebyl tam drak a nic se nedělo, ale takovéhle wow momenty jen pro efekt ve finále spíš ubližují.

Celkově ale nejsem zklamaný, ani nasraný, jen prostě lehce rozčarovaný, tohle jsou spíše zbytečné chybky. Jinak celkově 7/10.
  • @Azrael Tak rozumný důvod by byl, že Rhaenys sice ukazuje sílu, ale nechce prolét první krev. To je špatné PR. Možná o tom řekne něco víc v reakci na to, co se podle traileru stane už v příštím díle.
  • Rhaenys neřekla dracarys, protože by pak seriál neměl o čem být :-D. A scéna tam samozřejmě byla jen na efekt. Mně se přesto docela líbila.... copak má v reálném životě vždycky všechno logiku? A nejsou často nejsilnější momenty, kdy se člověk nechá ovládnout citem nebo pocitem, momentálním hnutím mysli?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.