House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
A nevyspytateľnosť je v iných momentoch - napríklad ako zmlátil toho posla, alebo ako náhle prikvitol do Červenej bašty, na hlave koruna a čo najprovokatívnejšie si dáva na čas s vyjadrením účelu svojej návštevy. Je nevyspytateľný svojím postupom z kroku na krok. A tým, kam až zájde. Je to element chaosu.
Ale ja mám fakticky pocit, že je hraný tak, že jemu o to, aby sedel na tróne až tak nejde. Príde mi skôr, že chce uznanie, chce adrenalín, chce byť blízko, ale nie priamo s korunou a kašle na pravidlá. A že Rhaenyra sa mu práveže páči a vtedy v nevestinci ho prekvapilo, ako silno ich to oboch priťahuje jedného k druhému a len so sebazaprením odtiaľ vypadol. V rámci seriálového timelineu tovyzerá tak, že Rheu zabil až teraz práve preto, že zistil, že kvôli nej nemôže mať Rhaenyru. Čo funguje aj s interpretáciou "ja chcem ruku kráľovnej" aj ako "ja chcem Rhaenyru, pretože je to Rhaenyra" (motivácie, ktoré sa mimochodom vzájomne nevylučujú).
Je trochu otázne, či sa z Kamenoschodov vrátil, pretože to bol zapadákov, čo mu nestačil a iba účel k popularizácii, alebo pretože bol trochu ako Robert a Jaime - dobrodruh a nie administrátor.
Každopádne viacero ľudí tú scénu čítalo ako prihlásenie zábran o slovo. Je uňho prítomná istá dávka nejednoznačnosti.
Zajímavé bylo dohadování o jménu Rhaenyřina dědice (tj. budoucím názvu rodu). Že by inspirace jiném seriálu, kde hrál Matt Smith? https://www.csfd.cz/film/437677-koruna/467865-windsor/prehled/
Ten důvod pro mladší herečky na pět dílů byl asi v uvěřitelnosti, i když o tolik mladší než nové představitelky zase nejsou.
Královna kontroluje, na koho se dítě podobá, viz jak se zaměřila na hlavičku s poněkud tmavým chmýřím. Taky na rozloučenou řekla Laenorovi, ať se dál snaží, že třeba se jednou narodí dítě, co se bude podobat i jemu. Prostě dává páru najevo, že vidí, že jde o bastardy. Nemuže vystoupit otevřeně, tak dělá nátlak takhle. Má to být nepříjemné, ponižující, zahanbující, projev moci.
Ono to padlo i někde tady? Nevšimla jsem si. Mám za to, že je očividné, Alicent ctí povinnost spjatou s manželským a královským svazkem a proto Rhaenyře vyčítá, že ta si svévolně vybírá partneri před i po sobáši i ty děti jsou z tohto hlediska podvrh. Na to už se pojí i myšlenka, že jakým právem stojí v nástupnictví před jejími, když by neměli mít právo na nic. A na to se váže myšenka, že pokud je i ostatním jasné, pouze nemluví, aby Rhae udržela pozici po otcově smrti, bude mít o to větší duvod zbavit se konkurence, protože tihle tmavovlasí hoši budou další spochybnění na misku vah vedle spochybnění Rhaenyřina pohlaví.
Mmm... Já to brala jakože svuj poklesek zamýšlí vyvážit tím, že odteď bude jak bič na tenhle druh přehrešku. On spáchaljen jednou, ale někdo jiný v tom pokračuje, ten někdo, co ho d o toho kdysi zatáhl a tak se vyhraňuje jak jen muže.
Ale zhrzené ego je hodně dobrá interpretace taky a klidně víc trefa do černého než má.
Jako učitel si nepočínal dobře, jako politický hráč zasadil slušnou ránu.